gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:220/261)

Indyk a’la książę Orloff. 226

też. Pierś z indyka pieczona z nadzieniem ryżowo - pieczarkowo - cebulowym. Etap 1 - przygotowanie pieczeni  a’ala Orloff   Składniki. 1 kg piersi z indyka 1-2 marchewki 2 cebulki 2 łyżki masła ½ łyżeczki soli 1 liść laurowy ½ łyżeczki tymianku Olej do smażenia Piekarnik nagrzać do 160stop. Osuszone mięso dokładnie  obsmażyć, zrumienić z każdej strony. Jednocześnie na drugiej patelni(...)jako dodatku ,a nawet sam  w sobie jest wyśmienity. Składniki. 100g ryżu białego 3 łyżki masła 2 cebule posiekane ½ łyżeczki soli Wykonanie. Zagotować osoloną wodę ,wsypać ryż i gotować 5 min bez przykrycia .W brytfannie (naczyniu żaroodpornym) rozpuścić  masło ,dodać cebulę i sól ,wymieszać i wsypać odcedzony ryż. Przykryć  i wstawić do piekarnika obok indyka

Kulinarny karnet Christophera
Kanapki z nori 347

się tak dobrze nie udały. Tak już mam, gotuję bez przepisu, a jak już do jakiegoś źródła sięgam to i tak potem robię wszystko inaczej. Każdy kto lubi gotować wie, że trzymanie się ściśle przepisów nie ma sensu. Może z wyjątkiem wypieków, które nie są moją mocną stroną, pewnie dlatego, że nie są moją ulubioną działką w kuchni. Wracając(...)gram 4 płaty nori Marynata do łososia: sok z 1/3 cytryny 3 gałązki rozmarynu 2 łyżki sosu sojowego Do wypełnienia nori: 2 garście szpinaku baby serek śmietankowy 1 marchewka ok. 10 cm ogórka zielonego zielonego ok. 10 cm białej rzodkiewki marynowany imbir wasabi kilka grzybów mun sezam biały sezon czarny tzw. paluszki krabowe WYKONANIE Łososia marynujemy w soku z cytryny

OstryKęs
Cytrynowy makaron z sosem mięsnym oprószony parmezanem 197

sposób powstało przepyszne, aromatyczne, delikatne ale bardzo smaczne danie.  Smacznego ;) Składniki: 2 opakowania makaronu cytrynowego Rama smaż jak szef kuchni  3 cebule pół selera 2 obrane marchewki 1 por 1 kg mięsa wołowego mielonego  sól pieprz 300 ml passaty pomidorowej 2-3 łyżeczki świeżo startej bazylii  150 g startego parmezanu Wykonanie: Krok 1 Warzywa (cebulę(...)przykryciem do czasu, aż mięso i warzywa będą miękkie a sos gęsty.  Krok 7 Do wysokiego garna wlać wodę, dodać łyżkę soli i zagotować.  Krok 8 Do gotującej się wody wyłożyć makaron, i gotować go przez około 10-15 minut bądź do jego miękkości. Porządnie odcedzić.  Krok 9 Na talerz wyłożyć porcję makaronu a na jego środek

Krakowskie smaki Ani
Pielmieni. Pierożki nadziewane kurczakiem i warzywami 196

myjemy i tniemy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy, kroimy na kawałki i oba składniki przekładamy do blendera - miksujemy Cukinię obieramy, kroimy na kawałki, to samo robimy z pietruszką i marchewką Rozgrzewamy olej na patelni i podsmażamy mięso z cebulą W między czasie warzywa przekładamy do blendera i również siekamy. Dodajemy do podsmażonego mięsa z cebulą, przyprawiamy i wszystko razem chwilę(...)resztki ciasta (ja z resztek uformowałam zwykłe pierogi). Jeśli chcemy mieć więcej pielmieni, to należy podwoić ilość składników. Odwracamy pielmiennicę i delikatnie wypychamy pielmieni Zagotowujemy wodę z solą i gotujemy nasze pierożki. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotować ok. 2-3 minut (nie dłużej) Można w takiej postaci pielmieni zostawić i polać masełkiem Jeden pierożek mi pękł, ale mimo

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zupa fasolowa 89

Składniki: 500 g świeżej białej fasoli  500 g wędzonych żeberek 2 pętka kiełbasy ze świniobicia 100 g chorizo 2 pętka kiełbasy śląskiej 250 g boczku surowego 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 łyżka majeranku sól, pieprz Przygotowanie: Normal(...)chwilę smażymy. Żeberka wyjmujemy. Mięso oddzielamy od kości. Ponownie wrzucamy do zupy. Po godzinie dodajemy starte na dużych oczkach warzywa, pokrojone w dużą kostkę, ziemniaki oraz boczek z kiełbasą. Gotujemy do miękkości warzyw. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło, roztapiamy, dodajemy mąkę, majeranek, chwilę smażymy (ciągle mieszamy), dodajemy wywar z zupy, rozprowadzamy, dodajemy do całości. Łączymy z zupą, doprawiamy do smaku

R'n'G Kitchen
Schab duszony z warzywami i boczkiem 177

Schab duszony z warzywami i boczkiem to smaczny przepis na sycący obiad dla całej rodziny. Delikatny, soczysty i mięciutki schab w sosie pomidorowym tworzy dodatkiem marchewki i chrupiącego boczku wyjątkowo pyszną kompozycję. W podobny sposób można przygotować również karkówkę czy łopatkę wieprzową. Danie podałam z ziemniakami tłuczonymi z dodatkiem masła i zmiksowanej natki pietruszki. Doskonale będzie również do niego pasował(...)ziele angielskie i jałowca. Mięso zalewamy przecierem z pomidorów i dodajemy startą na tarce o dużych oczkach lub pokrojoną w kostkę marchew. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Całość gotujemy bez przykrycia około 15 minut, następnie dodajemy podsmażony boczek z cebulą. Gotujemy jeszcze chwilę, aż wszystkie składniki będą miękkie. Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki

e-PrzepisyKulinarne
Pierogi z zieloną soczewicą. Ulubione ciasto na pierogi 188

później zajmuję się już tylko ich gotowaniem.   W dużym szerokim rondlu gotuję wodę z solą (łyżeczka soli na 3-4 litry wody) i partiami, po 8-10sztuk gotuję pierogi 2 minuty od wypłynięcia.   Patent na to, żeby po ugotowaniu się nie zlepiały, jest prosty – naszykujcie sobie blachę do pieczenia i olej rzepakowy. Wlejcie na blachę(...)masła /dla wegan- oleju lub oliwy/ SKŁADNIKI FARSZU 1 szklanka zielonej soczewicy 2 szklanki wody liść laurowy kostka bulionowa warzywna /bez oleju palmowego- dla wegan/ lub mięsna 2 małe marchewki 1 mała pietruszka 2 cebule 2 ząbki czosnku 10g suszonych grzybów (u mnie podgrzybki)+0,5 litra wody sól pieprz po 1/2 łyżeczki cząbru i majeranku łyżeczka przyprawy do dań

Karo in the Kitchen
Selat Solo sałatka 71

życzę Ci smacznego.  👥 – 1 ⏰ 60 minut, w zależność jak długo marynujesz mięso 🇮🇩 – Indonezja Oczywiście potrzebujemy kilku składników Polędwica wołowa – 200 g Ziemniaki – 1 sztuka Marchewka – 1 sztuka Zielona fasolka – 1 garść Sałata – dowolna Marynata Szalotki – 3-5 Czosnek – 3-5 Oliwa z oliwek najwyższej jakości z Domu Oliwnego(...)oliwek oczywiście z Domu Oliwnego . Wyjmij szczypcami mięso z marynaty i obsmaż je z każdej strony, następnie dodaj resztę marynaty, cukier i wlej tyle wody by przykryć mięso. Gotuj, aż sos lekko zgęstnieje. W międzyczasie przygotuj sos, mieszając wszystkie składniki ze sobą. Na koniec złóż całość, połóż kawałki sałaty, warzywa i mięso na talerz, sos dodaj obok. Sałatki Świata

RafalCook
5 zdrowych przekąsek na każdą imprezę 391

talerzu coś dla siebie. 1. Świeże sushi Przygotowanie tego japońskiego przysmaku to z pewnością świetne rozwiązanie. Sushi składa się przeważnie z ryżu, owoców morza (najczęściej stosuje się surową lub gotowaną rybę) i wodorostów nori. To właśnie ryby sprawiają, że tak wiele osób docenia zbawienne dla organizmu właściwości sushi – łatwo się je przyswaja, a ponadto pozytywnie wpływają na ciśnienie krwi(...)Domowy hummus nie wymaga wiele pracy, a jego cenne właściwości na pewno wpiszą się w zdrowe przekąski. Można podać go na talerzu wraz z pokrojonymi w paski surowymi warzywami – marchewkami, selerem naciowym oraz kolorowymi paprykami. Danie to zaspokoi chęć chrupania i będzie doskonałą alternatywą dla paluszków czy krakersów. Marchewkę z papryką i selerem można także lekko podpiec w piekarniku

Kuchcik gotuje
Łosoś ze szpinakiem i różowym pieprzem 176

powinno być sprężyste - skóra błyszcząca i gładka   Jak podawać: - mięso łososia można jeść na surowo jak i przetworzone - na surowo np. w formie tatara bądź sushi - smażony, pieczony lub gotowany na parze - ryby pieczemy w niższych temp. - może być podawany jako filet, dzwonko, szaszłyki - jako podstawa zupy rybnej - solić można przed i po obróbce termicznej   Właściwości: Zastanawialiście się kiedyś(...)pieprz, śmietanę, przeciśnięty ząbek czosnku, wszystko razem mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji, na sam koniec dodajemy sok z cytryny.     Do obiadu podałam surówkę z marchwi i brzoskwiń - marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy pokrojoną w kosteczkę brzoskwinię z puszki, w kubeczku w łyżce wody rozpuszczamy 2 słodziki, dodajemy do surówki, jak i dwie łyżki jogurtu greckiego

SMYKWKUCHNI
ZUPA JARZYNOWA: wypróbowany przepis, składniki i przyprawy 370

przygotowania możemy wykorzystać rosół z poprzedniego obiadu, bądź od podstaw przygotować wywar.    Dziś podpowiem Wam jak przyrządzić smaczną i prostą zupę jarzynową na rosole z dodatkiem marchewki, kalafiora, młodej kalarepy, fasolki szparagowej i ziemniaków. Zupa zabielana śmietaną z dużą ilością posiekanego kopru i szczypiorku. Lekka, zdrowa i pożywna  zupa, w sam raz na upalne dni. Poniżej pełny(...)niewielkiej ilości wody, na silnym ogniu pod przykryciem. Zagotować rosół, wrzucić do niego pokrojone ziemniaki i kalafiora - ugotować. Następnie dodać pozostałe jarzyny razem z wodą w której się gotowały. Zupę jarzynową zabielić zahartowaną śmietaną i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec do zupy wsypać posiekaną natkę pietruszki i świeży koper. Przed podaniem posypać porcje posiekanym szczypiorkiem. Tak przygotowaną

Moja Książka Kucharska
Zupa-krem z dyni na podduszonych warzywach 175

potem zalewam bulionem lub wodą z kostką rosołową. Ważne! Dopóki nie zalejemy warzyw bulionem/wodą składniki podduszamy na małym ogniu! Składniki: 1/2 większej dyni lub 1 mała 3 nieduże marchewki 2 duże ziemniaki lub 3-4 mniejsze 1 pietruszka ok. 5-6 cm pora 1 cebulka 1-2 ząbki czosnku pieprz ziołowy czerwona mielona papryka sól 1,5-2 litrów(...)mieszamy jeszcze 2 minuty i dopiero po tym czasie zalewamy gorącym (!) bulionem warzywnym bądź gorącą, zagotowaną wodą z jedną kostką rosołową warzywną. Całość, już na dużym bądź średnim ogniu, gotujemy 10 minut - tyle naprawdę wystarczy Następnie bierzemy tzw. "szyję"i całość miksujemy ok. 2-3 minut do całkowitego zmiksowania na gładką masę wszystkich składników. Można również przelać zupę do malaksera

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Jajko galaretka czyli niespodzianka w skorupce / Egg jelly or surprise in the shell 273

Pomysł zapakowania galaretki do skorupki po jajku zaczerpnięty z wirtualnej przestrzeni, przetestowany po raz pierwszy w Święta Wielkanocne i powielany przy okazji domowych imprez:) Jajko galaretka

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała

Proponowane wyszukiwania