gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:220/261)

BARSZCZ UKRAIŃSKI 79

Barszcz ukraiński to zupa warzywna z dodatkiem buraka ćwikłowego. Barszcz przygotować można wyłącznie z warzyw lub dodać do niego również mięso. W barszczu poza marchewką czy pietruszką znaleźć można fasolę, kapustę a co niektórzy dodają także grzyby. Barszcz podawany jest najczęściej z kwaśną śmietaną i świeżo krojonym koperkiem. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Barszcz(...)przez praskę, pokrojone warzywa (poza ziemniakami), liść laurowy i ziele angielskie. Smażyć na średnim ogniu przez 15 minut. Podsmażone warzywa przełożyć do garnka, dodać ziemniaki oraz bulion. Zagotować i gotować na małym ogniu przez godzinę lub do momentu, w którym warzywa zmiękną. Po godzinie dodać białą fasolę, sól i pieprz. Gotować 10 minut. Na sam koniec dodać zakwas buraczany

MeCooks
Domowa biała kiełbasa 455

obsuszania kiełbasy i od razu ją parzymy, ewentualnie mrozimy. Jeśli macie w planach  przygotowanie świątecznego  żurku, partię surowej kiełbasy zaparzcie w wodzie z dodatkiem marchewki, pietruszki i selera. Wywar z parzonej kiełbasy i warzyw będzie doskonała bazą do zupy. Inspiracja  Kulinarne szaleństwa Margarytki . Domowa biała kiełbasa Składniki: 1,5 kg łopatki wieprzowej(...)lejek. Formujemy kiełbaski o długości 16 -18 cm., a później wieszamy je na kijach, żeby obeschła przez 12 godzin w chłodnym miejscu. Kiełbasę parzymy, nie gotujemy !!! we wrzącej wodzie o temperaturze 80 stopni przez 20 minut. Jeśli nie zużyjemy całej kiełbasy od razu, surową możemy zamrozić

Kulinarne przygody Gatity
No to mamy KLOPS... W dodatku z warzywami:) 173

Domowy, pachnący bazylią, oregano, czosnkiem czy kminkiem  tudzież "okraszony" dodatkiem boczku, papryczki czy suszonych pomidorów chlebek smakujemy od niedawna. Ale domowe, pyszne do niego dodatki

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Wegańska kalafiornica z pomidorami (dieta dr Dąbrowskiej) 144

kalafior w pikantnym sosie pomidorowym grillowaną cukinię z warzywami po grecku frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków   zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem wegańską szarlotkę Wegańska kalafiornica (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania:  25 minut Składniki(...)żeby się nie przypalił. Patelnię przykrywamy i dusimy warzywa na małym ogniu przez 10 minut. Pomidora kroimy  w kostkę, dodajemy go do kalafiornicy na 5 minut przed zakończeniem gotowania. Kalafiornicę podajemy posypaną szczypiorem

Kulinarne przygody Gatity
SPALONA ZUPA czyli takiego wpisu (piiiip!) nie znajdziecie na żadnym blogu! 196

PLANOWANA AKCJA. Nie, to NIE TAKI CHŁYT MARKETINGOWY. Tak, MOŻNA SPALIĆ ZUPĘ! Jak to zrobić? Nalej do garnka 2 litry wody, zagotuj. Wsyp pół łyżeczki kurkumy. Obierz marchewki, wrzuć do garnka, Obierz ćwiartkę selera, wrzuć do garnka, Obierz ostatni kawałek pietruszki, jaki znajdziesz w lodówce, wrzuć do garnka. Obierz cebulę, dorzuć do reszty. Dodaj pół łyżeczki pieprzu, a po chwili(...)kawałach. Przyznacie, że to zdjęcie mogłabym wysłać na profil  https://pl-pl.facebook.com/ChujowaPaniDomu ? :D Co do przepisu na spaloną zupę - to już koniec, ale jak ktoś myśli, że musiałam gotować obiad od nowa - nie, nie, nie, co to, to nie. Oderwałam warzywa od dna garnka (spalenizna została w garze), wrzuciłam do blendera, dołożyłam 1 litr ugotowanej kaszy jaglanej (ugotowanej już

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Falafel w tortilli z surówką z czerwonej kapusty i sosem czosnkowym! CUUUDOOOO!!!! 581

smak. Zawsze serwuję falafel w tej właśnie wersji. I zawsze po zjedzeniu jestem meeeega z siebie dumna, chociaż wielkiej filozofii kulinarnej to tutaj nie ma;-) Wszakże w Restauracyjce Literackiej gotuje prosto;-) A jak! Dla tych, którzy z falafelem nie mieli jeszcze do czynienia, to informuję wszem wobec, że jest to bardzo popularna potrawa wegetariańska w krajach arabskich, w postaci kotlecika(...)wyłożonego papierem do pieczenia, tworząc łyżką średniej wielkości płaskie kotleciki. Pieczemy w 180 C 15 min (do zarumienienia). Surówka z czerwonej kapusty: 1/2 małej główki czerwonej kapusty 2 spore marchewki Dressing: sól, pieprz 4 łyżki oleju lnianego/oliwy/oleju rzepakowego (u mnie olej lniany) 3 łyżki octu jabłkowego 1 łyżka miodu/syropu z agawy (u mnie syrop) 1 spora łyżeczka ulubionej musztardy

Restauracyjka Literacka
GULASZ THEKLI – GOTHIC II – gulasz na piwie lub kwasie chlebowym z miodem 378

Gothic to gra, która była hitem naszych młodocianych lat – pewnie większość starszych graczy doskonale pamięta świetny klimat i niesztampowe teksty w polskiej wersji dubbingowej. Gdy

Nerds Kitchen
Schab z nuta pomaranczy i tymianku oraz surowka z fenkulu i mlodej kapusty 183

część wykorzystam druga ląduje w śmietniku zgniła albo zwiędła...  W swoim dorobku mam tylko tradycyjne surówki z białej kapusty, z kapusty pekińskiej i z pora (takie z marchewka i jabłkiem, i jakimś łącznikiem w postaci oliwy lub majonezu), i właściwie tyle. Sałata jedynie rzymska ale tylko takie małe główeczki, do kanapek, jeśli szpinak to tylko w pierogach, rukola garstka(...)popieprzone mięso. Obsmażamy je na silnym ogniu po 3 minuty z każdej strony by stało się mocno rumiane. Zdejmujemy mięso z patelni. Wsypujemy na nią cukier i wlewamy sok. Gotujemy aż sos zgęstnieje. Z powrotem wkładamy mięso, skórkę i tymianek. Podgrzewamy 1-2 minuty z każdej strony. Podajemy z surówka i sosem z patelni. Surówka z fenkułu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kotleciki chrzanowe z gotowanego kurczaka 388

Tak jak postanowiłam tak robię. Chcę przybliżyć swoim młodszym krewnym i znajomym ( w tym i wirtualnym ) możliwości przygotowywania smacznych posiłków przy ograniczonych środkach finansowych. Często w

Buniabaje w kuchni
Sałatka z ciecierzycą po turecku (Nohut Salatası) 360

powstała prosta sałatka z ciecierzycą o tureckich korzeniach. Zjedliśmy na kolację z kawałkiem płaskiego chlebka, ale polecam również na obiad np. ze stekiem z kalafiora lub kilkoma podsmażonymi młodymi marchewkami. Składniki sałatki są ogólnie dostępne, trudniejsze do zdobycia mogą być dodatki do sosu, ale na taki wypadek podałam alternatywę. Składniki: 1 ½ szklanki ugotowanej ciecierzycy* (lub z puszki) 8 pomidorków koktajlowych(...)ziarna namoczyć na 10-12 godzin w dużej ilości zimnej wody. Po tym czasie wodę wylać. Ciecierzycę przepłukać, przełożyć do garnka. Zalać gorącą wodą (kilka centymetrów ponad ciecierzycę) i gotować ok. 90 minut lub nieco dłużej. Ugotowaną ciecierzycę można przechowywać kilka dni w lodówce, w wodzie, w której się gotowała. Z jednej szklanki suchej ciecierzycy otrzymamy ok. 3 szklanek ugotowanej

Pełny talerz
Jarzynowy bulion tajski 136

jarzyn, świeżość ziół... Wszystko to znajdziecie w cudownym smaku tego bulionu. Gorąco polecam! Składniki (na 3 duże porcje) : 700 ml wody (używam przefiltrowanej) 4 suszone listki limonki kafir 1 marchewka 1 szalotka posiekana 1 pietruszka kawałek selera 3 ząbki czosnku posiekane 4-cm kawałek imbiru, pokrojony w plastry 2 łodygi trawy cytrynowej 200 g mleczka kokosowego 1 łyżka oleju roślinnego(...)rozgrzać olej, podsmażyć szalotkę i czosnek na złoto, dodać warzywa, podsmażać razem 3-4 minuty cały czas mieszając.  3. Wlać mleczko kokosowe, dodać curry i żółtą pastę curry, gotować 3 minuty i przelać zawartość patelni do garnka z wodą i przyprawami, dodać posiekane chili, kurkumę, cukier, sos sojowy i sos rybny. Gotować na małym ogniu 5 minut.  Doprawić

Kuchnia Prezydentowej
Indyk a’la książę Orloff. 221

też. Pierś z indyka pieczona z nadzieniem ryżowo - pieczarkowo - cebulowym. Etap 1 - przygotowanie pieczeni  a’ala Orloff   Składniki. 1 kg piersi z indyka 1-2 marchewki 2 cebulki 2 łyżki masła ½ łyżeczki soli 1 liść laurowy ½ łyżeczki tymianku Olej do smażenia Piekarnik nagrzać do 160stop. Osuszone mięso dokładnie  obsmażyć, zrumienić z każdej strony. Jednocześnie na drugiej patelni(...)jako dodatku ,a nawet sam  w sobie jest wyśmienity. Składniki. 100g ryżu białego 3 łyżki masła 2 cebule posiekane ½ łyżeczki soli Wykonanie. Zagotować osoloną wodę ,wsypać ryż i gotować 5 min bez przykrycia .W brytfannie (naczyniu żaroodpornym) rozpuścić  masło ,dodać cebulę i sól ,wymieszać i wsypać odcedzony ryż. Przykryć  i wstawić do piekarnika obok indyka

Kulinarny karnet Christophera
Kanapki z nori 330

się tak dobrze nie udały. Tak już mam, gotuję bez przepisu, a jak już do jakiegoś źródła sięgam to i tak potem robię wszystko inaczej. Każdy kto lubi gotować wie, że trzymanie się ściśle przepisów nie ma sensu. Może z wyjątkiem wypieków, które nie są moją mocną stroną, pewnie dlatego, że nie są moją ulubioną działką w kuchni. Wracając(...)gram 4 płaty nori Marynata do łososia: sok z 1/3 cytryny 3 gałązki rozmarynu 2 łyżki sosu sojowego Do wypełnienia nori: 2 garście szpinaku baby serek śmietankowy 1 marchewka ok. 10 cm ogórka zielonego zielonego ok. 10 cm białej rzodkiewki marynowany imbir wasabi kilka grzybów mun sezam biały sezon czarny tzw. paluszki krabowe WYKONANIE Łososia marynujemy w soku z cytryny

OstryKęs
Cytrynowy makaron z sosem mięsnym oprószony parmezanem 193

sposób powstało przepyszne, aromatyczne, delikatne ale bardzo smaczne danie.  Smacznego ;) Składniki: 2 opakowania makaronu cytrynowego Rama smaż jak szef kuchni  3 cebule pół selera 2 obrane marchewki 1 por 1 kg mięsa wołowego mielonego  sól pieprz 300 ml passaty pomidorowej 2-3 łyżeczki świeżo startej bazylii  150 g startego parmezanu Wykonanie: Krok 1 Warzywa (cebulę(...)przykryciem do czasu, aż mięso i warzywa będą miękkie a sos gęsty.  Krok 7 Do wysokiego garna wlać wodę, dodać łyżkę soli i zagotować.  Krok 8 Do gotującej się wody wyłożyć makaron, i gotować go przez około 10-15 minut bądź do jego miękkości. Porządnie odcedzić.  Krok 9 Na talerz wyłożyć porcję makaronu a na jego środek

Krakowskie smaki Ani
Pielmieni. Pierożki nadziewane kurczakiem i warzywami 192

myjemy i tniemy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy, kroimy na kawałki i oba składniki przekładamy do blendera - miksujemy Cukinię obieramy, kroimy na kawałki, to samo robimy z pietruszką i marchewką Rozgrzewamy olej na patelni i podsmażamy mięso z cebulą W między czasie warzywa przekładamy do blendera i również siekamy. Dodajemy do podsmażonego mięsa z cebulą, przyprawiamy i wszystko razem chwilę(...)resztki ciasta (ja z resztek uformowałam zwykłe pierogi). Jeśli chcemy mieć więcej pielmieni, to należy podwoić ilość składników. Odwracamy pielmiennicę i delikatnie wypychamy pielmieni Zagotowujemy wodę z solą i gotujemy nasze pierożki. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotować ok. 2-3 minut (nie dłużej) Można w takiej postaci pielmieni zostawić i polać masełkiem Jeden pierożek mi pękł, ale mimo

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com

Proponowane wyszukiwania