Podsumowanie miesiąca, czyli o tym, co udało się ugotować, co smakowało Wam najbardziej, jakie były moje sukcesy i porażki oraz jakie są moje plany na najbliższy
Cooking Monsterekologii rozprzestrzenia się szybciej niż wirus ebola, z tą różnicą, że nikt na Ciebie nie kaszle. Chordy oszalałych hipsterów i hipisów szturmują lokalne targi i biednych rolników. Ceny marchewki obżartej przez myszy sięgają 9 zł za kilo. Podobno jak myszy rąbią marchew to znaczy nie ma chemii tylko kupa krowia, tak przynajmniej twierdzą hipsterzy i hipisi. Fora internetowe pełne(...)przyprawy. Śledzie nie mogą pływać w oleju tylko mają być lekko nim pokryte. Po ułożeniu wszystkich składników naczynie przykrywamy i odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki. Podajemy z gotowanym ziemniakiem i wiejskim chlebem. Fajnie jest ułożyć na plastrach gotowanego ziemniaka śledzie, posypać drobno posiekanymi śliwkami wędzonymi śliwkami i dodatkowo skropić olejem rydzowym. Smacznego
ladykitchenCukinia to warzywo, które uwielbiam, przede wszystkim za to, że jest niesamowicie uniwersalne. Można ją smażyć, upiec, zrobić z niej krem, czy puree, nafaszerować, a nawet
DefinicjaSmakuKolejne marzenie spełniło się! Oprócz gotowania moją pasją jest podróżowanie, jeśli połączymy obie pasje powstaną podróże kulinarne , czyli nowy dział od dzisiaj na moim blogu! Kilkudniowa wycieczka do Brukseli. 10 lat temu, z okazji wejścia Polski do UE wygrałam konkurs radiowy, w nagrodę poleciałam do Rzymu! Właśnie teraz kiedy przygotowuję dla Was wpis, w głowie mam tylko jedno(...)kolacja w restauracji Colmar. Cudowna kuchnia śródziemnomorska i nie tylko! Wspaniała obsługa, która z łatwością wymówi słowo "żeberka" :) Domowej roboty pesto, tapenady, sałatki z kaszy bulgur z rodzynkami, marchewką... konfitura z cebuli, grillowane papryki z cytrynami w oliwie, prosciutto, pasztety, sałatki... Jedząc zapisywałam na kartce składniki danych sałatek, tak, aby w domu spróbować odtworzyć ich smak. Desery to prawdziwa
Moja smaczna kuchniapszennej pełnoziarnistej + trochę do podsypania 1/4 szklanki letniej wody 1 łyżka oleju szczypta soli Pozostałe składniki: warzywa dowolne (znalazłam u siebie w zamrażalniku warzywa na patelnię i wykorzystałam: ziemniaki, marchew, brokuły, fasolkę szparagową) bułka tarta olej rzepakowy do smażenia Przyprawy: chilli papryka słodka kurkuma imbir zioła prowansalskie oregano pieprz ziołowy Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy placuszki roti. Mieszamy(...)wymienionymi przyprawami i następnie usmażenie ich ;) Najwyższy czas wrócić do robienia tego, co kocham. Chcę się zmobilizować i znowu często publikować posty tutaj. Znowu często gotować. Znowu często pisać. Znowu często czytać. Znowu często to, co kocham. Znowu często to, co lubię. Ostatnio mam problem z nadaniem znaczenia mojemu życiu. Bo to, czy ma ono jakiś
Weganizm infantylnyZapiekanka mac and cheese, nuggetsy, pałki w chrupiącej panierce, burgery, pizza, fish and chips, do tego frytki z ziemniaków, marchewki, pietruszki i batata – sześć domowych fast foodów, bez smażenia, prosto z piekarnika. Wasze dzieci pokochają te dania, a Wy nie zdążycie się zmęczyć przygotwując je! Tydzień temu zaproponowaliśmy Wam menu dla rodziców, dzisiaj mamy dla Was zestaw dań atrakcyjnych(...)frytkami z warzyw Wtorek: Szybka pizza ze szpinakiem Środa: Hamburgery z czerwonej fasoli i boczniaków Czwartek: Pałki z kurczaka w chrupiącej panierce Piątek: Fish and chips z piekarnika Jak gotowaliśmy Jak już pisaliśmy całe menu (tym razem trochę więcej porcji) kosztowało nas 143 zł. Wszystko bardzo nam smakowało, widocznie jesteśmy jak dzieci! Zakupy tradycyjnie zrobiliśmy za jednym razem, w sobotę
Niedzielny kucharzpodpowiada nam po polsku co wybrać... Tak, w Wiedniu pracuje wielu Polaków. Wybrane - genialny klasyk kuchni austriackiej - Tafelspitz - duszona wołowina podana z chrupiącymi placuszkami ziemniaczanymi, szpinakiem i tartą marchewką. Do tego dania podaje się rewelacyjny mus jabłkowo-chrzanowy i sos czosnkowy. Po tym oczywiście tort Sachera i ciastko duńskie - bajecznie dobre desery. Tak naprawdę autentyczny tort Sachera dostaniemy tylko(...)cukrem pudrem. Często podaje się go z rozmaitymi konfiturami czy bitą śmietaną. Obłędnie dobre must have z austriackiego menu! Ale ta klimatyczna restauracja to nie tylko desery. Próbowałem gotowanej białej kiełbasy ze słonawym preclem i musztardą miodową. Hmmm, każdy z tych składników można jeść w nieskończoność osobno. Oczywiście wszystko należy popić lokalnym piwem. Zwölf Apostelkeller (12 Apostołów
Right Behind The KitchenJeśli macie w domu francuskiego pieska, który gardzi rybami, a wy macie ochotę na rybę, jednak wizja gotowania dwóch osobnych obiadów doprowadza was do amoku, to ja wam powiem co zrobić. Należy zacząć przemycać, maskować i ukrywać składniki, które francuskiego pieska sprowadzą na skraj zapaści umysłowej. Najlepsza do tego jest tarta. Ryby u mnie w domu to jest orka(...)Podpieczony spód studzimy i zabieramy się za farsz. Tarta z łososiem i warzywami Składniki na tartę z łososiem i warzywami: 300 g łososia wędzonego 1 mała cukinia 2 młode marchewki kilka szparagów zielonych (około 5 sztuk) koperek groszek cukrowy około 6 strąków czosnek – 2 przeciśnięte ząbki szklanka śmietany gęstej i kwaśnej (250 ml) papryczka chilli 2 jajka sól, pieprz. Przygotowanie
ladykitchenkombinacje przynoszą najlepsze efekty, w postaci fenomenalnego smaku. Czas na krupnik! Tę zupę często przygotowywałam jeszcze, jak byłam na studiach. Gotowałam od razu więcej porcji, aby po przyjściu z zajęć tylko ją podgrzać i mieć gotowy, ciepły posiłek. Gotowałam ją częściej w wersji wegańskiej, nie używałam mięsa, bo nie czułam takiej potrzeby. Tutaj jednak pokusiłam się na ten dodatek(...)mięsem i zielem angielskim i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu 30 minut. Po tym czasie dodaj obrane i pokrojone warzywa (oprócz ziemniaków). Ponownie zagotuj i gotuj 30 minut na wolnym ogniu. Następnie dorzuć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, opłukaną kaszę oraz przyprawy. Zagotuj i gotuj jeszcze 20 minut. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki
Zdrowie na języku :P