gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:214/261)

Rolada z indyka z wątróbką i jajkiem z puree z bobu z sezamem. 206

Sobotę spędziłem tak jak lubię - pracowicie. Może to nie do końca właściwe określenie, na spędzanie czasu na tym co się lubi - gotowaniu, ale faktem jest, że kilka godzin spędzonych na przygotowywaniu różnych dań i deserów trochę wysiłku kosztowało. Uwielbiam to. Na pierwszym planie niedzielny posiłek - rolada z indyka. Jak ją przygotować? Farsz: -300 gram wątróbki z kurcząt -suszone borowiki, namoczone(...)wystudzenia. Mięso: -płat filetu z indyka, rozbijamy do mniej więcej kształtu prostokąta -sól, pieprz -por, liście -dwa ząbki czosnku w łupinach zgniecione bokiem noża -gruszka w plastry pokrojona -marchewka pokrojona na kilka kawałków -gałązki rozmarynu -kilka pieczarek przekrojonych wzdłuż na ćwiartki -szklanka bulionu drobiowego -3 jajka Rozbite mięso smarujemy farszem z wątróbki, wykładamy jajka. Za pomocą sznurków zawijamy roladę

BaRepas
Pierś z kurczaka pieczona w śmietanie i zupie cebulowej 364

Święta, święta i po świętach, pozostał po nich śnieg, przepełnione brzuchy i pewnie +1 lub 2 kilo nadbagażu, co czuję sama po sobie. Jednak nie

Taste Of My Day
Tarta z warzywami 116

Tarta z warzywami jest łatwa do zrobienia, bardzo syta i pyszna. Gotowanie danie najlepiej podawać z sosem pomidorowym. Polecam na przepyszne śniadanie Jajecznica zapiekana doda nam siły i pobudzi nasz organizm do działania. Składniki: Ciasto: 300 g. mąki pszennej 150 g. masła 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki zimnej wody 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 1/2 pętka kiełbasy(...)obciążyć fasolą i podpiec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180º C. Następnie zdjąć papier z fasolą i dopiekać spód jeszcze przez 5 minut. Kiełbasę pokroić w półksiężyce. Marchewkę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Kiełbasę i warzywa podsmażyć na oleju kokosowym, przez kilka minut. Składniki nadzienia dokładnie wymieszać bez koncentratu pomidorowego. Podpieczony spód tarty posmarować koncentratem pomidorowym, wyłożyć

Smaczne Potrawy
Surówka z papryki 198

Potrawa z surowych warzyw, to nic innego, jak surówka. Do najpopularniejszych należą (chyba) surówki z marchewki, kapusty, czy pora. Każdy ma swoją ulubioną, a już do tego gatunku, u mnie, pretenduje surówka z papryki. Bardzo skromna w dodatkach, ale bardzo bogata w smaku.   Składniki: - 2 jędrne czerwone papryki -1 nieduża cebula - mały kawałek młodego pora - 1-2 łyżki soku(...)pomocą widelców i podajemy. Papryka, moim zdaniem, należy do najciekawszych warzyw. Bogactwo gatunków, barw, kształtów i smaków stawia ją na szczycie tej piramidy. Możemy ją jeść na surowo, pieczoną, gotowaną, grillowaną… i nie tylko. Wędzona nadaje potrawom wprost unikatowy aromat. Pod każdą postacią wydobędziemy z niej różne smaki. Jej walory zdrowotne są dodatkowym atutem, dla którego warto się

mojewypiekiinietylko
Grasica cielęca w sosie z madery 161

żurawinę i gotować aż płyn odparuje, doprawić do smaku miodem. Migdały podprażyć na suchej patelni. Grasicę wyjąć i trzymać w cieple,  sos przetrzeć przez sito i zredukować przez gotowanie. Na talerz wyłożyć sos, na nim ułożyć grasicę, posypać migdałami i żurawiną. Obok ułożyć rukolę. Oczywiście rukola od Fit&Easy – producenta świeżych sałat i warzyw. Taki przepis otrzymałyśmy(...)sosy... **używana przez francuskich kucharzy nazwa bukietu przypraw: natki pietruszki, liścia laurowego i tymianku. W tym przypadku: 6 centymetrowy kawałek pora (jeden liść) i mieszczący się w nim kawałek marchewki, liść laurowy, seler naciowy i tymianek – przepis z legendarnej szkoły Le Cordon Bleu *** te produkty dodałyśmy do przepisu podczas warsztatów. Oczywiście można je pominąć, ale nie polecam ;) zdjęcia Julita Strzałkowska

królestwo garów
Chińsko-Polska śmieciówka czyli zupa warzywna 162

drugi dzień i czerwona kapusta stała się już bezbarwna :) ale zupa smakowała jeszcze lepiej :) Składniki (średni garnek) 1 pojedyncza pierś z kurczaka (opcjonalnie) 2 średnie ziemniaki 1 szklanka marchewki z groszkiem 1 szklanka zielonej fasoli szparagowej 1 szklanka żółtej fasoli szparagowej 5 różyczek kalafiora 5 różyczek brokuła 1/4 średniej główki czerwonej kapusty 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 czerwonej papryczki(...)wrzucamy pierś z kurczaka czy na jakie tam mamy ochotę  mięsko chwile podsmażamy jeśli chcemy, jeśli nie podsmażamy dolewamy wody tak aby przykryło mięso, dorzucamy kostkę rosołową i gotujemy. Jak pojawią się szumowiny dokładnie je zbieramy jeśli chcemy mieć klarowny rosołek. (Ja popełniłam błąd, najpierw dodałam warzywa zalałam woda podgotowałam i dopiero dodałam pierś i szumowiny były

Piekielna Kuchnia Pati
Pilaw i kurczak z sosem grzybowym. 212

Pilaf with mushroom sauce. Składniki: 1 kurczak 300g ryżu długoziarnistego 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 3 goździki 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 50 g masła 0,5 łyżeczki trawy cytrynowej Sól, pieprz Sos grzybowy. 250g pieczarek 3 suszone grzyby 1 średnia cebula 1 liść limonki 50 g masła 1 łyżka mąki 150g śmietany 1 żółtko Sól, pieprz(...)podsmażyć na maśle. Po 10 min dodać mąkę i smażyć 1 min. Połączyć z bulionem i grzybami suszonymi oraz 100ml rosołu od kurczaka, dodać liść limonki . Wymieszać i gotować ,aż sos zgęstnieje . Doprawić do smaku .Ubić żółtko ze śmietaną ,wlać do sosu i wymieszać. Pilaw. Ryż dobrze wypłukać i osączyć. W rondlu zeszklić na maśle drobno posiekaną cebulę ,wlać 400ml

Kulinarny karnet Christophera
Kotlety z ciecierzycy (ciecierzycowe kotlety) 182

masła 1 łyżka oleju przyprawy (u mnie: przyprawa do mięsa mielonego, czosnek granulowany, sól) Przygotowanie: 1. Ciecierzycę moczyć w wodzie przez ok 12 godzin (najlepiej zostawić na noc), następnie gotować do miękkości przez ok 1,5 - 2 godziny. 2. Cebulkę pokroić w drobną kostkę. Jajko roztrzepać. 3. Ugotowaną ciecierzycę zmienić blenderem, do powstałej masy dodać cebulkę i  połowę jajka(...)wierzchu są chrupkie) - smażyłam pod przykryciem. Kalorie: 1 porcja (kotlety bez surówki): ok. 450 kcal (bez oleju: ok. 360) Dodatkowo: Surówka na zdjęciu: 100 g białej kapusty, trochę marchewki, pół małego ogórka kiszonego, 1/3 łyżeczki cukru i pół łyżeczki musztardy.     Smacznego

Malowane smakiem
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 186

sztucznie dosładzany czyli bardziej kaloryczny.  KURCZAK W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM (składniki na 4 porcje)   - 2 torebki brązowego ryżu - 500 gram piersi kurczaka - 500 gram przecieru pomidorowego - cebula - marchewka - papryka - 4 plastry ananasa - pół puszki kukurydzy - pół puszki fasoli czerwonej - biała część pora - sól, pieprz - 2 łyżki sosu sojowego ciemnego - łyżka soku z cytryny - łyżka cukru - curry, papryka słodka(...)kostkę i dodać do warzyw wraz z kukurydzą i fasolą. Na koniec dodać kurczaka, wlać przecier pomidorowy oraz sok z cytryny, dodać zioła prowansalskie, oregano, cukier, doprawić do smaku. gotować około 5 min. Podawać z brązowym ryżem

Zgrabne Gotowanie
Barszcz czerwony 78

Barszcz czerwony – mocny i intensywny barszcz ugotowany na burakach pieczonych w piekarniku z dodatkiem garści suszonych grzybów. Pyszny i rozgrzewający. Ulubiony przez całą rodzinę, szczególnie

Moja Delicja
Muszelki z Sosem Burrito! 245

Podaję Wam składniki na dużą porcję, z której możecie przygotować zarówno 4 burrito i zostanie Wam jeszcze sos do makaronu. Ja tak właśnie zrobiłam. Nie chciałam

Blondynka Gotuje
Polędwiczki z kurczaka w sosie dyniowym 189

Składniki: 500 g polędwiczek z kurczaka 1 i 1/2 szklanki dyni (obranej i startej na dużych oczkach tarki) 1 marchewka 3 łyżki mąki pszennej 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 300 ml przegotowanej wody 200 g śmietany 18% 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka kurkumy 2 cm świeżego imbiru 3 łyżki posiekane natki pietruszki 1/2 papryczki pepperoni sól, pieprz olej(...)dużych oczkach tarki marchew oraz dynię. Smażymy przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie wrzucamy obsmażone wcześniej mięso, podlewamy wodą i przyprawiamy curry i kurkumą. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Na koniec dodajemy śmietanę oraz natkę pietruszki i pokrojoną drobno papryczkę pepperoni. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Kurczaka podajemy z ryżem gotowanym na sypko

Qchnia po prostu
Co w maju do lunchboxa? - Proste obiady na 7 dni #3 (PDF do pobrania) 274

Ugotowane ziemniaki i szparagi podaj z jajkiem sadzonym lub pieczoną rybą oraz sosem. Zostaw trochę sosu do sałatki makaronowej.  Poniedziałek - Sałatka ziemniaczana z jajkiem i rzodkiewką Z gotowanych ziemniaków, które zostały mi z niedzieli, przygotowałam prostą sałatkę z dodatkiem szparagów, rzodkiewek i jajek na twardo. Sałatkę można spokojnie zrobić poprzedniego dnia wieczorem. W połączeniu z musztardowym winegretem jest przepyszna(...)chcę wyczyścić lodówkę z resztek warzyw czy innych składników. Tym razem również przygotowałam sałatkę typowo resztkową - zużyłam np. sos salsa verde, który został z niedzielnego obiadu, kawałek papryki, samotną marchewkę. Ale co najważniejsze - sałatka jest przepyszna, choć kosztowała mnie tak mało wysiłku :) I oczywiście jest do zjedzenia na zimno, więc do lunchboxa jak znalazł. Składniki / dla 2 osób

Chilli Czosnek i Oliwa
Papryka faszerowana 180

Przygotowanie papryki faszerowanej chodziło mi po głowie już od dłuższego czasu. Dzisiejszy pochmurny i deszczowy dzień wołał o przygotowanie czegoś gorącego. Danie z faszerowaną papryką można

kulinarnyJa
Bigos staropolski 174

okresie świątecznych jeszcze pewnie ich przybędzie :) Składniki: kapusta kiszona 1 kg  kapusta biała w główce 1 kg boczek wędzony 20 dag kiełbasa zwyczajna 40 dag cebula 2 marchew - niekoniecznie jabłka-3 duże sztuki śliwki suszone -5 sztuk sól, pieprz, liść laurowy, majeranek, masło- pół kostki grzyby prawdziwe suszone 10 dag , ewentualnie pieczarki około 500 ml rosołu Przygotowanie: "Uszatkować kapustę(...)sposób :  masło, kapusta , jabłka, boczek z kiełbasą i cebulą , grzyby i jeszcze raz to samo Tak ułożone warstwy zalewamy dobrym rosołem lub bulionem, dodajemy przyprawy i przykrywamy garnek, gotujemy około 2 godzin, mieszając często, by bigosu nie przypalić Kiedy bigos prawie miękki dodajemy pokrojone śliwki, mieszamy, dodajemy do smaku sól  i powtórnie mieszamy Taką kapustę można odgrzewać

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania