gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:211/261)

Kurczak w ziołach, ziemniaki i dynia hokkaido z piekarnika 124

kurczak sól pieprz 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżka czosnku niedźwiedziego pół limonki oliwa ziemniaki 5-6 szt 1 dynia hokkaido Kurczaka umyć

Gotowanie jest łatwe
Zupa ziemniaczana z ziołami 137

ziemniaków, ja mam od Pana Miecia :) - 1 do 2 litrów bulionu mięsnego lub warzywnego - 1 duża cebula - 3 ząbki czosnku, najlepiej Polskiego intensywnego w smaku i aromacie - 1 duża marchewka lub 2 mniejsze - 1 łyżeczka suszonego majeranku - 1 łyżeczka suszonego tymianku - kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu - 2 liście laurowe - 3 łyżki smalcu - 5 łyżek kwaśnej śmietany - 2 łyżki mąki(...)przyprawy, smażymy i intensywnie mieszamy żeby się nie przypaliło przez ok 10 minut, zapewniam Was, że po kuchni rozchodzi się piękny zapach ziół i czosnku. 2. Warzywa podlewamy bulionem, gotujemy do miękkości warzyw. Śmietanę rozpuszczamy małą ilością wody i mieszamy z mąką, pod koniec zaprawiamy nią zupę, doprawiamy do smaku. Podajemy ze skwarkami i zieloną cebulką

Apetyczna babeczka
Zupa jarzynowa 182

błonnika.  Tak więc dzisiaj zwykła nie-zwykła zupa jarzynowa zabielana zrobiona w ciągu niecałej godziny od momentu wejścia do kuchni, do momentu wydania jej na stół:) Składniki: 2 marchewki 1/4 selera 1 pietruszka ok. 15 cm pora - u mnie zielona część 4 ziemniaki 1/2 brokuła 2 płaskie łyżki jogurtu naturalnego 2 płaskie łyżki śmietany 18% 1 kostka rosołowa warzywna(...)oddzielamy różyczki i dodajemy do garnka Bazylię i kolendrę siekamy i dodajemy do warzyw Warzywa zalewamy 2,5 l wody i dodajemy kostki rosołowe Doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 45 minut, aż warzywa będą miękkie Następnie do kubka wlewamy jogurt naturalny i śmietanę, dodajemy chochelkę zupy i dokładnie mieszamy. Wlewamy do garnka

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Bakłażany zapiekane z ryżem jaśminowym i warzywami 238

Bardzo lubię bakłażany za ich delikatny, kremowy smak. Wczoraj nafaszerowałam je ryżem jaśminowym z pieczarkami, porem, cukinią i marchewką i zapiekłam z dodatkiem mozzarelli.  Składniki: 3 niewielkie bakłażany 1 szklanka ryżu jaśminowego 1 średnia marchew 1 młoda cukinia 250 g pieczarek 1 por 2 ząbki czosnku przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu, pieprz, zioła do pizzy 2 łyżki klarowanego masła(...)zagotować. Pieczarki oczyścić, pokroić półplastry, umytą i obraną marchew zetrzeć na grubej tarce i razem z pieczarkami dodać do ryżu. Cukinię umyć i również zetrzeć na grubej tarce. Gotować do miękkości aż cały płyn wyparuje, dolewając w razie potrzeby gorącą wodę. Na końcu dodać posiekany drobno czosnek i natkę pietruszki. Doprawić przyprawą, ziołami i pieprzem. Z bakłażanów przekrojonych wzdłuż

Czerwień i błękit
Muffinki marchewkowe light z serową niespodzianką 197

Kolejny marchewkowy wypiek. Ostatnio naprawdę nie mogę im się oprzeć. Wypieki marchewkowe, są pyszne i zarazem zdrowe. Idealne kiedy jesteśmy na diecie i mamy ochotę na

Mania Gotowania
Bulion wegetariański i Włościańskie Jadło 233

pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 2 łyżki oliwy/oleju 1 cebula 1 liść kapusty włoskiej 2 marchewki 1 pietruszka ½ selera 1 suszony grzyb ( wcześniej namoczony i drobno pokrojony) 1 por 2 liście laurowe kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego 2 ząbki czosnku natka pietruszki, szczypiorek, koper(...)language:EN-US;} Pokrój warzywa. Cebulę zrumień na oleju, a następnie wraz z ziarnami pieprzu i ziela angielskiego, liśćmi laurowymi i suszonym grzybem dodaj do warzyw. Zalej wodą i gotuj pod przykryciem na małym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj czosnek i gotuj jeszcze przez krótką chwilę. Zdejmij z ognia. Dodaj natkę, koperek, szczypior i oliwę. Dopraw do smaku pieprzem

Qlinarnie i Qlinarnie
Słodka zupa-krem z pieczonej dyni hokkaido, na mleku kokosowym 209

Po suchym i upalnym lecie tegoroczne dynie są kruchutkie, słodkie i bardzo aromatyczne. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, spróbujcie tej zupy – jest prosta, przyjemnie słodka, bardzo aromatyczna

Karo in the Kitchen
Zakręcony makaron z indykiem i warzywami, o nucie orientalnej (danie bezglutenowe) 108

Składniki: marynata: 2 łyżki sosu sojowego ciemnego, 1 płaska łyżeczka świeżo mielonego pieprzy kolorowego, ½ płaskiej łyżeczki curry, pozostałe składniki: 1 polędwiczka z indyka ok. 200 g, ½ brokułu, 2 niewielkie marchewki, 2 szalotki, 1,5 szklanki mrożonego groszku zielonego Hortex , 200 g makaronu świderki bezglutenowego, 2 łyżki oleju rzepakowego, ½ małej cukinii, garść suszonych grzybów shiitake (ok. 20g), sól himalajska do smaku(...)objętość. Można pokroić je na połowę lub ćwiartki. Szalotki kromy na plasterki, marchew i cukinię w cienkie długie paski, ja pokroiłam w spiralki. Brokuł dzielimy na małe różyczki. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente. W dużym woku rozgrzewamy olej, szklimy na nim szalotkę. Następnie dodajemy indyka z całą marynatą oraz brokuł, przesmażamy 1-2 min delikatnie mieszając

Moniki Smakołyki
Zapiekane kieszonki z fileta z fetą i warzywami 158

rutynę schabowego, mielonego czy smażonego kurczaka polecam zrobić pyszne kieszonki z fileta drobiowego wypełnione po wszystkie brzegi farszem z fetą i warzywami. Nasze ulubione warzywa to brokuły. Kontrastu dodała marchewka. Takie kieszonki są pieczone w piekarniku. Idealne na ciepło jako danie główne lub na zimno na kanapkę. Po przekrojeniu mięsa widoczna jest kolorowa mozaika.  Zapiekane kieszonki z fileta(...)Farsz feta półtłusta 1 op. ( 270 g. ) brokuł 1 mała szt.  marchew 2 szt.  Brokuł dzielimy na różyczki. Marchew obieramy i kroimy w plastry. Warzywa umieszczamy w gotującej się wodzie i gotujemy ok. 10 min.  Przelewamy zimną wodą.  Warzywa rozdrabniamy na mniejsze części i mieszamy delikatnie z fetą.  Na połowę fileta wykładamy farsz i zakrywamy

Kuchnia Paulettes
139. Zapiekana pierś z indyka z warzywami pod śmietanową chmurką 176

papierowym ręcznikiem i tniemy na polędwiczki (paseczki),smarujemy oliwą i oprószamy solą i pieprzem z każdej strony. Odkładamy do miseczki i odstawiamy na bok. Kolejno obieramy warzywa, dokładnie myjemy. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, pora tniemy w pierścienie, cebulę kroimy w drobną kosteczkę, natkę pietruszki siekamy na drobne kawałki.  2.Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Na patelni(najlepiej(...)jeśli nie warzywa przekładamy do żaroodpornego naczynia i kolejno wykładamy mięso. Całość oblewamy pozostałą częścią śmietanki  i oprószamy parmezanem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy ok.30minut. W międzyczasie gotujemy ryż lub kaszę.  Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki lub innym świeżymi ziołami i zajadamy. Smacznego! :) (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return

Symfonia Smaków
Polędwiczka w melasie 265

bardzo cienkie plasterki (niemal przezroczyste), jeśli mięso się rozpada to nic, nie muszą być równe. Dodajemy mięso do marynaty. Marchewkę i pora obieramy. Pora kroimy w cienkie plasterki, a marchewkę w pół-plasterki i dodajemy do polędwiczek w marynacie. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na co najmniej 2-3 godziny. Mięso wchłonie większość marynaty i będzie się ładnie karmelizować(...)czyli nie wszystko na raz), ponieważ kawałki mięsa nie powinny do siebie dotykać (jak wrzucimy wszystko na raz, temperatura oleju się obniży, a mięso zamiast się smażyć zacznie się gotować, co zepsułoby całe danie). Gdy wszystkie kawałki mięsa będą usmażone, na rozgrzany wok/patelnię wlewamy resztkę marynaty, zagotowujemy i polewamy gotowe kawałki mięsa. Posypujemy sezamem. Najlepiej smakuje z ryżem. Post

Poezja smaku
Jesień... Pierogi z pieczoną dynią. 232

pieczoną dynią. Składniki dla 4 osób: Ciasto: 2,5 szkl. mąki 1 łyżka oleju 1 jajko 1/2 szkl. ciepłej wody 1 łyżeczka soli Farsz: 1 mała dynia 2 duże marchewki 1 pietruszka cebula 2 ząbki czosnku szczypta chili szczypta imbiru 1 łyżka startego twardego sera + do posypania sól, pieprz oliwa z oliwek Warzywa obieramy i myjemy. Z dyni usuwamy(...)miarę zagniatania dodajemy wodę. Wyrabiamy co najmniej przez 5 minut, Ciasto rozwałkowujemy i szklanką wycinamy kółka. Farsz układamy na środku i zlepiamy brzegi. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.  Podajemy posypane startym twardym serem. Smacznego

Miksturownik
Letnia zupa z odrobiną pikanterii 159

zupa jest bardzo orzeźwiająca, lekka, a dzięki papryczce chili wyrazista i delikatnie pikantna.  Składniki: 4 marchewki, 4 pietruszki korzeń, 3 gałązki selera naciowego, 10 ziaren obranego bobu, 1 duża czerwona cebula, 1 garść ziaren zielonego groszku, 10 zielonej fasolki szparagowej, ½ papryczki chili, 5 młodych ziemniaków, liście selera, zielona pietruszka, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku(...)długa to dzielimy ją na mniejsze kawałki), ziemniaki. Dodajemy ziela angielskiego, liście laurowe, nać pietruszki, lubczyk, liście selera, czosnek i pokrojoną bardzo drobno papryczkę chili. Wszystkie warzywa z ziołami gotujemy do miękkości, ale żeby pozostały lekko al. dente. Kilka minut przed końcem dodajemy groszek, bób i sos Worcestershire. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku

Moniki Smakołyki
Marchwiowe muffiny z pomarańczą i białą polewą 196

Święta, święta i po świętach. Spotkania z rodziną, siedzenie przy stole urozmaicone cudownymi, długimi spacerami i rozmowami to wspaniały, wyjątkowy i magiczny czas. A dla mnie

Taste Of My Day
Ziemniaczana zapiekanka z łososiem 188

kalafiorem, porem i marchewką.  Sycące i pyszne danie, które idealnie sprawdzi się zarówno  na rodzinny obiad jak i wykwintną kolację. Trzy warstwy ziemniaczanych talarków przełożonych porem z marchewką z dodatkiem kalafiora i delikatnego filetu łososia. Wszystkie smaki idealnie się ze sobą komponują, a całość wspaniale podkreśla charakterystyczna nuta czosnku. Składniki (na 5-6 porcji) : zapiekanka(...)skropienia  sos - ok. 150 g jogurtu naturalnego - 2 jajka - sól, pieprz  Przygotowanie :  Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie talarki. Zalać w garnku zimną wodą, dosolić, zagotować. Gotować jeszcze przez ok. 5 minut, odcedzić na durszlaku. Ziemniaki powinny pozostać półtwarde. Z łososia usunąć skórę. Rozdrobnić filet na mniejsze kawałeczki, doprawić i skropić sokiem z cytryny. Kalafior ugotować

Kuchnia Ellie

Proponowane wyszukiwania