gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:216/261)

Kapuśniak na wędzonych żeberkach 240

cały wielki garnek zupy zniknął w mgnieniu oka. Na garnek około 6-7 l: 2 udka z kurczaka ok 1/2 kg wędzonych żeberek wieprzowych 1 kg kiszonej kapusty 4 marchewki 2 większe pietruszki 1/2 pora 4 średnie ziemniaki 4 cebule 3-4 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka oleju gałązka maggi  4 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego(...)łyżkę cukru.Poczekać aż się lekko skarmelizuje. Doprawić pieprzem. W tym czasie dodać do wywaru pokrojone w kostkę ziemniaki. Poczekać aż lekko zmiękną i dodać do wywaru podsmażoną kapustę. Gotować jeszcze przez kilka minut. Doprawić. Ja ostatnio zamiast soli, zupy przyprawiam jasnym sosem sojowym. Podawać z kawałkiem żeberka. Smacznego

Jemy Pijemy
Ziemniaczana zupa krem z brokułami 162

pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym ,  z kalafiora z chili ,  z dyni ,  z cukinii z lubczykiem ,  z kapusty ,  z pomidorami ,  z porem ,  z marchewką .  Dziś przedstawiam jej kolejna wersję . Tym razem będzie to krem z ziemniaków z dodatkiem brokułów.  Gęstość zupy pozostawiam Waszemu gustowi, jeśli wyda się Wam za gęsta dodajcie(...)kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z oliwą. Lekko przesmażamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, przesmażamy razem z cebulą przez około 5 minut. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości ziemniaków. W międzyczasie brokuła dzielimy na różyczki. Do przygotowania zupy zużywam również łodygę. Zdrewniałą część obieram obieraczką do warzyw, kroję i wrzucam do zupy. Gdy ziemniaki będą już

Kulinarne przygody Gatity
Pasztet domowy 366

Składniki: łopatka 0,5 kg boczek świeży 0,5 kg wołowe 0,3 kg wątróbka drobiowa 0,2 kg ćwiartka z kurczaka 1 szt grzyby suszone (prawdziwki) 2 szt marchewka 1 szt pietruszka 1 szt seler kawałek cebula 0,5 szt liść laurowy 4 szt ziele angielskie 6 szt pieprz cały 0,5 łyżeczki sól 4 łyżeczki dodatkowo do smaku(...)razem z przyprawami i warzywami,wątróbkę i grzyby zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa.Dodać dodatkowe przyprawy do smaku,dosolić.Dodać jajka,kasze mannę i 1 szklankę rosołu z gotowanego mięsa.Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę.Mięso wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st i piec 1 godzinę.Forma

Ala piecze i gotuje
Kotlet schabowy inaczej 145

 Kotlet schabowy, to kwintesencja i t radycja  Polskiej kuchni. W każdym domu znany i prawie w każdym lubiany, jest zazwyczaj niedzielnym daniem. Dzisiaj proponuję

Gosia gotuje
Krokiety orzechowe 127

ziemniaków 15 dag zmielonych orzechów włoskich 2 jajka 1 szklanka bułki tartej 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Olej do smażenia Sól i pieprz do smaku Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Gdy są jeszcze ciepłe obieramy je ze skórki i ubijamy tłuczkiem lub przepuszczamy przez praskę. Dodajemy zmielone orzechy, 2 jajka i wszystko dokładnie wyrabiamy. Na koniec dosypujemy natkę pietruszki(...)rozmarynem Krokieciki orzechowo-ziemniaczane można przygotować także z resztek ziemniaków, które pozostały na przykład z obiadu, jednak smak będzie trochę inny. Orzechy można także zastąpić warzywami, na przykład marchewką i pietruszką z rosołu i zrobić pyszne kotleciki warzywne

Gotujemy i jemy
Zupa tajska. 337

gotowych przepisó tym większą mam radochę gdy smakuję efekt końcowy. Zawsze wychodzi rewelacyjnie!  Składniki: 1l bulionu drobiowego 1 puszka mleczka kokosowego 1 pierś z kurczaka 2 nieduże marchewki 1 mała pietruszka 4 listki limonki kafir 10 grzybów mung 1,5 łyżki zielonego curry (pasta) 1,5 limonki 4 łyżki słodkiego sosu sojowego 2-3 łyżki sosu rybnego szczypiorek garść(...)pieprzem, dorzucamy do zupy. Dodajemy sos sojowy i rybny, posiekany drobno czosnek, garść kolendry, 1/3 pęczka szczypiorku. Ścieramy do zupy imbir, wyciskamy limonkę, połówkę wyciśniętej limonki wrzucamy do garnka. Gotujemy przez 15min. Podajemy z makaronem, pokrojonym szczypiorkiem i algami. Posypujemy odrobiną chili. Smacznego

Brzuszki Łakomczuszki
GROCHÓWKA NA WĘDZONCE Z CAŁEGO, NIEŁUSKANEGO GROCHU 309

rewelacyjnie. U nas bywa zawsze na 3-4 dni. Składniki podaję na duży garnek, chyba ok.5l. Składniki: - 0,5kg żółtego, niełuskanego grochu w całości (lub dowolny inny) - 3-4 marchewki - 1 duży korzeń pietruszki - 2 łodygi selera naciowego (lub kawałek w korzeniu) - 4 duże ziemniaki - kawałek białej części pora - 4 duże ząbki czosnku - 2 liście laurowe - 6-8 kulek ziela(...)ziemniaki oraz pietruszkę, a także przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, majeranek oraz przekrojony na połowy czosnek. Całość zalewamy wodą (nie do pełna), zamykamy szczelnie garnek i wstawiamy na palnik. Gotuję ok.45-50 minut od zagotowania, na malutkim gazie. W zwykłym garnku czas gotowania wydłuża się do ok.3h. Po kilku minutach od wyłączenia palnika można garnek odpowietrzyć i otworzyć . W razie potrzeby

Smaczne Zdrowe
Zupa z cukinii z pulpecikami z piersi kurczaka i z makaronem 323

może to są dwie różne rzeczy? Ciekawe jakie zdanie WY macie na ten temat? ;)Składniki:1 pierś z kurczaka,1 średnia cukinia (o wadze mniej więcej kilograma),2 średnie marchewki,niewielki kawałek selera,2 średnie pietruszki,2-3 łyżki oliwy,garstka makaronu,sól, świeżo zmielony pieprz,2 średnie liście laurowe,7-8 ziaren ziela angielskiego,1 łyżeczka cukru.Pierś z kurczaka(...)zielem angielskim. Przełożyć do garnka ze zmiksowaną cukinią. Dodać sól, cukier i pieprz - zagotować wszystko razem.Z mięsa formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i (bez obtaczania w czymkolwiek) wkładać na gotującą się na niewielkim ogniu zupę. Po włożeniu pulpecików wsypać makaron i wszystko razem ugotować do miękkości.Zupę podawać posypaną zieloną pietruszką. Dodatek śmietany

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kapuśniak z czerwoną fasolą i makaronem pełnoziarnistym 130

trochę zziębnięta, a w takiej sytuacji najbardziej lubię rozgrzać się talerzem gorącej, gęstej zupy :) Składniki: 1 łyżka masła mały kawałek bulwy selera 1 łodyga selera naciowego 1 pietruszka 1 marchewka kawałek pora ćwierć małej główki kapusty włoskiej puszka 420 g czerwonej fasoli konserwowej 3 garście pełnoziarnistego makaronu świderki 2 drobiowe kostki bulionowe 2 litry wody 4 ziela angielskie liść laurowy(...)się posiłkować gotowizną – oraz ziele angielskie i liść laurowy. Doprowadziłam do wrzenia, dorzuciłam kapustę, osączoną fasolę z  puszki i makaron - nie za dużo, bo przecież znacznie zwiększy objętość. Gotowałam do momentu, aż makaron był odpowiednio miękki. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, kminkiem mielonym i suszonym koperkiem

Kuchenne zapiski Edyty
PULPECIKI Z WARZYWAMI W SOSIE POMIDOROWYM, Z DOMOWYM MAKARONEM 154

łyżeczka suszonego oregano - 3 łyżki semoliny (kaszy manny) u mnie 2 łyżki kaszy jaglanej - duża szczypta czarnego pieprzu - 1 łyżeczka soli - 1 surowa, średnia pietruszka i 1-2 marchewki starte na średnich oczkach tarki Wszystkie składniki wymieszać dokładnie w misce, a następnie uformować niewielkie kulki (wielkości orzecha włoskiego), ułożyć na talerzu i odstawić do lodówki. Sos pomidorowy: - 1 cebula(...)rzadki, później zgęstnieje. Dodać mleko, zagotować całość i pojedynczo wkładać surowe pulpeciki. Dopóki kulki nie zmienią koloru z różowego na brązowy nie należy mieszać, gdyż kulki mogą się rozpaść. Gotować częściowo przykryte przez ok.20 minut, pod koniec tego czasu próbujemy sos, być może należy go jeszcze doprawić. Idealnie smakuje z domowym makaronem orkiszowym lub pszennym. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Bigos z młodej kapusty z klopsikami 139

przyprawy: sól, pieprz, majeranek, bazylia, oregano, papryka słodka i ostra olej do smażenia 1 łyżka masła 1 mała młoda kapusta lub pół większej 1 cebula 10 dkg pieczarek 1 marchewka 1 liść laurowy 2 kulki ziela angielskiego 1/3 szklanki bulionu lub rosołu 1/2 szklanki przecieru pomidorowego świeże lub suszone zioła do posypania dania       *** Mięso mielone mieszamy(...)Dodajemy podsmażone klopsiki, mieszamy *** *** Całość dusimy na małym ogniu, pod przykryciem przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając *** *** Po tym czasie do potrawy dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 5 minut *** *** W razie potrzeby potrawę doprawiamy jeszcze do smaku. Przed podaniem całość posypujemy świeżymi lub suszonymi ziołami *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY

Blog z Apetytem
Czerwone curry z kurczakiem i kalafiorem 285

nawet z curry smakuje świetnie!), ale doskonale będzie pasować także ryż czy chiński makaron.  Składniki (na 2-3 porcje) :  pierś z kurczaka 1/2 kalafiora 2 marchewki cebula ząbek czosnku olej (niewielka ilość) 2-3 łyżeczki czerwonej pasty curry szczypta ostrej i słodkiej papryki pół łyżeczki cukru sól i pieprz łyżeczka mąki ziemniaczanej sos sojowy łyżka śmietany 18 % natka(...)wyłożyć do oddzielnego naczynia. Wrzucić marchew i kalafior, zagotować ze szklanką wody i mlekiem. Dodać kurczaka, czerwoną pastę curry i łyżkę-dwie sosu sojowego. Przyprawić. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować na średnim ogniu pod przykryciem ok. 10 minut (do miękkości warzyw). Pod koniec delikatnie zabielić i zagęścić - wymieszać energicznie w szklance kilka łyżek sosu ze śmietaną i mąką. Wymieszać

Kuchnia Ellie
Tort naleśnikowy. 407

Crepe cake. Farsz mięsny. 40 dag mięso mielone wołowe 2 cebule pokrojone w drobną kostkę 2 ząbki czosnku drobno pokrojone 1 marchewki starte na tarce 1 pietruszka starta na tarce 1 puszka pomidorów pellati pokrojonych ½ szklanki bulionu ½ łyżeczki tymianku i bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżka sosu chilli Sól, pieprz, cukier do smaku Masło i olej do smażenia(...)przesmażyć mięso na małym ogniu do czasu uzyskania małych grudek. Przełożyć do rondla w którym będziemy przygotowywali farsz mięsny. Przesmażyć czosnek i cebulę, dodać do mięsa, podlać bulionem i gotować na małym ogniu. Warzywa, marchew i pietruszkę , przesmażyć na oleju z dodatkiem masła i dodać do mięsa. Gotować na małym ogniu około 30 minut, w trakcie dodać pokrajane pomidory pellati

Kulinarny karnet Christophera
Wielkanocne jajka galaretki z filetem z pstrąga i warzywami 919

pewnością będzie zarówno hitem jak i efektowną ozdobą Wielkanocnego stołu. Składniki: 350g fileta z pstrąga 1/2 cytryny 500ml bulionu warzywnego 1 szklanka zielonego groszku (może być mrożony) 150g ugotowanej marchewki 1 puszka kukurydzy 4 łyżeczki żelatyny sól pieprz 15 skorupek po jajkach Wykonanie: 1. Filet z pstrąga umyć, osuszyć i pozbawić skóry. Następnie skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem(...)umyć, następnie w szerszym końcu jajka zrobić delikatnie nożem dziurę. Najlepiej takie skorupki zbierać przy okazji przygotowywania innych dań. Skorupki dokładnie umyć, następnie zalać je zimną wodą, zagotować i gotować przez około 5 minut. Wyciągnąć ostrożnie z wody i osuszyć. Tak wyparzone skorupki można przechowywać bardzo długo. 4. Skorupki po jajkach kolejno napełnić: marchew, zielony groszek, pstrąg, kukurydza

Szalona Kuchnia Eweliny
Zupa krem z marchwi 157

Dzisiaj mamy Wam do zaproponowania zupę, a mianowicie krem z marchwi. Jako, że uwielbiamy zamiast tradycyjnych zup kremy, postanowiłyśmy znaleźć taki o niepowtarzalnym i wyjątkowym smaku

Kolizje Smaków

Proponowane wyszukiwania