osuszamy i kroimy w paski. Wrzucamy do dużego rondla o grubym dnie i podsmażamy - ja robię to bez tłuszczu, ale jeśli ktoś chce proszę bardzo :) Warzywa myjemy, obieramy i ... marchewkę kroimy w talarki, cebulę w kostkę, pietruszkę w bardzo małą kostkę :), kapustę szatkujemy. Gdy mięso będzie rumiane dodajemy 1 łyżkę masła (mięso było dość chude i nie było dużo tłuszczu(...)jest bardziej kremowa) i wrzucamy warzywa. Mieszamy wszystko i chwilę podsmażamy. Dodajemy ryż, przyprawy, ponownie mieszamy i chwilę razem wszystko podsmażamy. Zalewamy wodą, tak żeby wszystko było przykryte i gotujemy około 20 min. Aż ryż będzie gotowy. Smacznego
Miksturownikłączy się z podanym z nim sosem. Makaron garganelli z białym ragu i warzywami Składniki na 4 osoby: 250 g makaronu garganelli Na ragu: 200 g mielonej cielęciny 1 marchewka ¼ cebuli ¼ łodygi selera ¼ szklanki białego wina 2 łyżki oliwy Sól, pieprz, warzywko do smaku, 1 liść laurowy, 1 liść szałwi 1 duża cukinia( lub 1 ½ małej) Garść słodkiego zielonego groszku(...)mielone i mieszać tak aby surowe mięso zmieniło kolor na ugotowany. Jak mięso będzie “sypkie” dodać wino i pozwolić mu wyparować. Dodać trochę wody, warzywko do smaku i gotować na malutkim gazie ok 20 min. W razie potrzeby uzupełniać płyn. Mięsko nie możne być suche i musi być przykryte sosikiem. W osobnym garnuszku ugotować al dente pokrojoną w kostkę
Mia Cucina Sofietamarchewki 1 pietruszka troche selera 1 por pol malego kalafiora pol malych brokul 3 srednie ziemniaki mieso na wywar ( np. kurczak ) jazynka, pieprz, ziele angielskie, lisc laurowy smietana Mieso myjemy, wkladamy do garnka i zagotowujemy mieso W tym czasie myjemy, obieramy i kroimy warzywa Jak juz sie zagotuje mieso wrzucamy marchewke, pietruszke, selera i pora(...)Wsypujemy dwie lyzki jarzynki, 5 ziarenek ziela angielskiego, 8 ziarenek pieprzu, 3 liscie laurowe Wszystko razem gotujemy ok 40min az mieso nie bedzie miekkie Potem dodajemy pokrojone w kostke ziemniaki i gotujemy ok 10mi Teraz wrzucamy kalafior i brokuly i znow gotujemy 20min Na koniec w misce rozrabiamy smietane z odrobina zupy I juz mamy gotowa zupe
Klaudynkowa kuchniaSurówka z kapusty pekińskiej to świetny dodatek do drugiego dania.Bardzo prosta i szybka do przygotowania.Surówka jest przepyszna,lekka,winna,kolorowa i chrupiąca dzięki dodatkowi marchewki.Marchewka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Paprykarz przywołuje wspomnienia z dzieciństwa ale wtedy wg mnie paprykarz było o wiele lepszy jak teraz. Dzisiaj paprykarz robię sama w domu ze względu na to
Ala piecze i gotujeOcet oraz olej wlewamy do rondla. Dodajemy cukier, sól oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie podgrzewamy mieszając, aż cukier i sól się rozpuszczą. Zalewa powinna być gorąca, ale nie gotująca się. Zalewę przelewamy do miski z kapustą i dobrze mieszamy. Na koniec uciskamy warzywa łyżką i odstawiamy na co najmniej godzinę do przegryzienia się. Dobrze jest co pewien czas kapustę(...)marynacie, ale na szybko również jest bardzo smaczna. Zachęcamy do sprawdzenia innych naszych przepisów na surówki obiadowe. Polecamy: pyszna surówka prowansalska z kapusty , surówka obiadowa z kapusty włoskiej , marchewka z chrzanem do obiadu oraz surówka obiadowa w 15 minut. Życzymy smacznego! Artykuł Surówka jak od Chińczyka pochodzi z serwisu Kuchnia na Wypasie
Kuchnia Na Wypasiebyło żadnej sałatki… Pora to zmienić. Dzisiaj proponuję wersję wegetariańską z sałatą lodową, quinoa (komosą ryżową), pieczoną marchewką i cukinią z rozmarynem, fetą, chrupiącymi grzankami i polaną pysznym sosem balsamicznym. Zachęciłam? Jeśli tak, to do dzieła! Składniki: 4 średnie marchewki 1/2 średniej cukinii 180 g fety około 1/3 główki sałaty lodowej 3 kromki chleba 1/3 szklanki quinoa (komosy ryżowej(...)łyżki miodu 1 łyżka sosu Worcestershire Przygotowanie: Komosę ryżową (Quinoa) ugotować według przepisu na opakowaniu. Marchewkę obrać, pokroić na plasterki (około 0,5 cm) i przełożyć do miseczki. Cukinię pokroić na półplasterki (około 0,5 cm) i przełożyć do miseczki z marchewką. Dodać oliwę z oliwek, miód, rozmaryn, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać i rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem
Oryginalny smakźródło białka roślinnego, świetny zamiennik mięsa dla wegetarian. PRZEPIS NA BARSZCZ CZERWONY Z PĘCZAKIEM I FASOLĄ Składniki na barszcz czerwony z pęczakiem i fasolą: 500g buraków 500g ziemniaków 1 marchewka 1 puszka fasoli 2 łyżki suche kaszy pęczak 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku sól pieprz 1 łyżka octu jabłkowego 1 liść laurowy 5szt ziela angielskiego 1 łyżka(...)olej, dodajemy cebulę obraną i pokrojoną na ćwiartki, przesmażamy. Ziemniaki kroimy w kostkę, buraki w paski, marchew w kostkę, dodajemy do cebuli, zalewamy 1l wody. Dodajemy pęczak, przyprawy i gotujemy 20 min. Dodajemy fasolę, gotujemy jeszcze 10 min. Zakwaszamy octem, doprawiamy do smaku. Artykuł Barszcz czerwony z pęczakiem i fasolą pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujeznaczy byle jaki i niesmacznie. Nie martwcie się - zupek chińskich nie było. By gulasz z chorizo i warzywami. Moja wariacja na temat gulasz jaki znalazłam na stronie Szybkie gotowanie (jego pierwotną wersję znajdziecie tutaj ). Z góry przepraszam za kiepskie zdjęcie, ale było robione po tym jak wszyscy się najedli. Wszystko przez to, że dzisiaj obiad był wyjątkowo późno, bo prawie(...)chorizo Przygotuj rondel, nóż i deskę do krojenia, łopatkę, łyżeczkę, wagę kuchenną, miseczki. Przygotuj składniki: ok. ½ kg łopatki wieprzowej lub mięsa gulaszowego, ok. ¼ pęta kiełbasy chorizo, 1-2 marchewki, 1-2 cukinie, 1-2 cebule, 2-3 łyżeczki łagodnego ketchupu, 2-3 łyżeczki mąki pszennej, sól, pieprz czarny mielony, cukier, trochę przegotowanej wody, trochę tłuszczu na patelnię. Cebulę obierz
blog.moje-pasje.infołodyg) 1 jajko sól,pieprz 1 mała sucha bułka bułka do panierowania olej do smażenia Suchą bułkę namoczyć we wodzie lub mleku. Jarmuż przełożyć go garnka, zalać wodą i gotować ok 5 minut aby zmiękł. Następnie przełożyć na sitko do ostygnięcia. Gdy ostygnie odcisnąć w dłoni z nadmiaru wody i drobno posiekać. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać jajko, posiekany(...)wyrobić masę. Następnie z masy uformować kotleciki i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor z obu stron. Podawać z dowolnymi dodatkami, u mnie ziemniaczki i marchewka z groszkiem
Monia miesza i gotujePrzygotowanie: Cebulę kroimy w kosteczkę, a czosnek oraz marchewkę trzemy na tarce o małych oczkach i wrzucamy na patelnie z rozgrzaną oliwą. Chwilkę podsmażamy, dodajemy mięso i nadal trzymamy na palniku. W tym czasie pomidory wyparzamy, ściągamy skórkę i kroimy na kawałki. Gdy mięso na patelni zetnie się dodajemy bazylię, oregano, zioła prowansalskie, liście laurowe, pomidory z puszki wraz(...)sokiem, świeże pomidory. Przykręcamy ogień i bez przykrywki dusimy do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiamy solą pieprzem, chili oraz cukrem. Makron gotujemy w 2,5 litrach osolonej według czasu podanego na opakowaniu, odcedzamy, polewamy sosem, posypujemy parmezanem i natką pietruszki. Smacznego
Symfonia smakowadrobnego groszku-kilka ugotowanych marchewek-papryka-cebula-2-3 ząbki czosnku-słoiczek koncentratu pomidorowego-olej-przyprawy warzywko, barbecue, delikat do mięs Odsączamy groszek i cieciorkę.Paprykę i marchewkę kroimy w kostkę. Tarkujemy na drobnych oczkach czosnek i cebulę i dodajemy do mięsa.Przyprawiamy do smaku warzywkiem i przyprawą barbecue.Dokładnie mieszamy.Formujemy małe kotleciki. Kotleciki(...)wody i wlewamy do warzyw. Doprawiamy do smaku.Gotujemy ok. 10 minut. Dokładamy nasze usmażone kotleciki i mieszamy. Całość przekładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut. Kotleciki możemy podać z ryżem, makaronem lub ziemniakami.Dobrze też smakują z pieczywem.Smacznego
Maminek kulinarnyskładniki : 30 dag mięsa wieprzowego bez kości, ale drobiowe tez pewnie będzie dobre 2 marchewki i pietruszki 2 cebule, albo 1 duża 2-3 łyżki startego chrzanu, może być więcej jak ktos lubi ostre smaki około 2 łyżki mąki 2-3 łyżki smalcu śmietana sok z cytryny liść laurowy, 4 ziarna pieprzu i ziela angielskiego sól, pieprz Przygotowanie: Mięso(...)umyć, pokroić w dość drobną kostkę i przesmażyć na smalcu na rumiano Do 5 szklanek wrzącej wody, liścia laurowego , ziaren pieprzu i ziela angielskiego przełożyć mięso i gotować do miękkości Warzywa obrać i pokroić w kostkę i przełożyć do gotującego mięsa Gdy mięso i warzywa będą miękkie wyjąć je na talerz ( ja przelałam wszystko przez sito i oddzieliłam mięso
Proste Potrawysól, pieprz, cukier podprażone kiełki - do podania Przygotowanie: 1. W garnku rozgrzałam oliwę, wrzuciła liść laurowy i przez kilka minut go smażyłam, aż uwolnił swój aromat. 2. Dodałam marchewkę i smażyłam ok. 3 minuty na najmniejszym ogniu, po czym oprószyłam delikatnie solą i cukrem, wymieszałam i dusiłam pod przykryciem przez kolejne 3 minuty. 3. Dodałam imbir, papryczkę, cebulę(...)wszystko mąką, wymieszałam i smażyłam przez ok. pół minuty (tak, aby mąka się nie zarumieniła). 5. Dodałam pomidory, ziemniaki i szklankę wody, doprawiłam wszystko solą i pieprzem. 6. Całość gotowałam bez przykrycia (na małym ogniu) przez 30 minut, aż zupa zgęstniała. 7. Kiedy zupa przestygła wyjęłam liść laurowy, dodałam bazylię oraz mleko i wszystko zblendowałam (pamiętajcie, aby nie blendować gorącej
Kulinarny Pamiętnikpomysłu ..ale po chwili zaczęłam coś kombinować..dodawać co było po ręką haha...i tak oto powstała pyszna i bardzo sycąca zupka.. 30 dkg kiełbasy 1-2 cebule marchewka pietruszka kawałek pora kawałek papryki ziemniaki pomidory w puszce 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 3-4 łyżki kaszy jęczmiennej sól, pieprz, wegeta listek, ziele Cebulę pokroić w kostkę(...)warzywa [ dałam susz warzywny ].Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i chwilę razem przesmażyć.Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, kaszę przyprawy i gotować do miękkości ziemniaków
Moje domowe kucharzenie