bardziej wyrazisty smak od tradycyjnych. Dzisiaj proponuję sezonową ponieważ w ogródku nadal rosną młode cukinie. Pyszna zupa krem z cukinii z serkiem topionym z dodatkiem groszku ptysiowego. Składniki: 1 marchewka mniejsza 1 pietruszka 1 cebula średnia 3 ząbki czosnku 2 ziemniaki 1 cukinia mniejsza 1 łyżka masła 1 l bulionu warzywnego 80 g serka topionego kremowego sól pieprz kurkuma Przygotowanie(...)roztopić masło dodać pokrojone warzywa i podsmażać około 5-10 minut na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Uważając by masło się nie przypaliło. Warzywa zalać bulionem i gotować do momentu aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dodać pokrojony w mniejszą kosteczkę serek topiony. Zdjąć z ognia przestudzić i zmiksować blenderem na krem. Doprawić do smaku solą, pieprzem
Ala piecze i gotujekażdych ilościach :) Jest syta I pyszna. Polecam . Zaczynamy: Składniki: 1 główka kalafioru mała kapusta 1 paprika - ja użyłam czerwonej 6-8 łodyg selera 2-3 marchewki 1 puszka pomidorów sok z połówki cytryny szczypior natka pietruszki 1-2 łyżeczek kminku 1/4-1/2 łyżeczki cayenne podudzia kurczaka Najpierw ugotowłam rosół z podudzi kurczaka, dodałam sól do smaku. Wyciągnełam kurczaka. Skroiłam(...)szczypior. Wszystkie warzywa dodałam do rosołu. Doprawiłam kminkiem I sokiem z cytryny. Dodać puszkę pomidorów I natkę pietruszki, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz I pod przykrycie na małym gazie gotować około 20-30 min. Na koniec dodać cayenne. Zupa gotowa :) Smacznego
Smaki EdytyMój ostatni przepis na Pałki z kurczaka pieczone w miodzie i musztardzie cieszył się Waszym ogromnym uznaniem. Dlatego dziś chciałbym zaprezentować kolejny przepis na
kulinarnyJaCzasem najzwyczajniej w świecie mamy ochotę na placki. Wydaje mi się, że placki ziemniaczane królują w gustach wielu mi najbliższych osób. Niestety pomimo wspaniałego smaku, zawierają
Taste Of My DayWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Zupa kalafiorowa z dużą ilością warzyw. Doskonała na letni posiłek. Poza sezonem można wykonać ją z mrożonego kalafiora. Pyszna
Marta Gotujesię nauczyć! I już! Nie odpuszczam i nie daję za wygraną. Kiedyś to moje zupy były paskudne, gdy gospodyni wcale nie umiała gotować - bo co to za zupa, gdy gotuje się gotową mrożonkę w kostce rosołowej, dorzuci się do tego kaszę jęczmienną a na koniec zabieli łyżką śmietany... Ble! Moja głodomora uwielbia zupy, ale zabroniła mi je robić (takie(...)zrobić, choć przygotowanie troszkę trwa... Gulaszową robię z mięsa wieprzowego, wołowego lub mieszam oba mięsa. A i zawsze w moich zupach jest włoszczyzna, bo prawdziwa polska zupa bez marchewki to nie zupa! No, chyba że robiłabym zupę z jakiegoś wymyślnego przepisu... Ale to inna bajka :) Składniki na zupę: ok. 500 g mięsa z łopatki wieprzowej/wołowej lub pomieszane
dobra gospodyni dom wesołym czynijest mocno zróżnicowany: jest dużo warzyw, ale też mięsa – i wołowina i drób – oraz dwie kasze i ryba. Mimo rozmaitości przepisy dobraliśmy tak, aby dania można było gotować równocześnie, podczas jednej niedzielnej sesji w kuchni, później zapakować do pojemników i do lodówki (lub zamrażalnika). Menu na tydzień – zawsze jest pora na kalafiora: Niedziela – Skrzydełka z kurczaka z pieczoną(...)Filet z kaczki 0,2 kg Kasza gryczana Drobny makaron Jajko Masło Koncentrat pomidorowy Biała fasolka w puszce 2 kalafiory 1 kalarepa 1 biała rzepa 1 cukinia 2-3 marchewki 2 pietruszki 1 kg ziemniaków 2 kolby kukurydzy 2 szalotki Czosnek 3-4 czerwone papryki 4 pomidory malinowe Zielona fasolka szparagowa 100 g Sałata rzymska Seler naciowy Cytryna Rukola Świeża
Niedzielny kucharzkroimy w cienkie słupki. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy czosnek, imbir oraz papryczkę chili. Chwilę podsmażamy i dodajemy cebulę oraz pora. Smażymy kilka minut, a następnie dodajemy marchewkę oraz paprykę. Smażymy około 8-10 minut. Na końcu wrzucamy garść orzechów ziemnych i dodajemy 1 łyżkę sezamu. W wysokim naczyniu mieszamy ze sobą wodę z sosem sojowym oraz sokiem(...)dokładanym wymieszaniu zalewamy warzywa na patelni. Mieszamy i trzymamy na ogniu kilka minut. Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Mój makaron najpierw trzeba było wymoczyć w wodzie przed gotowaniem przez 5 min., a następnie gotować we wrzącej wodzie przez 1 min. Gotowy makaron dodajemy do warzyw na patelni i mieszamy całe danie. Podsmażamy przez ok. 2 min., a na końcu
Kuchnia MagdaLenydania. Tak naprawdę to resztę dania przygotowujemy w 15 minut, a resztę czasu wykorzystujemy na… cokolwiek Zapraszam! SKŁADNIKI: 0,5kg schabu bez kości pokrojonego na kotlety 4 duże marchewki 4 duże pietruszki 1 średni seler 250g malin mrożonych 3 łyżki syropu z agawy (lub miodu) 1 łyżeczka papryczki chilli 50g masła sól, pieprz, oregano ryż biały (np. parboiled) PRZYGOTOWANIE(...)duże kawałki, dodajemy do mięsa. Polewamy oliwą, dodajemy sól, pieprz i oregano, mieszamy. Pieczemy 1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni (góra-dół). W tym czasie gotujemy ryż i przygotowujemy sos. W małym rondelku na małym ogniu roztapiamy masło, dodajemy syrop z agawy i maliny. Gotujemy aż maliny zmienią konsystencję na płynną, dodajemy łyżeczkę chilli i mieszamy
Kuchnia w biegudecyzji :-) SKŁADNIKI 1 puszka kukurydzy konserwowej 2 marchewki 2 łyżki gęstej śmietany ok. 1 l wody sól ziołowa mielona papryka (słodka i ostra) parmezan lub grana padano Marchewki obieramy i kroimy w plastry, a następnie wkładamy do garnka, dodajemy kukurydzę wraz z zalewą, dolewamy 3/4 l wody i dotujemy aż warzywa zmiękną. Następnie blendujemy je (całkiem na gładko(...)oraz paprykami. Śmietanę rozprowadzamy w ok. 100 ml ciepłej wody i dolewamy do zupy; zagotowujemy i zestawiamy z palnika. Jeśli uważacie, że zupa wyszła zbyt gęsta, to przed zakończeniem gotowania dolejcie do niej jeszcze trochę wody (sporo odparuje jej podczas gotowania). Gotową zupę nalewamy do miseczek i posypujemy starym serem. Możecie też przygotować do niej grzanki z bułki lub chleba
Czary - gary w kuchniktórych częstuje swoimi daniami zwykłych ulicznych przechodniów a po ich minach widać, że jedzenie naprawdę im smakuje choć jest zupełnie inne od tego co znają. To własnie lubię w gotowaniu - możliwość dzielenia się " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Ryba z warzywami według Pascala Składniki: 2 duże dorady - u mnie 4 tuszki tilapii (wypatroszone i oczyszczone(...)piórka 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 duży bakłażan - pokrojony w kostkę 1 mała cukinia - pokrojona w talarki 1 papryka pokrojona w paski 3 ząbki czosnku drobno posiekane 2 marchewki pokrojone w cienkie plasterki 3/4 szklanki kuskus mały pęczek natki pietruszki papryczka chili woda Do dzieła!!! W moździerzu ucieramy ze sobą czosnek, chili i pół pęczka pietruszki i tą mieszanką faszerujemy
sierotka maRysia w kuchniSkładniki: 3,5 l wody 560 g marchewek 370 g korzenia pietruszki 3-4 cebule nie obrane 135 g selera 5-6 ząbków czosnku nie obrane 40-50 g soli pół pęczka natki pietruszki zielone liście z jednego pora 6 listków laurowych 15 ziarenek ziela angielskiego większa szczypta lubczyku spora garść kolorowego pieprzu w ziarenkach 3 cm imbiru Przygotowanie: Warzywa(...)umyć i włożyć do dużego garnka z osoloną wodą, selera obrać i jedną cebulę, którą opaliłam na ogniu. Gotować ok 3 godz na wolniutkim ogniu. Ostudzony wywar przelać do woreczków na kostki lodu. Zamrozić.. Smacznego
Gaździnka warzyniej imbir. Jest on idealny na rozgrzanie organizmu orz na infekcje. Składniki: 2 puszki pomidorów w całości 2 łyżki koncentratu 1 kartonik przecieru pomidorowego 3cm kawałek imbiru 3 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler lub połówka dużego curry kurkuma bazylia kostka rosołowa 1l wody Dodatki: ser żółty jogurt grecki Wykonanie Marchew, selera oraz pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki. Następnie(...)czasie dodajemy pomidory wraz z przecierem i koncentratem. Zalewamy wszystko 1l wody. Dodajemy przyprawy po 1 łyżce przypraw. Bazylii możemy dodać trochę więcej. Wszystko gotujemy jakieś 30min. Po tym czasie wszystko blenderujemy. Podajemy ze startym serem i kleksami z jogurtu. Smacznego
Panda i jej światPyszny rosół na niedzielny obiad, oczywiście z domowym makaronem. PYSZNY ROSÓŁ SKŁADNIKI: mięso (drobiowe-udko, część skrzydła indyka, wołowe-kawałeczek rostbeefu, wieprzowe-kawałek szynki lub schabu) 4 marchewki 2 pietruszki kawałek selera por 1 cebula Vegeta, liść laurowy, 4 ziarnka ziela angielskiego, 10 ziarenek pieprzu SPOSÓB WYKONANIA: Mięso płuczemy. Wszystkie warzywa myjemy i obieramy. Cebulę umyć przypiec nad płomieniem(...)wodą i czekamy aż się zagotuje. Na wierzchu pływają szumowiny - należy je usunąć z wody. Następnie wrzucamy warzywa i opaloną cebulę. Doprawiamy Vegetą do smaku, dodajemy resztę przypraw. Rosół gotujemy na małym ogniu około godziny pod przykryciem, niech tylko lekko pyka. A do rosołu koniecznie makaron domowy w osobnym przepisie. MAKARON DOMOWY SKŁADNIKI: na 6-8 osób 5 jaj, około
Kuchnia Beatyminimum godzinę, a następnie usmażyć na złoto w woku z niewielką ilością oleju. Gotowego kurczaka odstawić do salaterki.Grzyby mun moczyć w wodzie przez 15-30 minut. Następnie przepłukać i gotować przez 10. Ostudzić i pokroić w paski. Odstawić.Zagotować w dużym garnku wrzątek i wrzucić makaron. Po 3 minutach odcedzić. Dokładnie opłukać zimną wodą i odsączyć. Podzielić(...)koniec sosem sojowym, aż makaron nabierze bursztynowego koloru. Brokuł podzielić na różyczki i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie.Paprykę umyć i oczyścić z gniazd nasiennych. Marchewkę, pietruszkę, por i seler obrać i umyć. Wszystko pokroić w julienne (równej wielkości paski). W woku z rozgrzaną oliwą wrzucać kolejno składniki (co ok. 5 minut kolejny): najpierw marchew, seler
Food Square