grzyby, przyprawy, kombinować aby uzyskać smak, którego szukałam. Efekt końcowy - jestem bardzo zadowolona. Składniki: suszone grzyby (no właśnie ile? oczywiście na oko :) u mnie pół średniej wielkości słoiczka) 3 marchewki 2 małe pietruszki kawałek selera cebula ząbek czosnku śmietana 3 ziarenka ziela angielskiego 5-6 ziarenek pieprzu 2-3 liście laurowe pieprz, sól 2 kostki - bulion grzybowy 1 jajko(...)miękkie - mamy bulion. Wyławiamy warzywa i do garnka dodajemy pokrojone w paski grzyby oraz wodę z moczenia grzybów (ostrożnie bo na dnie mógł zostać piasek). Dodajemy 2 kostki i gotujemy przez 15 min. W oddzielnej miseczce rozrabiamy jajko z mąką i wlewamy na gorącą zupę (okrężnym ruchem aby nie zrobiła nam się jedna duża klucha). Na talerzu możemy dodać śmietanę
Brzuszki Łakomczuszkirozchodzi. Do zimnej wody (używam butelkowanej) wrzucam włoszczyznę, tak jak na rosół. Im więcej damy warzyw, tym smaczniejszy będzie barszcz. Minimum to jeden pęczek gotowej włoszczyzny, czyli 3-4 marchewki, 2 pietruszki, por, kawałek selera. Dodaję również cebulę i czosnek. Im więcej damy marchwi, tym słodszy będzie później barszcz. Ja dodaję sporo warzyw, ponieważ lubię, gdy zupa jest wyrazista(...)laurowe, pieprz ziarnisty, sól, miód, kmin rzymski, jałowiec i oczywiście majeranek. Możemy dodać świeżych ziół – doskonale sprawdzi się oregano i rozmaryn. Ja dodaję jeszcze kilka suszonych śliwek i jabłko. Gotujemy kilka minut na małym ogniu po czym dodajemy zakwas. Pilnujemy, by barszcz nie wrzał, ponieważ straci kolor. Gdy smaki się wymieszają należy spróbować i ew. doprawić. Smacznego! ZOBACZ: Zakwas
MarcinChefdniach zima znów rozgościła się na dobre w grodzie Kraka. Mam tylko nadzieję, że zbliżające się święta będą nieco cieplejsze. Zupa marchewkowa z czerwoną soczewicą 600 g utartej marchewki, 150 g czerwonej soczewicy, 1 l bulionu, 2 średnie cebule - drobno pokrojone, 3-4 ząbków czosnku , 1 łyżeczka kuminu, 1 łyżeczka mielonej kolendry, sól i pieprz do smaku(...)opłukać i utrzeć na tarce o drobnych oczkach lub drobno pokroić , a następnie dodać do garnka wraz z soczewicą i puree pomidorowym. Wszystko dokładnie zamieszać i zalać bulionem. Zupę gotować na małym ogniu, aż soczewica zmięknie ok 20 minut. Kiedy zupa będzie już ugotowana doprawić do smaku pieprzem, solą i podzielić na 2 części. Jedną część zmiksować na gładko blenderem
Aromatyczne PodróżeSkładniki (na 1 porcję) - pół marchewki (ok. 52 g), - pół krótkiego ogórka (ok. 55 g), - pół małego pomidora (ok. 50 g), - 1/4 awokado (ok. 36 g), - 2 łyżki kiełków rzodkiewki (ok. 30 g), - łyżeczka oliwy z oliwek (ok. 5 g), - pół łyżeczki musztardy (ok. 5 g), - łyżeczka soku z cytryny (ok. 5 ml), - garść sałaty (ok. 30 g), - łyżka orzechów(...)kroimy na ćwiartki. 4. Awokado kroimy w plastry. 5. Przygotowujemy sos: łączymy oliwę z musztardą i sokiem z cytryny. 6. Sałatę skrapiamy przygotowanym sosem i posypujemy orzechami. 7. Ryż gotujemy z dodatkiem curry. 8. Mięso kroimy w grubą kostkę, marynujemy w oleju, papryce słodkiej, ostrej, szczypcie soli, pieprzu i smażymy na patelni teflonowej. Micha rozmaitości jest bogata w: - błonnik
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachMIÓD RZEPAKOWY - Królewskie miody - owoce i warzywa karmelizowane - Miód pszczeli rzepakowy pochodzi z kwiatów tej rośliny, uprawianej na ekologicznie czystych polach woj. podkarpackiego. Tworzy kompozycję barw
kolorowotorcikowoDziś w roli głównej kurczak z makaronem Chow Mein i sosem hoisin, prawdziwie ekspresowe danie. Przy okazji chciałabym wam polecić sos, który użyłam do dania. Zazwyczaj
Mania Gotowaniasprawia, że jest również sycąca; doskonała na lipcowy obiad. Zróbcie sobie groszkową przyjemność! Składniki na 2 porcje: 1 niewielka cebula posiekana 1 ząbek czosnku posiekany 2 łyżki masła 1 marchewka pokrojona w półplasterki 1 mała pietruszka pokrojona w kostkę 1 mały kawałek selera pokrojony w kostkę 1/2 niewielkiej kalarepki pokrojonej w kostkę 1 ziemniak pokrojony w kostkę 1 płaska łyżka(...)zeszklić nie dopuszczając do przysmażenia. Dodajemy pozostałe warzywa oprócz groszku i dusimy kilka minut często mieszając. Dolać ok. 1 l wody, przykryć, doprowadzić do wrzenia , dodać cukier . Zmniejszyć ogień, gotować ok. 15-20 min. aż warzywa będą miękkie. 2. Dodać groszek, zwiększyć nieco ogień (nie przykrywać już garnka, bo groszek straci kolor) zagotować, dodać sól i przyprawę warzywną
Kuchnia Prezydentowejłyżka wina ryżowego lub sake * świeżo mielony czarny pieprz * 1 filiżanka kimchi wraz z zalewą (kilka słów o kimchi znajdziecie pod przepisem) * 1/2 filiżanki pasków bambusa marynowanego * 1 marchewka pokrojona w małe słupki * 1/4 małej cebuli pokrojonej w paski * 2 łyżki szczypioru * 1-2 grzyby shitake pokrojonych w paski * 1/2 kostki serka tofu pokrojonego w kostkę * 3 filiżanki wody(...)pastę na średnim ogniu, aż stanie się lekko przezroczysta, ok. 5-7 min. Warzywa i tuńczyka dodać do pasty, podlać wodą i sokiem z kim chi, dobrze wymieszać i gotować na małym ogniu przez 5 min. Na koniec dodać tofu, zdjąć z ognia. Posypać kiełkami i kolendrą. Gorące podawać z ryżem. Co to jest kimchi
Kuchnia PrezydentowejWitam po długiej przerwie. Będziemy nadrabiać braki. Dzisiaj propozycja obiadowa kotleciki mielone w nowej odsłonie ☺ Zapraszam do gotowania !!!! :) SKŁADNIKI 500 g. mięsa mielonego ( może być karczek) 1 marchew 1 mała cebula 1 jajko 1 ząbek czosnku Świeży imbir Zioła prowansalskie Sól Pieprz Pieprz(...)czwarty Z masy formujemy małe kotleciki, które smażymy z obu stron na złocisty kolor. Moja wersja kotleciki z puree ziemniaczanym z masełkiem czosnkowym plus surówka z kiszonej kapusty i marchewki. SMACZNEGO
Zdrowo i kolorowoPolecam mój sos warzywny do makaronu, oczywiście bezglutenowego. To bardzo smaczne, lekkostrawne i zdrowe danie, jednocześnie nietrudne w przygotowaniu. Zapraszam. Składniki: 250 g makaronu bezglutenowego 1 cebula 2 marchewki 3 ząbki czosnku 1 pietruszka (korzeń) 250 g pieczarek 1 cukinia garść mrożonego groszku 1 mały brokuł 1 puszka pomidorów 500 ml sosu pomidorowego 2 papryki (np. żółta i czerwona) oliwa(...)smażymy całość. 3. Następnie dodajemy pokrojone w paseczki papryki. 4. Następnie dodajemy pomidory z puszki i wlewamy sos pomidorowy. Przyprawiamy szczyptą cukru i podanymi wyżej przyprawami. W międzyczasie gotujemy makaron bezglutenowy. 5. Teraz czas na dodanie śmietanki, która łagodzi kwaśność pomidorów i zagęszcza całość. 6. Na koniec dodajemy trochę tartego sera grana padano. I gotowe! Podajemy również z tartym
Kawa z mlekiemporcje): 300 gram filetów białej ryby (np. dorsz, mintaj, morszczuk) szczypta soli i pieprzu 1/2 cytryny 1/2 pęczka kopru 2 łyżki oleju rzepakowego 1 cebula pół selera 2 marchewki pietruszka biała część małego pora 3 łyżki dobrego koncentratu pomidorowego 1 lampka czerwonego wina 1/2 szklanki bulionu sok z połowy cytryny 2 łyżki cukru trzcinowego łyżeczka słodkiej papryki liść laurowy ziele(...)oraz ziele angielskie i liść laurowy. Calość smażę 5-7 minut. Po tym czasie wlewam porcję wina oraz bulion. Warzywa duszę kolejne 2-3 minuty. Dodaję koncentrat pomidorowy i gotuję warzywa jeszcze 8-10 minut. Po tym czasie doprawiam cukrem, szczyptą soli oraz pieprzu, gałką muszkatołową oraz sokiem z cytryny i papryką. Sos powinien mieć delikatnyt, słodko- kwaśny smak. Ciepłą
Mango PapajaW swoich zapasach odkryłam papier ryżowy, a że w domu mam młodego człowieka ciekawego świata i nowych smaków, więc nie czekając wspólnie zrobiliśmy sajgonki lub jak
Kuchcik gotuje>Kassler (Kasseler) to zapeklowana i lekko podwedzana wieprzowina,ktora mozemy upiec,ugotowac usmazyc i podac w towarzystwie kapusty,jarmuzu,brukwi badz kapusty kiszonej.Moga to byc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!rosołu. Źródło: "Magazyn kulinarny Poradnika Domowego", nr 2/2014, s. 14. Składniki: Ciasto: 30 dag mąki szklanka gorącej wody 2 łyżki oleju sól Farsz: 25 dag mielonej wołowiny 1 marchewka 4 cm kawałek imbiru 2 łyżki posiekanej kolendry 2 łyżki sosu sojowego jajko łyżka bułki tartej chińska przyprawa 5 smaków pieprz kajeński olej do smażenia Wykonanie: Do miski przesiać(...)zlepiać brzegi ciasta do góry, by utworzyć sakiewkę. W woku rozgrzać kilka łyżek oleju i podsmażyć na nim kilka pierożków, następnie podlać je szklanką wrzątku, przykryć pokrywką i gotować na średnim ogniu przez ok. 5 minut. Podawać z sosem sojowym wymieszanym z chili, miodem i sokiem z cytryny
Pasja Smakuimieniu swoim i Czytelników, którzy tutaj zaglądają :) Serdecznie pozdrawiam i zapraszam za rok! Sałatki i surówki Sałatka z grzybów autorka: Karolaa z bloga I love cooking Surówka z marchewki, pora , ogórka i kapusty kiszonej autorka: Bożena z bloga Moje domowe kucharzenie Sałatka z jarmużem i burakami(...)bloga Take it Izzy Warzywna sałatka z zieloną soczewicą autorka: mojamamagotuje z bloga Moa Mama Gotuje Pesto z lisci rzodkiewki, roszponki i salaty rzymskiej autorka: Ela Ma z bloga potrawy półgodzinne Sałata z makrelą i warzywami autorka: Badylarka
Weekendy w domu i ogrodzie