Wyciągamy koce, grube socksy, zakładamy dres i jemy. Bang! Składniki: 1 szklanka pęczaku 1 pierś z kurczaka 1 czerwona kapusta 1 jabłko 1 cebula 50 g suszonych grzybów 1 marchewka 1 pietruszka rozmaryn kolendra cząber goździki cynamon ocet winny (czerwony) cukier, sól, pieprz olej do smażenia 1 łyżka mąki Rozmaryn i kolendrę rozcieracie w moździerzu. Kurczaka kroicie na kawałki, solicie(...)jednej strony, dopiero przewracacie na drugą. Po usmażeniu, podlewacie odrobiną wody, przykrywacie i zostawiacie tak na chwilę. Pęczak płuczecie dwukrotnie, wsypujecie do garnka, zalewacie 2 szklankami wody, solicie i gotujecie, aż będzie miękki i wchłonie wodę. Gdyby jej zabrakło, a był jeszcze twardy, możecie jej trochę dolać. Jeśli byłby już miękki, a woda by została – odlejcie ją. Ugotowany pęczak
GRUBY WAŁEKlitry wody ---1 płaska łyżeczka soli ---2 płaskie łyżeczki cukru ---2 marchewki ---pęczek mały natki pietruszki ---koperek mały pęczek związany( potem wyjmujemy go i wyrzucamy) ---4 ząbki(...)wkładamy do garnka. Krok 2 Pietruszkę i koperek związujemy nićmi i wkładamy do garnka.Czosnek ścieramy na tarce i wkładamy do reszty warzyw.Doprawiamy sola,pieprzem i cukrem. Krok 3 Gotujemy na małym ogniu do miękkości( wyjmujemy koperek i pietruszkę). Na końcu dodajemy śmietanę,wystarczy zamieszać i gotowe. Krok 4 Gotujemy ziemniaczki pokrojone w ćwiarteczki, ubijamy je i łyżką do lodów nakładamy
Różowa kuchniaczosnku, a że teraz sezon komarowy w pełni to dziś powstał mój chłodnik czosnkowy (bez obaw- nie zabija aromatem i nie rozgrzewa) a do tego upiekłam bułeczki z cukinii, marchewki i dodatkiem pestek dyni. Składniki na zupę (wyłączając kota, akurat przechodziła): 1- 1,5 główki czosnku 6 średnich ziemniaków 250 ml niesłodzonego mleka sojowego (lub innego roślinnego) 3 łyżki oliwy(...)oliwę, mieszając podsmażyć 3 minut po czym dodać obrany i posiekany czosnek, smażyć jeszcze 2 minuty, wrzucić listki laurowe, doprawić i zalać 1 l wody. Przykryć garnek pokrywką i gotować na małym ogniu 30 minut (aż wszystko zmięknie). Ugotowaną zblendować z dodatkiem mleka (ja przelałam do belndera kielichowego) Można jeść na ciepło albo wystudzić i jeść zimną, podawać posypaną pestkami
greenscarfoleju kokosowego 1 filiżanka (175 ml) czerwonej soczewicy 2 pomidory (lub połowa krojonych z puszki, wraz z sokiem) 2 ząbki czosnku 1 ziemniak (pokrojony w dużą kostkę) 1 marchewka (pokrojona w plastry) kilka różyczek kalafiora kawałek dyni pokrojonej w kostkę 0,5 l bulionu warzywnego 125 ml mleczka kokosowego (można pominąć lub zastąpić kilkoma łyżkami słodkiej śmietanki) 1 cebula posiekana(...)łyżki soku z cytryny sól, pieprz do smaku świeża kolendra i jogurt do dekoracji 1. Soczewicę opłukać, osączyć. Zagotować bulion i wrzucić do niego warzywa (oprócz kalafiora!) Gotować 10 minut. Zestawić z ognia. 2. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać masło ghee, zeszklić lekko cebulę i czosnek, dodać wszystkie przyprawy, smażyć chwilę, aż przyprawy zaczną wydzielać wyraźny aromat
Kuchnia PrezydentowejKrajaczka do warzyw Składniki : 8 szt. dużych marchewek 4 szt. dużej pietruszki 1 szt. średniego selera 3 ziemniaki 2 jabłka 1 puszka groszku konserwowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej 3-4 łyżki śmietany 18 % 3-4 łyżki majonezu sól pieprz czarny mielony zielona natka pietruszki Sposób wykonania : Nadchodzi jesień, warto więc wykorzystać ten czas(...)ogrodu. Nie jest ona zbyt pracochłonna, a smakuje wyśmienicie i co najważniejsze dostarczy naszemu organizmowi wiele cennych witamin. Warzywa dokładnie myjemy, wkładamy do większego garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Za pomocą cienkiego patyczka lub wykałaczki sprawdzamy czy są już miękkie. Gdy są już ugotowane odcedzamy je i odstawiamy aby przestygły. Następnie obieramy ze skórki, płuczemy pod bieżącą
Przepisy i porady kulinarnedaniem zachwyceni :) Aniu dziękuję za przepis! zrobiłam go oczywiście trochę po swojemu...U Ciebie było ragu, a u mnie gulasz. Składniki : około 70 dag szynki z dzika 3 duże marchewki 3 czerwone cebule 4 gałązki selera naciowego 1 suszona papryczka chili pół butelki czerwonego wytrawnego wina liście laurowe - 2, sól, pieprz ziarnisty i mielony prawdziwy czarny smalec i olej(...)też pokroiłam i przesmażyłam na oliwie Mięso pokroiłam w kostkę i usmażyłam je na smalcu w garnku o grubym dnie, wlałam do niego po zarumienieniu - wino i gotowałam pod przykryciem około 40 min. Dodałam do gotującego mięsa zioła, pieprz ziarnisty, liście oraz pokruszoną papryczkę Po 40 min. dodałam pomidorki oraz przesmażone wcześniej na patelni warzywa( marchew, czosnek, seler
Proste PotrawyZupa ryżowa to klasyk kuchni domowej. U nas przyrządzana zawsze wtedy, kiedy potrzeba dużo pożywnej, soczystej i smacznej zupy. Polecamy zwłaszcza w okresie zimowym. Pychota! Składniki: porcja rosołowa dwie marchewki dwie pietruszki seler por szklanka ryżu Przyprawy: sól, pieprz, maggi Porcje rosołową myjemy pod bieżącą wodą i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy garnek zimną wodą i stawiamy na gaz. Kiedy(...)porcje rosołową i zalewamy wodą, tak by porcja rosołowa była w całości przykryta. Garnek stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy pieprzem w ziarenkach i solą. Zmniejszamy ogień, gotujemy około 20 minut i dorzucamy obrane warzywa. W tym samym czasie ryż umieszczamy w szklance i zalewamy wodą. Po około 10 minutach ryż wraz z zalewą dolewamy do garnka. Dokładamy
Kolizje SmakówZdrowy koktajl ze szpinaku to propozycja na drugie śniadanie. Szpinak ma w sobie wiele składników odżywczych więc warto go jeść. Taki koktajl możecie wypić zaraz po
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!średnia cebula 3 łyżki słodkiej śmietanki (30%) 1 łyżka masła klarowanego lub masła extra 1 mały ząbek czosnku Wywar na zupę: 2 litry wody, 3 marchewki, 2 pietruszki, mały kawałek selera, 1 cebula, 2 liście laurowe, 5 kule ziela angielskiego, sól, sos sojowy, pieprz ziołowy w ilości do smaku Przygotowanie: Suszone grzyby zalać wrzącą wodą, tak aby zakrywała grzyby(...)maśle, dodać grzyby pokrojone w paseczki - dusić 10 minut. Ugotować wywar na zupę, odcedzić warzywa i przyprawy. Do wywaru dodać grzybki z cebulą, wodę z moczenia grzybków i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Na koniec dodać do zupy śmietankę, przekrojony na pół ząbek czosnku, doprawić solą, sosem sojowym (jeśli lubicie) i pieprzem, pozostawić jeszcze kilka minut przed podaniem
Codziennik Kuchennykiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony koktajl ze szpinakiem(...)papryki sól himalajska czarny pieprz świeża natka pietruszki Wykonanie: Pietruszkę i selera obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do sporego garnka, zalewamy wodą, tak, aby warzywa były przykryte. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Mniej więcej po 10 minutach do warzyw dodajemy kalafiora podzielonego na różyczki. Ewentualnie dolewamy trochę wody,ale nie powinno jej być zbyt dużo, żeby potem zupa
Kulinarne przygody Gatityrybą zawsze miałam problem. Co zrobić, by była smaczna - smażyć, piec, gotować... Skoro mam już parowar (przypadkiem czy nie), to uznałam, że należy sprawdzić, czy faktycznie ryba gotowana na parze jest smaczna. I jest. Przepyszna wręcz! A do tego przygotowuje się ją niemal błyskawicznie! W pół godziny od wyjęcia ryby z lodówki cały obiad już jest na stole! Przygotowanie(...)już rybie, bo masło roztopiło się i spłynęło... (Na dno parowaru włożyłam pietruszkę i koperek) 2. Na dnie parowaru jest ryba, w drugim pojemniku są warzywa - dziś akurat marchewka, brokuł i kalafior. Zamrożone. Również je oprószyłam lekko przyprawami. Wstawiamy na 25 minut. Po 10 minutach na górny poziom wstawiamy kuskus. 3. A tak wygląda gotowe danie! I smakuje
dobra gospodyni dom wesołym czynijest bardzo lubiane i dlatego bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania tego przepisu. Składniki: Płaty do lazanii 100 g sera Sos: 700 g farszu wieprzowego 100 g cebuli 75 g marchewki 500 g pomidorów 2 łyżki sosu pomidorowego 0,5 szklanki bulionu sól, pieprz Beszamel: 100 g masła 2-3 łyżki mąki pszennej 1 l mleka sól, pieprz Przygotowanie(...)przykryciem 10 min, następnie solimy, pieprzymy i dusimy kolejne 20 min. Masło topimy w dużym garnku i dodajemy mąkę, bardzo intensywnie mieszając dodajemy po trochę na raz mleko. Gotujemy, aż beszamel zgęstnieje. Pod koniec solimy i pieprzymy . Na dno naczynia żaroodpornego układamy płat makaronu, na niego wlewamy dużą chochlę beszamelu i układamy sos, tą czynność powtarzamy do całkowitego
Kuchnia Łukaszawłosku Składniki na około 20 słoiczków 0,5 lt: 20 kg dojrzałych pomidorów 20 łyżeczek grubej soli 20 listków bazylii( wypłukanych i osuszonych) 2-3 cebule 2 marchewki 2 łodygi selera (wraz z liśćmi) 10 kg pomirodów zrobiłam z dodatkiem warzyw( conserva ), pozostałe 10 kg bez żadnych dodatków( nie licząc listka bazylii i łyżeczki soli). Pomidory(...)takiego, który zajmuje 2 palniki). Do pomidorów dodajemy umyte i pokrojone (byle jak) warzywa. Pomidory wraz z warzywami doprowadzamy do wrzenia na dość dużym ogniu. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok 45/60 min, aż większość wody wyparuje i pozostanie pyszny, aromatyczny miąższ pomidorowy. Jeśli nie macie zbyt dużo czasu, to możecie gotować nawet i 30 minut, pamiętajcie tylko
Mia Cucina Sofietamieso z koscia 2 srednie marchewki 1 pietruszka kawalek selera 1 por 1 zabek czosnku koncentrat pomidorowy smietana jarzynka pieprz w ziarnach ziele angielskie lisc laurowy makaron Mieso myjemy wkladamy do garnka i zalewamy woda Jak sie zagotuje to odlac wode zalac znow i postawic na ogien(...)latwiej sie je :D ) Kiedy mieso sie zagotuje wrzucamy pokrojone warzywa, wsypujemy jarzynke ok 2 lyzki, 7 ziarenek pieprzu, 5 ziarenek ziela angielskiego i 3 liscie laurowe Wszystko razem gotujemy az mieso nie bedzie miekkie, czyli ok 45 min Kiedy juz mieso jest ugotowane wyciagamy je Do miseczki wlewamy wywar i dodajemy do niego koncentrat pomidorowy caly
Klaudynkowa kuchniajedzą też kaszkę manną, orkiszową czy owsianą. Kasza genialnie się przechowuje, dlatego zawsze mieć jej zapas w spiżarni . Naprawdę nie jest trudna do przygotowania, może odrobinę dłużej się ją gotuje niż makaron. Jeśli chodzi o porównanie wartości odżywczej makaronu i kasz to te ostatnie bija na głowę kluchy, mają oprócz kalorii także wiele wartości odżywczych, witamin, minerałów, białka – dlatego(...)można i tak PRZEPIS SAŁATKA Z PIECZARKAMI I BULGUREM Składniki sałatka z pieczarkami i bulgurem: 1,5 szkl ugotowanego bulguru – zobacz poradnik Jak ugotować bulgur 200g pieczarek 3 marchewki olej 3 łyżki prażonych ziaren słonecznika 1-2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz czarny świeżo mielony 3-4 listki posiekanych świeżych ziół – u mnie bazylia, szczypiorek
Dorota Smakuje