gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:213/261)

Grillowany dorsz atlantycki w sosie sojowym z warzywami na parze 145

dorsza atlantyckiego 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 3 łyżki oliwy grubo zmielony pieprz, sól Warzywa na parze (lub dowolna mieszanka warzywna) 5 różyczek brokuła 5 różyczek kalafiora garść marchewki Baby Carrots z Tesko garść żółtej fasolki szparagowej garść zielonej fasolki szparagowej 6 średnich pieczarek czerwona cebula Dodatki Pietruszkowe pesto Sos jogurtowo ziołowy 1/4 szklanki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki oregano(...)mieszamy składniki marynaty, wkładamy do niej rybę, dokładnie nacieramy marynatą tak żeby pokryła ona całą rybę. Zostawiamy skórą do góry w misce i wkładamy do lodówki. Do naczynia do gotowania na parze wkładamy mrożone warzywa na wierzch układamy pieczarki przekrojone na pół i cebule pokrojona w grube piórka. Wszystko parujemy około 25-30 min W między czasie jeśli chcemy możemy

Piekielna Kuchnia Pati
Szparagowa zupa-krem z pomarańczowym pieprzem 151

duże lub 6 małych porcji): ok. 1 l bulionu jarzynowego 500 g oczyszczonych białych szparagów (ja obcinam zdrewniałe końce i obieram obieraczką do jarzyn) 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka kilka gałązek naci pietruszki 1 duży ziemniak mały kawałek korzenia selera (wielkości pietruszki) 1 łyżka masła  1 łyżka cukru 2 łyżki soku z cytryny 1 pełna łyżeczka pieprzu pomarańczowego(...)nieco dalej od główki, żeby jej nie uszkodzić. Wyginać lekko, aż pęknie - miejsce przełamania jest dokładnie tam, gdzie powinno być - pamiętajmy, że górna część szparaga jest delikatniejsza i smaczniejsza, gotuje się też krócej. Przełamać w ten sposób wszystkie pozostałe szparagi. Dolne części pokroić na krążki grubości 1 cm, górne odłożyć. 2. Warzywa pokroić w dużą kostkę, podsmażyć na złoto

Kuchnia Prezydentowej
Kotlety mielone z marchewką 170

będziemy mieszać wszystkie składniki Cebulę obieramy i drobno kroimy Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych lub małych oczkach - według upodobania Do mięsa dodajemy jajko, cebulę, startą marchewkę, namoczoną i odciśniętą bułkę - wszystko dokładnie mieszamy ręką, doprawiamy solą i pieprzem Formujemy kotleciki. Z tej ilości wyszło mi 8 sztuk Rozgrzewamy olej na patelni. Ilość oleju ma być taka(...)będzie usmażony Podałam z surówką z kapusty pekińskiej (można podać z surówką z białej kapusty  lub zapiekanymi warzywami ) i ziemniakami z koperkiem. Mogą być również pieczone ziemniaki , zamiast gotowanych Na zdrowie! :) Biorę udział w akcji dla dzieci

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Marynowana wołowina z warzywami 203

czosnek przez praskę, dodajemy do miski wszystkie składniki- mieszamy do połączenia Składniki: 500 gr wołowiny 3 łyżki oleju sezamowego 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka sosu sojowego brokuły 3 marchewki ok 150 gr fasolki szparagowej 150 ml bulionu wołowego ryż lub makaron chinski- noodle Wykonanie: Kroimy wołowinę na cienkie paseczki. Dodajemy marynatę . Dokładnie mieszamy, przykrywamy folia, odstawiamy(...)wołowy. Przykrywamy woka I pozostawiamy na 1 min. Po tym czasie dodajemy wołowinę I odstawiona w miseczce miksturę. Trzymamy na gazie 2-3min- lub kiedu sos zacznie się gotować. Gotowe :) Mój obiad podałam z noodlami:) pysznie było, Smacznego

Smaki Edyty
Kung Pao Chicken 445

Kurczak Kung Pao to bardzo popularna na całym świecie potrawa kuchni syczuańskiej. Zanim przygotowałam ją po raz pierwszy przejrzałam wiele przepisów w Internecie w nadziei że

Mania Gotowania
Polska rybka po grecku, czyli po polsku 153

znaczenie jeśli danie jest pyszne i podbiło polskie serca? Oto mój, wielokrotnie sprawdzony przepis. Potrzebne składniki to: 800 g filetów z ryby, na przykład z mintaja lub dorsza 5 marchewek pietruszka nieduży seler biała część pora 400 ml przecieru pomidorowego dwa ząbki czosnku 5 ziaren ziela angielskiego 6 liści laurowych sól pieprz szczypta imbiru woda/bulion rybny mąka olej do smażenia(...)warzywa i podsmażamy. Następnie dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, lekko solimy, pieprzymy. Dolewamy około 400-500 ml wody lub bulionu rybnego. Polecam trik z bulionem. Z okazji świąt często gotujemy rosół z karpia, albo przygotowujemy ryby, z których zostaje nam wywar. Wykorzystajmy go tutaj, dzięki temu cała potrawa będzie miała jeszcze bardziej rybny charakter i nawet jeśli nie odstoi odpowiedniego

Pichceniomania
Zupa-krem ze szpinaku 93

font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Dzisiaj kolejna propozycja na zupę-krem, tym razem dla wielbicieli szpinaku. Składniki: 3 marchewki starte na grubych oczkach 2 pietruszki starte na grubych oczkach mały kawałek selera starty na grubych oczkach mały por pokrojony w cienkie paseczki 1 duża cebula pokrojona w kostkę(...)przesmażyłam, po czym doprawiłam solą, pieprzem i papryką. 2. Przełożyłam całość do garnka, dodałam ziele angielskie, liść laurowy, ziemniaki oraz szpinak i zalałam ok. 1,5 litra letniej wody. Gotowałam na wolnym ogniu przez 40 minut, aż warzywa były miękkie, a zupa zgęstniała. 3. Z przestudzonej zupy wyjęłam liść laurowy i ziele angielskie, wlałam mleko i wszystko zblendowałam. Doprawiłam jeszcze

Kulinarny Pamiętnik
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem 64

Dzisiaj polecam zapiekanka makaronowa z kurczakiem. Składniki 2 filety z kurczaka 500 g makaronu 30 ml oliwy z oliwek cebula 2 średnie marchewki mała cukinia 2 grube plasterki szynki puszka pomidorów mały przecier pomidorowy 1/3 szklanki słodkiej śmietany 200 g sera cheddar sól, pieprz, zioła prowansalskie Oczyścić piersi kurczaka z widocznego tłuszczu i ścięgien. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni(...)kostkę szynkę. Dusić na średnim ogniu przez 10 minut, stale mieszając. Dodać cukinię, pomidory z puszki i przecier pomidorowy rozmieszany w kilku łyżkach wody. Doprowadzić do wrzenia, po czym gotować na małym ogniu. Zawartość rondla wymieszać z makaronem, kurczakiem i śmietaną. Doprawić przyprawami do smaku. Wszystko włożyć do naczynia żaroodpornego i posypać startym serem. Piec przez 20 minut albo

Pomysłowa kuchnia
Czas zmian i Ragu z dlugo pieczona wieprzowina 194

wiem, że dziewczynom zdarza się tym zajmować. Będę stąpać po całkiem nowym gruncie choć na starych śmieciach. Czy się odnajdę? i co pocznę z blogiem? czy dam rade gotować i pisać... Piątkowy wyjazd do pracy zajął mi prawie cały dzień. Wiązał się z późniejszym odebraniem dzieci i totalną reorganizacją czwartku (na dodatek Małżon trwał w anginie a u Syncia było(...)danie.  Tak naprawdę smakowało całkiem rożnie w zależności od dodatków jakie do nich zaserwowałam. Dwa dni było idealnie pokrywającym makaron sosem a kolejnego pysznym dodatkiem do pieczonych ziemniaków, marchewek oraz sałatki z mięsistych pomidorów .   Do czego podacie ten mięsny pachnący sos zależy od Was.  Ragu z długo pieczona wieprzowina 2 cebule pokrojone na ćwiartki 4 ząbki czosnku

Dzieje kuchennej Wiewióry
POTRAWKA Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW, KAPUSTY I BOBU W SOSIE KOPERKOWO - CZOSNKOWYM 112

jednym daniu. Cóż chcieć więcej? Do przyrządzenia tego dania nie wykorzystałam wierzchnich, zielonych liści kapusty. Wyciskam z nich zielony sok (zdjęcie poniżej). W połączeniu z imbirem, pomarańczą lub marchewka daje zdrowego kopa. Polecam! Wracając do potrawki... Łapcie przepis poniżej. ;-) Składniki na 4 porcje: 1/4 główki młodej kapusty, 5 młodych średniej wielkości ziemniaków, 1 szklanka bobu, 1 cebula, 6 pomidorków koktajlowych(...)miękkości co jakiś czas sprawdzając, czy woda całkowicie nie wyparowała (innymi słowy - dbamy, by nam się danie nie przypaliło). Pod koniec duszenia dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidorki i gotujemy jeszcze przez 3 minuty. Zalewamy przygotowanym międzyczasie sosem (wykonanie poniżej) i pozostawiamy na wyłączonym palniku (sos powinien się ogrzać - nie gotować, bulgotać).  Sos: Mleczko owsiane mieszamy z posiekanym koperkiem

Jeść, by żyć w zdrowiu
Harira-marokańska zupa z soczewicy 178

zdrowa i sycąca. SKŁADNIKI: (ok. 6-7 osób) 1 szklanka zielonej soczewicy 0,5 szklanki  czerwonej soczewicy 1 puszka pomidorów 1 szklanka passaty pomidorowej 1 duża cebula 1 marchewka 1 żółta papryka 2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka imbiru w proszku 1,5 łyżeczki ostrej papryki (w zależności od upodobań) 1/5 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka cynamonu(...)minut (uwaga,żeby przyprawy się nie przypaliły bo będzie gorzkie). Następnie dorzucamy pomidory oraz passatę. Smażymy kolejne 4-5 minut. Wsypujemy soczewicę, dodajemy sól-zalewamy ok. 2 litrami wody. Gotujemy do miękkości zielonej soczewicy, gdyż czerwona rozpadnie się szybko.Całość posypujemy natką pietruszki lub kolendrą, ew. doprawiamy. WSKAZÓWKI:  Zupę należy podawać gorącą, u mnie z podsmażoną na suchej patelni

Kopystką po garach
Zupa z zielonej soczewicy z kaszą gryczaną i paluszkami serowymi 143

wegetarian… i nie tylko. Zupa z zielonej soczewicy z kaszą gryczaną i paluszkami serowymi.     Składniki: - ok. 3,5 litra bulionu (do wyboru drobiowy lub warzywny) - 3 marchewki z bulionu - 2 cebule - 2 pomidory - 4 małe słodkie papryki (czerwone i żółte) - czosnek (jak zawsze daję sporo, więc ilość pozostawiam do wyboru) - por (młode części) - 1 łyżeczka mielonego pieprzu(...)jajka (1 do sera, drugie do smarowania ciasta) - opcjonlnie papryka, sól, kminek Soczewicę płuczemy i zalewamy letnią wodą, pozostawiamy do namoczenia na godzinę. Kaszę gryczaną (użyłam w woreczkach) gotujemy na sypko, zgodnie z podanym przepisem na opakowaniu. W dużym garnku rozgrzewamy kilka łyżek oleju, dodajemy pokrojone w kostkę cebule. Smażymy chwilę do zeszklenia, dodajemy pokrojony w półtalarki por. Czosnek ścieramy

mojewypiekiinietylko
BARSZCZ WIGILIJNY- NAJLEPSZY, BEZ CUKRU 332

zakwaszałam.Bardzo ważne aby do wywaru z burakami dodać ocet, ksylitol (lub cukier) wtedy barszcz będzie miał piękny głęboki odcień i doskonały smak.Składniki:wywar warzywny:- 10 średnich marchewek- 3 b.duże pietruszki (może być pasternak, osobiście nie widzę różnicy)- 2 łodygi selera naciowego- kawałek pory- kilka gałązek natki pietruszki- sól do smaku- 4,5l wodyMożna doać także kawałek selera(...)pietruszki do posypania (nie trzeba)Warzywa obrać, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować (ja dałam tylko część z tych 4,5l). Doprawić solą i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok.40 minut (do miękkości warzyw).Do dużego garnka wsypać garść suszonych grzybów, dodać ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu, przekrojone na połowy ząbki czosnku, całość

Smaczne Zdrowe
Ragoût à la bolognese 166

może wyjść zbyt kwaśny) przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek olej do smażenia 500 g makaronu (dowolny rodzaj) W garnku o grubym dnie rozgrzewamy ok. 2 łyżek oleju. Marchewkę ścieramy na grubych oczkach, cebulę kroimy w drobną kostkę. Warzywa wrzucamy do garnka i smażymy ok. 10 min. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy kolejne 10 min. lub do momentu(...)wody. Po dodaniu pomidorów i koncentratu, doprawiam sos cukrem, solą, pieprzem oraz ziołami i duszę jeszcze trochę, by wszystkie smaki połączyły i stworzyły całość. W tym czasie gotuję makaron, by zaraz po odcedzeniu, polać go sosem. Całość można posypać świeżymi ziołami, ale i bez nich prezentuje się doskonale. Mój P. wszystkim zachwala ten makaron. Ja też bardzo go lubię

Ratunku obiad
Bulionetka pietruszkowo-lubczykowa, czyli domowa kostka rosołowa 953

dodatkowo nie zalatuje apteką, co niestety często jest przypadłością sklepowych bulionetek.       Potrzebujemy: 1 cały pęczek lubczyku (taki z jednej sklepowej doniczki) 1 pęczek natki pietruszki 3 marchewki 3 łodygi selera naciowego 2 korzenie pietruszki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 por 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki sosu sojowego 2 liście laurowe 1 suszony grzybek(...)pokrojone warzywa i przeciśnięty czosnek. Podsmażamy około 15 minut. Następne dodajemy utarte przyprawy i smażymy kolejne 5 minut. Po tym czasie zalewamy wszystko wodą, winem i dodajemy sos sojowy. Gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu. Na koniec wrzucamy posiekaną natkę i lubczyk i blendujemy wszystko na gładka masę. Przekładamy gorącą do słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem

Marder&Marder Manufacture

Proponowane wyszukiwania