gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:187/261)

Zupa krem z jarmużu 146

Zupa pełna witamin którą powinniśmy częściej spożywać, ale cóż widocznie nie wszyscy za nią przepadają Jest szybką w przygotowaniu i bardzo smacznąZupa krem z jarmużu SKŁADNIKI

Kuchnia Danusi
Ciasteczka marchewkowe przekładane powidłami 134

Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Na stolnicę wysypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i siekamy ją z masłem. Następnie dodajemy startą marchewkę i zagniatamy ciasto. Odrywamy kawałki ciasta i wałkujemy, podsypując mąką. Wycinamy szklanką kółka i pieczemy je ok. 20 minut w 180 stopniach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Po upieczeniu połowę ciasteczek smarujemy powidłami(...)powideł. Gdy ostygną posypujemy je obficie cukrem pudrem (w samym cieście nie ma cukru, więc nie żałujemy cukru pudru :))  Inspiracje na te ciasteczka zaczerpnęłam z książki Ewy gotuje. Ulubione

Aga w kuchni
Aura zimowa - rozgrzewająca zupa. 153

oknem każdy widzi. Zamiast jęczeć wykorzystuję to jako ostatnią szansę na sycące zimowe gotowanie. Jakiś czas temu dostałam paczuszkę od firmy Royal Brand, a w niej m.in. znalazłam zupę - kwaśnica, czyli góralski kapuśniak. Sprawa strasznie fajna, ponieważ wymagała ode mnie tylko wrzuci ć warzywa do wody i postawić na gaz, a po godzinie dodać zasmażkę, czyli zero wysiłku. Kolejna strasznie(...)fajna sprawa, to fakt, że firma korzysta tylko z naturalnych składników więc w swojej zupie znalazłam: kwaszoną kapustę, cebulę, czosnek, marchew, selera, pora, pietruszkę, pieczarki, cytrynę i sól naturalną. Przyznam, że ja akurat nie jestem wielką fank ą kwaśnicy, jednak dla osób, które lubią tę zupę - super! P olecam doda ć jeszcze ziemniaka

Brzuszki Łakomczuszki
Zupa szczawiowa 164

kilka łyżek. Wtedy będziecie pewni, że zupa dla Was nie będzie zbyt kwaśna, bo to już kwestia gustu :) Przepis mamy. Składniki:  - porcja rosołowa - 2 - 3 skrzydełka z kurczaka - marchewka - pietruszka - kawałek selera - biała część niewielkiego pora - 2 liście laurowe - kilka ziaren pieprzu - kilka ziaren ziela angielskiego - łyżeczka przyprawy typu "warzywko" - sól do smaku - szczaw w słoiczku lub świeży - łyżka(...)garnka wkładamy mięso i zalewamy wodą tak, aby było przykryte (około 1,5 litra). Warzywa obieramy, myjemy, dodajemy do zupy. Dodajemy przyprawy. Kiedy wywar się zacznie gotować zbieramy szum pojawiający się na wierzchu. 2. Gotujemy na wolnym ogniu około 45 minut do momentu, aż mięso będzie miękkie. Mięso i warzywa wyciągamy, a zupę ewentualnie doprawiamy do smaku solą. W między

Kraina Tysiąca Smaków
Zupa z charakterem czyli rybna z chili 145

filet tołpygi i przystąpiłam do dzieła! Zupa rybna z chili Składniki: ok. 1 kg ryby (u mnie tołpyga, może być dowolna inna, ponoć wskazane są słodkowodne) 1/2 cebuli 2 marchewki 2 pietruszki średni por 3 pomidory pęczek natki pietruszki 1 łyżka suszonego lubczyku 3 ziela angielskie 2 liście laurowe 1 papryczka chili ostra papryka w proszku 2 łyżki przecieru pomidorowego(...)oliwek Rybę poporcjować - na ładne kawałki mięska i resztki do wywaru. Porcję do wywaru zalać zimną wodą, dodać cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, połowę natki pietruszki, zieloną część pora, gotować pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut, po tym czasie przecedzić przez sito, kawałki ryby wybrać i dodać do wywaru. W międzyczasie przygotować warzywa - marchew i pietruszkę pokroić

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Chorwacja - Zupa-krem ze świeżej i kiszonej kapusty (Krem juha od svježeg i kiselog kupusa s kobasicom) 79

kiszonej kapusty.  Składniki (6 porcji): - 3 łyżki oleju lub wegańskiego masła - 1 cebula - 2 średnie ziemniaki - 400 g świeżej białej kapusty - 300 g kiszonej kapusty (raczej bez marchewki) - sól, pieprz - wegańskie kiełbaski (u nas kielbasa firmy Tofurky, ale równie dobre będą te od bezmięsny mięsny lub inne) Przygotowanie:  1) Cebulę kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy(...)olej. Na rozgrzany wrzucamy cebulę i smażymy przez kilkadziesiąt sekund. Następnie wrzucamy ziemniaki, świeżą i kiszoną kapustę (nie odsączamy kiszonej kapusty).  3) Do garnka wlewamy 1.5 litra wody. Gotujemy pod przykryciem przez około pół godziny. Gdy ziemniaki i kapustą będą miękkie, miksujemy blenderem. Przyprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.  4) Zupę serwujemy z podsmażoną wegańską kiełbasą

Roślinożerni urlopowicze
Zupa grzybowa z maślaków 138

Składniki:   500 g oczyszczonych i obranych maślaków 1 szyja z indyka 6 ziemniaków 2 marchewki 2 pietruszki 1/2 selera 1 cebula  3 ząbki czosnku kawałek pora 200 ml śmietanki 30%  2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżka suszonego lubczyku 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego 2 listki laurowe sól Sposób wykonania: Mięso myjemy, wkładamy(...)garnka i zalewamy zimną wodą (około 3 litrów). Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy pianę z powierzchni wywaru. Dodajemy marchew, pietruszkę, selera, pora oraz przyprawy.  Gotujemy do momentu aż włoszczyzna będzie miękka.  Maślaki oraz czosnek kroimy w plasterki, cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulą z czosnkiem. Gdy zaczną się szklić dodajemy pokrojone

Qchnia po prostu
Poniedziałek: Sushi bowl z sosem mayo 165

sushi barach często w składzie znajdziecie prosty sos majonezowy. Czas : 25 minut Poziom trudności : Łatwy Liczba porcji: 2 Składniki: 1 szklanka ryżu Łosoś wędzony 2×100 g 1 marchewka 1 ogórek 2 awokado Marynowany imbir 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki nasion sezamu Dresing do ryżu 2 łyżki octu ryżowego lub winnego 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli(...)sosu sriracha Przygotowanie: Krok 1 Przepłucz kilkakrotnie ryż pod zimną wodą, aż woda nie będzie już biała i mętna. Zalej 2 szklankami wody, doprowadź do wrzenia zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem 15 minut. Wyłącz ogień i zostaw przykryty ryż jeszcze 5 minut. Krok 2 Wymieszaj cukier z octem i solą. Możesz całość wstawić

Niedzielny kucharz
Zupa pomidorowa na passacie Jamar 132

czemu wyraziście czuć pomidory z passaty Jamar . Składniki: szponder wołowy 500 g 3-4 uda z kurczaka ewentualnie kilka skrzydełek, pałek z kurczaka opakowanie w kartonie passaty Jamar 4 marchewki 2 pietruszki 1 por, tylko biała część 1 duża cebula przypalona 1 nieduży seler pęczek natki pietruszki 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, świeżo zmielony pieprz, lubczyk i słodka papryka(...)mięso myjemy, wkładamy do garnka razem z obraną włoszczyzną, zalewamy zimną wodą do około 2 cm powyżej warzyw i mięsa, dodajemy liście, ziele, pieprz ziarnisty, doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy delikatnie na mniejszym ogniu, w międzyczasie zbieramy z wierzchu powstające szumowiny, gdy warzywa będą miękkie dodajemy przyprawy i passatę Jamar , mieszamy, zupę podajemy posypaną natką lub koperkiem z makaronem

Zasmakuj Kuchni
Zupa marchewkowa z groszkiem 85

Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Bardzo wiosenna, bardzo delikatna w smaku.  Składniki 3 ziemniaki średniej wielkości 5 młodych marchewek 1 por (biała część) 100 g ryżu 1 liść kaffiru 2 łyżki masła 1 łyżeczka estragonu 1 mała puszka groszku konserwowego natka pietruszki sól, pieprz     Przygotowanie   Normal(...)Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Por kroimy na piórka. Warzywa podsmażamy na rozgrzanym maśle, zalewamy wodą (1,5 l), wsypujemy ½ łyżeczki soli, dodajemy liść kaffiru i gotujemy do momentu, kiedy warzywa będą al dente. Następnie wsypujemy ryż, dodajemy estragon oraz groszek wraz z zalewą. Dzięki temu, będziemy mieli dodatkowy, fajny akcent smakowy w zupie. Całość gotujemy

R'n'G Kitchen
Zupa z ryżem i pieczarkami 144

labiryncie między zaspami. Teraz dzieciaki czekają na śnieg i kiedy tylko spadnie to jest wielka frajda. Na rozgrzanie przygotowałam gorącą zupkę. Składniki 500 g kości schabowych 2 średnie marchewki 3 gałązki selera naciowego 1 mały por 2 średnie pasternaki 1 kawałek selera 100 g pieczarek 100 g ryżu 3 łyżki przecieru pomidorowego sól pieprz szczypta ostrej papryki 1 liść laurowy(...)pogotować chwilę. Warzywa pokroić w kostkę, pieczarki pokroić  w plasterki i dodać do zupy, a następnie wsypać ryż. Doprawić solą pieprzem , papryką , dodać liść laurowy i przecier pomidorowy. Gotować aż ryż i warzywa będą miękkie. Zupę można podać ze śmietaną. zupa z ryżem i pieczarkami

O kuchni z uczuciem
Zupa pomidorowo-dyniowa bez zabielania ( z ryżem ) 174

zbędny dodatek tłumiący smaki. Podałam z ugotowanym białym ryżem. Na 4 porcje: - 4-6 skrzydełek ( równie świetna będzie na kościach od schabu ) - mały pęczek włoszczyzny bez kapusty ( 3 średnie marchewki, kawałek selera, mały por, 2 małe pietruszki ) - ząbek czosnku - 300 ml passaty pomidorowej ( kartonik gęstego przecieru pomidorowego ) - 300 ml przecieru dyniowego ( przepis podawałam TUTAJ na domowy przecier dyniowy ) - sól, pieprz(...)wraz z warzywami przekładamy do garnka, zalewamy wodą 2 cm ponad poziom zawartości. Ząbek czosnku rozgniatamy płaską stroną ostrza noża i dodajemy do garnka. Solimy ( ok 1 łyżeczki ) i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięska i warzyw. Następnie warzywa i mięso odławiamy, dzielimy na mniejsze porcje. Do zupy dodajmy przecier pomidorowy i dyniowy. Dodajemy wcześniej odłowione mięso i warzywa

kawawszklance
MAKARON CHOW MEIN Z WARZYWAMI 159

pieczarki, cukinię i dymkę. Następnie drobno pokroiłam cebulę i pora. W woku rozgrzałam olej. Kolejno wrzucałam do niego: cebulę, starty imbir i czosnek. Posoliłam i chwilę smażyłam. Kolej na marchewkę i pietruszkę. Podlałam połową bulionu i chwilę podsmażyłam. Warzywa powinny być lekko chrupiące. Dodałam pieczarki i pokrojonego pora. Wlałam sos sojowy i sos ostrygowy. Wsypałam następnie kukurydzę konserwową. Do woka(...)podgotowane ( góra 5 minut ) różyczki brokuł. Na koniec dorzuciłam dymkę. Doprawiłam solą i pieprzem. Bulion i sosy są słone więc zrobiłam to pod koniec smażenia warzyw. Makaron nie wymaga gotowania. Wystarczy go potrzymać we wrzątku 4 minuty. Pozostało już tylko wymieszać makaron z warzywami. Smacznego

potrawyregionalne
Spaghetti inne niż wszystkie według Gordona Ramsay'a 671

Marchewkę ścieramy na tarce, cebulę kroimy w drobną kostkę. Smażymy kilka minut na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy suszonym oregano. Całość mieszamy. Do całości dodajemy mięso mielone, które mieszamy z warzywami, a następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy solą i pieprzem ( dodałam jeszcze 2 łyżki cukru dla osłodzenia :). Krótko smażymy, a następnie dolewamy(...)wino, które odparowujemy. Dodajemy pomidory z puszki i gotujemy jeszcze kilka minut. Wyłączamy gaz i odstawiamy sos na około 5 minut, po tym czasie dolewamy mleko i mieszamy. Podajemy z makaronem i posypujemy startym serem :) SMACZNEGO!  Przepis znalazłam na blogu http://szefowa-kuchni.blogspot.com

Kredowe Menu
Bigos,ale nie ten z masterchefa ;) 172

garze, tym lepszy :) Składniki dodaję zwykle na oko, ale specjalnie dla Was, postaram się podać gramaturę :) Składniki:2 kg kiszonej kapusty (takiej z marchewka i kminkiem)pół główki białej kapusty1 kg mięsa (wieprzowe, wołowe, dziczyzna)0,5 kg boczku wędzonego0,5 kg kiełbasy jałowcowej4 listki bobkowełyżeczka ziela angielskiego4 kulki jałowcałyżka suszonego majerankułyżka suszonego(...)słoiczek przecieru pomidorowegoKiszoną kapustę siekamy. Kapustę także siekamy na nożem. Wrzucamy do gara, zalewamy woda tak by przykryć kapusty. Dodajemy listki bobkowe, jałowiec, ziela angielskie, pieprz i gotujemy około. Gotujemy. W tym czasie w osobnym garnku gotujemy grzyby do miękkości. Następnej je studzimy a potem kroimy w mniejsze części. Na patelni z dodatkiem oleju podsmażamy cebule pokrojone

Bon Appetit Małgorzaty

Proponowane wyszukiwania