gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:211/261)

Chłodnik z awokado i ogórka z sorbetem arbuzowym. 118

oczekiwanie na zmrożenie się sorbetu. Ale bez niego jest nudno, więc ćwiczcie cierpliwość i bierzcie się za sorbet! Składniki: Bulion 3,5 szklanki wody włoszczyzna (u mnie dwie małe marchewki, mały seler, dwie pietruszki i pół, małego pora) szczypta soli Chłodnik 2 szlanki bulionu 1 duży ogórek zielony 1 duże awokado (dojrzałe) sok z 1 limonki 120ml mleka kokosowego(...)arbuza (po zmiksowaniu potrzeba min. 1 szklanka miąższu z arbuza (wypestkowanego)) 1 łyżeczka słodzidła lub 10 kropli stewii w płynie   Sposób przygotowania: Bulion Włoszczyznę myjemy, obieramy i gotujemy na małym ogniu ok. 30-40 minut. Chłodnik 1. Ogórek obieramy ze skóry (nie trzeba bardzo dokładnie, może zostać odrobina skórki), awokado przekrajamy na pół, a po usunięciu pestki wyciągamy

Fill The Bowl
Barszcz ukraiński dla alergika 180

również dla małych dzieci. Buraki zawierają dużo łatwo przyswajalnego żelaza, więc polecane są zwłaszcza osobom zagrożonym anemią. ziemniaki 1 kg mieszanka warzyw na barszcz (lub świeże: 3 buraki, 2 marchewki, fasolka szparagowa) filet z kurczaka lub indyka      około 200 g czosnek (niekoniecznie) 2 ząbki liść laurowy majeranek świeży koperek kleik ryżowy (lub mąka ryżowa) 5 łyżek(...)angielskiego jeśli chcemy uzyskać bardziej intensywny smak. Zalać wodą tak, aby przykryć warzywa. Ugotować warzywa do miękkości. Barszcz niestety traci przy tym swój intensywnie czerowny kolor, więc jak zakończymy gotowanie najlepiej dodać  2-3 szklanki  świeżego soku z buraków i jabłek (lub ewentualnie soku/barszczu z kartonu, o ile nie występuje alergia na zawarte w nim składniki). Dodać majeranek

głodny alergik
Curry z kurczaka w sosie saté 357

czerwonej pasty curry - 2 łyżki masła orzechowego - 500 g piersi z kurczaka (pokrojonej w nieduże kawałki) - 400 ml mleczka kokosowego - 1 czerwoną paprykę (pokrojoną w małe kawałki) - 1 niedużą marchewkę (pokrojoną w półksiężyce) - 100 g zielonej fasolki szparagowej (pokrojonej w 2 centymetrowe kawałki) - 1 łyżka tajskiego sosu rybnego - 1 łyżka ciemnego cukru trzcinowego - 3 łyżki orzeszków ziemnych (grubo posiekanych) * opcjonalnie(...)kurczaka, obtaczamy w powstałej na woku masie i smażymy na złotawy kolor.  Wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy warzywa, sos rybny oraz cukier. Doprowadzamy do wrzenia, i na małym ogniu gotujemy około 20 minut (lub do momentu w którym uznamy, że warzywa są wystarczająco miękkie). Tuż przed podaniem posypujemy orzeszkami ziemnymi (*papryczką chili, kolendrą).  Serwujemy z makaronem noodle lub ryżem

W mojej holenderskiej kuchni
Sznycle z boczniaków 217

Boczniaki - jeszcze mało popularne u nas grzyby. Można je dusić, smażyć , gotować, zapiekać - wykorzystać jak tylko chcecie. Są smaczne chociaż nie wszystkim odpowiada ich charakterystyczny smak. Ponieważ kapelusze boczniaków są dość duże więc świetnie nadają się na sznycle. To było chyba pierwsze danie jakie jadłam z tych grzybów wiele lat temu. Sznycle z grzybów to świetny zamiennik mięsnych kotletów - nawet(...)bardziej mięsiste i wyraziste w smaku - kto jadł ten zna i docenia różnicę. Zobacz też przepis na Filet z kurczaka z duszonymi boczniakami i Dorsza z boczniakami, orzechami oraz marchewką ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Orientalna zupa imbirowo cytrynowa z grzybami szmaciakami gałęzistymi :) SZMAXIANKA 176

Shma-xian-ka  czyli zupa z chińskimi grzybami Szmaciakami Gałęzistymi Proporcje  OK 3-4 l  bulionu warzywnego Chińskie grzyby "Szmaciaki Gałęziste" pół korzenia

Jemy Pijemy
Paprykowe curry z cukinią 131

Kolejne w pełni obiadowe danie to paprykowe curry z cukinią i dodatkowymi warzywami. Jeśli lubicie orientalne i indyjskie jedzenie, Waszą kuchnią rządzą warzywa, a znudziły Was

Bananowe Pole
Szczypta smaku. 275

obejrzeniu wszystkich odcinków ich programu "Rewolucja na talerzu", a później "Szczypta smaku" wzięłam się za odchudzanie. Nie dość, że Panie mnie zainspirowały, to jeszcze poprowadziły za rękę pokazując jak gotować lżej i smacznie. Przepisy z obydwu programów zostały zebrane w dwóch książkach o tych samych tytułach co program.  W moje ręce jakiś czas temu trafiła "Szczypta smaku". Jak mówią(...)albo informacje o szparagach. Kilka przepisów wypróbowałam dlatego mogę śmiało powiedzieć jest pysznie i polecić: Tosty w grillowanymi boczniakiam, papryką, szalotką i serem korycińskim Steki z rostbefu z aromatyczną marchewką Minikanapki z makrelą, cytrynowym twarożkiem i suszonymi pomidorami Omlet z chrupiącymi zielonymi warzywami

Brzuszki Łakomczuszki
Zagęszczanie sosów, zup mąką, masłem,śmietaną lub jajkiem 173

się przyda. Prawie każdy z nas gotuje i nie raz się zastanawiamy czym by tu to zagęścić. Postaram się w prosty sposób pokazać kilka sposobów może komuś się to przyda w przyszłości. :) Zagęszczając sos nie tylko nadajemy mu kremowej konsystencji ale również nadajemy głębię smaku. GOTOWANIE NA DUŻYM OGNIU Najprostszym sposobem jest gotowanie na dużym ogniu bez przykrycia, płyn się(...)Zapobiega to szybkiemu ścięciu się śmietany. Po dodaniu kwaśniej śmietany nie powinno już sosu się gotować inaczej powstaną grudki. ŻÓŁTKO Żółtko dodajemy krótko przed podaniem, wymieszamy z 2 łyżkami sosu po czym naszą mieszaninę dodajemy do reszty potrawy. Sosu nie można też długo gotować, aby żółtko się nie ścięło. Podgrzewamy taki sos na małym ogniu. Sos będzie wtedy aksamitny. MĄKA

Basia w kuchni
Zupa jarzynowa z kurczakiem 104

propozycja na pierwsze danie lub kompletny obiad dla dzieci. Do zupy możesz dodać posiekaną cukinię lub paprykę, będzie pysznie! SKŁADNIKI: 1 podwójna pierś z kurczaka – 400 g 2 marchewki 1 pietruszka 2 ziemniaki 1 por – jasna część 1 łyżeczka masła klarowanego sól, pieprz, majeranek, słodka papryka, szczypta mielonej przyprawy curry 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego(...)pokrojonego pora oraz kawałki kurczaka. Dodaję przyprawy: majeranek, papryki i curry. Gdy mięso zmieni kolor na jasny dodaję włoszczyznę (oprócz ziemniaków), liść i ziele angielskie. Wlewam bulion. Zupę gotuję kilkanaście minut na średnim ogniu. Po około 10 minutach wrzucam pokrojone i obrane ziemniaki. Gotuję do miękkości ziemniaków. Przyprawiam do smaku solą i pieprzem, wlewam śmietankę. Zupę podaję z dodatkiem świeżo

Zasmakuj Kuchni
Koreańska surówka z cukinii. Idealna do słoików na zimę. 92

Możemy cieszyć się nią świeżą, w sezonie, lub zamknąć w słoiczkach i zawekować na zimę. Jest naprawdę przepyszna i jej smak was zachwyci. SKŁADNIKI: 500 G CUKINII 2 ŚREDNIE MARCHEWKI 1 CZERWONA PAPRYKA 1 CEBULA 3 ZĄBKI CZOSNKU GARŚĆ NATKI PIETRUSZKI GARŚĆ KOPERKU 100 ML OLIWY Z OLIWEK 1 ŁYŻKA OCTU 10 % MOŻNA ZAMIENIC NA OCET JABŁKOWY 2 ŁYŻECZKI CUKRU(...)CIENKIE PASECZKI. MOŻNA ZROBIĆ TO NOŻEM LUB ZA POMOCĄ MANDOLINY. POKROJONA PRZEŁOŻYĆ DO MISKI, ZASYPAĆ SOLA I ODSTAWIĆ NA BOK ABY WYPUŚCIŁA SOK. W MIĘDZYCZASIE PRZYGOTOWAĆ POZOSTAŁE SKŁADNIKI: MARCHEWKĘ OBRAĆ I RÓWNIEŻ POKROIĆ W CIENKIE PASECZKI LUB ZETRZEĆ NA TARCE. OBRANĄ CEBULE POKROIĆ W CIENKIE PÓL-TALARKI. PAPRYKĘ RÓWNIEŻ POKROIĆ W PASECZKI, CZOSNEK DROBNO POSIEKAĆ LUB ZETRZEĆ NA TARCE. ZIOŁA

Pani M - kuchnia smakowita
Zapiekanka z makaronu Paccheri jak lasagne 160

Zapiekanka z makaronu Paccheri jak lasagne Składniki na sos bloński: 900 g mięsa mielonego  wieprzowo-wołowego  100 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę 1 marchewka ½ łodygi selera naciowego ½ cebuli ½ szklanki czerwonego wina- u mnie Celebro semi dry red Sól 2 łyżki koncentratu pomidorowego. 2 słoiczki przecieru pomidorowego ( ja robię sama (click) , można też kupić w puszkach. 2 łyżki(...)mieszać tak, aby surowe mięso zmieniło kolor na lekko ugotowany.  Gdy mięso stanie się “sypkie” dodać wino i pozwolić mu wyparować. Dodać przecier pomidorowy, trochę wody , koncentrat i gotować na malutkim gazie ok 2 h. W razie potrzeby uzupelniać płyn, aby się nie przypaliło. Na koniec dodać sól. Beszamel

Mia Cucina Sofieta
Kurczak w ziołach, ziemniaki i dynia hokkaido z piekarnika 117

kurczak sól pieprz 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżka czosnku niedźwiedziego pół limonki oliwa ziemniaki 5-6 szt 1 dynia hokkaido Kurczaka umyć

Gotowanie jest łatwe
Zupa ziemniaczana z ziołami 133

ziemniaków, ja mam od Pana Miecia :) - 1 do 2 litrów bulionu mięsnego lub warzywnego - 1 duża cebula - 3 ząbki czosnku, najlepiej Polskiego intensywnego w smaku i aromacie - 1 duża marchewka lub 2 mniejsze - 1 łyżeczka suszonego majeranku - 1 łyżeczka suszonego tymianku - kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu - 2 liście laurowe - 3 łyżki smalcu - 5 łyżek kwaśnej śmietany - 2 łyżki mąki(...)przyprawy, smażymy i intensywnie mieszamy żeby się nie przypaliło przez ok 10 minut, zapewniam Was, że po kuchni rozchodzi się piękny zapach ziół i czosnku. 2. Warzywa podlewamy bulionem, gotujemy do miękkości warzyw. Śmietanę rozpuszczamy małą ilością wody i mieszamy z mąką, pod koniec zaprawiamy nią zupę, doprawiamy do smaku. Podajemy ze skwarkami i zieloną cebulką

Apetyczna babeczka
Zupa jarzynowa 178

błonnika.  Tak więc dzisiaj zwykła nie-zwykła zupa jarzynowa zabielana zrobiona w ciągu niecałej godziny od momentu wejścia do kuchni, do momentu wydania jej na stół:) Składniki: 2 marchewki 1/4 selera 1 pietruszka ok. 15 cm pora - u mnie zielona część 4 ziemniaki 1/2 brokuła 2 płaskie łyżki jogurtu naturalnego 2 płaskie łyżki śmietany 18% 1 kostka rosołowa warzywna(...)oddzielamy różyczki i dodajemy do garnka Bazylię i kolendrę siekamy i dodajemy do warzyw Warzywa zalewamy 2,5 l wody i dodajemy kostki rosołowe Doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 45 minut, aż warzywa będą miękkie Następnie do kubka wlewamy jogurt naturalny i śmietanę, dodajemy chochelkę zupy i dokładnie mieszamy. Wlewamy do garnka

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Bakłażany zapiekane z ryżem jaśminowym i warzywami 220

Bardzo lubię bakłażany za ich delikatny, kremowy smak. Wczoraj nafaszerowałam je ryżem jaśminowym z pieczarkami, porem, cukinią i marchewką i zapiekłam z dodatkiem mozzarelli.  Składniki: 3 niewielkie bakłażany 1 szklanka ryżu jaśminowego 1 średnia marchew 1 młoda cukinia 250 g pieczarek 1 por 2 ząbki czosnku przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu, pieprz, zioła do pizzy 2 łyżki klarowanego masła(...)zagotować. Pieczarki oczyścić, pokroić półplastry, umytą i obraną marchew zetrzeć na grubej tarce i razem z pieczarkami dodać do ryżu. Cukinię umyć i również zetrzeć na grubej tarce. Gotować do miękkości aż cały płyn wyparuje, dolewając w razie potrzeby gorącą wodę. Na końcu dodać posiekany drobno czosnek i natkę pietruszki. Doprawić przyprawą, ziołami i pieprzem. Z bakłażanów przekrojonych wzdłuż

Czerwień i błękit
Muffinki marchewkowe light z serową niespodzianką 192

Kolejny marchewkowy wypiek. Ostatnio naprawdę nie mogę im się oprzeć. Wypieki marchewkowe, są pyszne i zarazem zdrowe. Idealne kiedy jesteśmy na diecie i mamy ochotę na

Mania Gotowania

Proponowane wyszukiwania