gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:209/261)

Nadziewane zapiekane placki ziemniaczane 401

Danie trochę pracochłonne, ale warte zrobienia. Może lepiej wziąć się za gotowanie w weekend, niż w tygodniu, po pracy, bo można umrzeć z głodu :D - za długo trwa stanie w kuchni  ;)  Z podanych składników wyszły mi cztery sztuki. Przepis znaleziony bardzo dawno w internecie. Został on przeze mnie zmodyfikowany ponieważ nie lubię niektórych składników - zastąpiłam je tymi, które(...)naturalnego sól pieprz ziołowy olej rzepakowy Składniki na farsz drobiowy: ok. 350 gramów piersi z kurczaka 1 jajko 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 niewielka marchewka trochę szczypiorku (ok. 5-6 cm) + do posypania wierzchu sól pieprz ziołowy 1 łyżeczka masła do duszenia Na wierzch do posmarowania: 4 płaskie łyżki jogurtu naturalnego (można pominąć

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Smażony makaron 242

czerwonej papryki; – 1/2 żółtej papryki; – mała garść suszonych grzybów mun; – pół puszki pędów bambusa; – 2 ząbki czosnku; – 1 duża cebula; – 1 duża marchewka; – pół puszki zielonego groszku; – szczypiorek do posypania; – 2 łyżki sosu sojowego, przyprawa pięciu smaków, sól, pieprz Wykonanie: Mięso pokroić w wąskie paseczki, doprawić sosem sojowym, przyprawą pięciu smaków(...)pokroić w słupki. Gdy mięso się zrumieni dodać grzyby, paprykę, pędy bambusa oraz marchew. Wszystko smażyć, aż warzywa będą pół miękkie, dodać makaron i podsmażyć. Podlać wodą. Pod goniec gotowania dodać groszek, doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać w miseczkach posypane szczypiorkiem. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions

dom-agi.pl
KASZA GRYCZANA SMAŻONA DYNIĄ I KARMELIZOWANYMI BURACZKAMI 206

przechowywać w lodówce. SKŁADNIKI / 2 porcje 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 1 cebula / pokrojona w drobną kostkę 3 ząbki czosnku / starte na tarce 1 szklanka tartej dyni lub marchewki garść liści jarmużu / umytych, oddzielonych od twardej łodyżki, porwanych na mniejsze kawałki 2 łyżki koziego twarożku przyprawy: 2 łyżki sosu sojowego, po 1/2 łyżeczki suszonego oregano, kurkumy i świeżo zmielonego(...)garnka (najlepiej z grubym dnem), dodajemy 1 łyżkę masła i podsmażamy często mieszając, przez około 1-2 minuty. Ostrożnie dolewamy gorącą wodę, przykrywamy pokrywką i maksymalnie zmniejszamy ogień. Gotujemy 12 minut, aż kasza wchłonie całą wodę. Zostawiamy pod przykryciem na kolejne 5-10 minut. Zdejmujemy pokrywkę i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Doprawiamy szczyptą soli, spulchniamy widelcem. BURAKA myjemy, luźno zawijamy

cool and minty
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 373

Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w ćwiartki i wydrążyć nasiona. Następnie pokroić w kostkę Cebulę pokroić w piórka i dusić razem z pomidorami około 30 minut Marchewkę pokroić w słupki Po upływie 30 minut  dodać do pomidorów marchew, pędy bambusa, kukurydzę, czosnek przeciśnięty przez praskę, ananas pokrojony również w kostkę wraz z zalewą i paprykę pokrojoną(...)minut. Drób bardzo szybko się smaży, więc nie ma potrzeby tryzmac go dłużej na patelni Kurczaka przełożyć do sosu i dusić ok. 3 minut (nie dłużej) Wsypać ryż do gotującej, osolonej wody i gotować ok. 15 minut Wyłożyć ryż do miseczki i nałożyć kurczaka z sosem Na zdrowie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sos słodko-kwaśny z makaron i kurczakiem 328

Uwielbiam I polecam. Co najważniejsze obiad jest gotowy w 30 min :) Zaczynamy   Składniki: 2 łyżki oleju orzechowego lub kukurydzianego 1 cebula- pokrojona w piórka 4 piersi z kurczaka 2 marchewki- pokrojone w pół talarki 2 papryki- pokrojone w większą kostkę 300 gr grzybów chińskich marynowanych* 100 gr pędów bambusa 60 gr nerkowców 200 gr makaronu chińskiego-noodle Sos słodko-kwaśny(...)pomidorowy, starty czosnek I imbir- zagotowac. Mąkę rozrobić w pozostałej wodzie. Nalac do rondla - zagotować doprawić do smaku solą I trzymać na gazie około 3 min. Gotowe :) Gotujemy noodle-makaron. Wykonanie kurczaka: W woku lub na dużej patelni smażymy na rozgrzanym ogniu cebulę- około 1 min. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Smażymy około 3 min. Dodajemy grzyby, marchew

Smaki Edyty
Barszcz ukraiński dla alergika 190

również dla małych dzieci. Buraki zawierają dużo łatwo przyswajalnego żelaza, więc polecane są zwłaszcza osobom zagrożonym anemią. ziemniaki 1 kg mieszanka warzyw na barszcz (lub świeże: 3 buraki, 2 marchewki, fasolka szparagowa) filet z kurczaka lub indyka      około 200 g czosnek (niekoniecznie) 2 ząbki liść laurowy majeranek świeży koperek kleik ryżowy (lub mąka ryżowa) 5 łyżek(...)angielskiego jeśli chcemy uzyskać bardziej intensywny smak. Zalać wodą tak, aby przykryć warzywa. Ugotować warzywa do miękkości. Barszcz niestety traci przy tym swój intensywnie czerowny kolor, więc jak zakończymy gotowanie najlepiej dodać  2-3 szklanki  świeżego soku z buraków i jabłek (lub ewentualnie soku/barszczu z kartonu, o ile nie występuje alergia na zawarte w nim składniki). Dodać majeranek

głodny alergik
Curry z kurczaka w sosie saté 374

czerwonej pasty curry - 2 łyżki masła orzechowego - 500 g piersi z kurczaka (pokrojonej w nieduże kawałki) - 400 ml mleczka kokosowego - 1 czerwoną paprykę (pokrojoną w małe kawałki) - 1 niedużą marchewkę (pokrojoną w półksiężyce) - 100 g zielonej fasolki szparagowej (pokrojonej w 2 centymetrowe kawałki) - 1 łyżka tajskiego sosu rybnego - 1 łyżka ciemnego cukru trzcinowego - 3 łyżki orzeszków ziemnych (grubo posiekanych) * opcjonalnie(...)kurczaka, obtaczamy w powstałej na woku masie i smażymy na złotawy kolor.  Wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy warzywa, sos rybny oraz cukier. Doprowadzamy do wrzenia, i na małym ogniu gotujemy około 20 minut (lub do momentu w którym uznamy, że warzywa są wystarczająco miękkie). Tuż przed podaniem posypujemy orzeszkami ziemnymi (*papryczką chili, kolendrą).  Serwujemy z makaronem noodle lub ryżem

W mojej holenderskiej kuchni
Sznycle z boczniaków 237

Boczniaki - jeszcze mało popularne u nas grzyby. Można je dusić, smażyć , gotować, zapiekać - wykorzystać jak tylko chcecie. Są smaczne chociaż nie wszystkim odpowiada ich charakterystyczny smak. Ponieważ kapelusze boczniaków są dość duże więc świetnie nadają się na sznycle. To było chyba pierwsze danie jakie jadłam z tych grzybów wiele lat temu. Sznycle z grzybów to świetny zamiennik mięsnych kotletów - nawet(...)bardziej mięsiste i wyraziste w smaku - kto jadł ten zna i docenia różnicę. Zobacz też przepis na Filet z kurczaka z duszonymi boczniakami i Dorsza z boczniakami, orzechami oraz marchewką ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Orientalna zupa imbirowo cytrynowa z grzybami szmaciakami gałęzistymi :) SZMAXIANKA 193

Shma-xian-ka  czyli zupa z chińskimi grzybami Szmaciakami Gałęzistymi Proporcje  OK 3-4 l  bulionu warzywnego Chińskie grzyby "Szmaciaki Gałęziste" pół korzenia

Jemy Pijemy
Paprykowe curry z cukinią 152

Kolejne w pełni obiadowe danie to paprykowe curry z cukinią i dodatkowymi warzywami. Jeśli lubicie orientalne i indyjskie jedzenie, Waszą kuchnią rządzą warzywa, a znudziły Was

Bananowe Pole
Szczypta smaku. 289

obejrzeniu wszystkich odcinków ich programu "Rewolucja na talerzu", a później "Szczypta smaku" wzięłam się za odchudzanie. Nie dość, że Panie mnie zainspirowały, to jeszcze poprowadziły za rękę pokazując jak gotować lżej i smacznie. Przepisy z obydwu programów zostały zebrane w dwóch książkach o tych samych tytułach co program.  W moje ręce jakiś czas temu trafiła "Szczypta smaku". Jak mówią(...)albo informacje o szparagach. Kilka przepisów wypróbowałam dlatego mogę śmiało powiedzieć jest pysznie i polecić: Tosty w grillowanymi boczniakiam, papryką, szalotką i serem korycińskim Steki z rostbefu z aromatyczną marchewką Minikanapki z makrelą, cytrynowym twarożkiem i suszonymi pomidorami Omlet z chrupiącymi zielonymi warzywami

Brzuszki Łakomczuszki
Zagęszczanie sosów, zup mąką, masłem,śmietaną lub jajkiem 188

się przyda. Prawie każdy z nas gotuje i nie raz się zastanawiamy czym by tu to zagęścić. Postaram się w prosty sposób pokazać kilka sposobów może komuś się to przyda w przyszłości. :) Zagęszczając sos nie tylko nadajemy mu kremowej konsystencji ale również nadajemy głębię smaku. GOTOWANIE NA DUŻYM OGNIU Najprostszym sposobem jest gotowanie na dużym ogniu bez przykrycia, płyn się(...)Zapobiega to szybkiemu ścięciu się śmietany. Po dodaniu kwaśniej śmietany nie powinno już sosu się gotować inaczej powstaną grudki. ŻÓŁTKO Żółtko dodajemy krótko przed podaniem, wymieszamy z 2 łyżkami sosu po czym naszą mieszaninę dodajemy do reszty potrawy. Sosu nie można też długo gotować, aby żółtko się nie ścięło. Podgrzewamy taki sos na małym ogniu. Sos będzie wtedy aksamitny. MĄKA

Basia w kuchni
Zupa jarzynowa z kurczakiem 117

propozycja na pierwsze danie lub kompletny obiad dla dzieci. Do zupy możesz dodać posiekaną cukinię lub paprykę, będzie pysznie! SKŁADNIKI: 1 podwójna pierś z kurczaka – 400 g 2 marchewki 1 pietruszka 2 ziemniaki 1 por – jasna część 1 łyżeczka masła klarowanego sól, pieprz, majeranek, słodka papryka, szczypta mielonej przyprawy curry 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego(...)pokrojonego pora oraz kawałki kurczaka. Dodaję przyprawy: majeranek, papryki i curry. Gdy mięso zmieni kolor na jasny dodaję włoszczyznę (oprócz ziemniaków), liść i ziele angielskie. Wlewam bulion. Zupę gotuję kilkanaście minut na średnim ogniu. Po około 10 minutach wrzucam pokrojone i obrane ziemniaki. Gotuję do miękkości ziemniaków. Przyprawiam do smaku solą i pieprzem, wlewam śmietankę. Zupę podaję z dodatkiem świeżo

Zasmakuj Kuchni
Zapiekanka z makaronu Paccheri jak lasagne 179

Zapiekanka z makaronu Paccheri jak lasagne Składniki na sos bloński: 900 g mięsa mielonego  wieprzowo-wołowego  100 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę 1 marchewka ½ łodygi selera naciowego ½ cebuli ½ szklanki czerwonego wina- u mnie Celebro semi dry red Sól 2 łyżki koncentratu pomidorowego. 2 słoiczki przecieru pomidorowego ( ja robię sama (click) , można też kupić w puszkach. 2 łyżki(...)mieszać tak, aby surowe mięso zmieniło kolor na lekko ugotowany.  Gdy mięso stanie się “sypkie” dodać wino i pozwolić mu wyparować. Dodać przecier pomidorowy, trochę wody , koncentrat i gotować na malutkim gazie ok 2 h. W razie potrzeby uzupelniać płyn, aby się nie przypaliło. Na koniec dodać sól. Beszamel

Mia Cucina Sofieta
Kurczak w ziołach, ziemniaki i dynia hokkaido z piekarnika 137

kurczak sól pieprz 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżka czosnku niedźwiedziego pół limonki oliwa ziemniaki 5-6 szt 1 dynia hokkaido Kurczaka umyć

Gotowanie jest łatwe

Proponowane wyszukiwania