gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:190/261)

MAKARON Z FASOLI MUNG Z WARZYWAMI W STYLU ORIENTALNYM 121

kroimy w cienkie słupki. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy czosnek, imbir oraz papryczkę chili. Chwilę podsmażamy i dodajemy cebulę oraz pora. Smażymy kilka minut, a następnie dodajemy marchewkę oraz paprykę. Smażymy około 8-10 minut. Na końcu wrzucamy garść orzechów ziemnych i dodajemy 1 łyżkę sezamu. W wysokim naczyniu mieszamy ze sobą wodę z sosem sojowym oraz sokiem(...)dokładanym wymieszaniu zalewamy warzywa na patelni. Mieszamy i trzymamy na ogniu kilka minut. Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Mój makaron najpierw trzeba było wymoczyć w wodzie przed gotowaniem przez 5 min., a następnie gotować we wrzącej wodzie przez 1 min. Gotowy makaron dodajemy do warzyw na patelni i mieszamy całe danie. Podsmażamy przez ok. 2 min., a na końcu

Kuchnia MagdaLeny
W domu: schab w sosie malinowym 267

dania. Tak naprawdę to resztę dania przygotowujemy w 15 minut, a resztę czasu wykorzystujemy na… cokolwiek Zapraszam! SKŁADNIKI: 0,5kg schabu bez kości pokrojonego na kotlety 4 duże marchewki 4 duże pietruszki 1 średni seler 250g malin mrożonych 3 łyżki syropu z agawy (lub miodu) 1 łyżeczka papryczki chilli 50g masła sól, pieprz, oregano ryż biały (np. parboiled) PRZYGOTOWANIE(...)duże kawałki, dodajemy do mięsa. Polewamy oliwą, dodajemy sól, pieprz i oregano, mieszamy. Pieczemy 1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni (góra-dół). W tym czasie gotujemy ryż i przygotowujemy sos. W małym rondelku na małym ogniu roztapiamy masło, dodajemy syrop z agawy i maliny. Gotujemy aż maliny zmienią konsystencję na płynną, dodajemy łyżeczkę chilli i mieszamy

Kuchnia w biegu
Zupa z kukurydzy i marchewki 144

decyzji :-)  SKŁADNIKI 1 puszka kukurydzy konserwowej 2 marchewki 2 łyżki gęstej śmietany ok. 1 l wody sól ziołowa mielona papryka (słodka i ostra) parmezan lub grana padano Marchewki obieramy i kroimy w plastry, a następnie wkładamy do garnka, dodajemy kukurydzę wraz z zalewą, dolewamy 3/4 l wody i dotujemy aż warzywa zmiękną. Następnie blendujemy je (całkiem na gładko(...)oraz paprykami. Śmietanę rozprowadzamy w ok. 100 ml ciepłej wody i dolewamy do zupy; zagotowujemy i zestawiamy z palnika. Jeśli uważacie, że zupa wyszła zbyt gęsta, to przed zakończeniem gotowania dolejcie do niej jeszcze trochę wody (sporo odparuje jej podczas gotowania). Gotową zupę nalewamy do miseczek i posypujemy starym serem. Możecie też przygotować do niej grzanki z bułki lub chleba

Czary - gary w kuchni
Ryba z warzywami sezonowymi według Pascala 139

których częstuje swoimi daniami zwykłych ulicznych przechodniów a po ich minach widać, że jedzenie naprawdę im smakuje choć jest zupełnie inne od tego co znają. To własnie lubię w gotowaniu - możliwość dzielenia się " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Ryba z warzywami według Pascala Składniki: 2 duże dorady - u mnie 4 tuszki tilapii (wypatroszone i oczyszczone(...)piórka 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 duży bakłażan - pokrojony w kostkę 1 mała cukinia - pokrojona w talarki 1 papryka pokrojona w paski 3 ząbki czosnku drobno posiekane 2 marchewki pokrojone w cienkie plasterki 3/4 szklanki kuskus mały pęczek natki pietruszki papryczka chili woda Do dzieła!!! W moździerzu ucieramy ze sobą czosnek, chili i pół pęczka pietruszki i tą mieszanką faszerujemy

sierotka maRysia w kuchni
Bulion warzywny 150

Składniki: 3,5 l wody 560 g marchewek 370 g korzenia pietruszki 3-4 cebule nie obrane 135 g selera 5-6 ząbków czosnku nie obrane 40-50 g soli pół pęczka natki pietruszki zielone liście z jednego pora 6 listków laurowych 15 ziarenek ziela angielskiego większa szczypta lubczyku spora garść kolorowego pieprzu w ziarenkach 3 cm imbiru Przygotowanie: Warzywa(...)umyć i włożyć do dużego garnka z osoloną wodą, selera obrać i jedną cebulę, którą opaliłam na ogniu.  Gotować ok 3 godz na wolniutkim ogniu. Ostudzony wywar przelać do woreczków na kostki lodu. Zamrozić.. Smacznego

Gaździnka warzy
Krem z pomidorów 166

niej imbir. Jest on idealny na rozgrzanie organizmu orz na infekcje. Składniki: 2 puszki pomidorów w całości 2 łyżki koncentratu 1 kartonik przecieru pomidorowego 3cm kawałek imbiru 3 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler lub połówka dużego curry kurkuma bazylia kostka rosołowa 1l wody Dodatki: ser żółty jogurt grecki Wykonanie Marchew, selera oraz pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki. Następnie(...)czasie dodajemy pomidory wraz z przecierem i koncentratem. Zalewamy wszystko 1l wody. Dodajemy przyprawy po 1 łyżce przypraw. Bazylii możemy dodać trochę więcej. Wszystko gotujemy jakieś 30min. Po tym czasie wszystko blenderujemy. Podajemy ze startym serem i kleksami z jogurtu. Smacznego

Panda i jej świat
Rosół z domowym makaronem 121

Pyszny rosół na niedzielny obiad, oczywiście z domowym makaronem. PYSZNY ROSÓŁ SKŁADNIKI: mięso (drobiowe-udko, część skrzydła indyka, wołowe-kawałeczek rostbeefu, wieprzowe-kawałek szynki lub schabu) 4 marchewki 2 pietruszki kawałek selera por  1 cebula Vegeta, liść laurowy, 4 ziarnka ziela angielskiego, 10 ziarenek pieprzu SPOSÓB WYKONANIA: Mięso płuczemy. Wszystkie warzywa myjemy i obieramy. Cebulę umyć przypiec nad płomieniem(...)wodą i czekamy aż się zagotuje. Na wierzchu pływają szumowiny - należy je usunąć z wody. Następnie wrzucamy warzywa i opaloną cebulę. Doprawiamy Vegetą do smaku, dodajemy resztę przypraw. Rosół gotujemy na małym ogniu około godziny pod przykryciem, niech tylko lekko pyka. A do rosołu koniecznie makaron domowy w osobnym przepisie. MAKARON DOMOWY SKŁADNIKI: na 6-8 osób 5 jaj, około

Kuchnia Beaty
„Chińczyk” 350

minimum godzinę, a następnie usmażyć na złoto w woku z niewielką ilością oleju. Gotowego kurczaka odstawić do salaterki.Grzyby mun moczyć w wodzie przez 15-30 minut. Następnie przepłukać i gotować przez 10. Ostudzić i pokroić w paski. Odstawić.Zagotować w dużym garnku wrzątek i wrzucić makaron. Po 3 minutach odcedzić. Dokładnie opłukać zimną wodą i odsączyć. Podzielić(...)koniec sosem sojowym, aż makaron nabierze bursztynowego koloru. Brokuł podzielić na różyczki i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie.Paprykę umyć i oczyścić z gniazd nasiennych. Marchewkę, pietruszkę, por i seler obrać i umyć. Wszystko pokroić w julienne (równej wielkości paski). W woku z rozgrzaną oliwą wrzucać kolejno składniki (co ok. 5 minut kolejny): najpierw marchew, seler

Food Square
Moje Danie Jednogarnkowe 417

osuszamy i kroimy w paski. Wrzucamy do dużego rondla o grubym dnie i podsmażamy - ja robię to bez tłuszczu, ale jeśli ktoś chce proszę bardzo :) Warzywa myjemy, obieramy i ... marchewkę kroimy w talarki, cebulę w kostkę, pietruszkę w bardzo małą kostkę :), kapustę szatkujemy. Gdy mięso będzie rumiane dodajemy 1 łyżkę masła (mięso było dość chude i nie było dużo tłuszczu(...)jest bardziej kremowa) i wrzucamy warzywa. Mieszamy wszystko i chwilę podsmażamy. Dodajemy ryż, przyprawy, ponownie mieszamy i chwilę razem wszystko podsmażamy. Zalewamy wodą, tak żeby wszystko było przykryte i gotujemy około 20 min. Aż ryż będzie gotowy. Smacznego

Miksturownik
Makaron garganelli z białym ragu i warzywami 206

łączy się z podanym z nim sosem. Makaron garganelli z białym ragu i warzywami Składniki na 4 osoby: 250 g makaronu garganelli Na ragu: 200 g mielonej cielęciny 1 marchewka ¼ cebuli ¼ łodygi selera ¼ szklanki białego wina 2 łyżki oliwy Sól, pieprz, warzywko do smaku, 1 liść laurowy, 1 liść szałwi 1 duża cukinia( lub 1 ½ małej) Garść słodkiego zielonego groszku(...)mielone i mieszać tak aby surowe mięso zmieniło kolor na ugotowany. Jak mięso będzie “sypkie” dodać wino i pozwolić mu wyparować. Dodać trochę wody, warzywko do smaku   i gotować na malutkim gazie ok 20 min. W razie potrzeby uzupełniać płyn. Mięsko nie możne być suche i musi być przykryte sosikiem. W osobnym garnuszku ugotować al dente pokrojoną w kostkę

Mia Cucina Sofieta
Zupa brokulowo - kalafiorowa 110

marchewki 1 pietruszka  troche selera 1 por  pol malego kalafiora pol malych brokul  3 srednie ziemniaki mieso na wywar ( np. kurczak ) jazynka, pieprz, ziele angielskie, lisc laurowy smietana Mieso myjemy, wkladamy do garnka i zagotowujemy mieso  W tym czasie myjemy, obieramy i kroimy warzywa  Jak juz sie zagotuje mieso wrzucamy marchewke, pietruszke, selera i pora(...)Wsypujemy dwie lyzki jarzynki, 5 ziarenek ziela angielskiego, 8 ziarenek pieprzu, 3 liscie laurowe Wszystko razem gotujemy ok 40min az mieso nie bedzie miekkie Potem dodajemy pokrojone w kostke ziemniaki i gotujemy ok 10mi Teraz wrzucamy kalafior i brokuly i znow gotujemy 20min  Na koniec w misce rozrabiamy smietane z odrobina zupy  I juz mamy gotowa zupe

Klaudynkowa kuchnia
Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem 196

Surówka z kapusty pekińskiej to świetny dodatek do drugiego dania.Bardzo prosta i szybka do przygotowania.Surówka jest przepyszna,lekka,winna,kolorowa i chrupiąca dzięki dodatkowi marchewki.Marchewka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Paprykarz z tuńczykiem 317

Paprykarz przywołuje wspomnienia z dzieciństwa ale wtedy wg mnie paprykarz było o wiele lepszy jak teraz. Dzisiaj paprykarz robię sama w domu ze względu na to

Ala piecze i gotuje
Surówka jak od Chińczyka 1305

Ocet oraz olej wlewamy do rondla. Dodajemy cukier, sól oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie podgrzewamy mieszając, aż cukier i sól się rozpuszczą. Zalewa powinna być gorąca, ale nie gotująca się. Zalewę przelewamy do miski z kapustą i dobrze mieszamy. Na koniec uciskamy warzywa łyżką i odstawiamy na co najmniej godzinę do przegryzienia się. Dobrze jest co pewien czas kapustę(...)marynacie, ale na szybko również jest bardzo smaczna. Zachęcamy do sprawdzenia innych naszych przepisów na surówki obiadowe. Polecamy: pyszna surówka prowansalska z kapusty , surówka obiadowa z kapusty włoskiej , marchewka z chrzanem do obiadu oraz surówka obiadowa w 15 minut. Życzymy smacznego! Artykuł Surówka jak od Chińczyka pochodzi z serwisu Kuchnia na Wypasie

Kuchnia Na Wypasie
Sałatka z quinoa, pieczonymi warzywami, grzankami i sosem balsamicznym 97

było żadnej sałatki… Pora to zmienić. Dzisiaj proponuję wersję wegetariańską z sałatą lodową, quinoa (komosą ryżową), pieczoną marchewką i cukinią z rozmarynem, fetą, chrupiącymi grzankami i polaną pysznym sosem balsamicznym. Zachęciłam? Jeśli tak, to do dzieła! Składniki: 4 średnie marchewki 1/2 średniej cukinii 180 g fety około 1/3 główki sałaty lodowej 3 kromki chleba 1/3 szklanki quinoa (komosy ryżowej(...)łyżki miodu 1 łyżka sosu Worcestershire Przygotowanie: Komosę ryżową (Quinoa) ugotować według przepisu na opakowaniu. Marchewkę obrać, pokroić na plasterki (około 0,5 cm) i przełożyć do miseczki. Cukinię pokroić na półplasterki (około 0,5 cm) i przełożyć do miseczki z marchewką. Dodać oliwę z oliwek, miód, rozmaryn, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać i rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem

Oryginalny smak

Proponowane wyszukiwania