rozkoszować wspaniałym obiadkiem :))) Wam też polecam! ;) Danie podałam na talerzu z serii "Jesień" Porcelana Bogucice. Farsz: 500g mięsa mielonego wieprzowego 2 torebki kaszy jaglanej 1 cebula 2 łyżki oleju marchewka kawałek selera sól pieprz 2 łyżki przyprawy do mięsa mielonego łyżka przyprawy suszone pomidory z bazylią i czosnkiem Sos: 2 szkl pokrojonych mrożonych grzybów leśnych (np. prawdziwki) garść suszonych prawdziwków(...)serem i zapiekać jeszcze ok 15 min. Podawać z sosem i posypane natką pietruszki. Sos: grzyby suszone moczyć w 1 szkl wody przez noc. Następnie w tej samej wodzie gotować ok pół godziny. Wyjąć z wody i drobno pokroić. Wodę z grzybów zachować. Cebulkę posiekać, zeszklić na maśle, dodać grzyby. Smażyć ok 10 minut, po tym czasie podlać wodą
Smakołyki Asiziarenek jałowca6 wołowych policzków (ok 2 kg)1 i 1/2 łyżki oleju roślinnego200 g boczku pokrojonego w kostkę2 duże cebule pokrojone w piórka1 i 1/2 łyżki koncentratu pomidorowego3 marchewki obrane i pokrojone w ćwiartki2 łyżki posiekanej pietruszkiprzygotowanieW misce połączyć składniki marynaty. Policzki ułożyć w naczyniu ceramicznym , zalać marynatą, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki, najlepiej(...)delikatnie łyżką cedzakowa na podgrzany półmisek policzki, marchew, cebulę,boczek i czosnek. Przykryć i odstawić.Pozostały w naczyniu płyn doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez ok 20 - 25 minut albo do czasu aż sos zredukuje się do ok 2 szklanek. Dodać pietruszkę i wymieszać. Można ponownie włożyć policzki wraz z warzywami do sosu
Stare Garysamym listopadzie byłam aż dwa tygodnie na zwolnieniu i niestety pierwszy tydzień grudnia spędzam również w domu. Mam tego już szczerze dość. Początkowo czułam się tak źle, że nawet gotować mi się nie chciało i prawie nie wstawałam z łóżka. Kiedy jestem taka chora, przesypiam niemal całe dnie. Na szczęście teraz jest zdecydowanie lepiej i z chęcią piszę tego posta(...)które zresztą bardzo lubię. Jednak dziś prezentuję je w nieco innej, tortowej odsłonie :)))Marchewkowy tort z bakaliami i kremem śmietankowymporcja na tortownicę o średnicy 24 cmPotrzebujemy:200-220 g marchewki (waga po obraniu) - ok. 2 średnie sztuki340-350 g ananasa (świeżego lub z puszki)120 g orzechów włoskich120 g suszonej żurawiny1 szklankę mąki pszennej (można zastąpić razową)2/3 szklanki brązowego
Ratunku obiadW okresie zimową bardzo często sięgamy po zupy. Doskonale rozgrzewają i równie idealnie napełniają nasze brzuchy. Ponadto doskonale nadają się do zabrania w plener na wycieczkę
Kolizje Smakówpozwolić gościom, aby sami doprawiali swoją zupę :) Zupa marchewkowa z pieczoną ciecierzycą, tahini i za'atarem inspiracja Smitten Kitchen Składniki (na 4 porcje): zupa marchewkowa: 1 kg marchewki, obranej i pokrojonej na plasterki 1 l. bulionu warzywnego 1 duża cebula, posiekana 4 ząbki czosnku, posiekane 1/4 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonego kuminu szczypta płatków chilli (ja preferuję większą(...)niej do jakiś czas i przemieszaj raz czy dwa. Gdy warzywa na zupę się przesmażą, wlej bulion, doprowadź zupę do wrzenia, przykryj pokrywką, zmniejsz ogień do małego i gotuj przez ok. 30 min. W miseczce wymieszaj pastę tahini, sok z cytryny i szczyptę soli. Dodaj 1-2 łyżki wody, aby uzyskać konsystencję przypominającą rzadką śmietanę. Zmiksuj zupę na gładki
Chilli Czosnek i Oliwasmażyć na silnym ogniu przez ok. 5 minut, lub do czasu, aż ziemniaki będą miały chrupiącą skórkę. Następnie ostrożnie wlać wodę i posolić, po zagotowaniu od razu zmniejszyć ogień. Gotować ziemniaki przez ok. 7-10 minut lub do czasu, aż będą miękkie. Można nakryć pokrywką, następnie odparować na silnym ogniu nadmiar wody. Do ziemniaków dołożyć posiekaną cebulkę i chili, podsmażać(...)kiszonych ogórków lub korniszonowy. Do gorącego sosu na powrót włożyć kotleciki jajeczne, chwilę razem podgrzać i gotowe. Kotleciki najlepiej smakują z sosem z ogórków kiszonych, korniszonowym albo z duszoną marchewką i ziemniakami oraz lekką, sezonową surówką. Przepis na sos korniszonowy>> > Przepis na sos z kiszonych ogórków>> > Przepis na sos koperkowy>> > Smacznego
Moja Książka Kucharskapołówki ( moje cukinie były dość spore, to połówki przekroiłam jeszcze w poprzek na pół ), wyjmuję delikatnie miąższ i ewentualne pestki ( miąższ siekam i zostawiam, dodam go do farszu ) Ryż gotuję, odcedzam, studzę. Do ostudzonego ryżu dodaję mięso, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, odłożony wcześniej miąższ z cukinii, pół łyżeczki majeranku, szczyptę mielonego kminku, posiekaną natkę pietruszki ( około 2 łyżeczki ) sól(...)ciepło :) Cukinia faszerowana szynką, pieczarkami i serem. Leczo cukiniowo-paprykowe z dodatkami. Piersi z kurczaka duszone z cukinią, papryką i pomidorami. Zupa krem z cukinii. Smaczna, szybka, pożywna. Marchewka duszona z cukinią. Smaczna jarzynka do obiadu. Placuszki z cukinii. Smaczne i chrupiące. Cukinia panierowana w chipsach paprykowych. Cukinia marynowana na zimę. Domowe przetwory. Ciasto kakaowe z cukinią
Kuchnia z widokiem na ogródJuż dzisiaj śmigamy do Władysławowa. W związku z tym szybko wstawiam notkę i zaczynam się pakować. Po raz kolejny chciałabym zaprezentować Wam wspaniałą zupkę krem. Pałam
Be Fit Be Strongprawdziwie meksykańska. Składniki: 300 g wołowiny pokrojonej w nieduże cienkie plastry 3 łyżki oleju kukurydzianego 150 ml wina czerwonego wytrawnego 1 czerwona cebula 1 suszona papryczka chili 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 1/2 zielonej papryki 1 łyżka masła 300 - 350 ml gorącej wody 300 - 350 ml bulionu, najlepiej wołowego (może być z kostki) 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry(...)samej patelni na silnym ogniu przez ok 3 minuty, zdjąć na ręcznik papierowy i odstawić. 4. Do garnka z zupą dodać bulion przecier lub sok, czosnek, rodzynki i gotować 30 minut. Po tym czasie dodać czekoladę i ryż i gotować jeszcze 15 minut. Doprawić do smaku i ewentualnie uzupełnić płyn bulionem. Podawać gorące, posypane świeżą kolendrą. Zupa inspirowana przepisem
Kuchnia Prezydentowejoraz cynamon. Cały czas mieszając dodawać po jednym jajku. Następnie do masy powoli wsypywać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz migdały. Dokładnie zmiksować. Na samym końcu dodać startą marchewkę z jabłkiem i dokładnie wymieszać (najlepiej za pomocą łyżki). Gotowe ciasto przelać do posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Ciasto piec przez około godzinę czasu w temperaturze(...)lubię zjeść owsiankę z sezonowymi owocami. A tak standardowo to chyba musli z jogurtem i owocami :) 8. Jakie jest Wasze ulubione danie grillowe? Karkówka :D 9. Ja uwielbiam gotować przy muzyce, a Wy? Owszem, też bardzo lubię. Jednak gdy muszę się nad czymś szczególnie skupić wolę pichcenie w ciszy :) 10. Czy jest jakaś kuchnia, którą chcielibyście spróbować? Hm..może tajska
My simple kitchensmakuje świetnie. Tym razem z Młodym wybraliśmy makaron Tricolore a `la Italia Fettucionne Czanieckie Makarony - taki nasz kaprys. Jak mam czas się bawić samodzielnie komponuję składniki warzyw: paprykę, marchew, grzybki mun, kiełki bambusa i inne. Jednak kiedy czasu brak, używam mrożonych warzyw, taka chińska mieszanka warzyw. Preferuję tą, którą można nabyć w sklepach Biedronka. Składniki na 4-5 osób(...)przecierze pomidorowym i podgrzewamy na małym ogniu, do momentu aż sos pomidorowy się zredukuje. Wtedy dopiero dosypujemy cukier, aby przełamać kwaśny smak pomidorów. W czasie kiedy redukujemy sos pomidorowy gotujemy makaron i kroimy ser żółty w zapałki. Tak jak wspomniałam na początku danie możemy podać z makaronem, ryżem, ale i z bułką smakuje wyśmienicie. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) /*post zawiera lokowanie
Blondynka Gotujeadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gołąbki z młodej kapusty W sezonie wiosenno-letnim, w którym pełno nowalijek, powinniśmy sięgać nie tylko po młodą marchewkę, szczypiorek czy ziemniaki. Warto także wykorzystać młodą kapustę, z której można przygotować wiele smakowitych dań i przekąsek. Młoda kapusta jest o wiele delikatniejsza, miększa i smaczniejsza. Najbardziej popularnym daniem z kapusty są oczywiście gołąbki, które chyba każdy(...)koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Z kapusty wycinamy głąb i usuwamy ciemne, duże liście. W dużym wysokim garnku zagotowujemy wodę i zanurzamy kapustę. Gotujemy przez 8 minut. Gotową kapustę odstawiamy do ostygnięcia, po czym delikatnie odrywamy liście. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, studzimy i mieszamy z mięsem mielonym. Całość doprawiamy pieprzem solą
Przepiski.plteż świetną opcją do pudełka na drugie śniadanie dla dzieci. Paluszki najlepiej podawać z ziemniakami albo ryżem. Dobrym dodatkiem do paluszków rybnych będzie lekka, sezonowa surówka np. z marchewki i jabłka lub sałaty rzymskiej. Paluszki rybne. Z czym jeść domowe paluszki rybne? Paluszki rybne świetnie smakują ze słodko-kwaśnym sosem chili, sosem czosnkowym, ogórkowym albo chrzanowym(...)obiad z ziemniakami i sezonową surówką. Mam nadzieję, że przepis na domowe paluszki rybne spodoba się Tobie i Twojej rodzinie. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go :) Polecam pięknie! Miłego gotowania! Paluszki rybne. Paluszki rybne
Moja Książka Kucharskaweekendy mam zwykle trochę więcej czasu na gotowanie i chętnie z tego korzystam. Wolne dni, to także więcej pokus, ale staram się również wtedy nie zapominać o zdrowym odżywianiu. Wychodzi to różnie i czasami wygrywa ochota na jakiś mniej zdrowy smakołyk, jednak przy odrobinie wysiłku można przekształcić niezdrowe danie w całkiem zdrowy, pożywny i smaczny posiłek. Na przykład ostatnio miałam(...)świeżego imbiru mały pęczek kolendry (lub ewentualnie natki pietruszki) 2 czubate łyżki ziaren sezamu 1 jajko 1 łyżkę wody sól morską olej do smażenia Dodatkowo: 2 duże marchewki 2 średnie buraki 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek 2 łyżki sezamu sól morską Imbir i czosnek obieramy. Papryczkę przekrawamy wzdłuż i pozbawiamy pestek. Imbir, czosnek i papryczkę drobno siekamy
Ratunku obiad