łyżeczka przyprawy typu Vegeta 1 kostka rosołowa drobiowa - opcjonalnie (ja dodałam) 1 woreczek kaszy jęczmiennej - opcjonalnie (ja, mimo ziemniaków dodałam, bo lubię) Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę Marchewki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę Seler obieramy, myjemy i kroimy na pół Por kroimy w cieniutkie krążki Pietruszki obieramy, myjemy o kroimy na większe części - ja potem z zupy wyjmuję(...)jest nałożyć potem na łyżkę w przypadku gdy nie robimy zupy-kremu Wszystkie warzywa przekładamy do garnka... ... zalewamy wodą i doprawiamy. Ja dodałam jedną kostkę rosołową drobiową Od momentu gotowania, zmniejszamy ognień, przykrywamy garnek i gotujemy ok. 20 minut. Pod koniec gotowania, jeśli ktoś lubi może dodać woreczek kaszy jęczmiennej i gotować jeszcze ok. 15 minut Jeśli chcemy zrobić zupę
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comWłaściwie nie powinniście mieć większego problemu z zakupem miseczek chlebowych, a zupa podana w ten sposób od razu nabiera odświętnego charakteru. Żurek w chlebowych miseczkach SKŁADNIKI: 1 pietruszka 2 marchewki 3 białe kiełbaski 0,5 l zakwasu na żur 3 ziemniaki 1 cebula kawałek kiełbasy wiejskiej 2 ząbki czosnku 3 ziarenka ziela angielskiego pieprz sól jajka chlebowe miseczki majeranek gałązka(...)kiełbaską podsmażamy na patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka. Zalewamy 2 l wody, dodajemy ziele angielskie i gotujemy 10 minut. Po tym czasie dodaje obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy kolejne 10 minut. Po tym czasie dodajemy do garnka podsmażoną kiełbaskę z cebulą oraz białe kiełbaski
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidrobno kroimy. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o małych oczkach. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy posiekaną cebulę, którą podsmażamy. Dodajemy posiekane mięso z kurczaka. Do podsmażonego mięsa dodajemy startą marchewkę, pietruszkę i posiekanego pora. Dodajemy odrobinę bulionu. Doprawiamy farsz solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Usmażony farsz rozdrabniamy i odstawiamy do ostygnięcia. PRZYGOTOWANIE ciasta na pierogi: Do miski wsypujemy 2 szklanki(...)wykrawamy krążki za pomocą szklanki. PRZYGOTOWANIE pierogów: Na każdy krążek nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Możemy zrobić wzorek na rancie pierogów za pomocą widelca. Tak przygotowane pierogi wkładamy do gotującej się i osolonej wody. Gotujemy 2-3 min. od wypłynięcia. Ugotowane pierogi podsmażamy na oliwie. Będą zarumienione i chrupie. Smacznego
kulinarnyJazimny i nieprzyjemny, więc kolorowa zupa na talerzu trochę nam poprawi samopoczucie, taką przynajmniej mam nadzieję :-). Zupa wiosenna jest ugotowana na bazie 9-składnikowej mrożonki, w której skład wchodzi marchewka, ziemniaki, fasolka szparagowa, zielony groszek, por, seler, pietruszka, biała kapusta i natka pietruszki. Moją zupę zagęściłam jeszcze dodatkowymi ziemniakami i makaronem. Zupa wiosenna Składniki: 1,5 litra wody 3 udka(...)łyżek makaronu orzo (w kształcie ryżu) 4 łyżki śmietany 18% sól pieprz Wykonanie: Mięso myjemy i zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15 minut. W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę, dorzucamy do zupy. Po 5 minutach dodajemy mrożonkę i makaron. Gotujemy do miękkości makaronu, około 15 minut
Kulinarne przygody Gatityproszku 1/3 łyżeczki mielonej gałki sól morska świeżo mielony pieprz szczypta cukru listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Boczniaki kroimy w plasterki, cebulę w półplasterki, a marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce jarzynowej. Zupę przygotowujemy w dużej, wysokiej patelni z nieprzywierającym dnem, ale można także w szerokim rondlu. Rozgrzewamy olej wraz z masłem. Podsmażamy na nim przez(...)ząbki czosnku. Podsmażamy chwilkę i dodajemy boczniaki. Smażymy razem przez trzy minuty, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie zalewamy warzywa wodą lub bulionem. Dodajemy dwa liście laurowe i gotujemy przez 15 minut. Następnie dodajemy do zupy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy: majeranek, tymianek, słodką i ostrą paprykę, imbir i gałkę. Solidnie solimy oraz pieprzymy. Dodajemy szczyptę cukru. Gotujemy jeszcze
Poezja smakuzwykłe. Z pomocą przyszedł mi ryż paraboliczny firmy SONKO Podam kilka istotnych informacji z opakowania... Pudełko zawiera 4 saszetki z ryżem, każda po 100g., czyli 8 porcji ryżu. Czas gotowania to tylko 12 minut. RYŻ PARBOILED to ryż biały preparowany termicznie. Zastosowanie pary wodnej pod ciśnieniem powoduje przechodzenie składników odżywczych z okrywy ziarna do wnętrza. Ziarna nigdy się(...)kcal. Zapraszam na stronę internetową firmy: http://www.sonko.pl/ Tu znajdziecie mnóstwo ciekawych informacji i porad. A takie danie przygotowałam - ryż z kotlecikiem z piersi kurczaka i świeża tarta marchew z odrobiną śmietany. MOJA OPINIA: Ryż smaczny, prosty w przygotowaniu. Nie musimy martwić się, że będzie się kleił, on zawsze wyjdzie idealnie sypki. Niezastąpiony w kuchni, zarówno do dań obiadowych
kolorowotorcikowopysznym jedzeniem. Opierałam się na przepisie ET . Składaniki: - 1 op. makaronu 400 g (ja użyłam kolorowy ze szpinakiem i bazylią) - 2 serki topione kremowe - mrożone warzywa (brokuł, marchew, fasolka,kukurydza ) - pół szkl. śmietany 18% - przyprawy : bazylia, sól czosnkowa, sól ziołowa - 1 szkl. wody ( im więcej wody tym sos będzie bardziej rzadszy) Należy ugotowac makaron w osolonej wodzie(...)wrzenia , dodac serki topione wraz z przyprawami . Pogotowac ok. 5 minut na małym ogniu. Na końcu użyc blendera , aby uzyskac kremowy sos ,jak również ,aby uniknąc długiego gotowania śmietany . Na tym koniec , wystarczy tylko poporcjowac makaron, wyłożyc warzywa i polac sosem .:) Smacznego
Słodkości i nie tylkoKiedy publikowałam pierwszego posta, nawet nie śniło mi się, że przyjdzie czas na zupy i inne słodycze. Po bastalenie - fashionistce tylko różowe okulary zostały (c hwilowo wyparte przez marchewki ;)). Bo to za ich przyczyną blog modowy miał być. I kilka stron, które regularnie odwiedzam. Niestety facjata niewyjściowa, marzenia o Nju Jorku trzeba było do szuflady schować(...)siebie. Nadal jej zazdroszczę, ale teraz tak serdecznie i szczerze. Ona ma stajla. Lajfstajla ;) Coraz lepiej się ją czyta. I ogląda. I z nią gotuje. Panie i Panowie, dzisiejszy obiad inspirowany jest... FASHIONELKĄ! Naleśniki razowe. Pasta tuńczykowa. Z moimi modyfikacjami. Naleśniki serwowałam z pomidorową pastą tuńczykową, która (odpowiednio zagęszczona) z powodzeniem może
bastalenaPo tłustym czwartku pora na lekki obiad. Nie wiem jak Wy, ale ja się skusiłam wczoraj na pączka, a nawet dwa! Chciałam zrobić swoje - dietetyczne (jeżeli
Zgrabne Gotowanieświeżych lub mrożonych borowików 1 czerwona lub pomarańczowa papryka 1 szklanka cydru lub piwa pszenicznego 1,5 szklanki bulionu lub rosołu ½ szklanki przecieru pomidorowego np. passaty 2 marchewki 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 łyżki przyprawy do gulaszu 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oleju 2 łyżki mąki pszennej 3 ziela angielskie 2 liście laurowe 1/ łyżeczki kolorowego pieprzu(...)Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Paprykę wydrążyć z nasion pokroić w kostkę, obraną marchewkę pokroić w cienkie krążki. Grzyby-jeśli są świeże, opłukać i pokroić ba ćwiartki-mrożonych nie rozmrażać. W szerokim garnku rozgrzać olej, dodać cebulę z czosnkiem, chwilę przesmażyć pod przykryciem, dodać marchewkę z papryką i grzyby, całość smażyć 2-3 minuty, dodać zamarynowane mięso, całość
Wanilia i Kardamonpapryki ostrej, szczypta imbiru sól, pieprz do smaku Przygotowanie Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem i odstawiamy na 15 minut. W tym czasie pora kroimy w plasterki, marchewki obieramy i kroimy w cienkie słupki, paprykę w paski, ananasa w kostkę. Wodę, zalewę z ananasa, ocet, koncentrat pomidorowy, mąkę, cukier i przyprawy przekładamy do jednej miski i mieszamy(...)kilku minutach dodajemy paprykę. Całość smażymy jeszcze kilka minut, od czasu do czasu mieszając, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy kawałki ananasa i wcześniej przygotowany sos. Potrawę gotujemy przez około 4-5 minut, aż sos zgęstnieje. Podajemy na ciepło z ryżem. [caption id="attachment_7999" align="aligncenter" width="685"] Kurczak w sosie słodko-kwaśnym[/caption] Zobacz inne przepisy
e-PrzepisyKulinarneSURÓWKA : 1 marchewka kawałek cukinii 1 mała papryka czerwona 1 czerwona cebula sól, pieprz do smaku 1 łyżka sosu barbecue natka pietruszki PRZYGOTOWANIE : Rybę myjemy, osuszamy, doprawiamy(...)jednej i drugiej strony na złoto. Warzywa kroimy w słupki, dodajemy łyżkę sosu barbecue, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Na patelni podpiekamy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy bulion, chwilę gotujemy. Następnie dodajemy przecier, oliwki i śmietanę. Zagotowujemy. Sos mielimy blenderem. Na talerz układamy porcję surówki, na to ryba i sos. Dekorujemy pozostałymi oliwkami i natką pietruszki, smacznego
Kulinarne Fantazje Marioliwyjmiecie ości z surowego mięsa, to już połowa sukcesu, tak więc jest to przepis dla cierpliwych i ambitnych. Powodzenia s zczupak ok. 1,5- 2 kg włoszczyzna: 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera i pora 2 cebule 3 jajka 2 małe czerstwe bułki 200 ml mleka do namoczenia 2 łyżki masła natka pietruszki liść laurowy(...)głowę, myję rybę, skórę ściągam z ryby, jest tak mocna, że trudno ją uszkodzić, aczkolwiek nie jest to łatwa czynność. Z mięsa wybrać ości i kręgosłup. Z włoszczyzny gotujemy wywar, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, głowę oraz kręgosłup szczupaka. Surowe mięso bez ości zmielić w maszynce, dodać przyprawy (sól, pieprz cytrynowy), jajka, namoczona i odsączoną
Jadło i czytadłoMega pyszna, mega jarzynowa, bez dodatku mięsa. <3 Że bez mięsa, wcale nie musi być nudo :P YUMMY! Składniki 4 duże marchewki 1 por (biała część) 1 pietruszka 1 mały seler 2 ziemniaki 1 łyżeczka masła 1,5 l wrzącej wody 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka przyprawa do fasoli 100 g kaszy pęczak natka(...)MicrosoftInternetExplorer4 Marchew, pietruszkę, seler, ziemniaki obieramy i razem z pokrojonym w piórka porem podsmażamy na rozgrzanym maśle. Zalewamy wrzątkiem, dodajemy sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, przyprawę do fasoli, gotujemy pod przykryciem przez 40 minut. Do zupy wrzucamy pęczak i gotujemy do jego miękkości. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name
R'n'G Kitchensię w niej z zapachem morza, które niektórzy niedoszli masterchefowie ostatnio chcieli zabijać ;) Wy ich nie zabijajcie. Jedzcie, wspominajcie wakacje, grzejcie się i przytulajcie tej jesieni. Bardzo! Składniki: 3 marchewki 2 cebule 1/4 bulwy selera 2 pietruszki 5 ziemniaków 1/2 średniej wielkości dyni kawałek korzenia imbiru gałka muszkatołowa sól, pieprz do smaku krewetki 2 ząbki czosnku kilka ostrych papryczek(...)wodą (2-3 litry) i wstawiacie na palnik, niech się zagotują. Cebulę obieracie z wierzchniej warstwy, odcinacie korzenie i dodajecie do garnka. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszacie płomień i gotujecie dalej. W tym czasie kroicie połówkę dyni na kilka części, obieracie ze skóry (nie pozbądźcie się przy tym palców, ani kończyn…), potem kroicie na małe kawałki i wrzucacie
GRUBY WAŁEK