gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:181/261)

Zupa szparagowa 158

hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki; 0,5 kg skrzydełek z kurczaka 3 pęczki białych szparagów 2 pęczki zielonego koperku plaster selera 5 marchewek 2-3 kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy ok.3l wody Kawałek zielonej części pora Śmietanka 30% Mlekovita Sól lub   vegetta, świeżo mielony czarny pieprz do smaku opcjonalnie 2 łyżki mąki(...)garnku skrzydełka wraz z pokrojonymi warzywami, przyprawami ( oprócz szparagów ) oraz jednym pęczkiem drobno posiekanego koperku. Można również dodać pokrojone w kostkę ziemniaki . W mojej zupie ich nie było.   Gotować wywar na małym ogniu około 30 minut po tym czasie dodać obrane i pokrojone w cząstki szparagi. Gotować jeszcze chwilę dodać drugi drobno pokrojony koperek. Na koniec kiedy zupa jest

W garach u Gosi
Krupnik z pomidorami i kaszą orkiszową 140

pewnych rzeczy, w tym smaków, trzeba po prostu dorosnąć :) Składniki: 1 skrzydełko 1 porcja rosołowa lub 1 żeberko 1 plaster boczku 20 dag białej kapusty 3 pomidory 3 marchewki kawałek pietruszki, pora i selera 2 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego 3 łyżki kaszy orkiszowej Melvit sól, pieprz, vegeta Do dużego garnka włożyć mięso oraz boczek. Zalać do 3/4 wysokości(...)około 1,5 l). Warzywa obrać i pokroić w kostkę, kapustę poszatkować. Pomidory pokroić w grubszą kostkę. Gdy woda się zagotuje dodać warzywa oraz ziele angielskie i liście laurowe. Gotować całość na średnim ogniu aż warzywa będą miękkie. Wówczas wyjąć mięso a do zupy wsypać kaszę. Gotować nadal aż kasza zmięknie. Jeśli zajdzie taka potrzeba dolać nieco wody. Mięso obrać

My simple kitchen
Pulpety w sosie chrzanowym 206

pulpety, moim zdaniem lepiej pasujące do niego. Będę nieskromna, ale obiad zjadł nawet M, który chrzanu nie lubi. Ja swoje pulpety podałam z kaszą oraz z surówką z jabłek, marchewki i pora. Porcja na 4 osoby Składniki: Pulpety: 500 g mięsa mielonego 5 łyżek bułki tartej 1 jajko 1 cebula sól, pieprz, słodka papryka, opcjonalnie przyprawa do mięsa mielonego(...)łyżka masła 2 płaskie łyżki mąki niepełna szklanka bulionu 1/2 szklanki mleka 3 łyżeczki chrzanu 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz, cukier Pulpety: Do garnka, w którym będziemy gotować pulpety nalewamy wodę i wrzucamy kostkę rosołową (wówczas pulpety będą bardziej aromatyczne. Jeśli jednak ktoś nie przepada za "sztucznym" bulionem może wodę tylko trochę posolić). Mięso przekładamy do miski. Dodajemy

My simple kitchen
Placki warzywne pod białą kołderką 237

rozmarynu, 1 kopiata łyżka mąki, 4 łyżki ziaren ugotowanej lub konserwowej kukurydzy, sól do smaku, pieprz kolorowy świeżo zmielony, szczypta kurkumy. Przygotowanie: Cebulę, ziemniaki, czosnek razem miksujemy, cukinię i marchewkę na cienkiej tarce trzemy. Cukinię z nadmiaru wody odsączamy, wszystkie warzywa razem ze sobą mieszamy. Dodajemy jajko, mąkę, rozmaryn, kukurydze i płatki owsiane, a solą, pieprzem, kurkumą jest doprawiane(...)placki na oleju rzepakowego smażymy, wyjmujemy gdy złoto – brązowy kolor ich widzimy. Na papierowy ręcznik je przekładamy, w ten sposób z nadmiaru oleju odsączamy. Fasolę mamut w osolonej wodzie gotujemy, a gdy będą al. dente odcedzamy i na porcje szczypiorkiem związujemy. Placki warzywne na talerzu układamy, na nich serek śmietankowy nakładamy. Z fasolką je podajemy i smacznie sobie jemy

Moniki Smakołyki
Zupa z pieczonych warzyw 133

Pyszna, kremowa zupa z mocnym aromatem pieczonych warzyw. Lekko słodkawa, ale też odrobinę pikantna. W sam raz na okres wzmożonego okresu przeziębieniowego przed nastaniem wiosny.   Składniki: 4 marchewki 1 pietruszka 1 czerwona cebula kilka gałązek świeżego rozmarynu (lub 1 łyżka suszonego) 1 litr bulionu szczypta gałki muszkatałowej pieprz, sól chili oliwa Wykonanie: Warzywa obrać i pokroić w duże kawałki(...)blaszce lub w naczyniu żaroodpornym i posypać rozmarynem. Polać oliwą i wstawić na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C. Upieczone warzywa przełożyć do garnka i zalać bulionem. Gotować pod przykryciem przez ok. 20 minut na małym ogniu. Zupę miksować blenderem aż do uzyskania kremu. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Smak można podostrzyć przez dodatek chili, dzięki

Pasja Smaku
Wołowe roladki mojej Mamy 172

obwiązujemy białą bawełnianą nicią, lub spinamy miejsce łączenia się płatów szpilkami do rolad. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy na nim rolady ze wszystkich stron.  Pozostałą połowę cebuli, marchewkę i łodygę selera kroimy w kosteczkę. Rolady z patelni przekładamy na talerz; na tym samym tłuszczu podsmażamy warzywa. Na podduszone warzywa kładziemy rolady i dodajemy 2 filiżanki wody/rosołku(...)powinny być w około ½ zanurzone w płynie. W czasie duszenia garnek powinien być przykryty, by nie wyparowało zbyt dużo płynu. Mimo tego, że są cienkie, rolady wymagają długiego czasu gotowania, aby smaki dobrze się wymieszały. Rolady wołowe dusimy na małym ogniu przez 90 minut. W tym czasie należy często sprawdzać, czy płyn nie wyparował i ewentualnie go uzupełnić. Ugotowane rolady

Mia Cucina Sofieta
Zaczynamy Nowy Rok ! Rosół z kaczki 166

Nowy Rok zaczynamy wspaniałym rosołem z kaczki. Jest zupełnie inny w smaku niż na mięsie z kurczaka. Dodatek marchewki sprawił, że zupa jest tak słodka i pyszna. Do tego lane kluski. Polecam nie tylko na kaca! Składniki : * porcja rosołowa z kaczki * udko z kaczki * duża marchew * seler  * pietruszka * por * ziele angielskie , pieprz czarny ziarnisty , liść laurowy , sól * natka pietruszki(...)Kluseczki lane : * mąka pszenna  * jajko * ciepła woda * sól Przygotowanie : Mięso umyć i zalać wodą, zagotować. Zebrać szumowiny. Wrzucić pokrojone warzywa i gotować do miękkości razem z przyprawami. Wyciągnąć mięso z rosołu. Przygotować lane ciasto. Wlewać na gotujący rosół. Zagotować. Podawać z natką pietruszki.   Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Magiczne Życie Marty
BLOGERCHEF 2 - III PÓŁFINAŁ, 14.03-16.03.2014, KOMBORNIA 158

białej czekolady Menu kolacji: - polędwiczka wieprzowa sous vide z trawą żubrową i galaretką z czerwonej kapusty - krem buraczany z pieczonym kozim serem - amuse bouche - barwena na purée z pieczonej marchewki, paluszki ziemniaczane w cieście filo z czarnym sezamem - mus z białej czekolady i orzecha laskowego z palonym cukrem trzcinowym i żelką żurawinową  I tym oto miłym akcentem, zakończył się(...)Zmagania blogerów zaczęły się tuż po śniadaniu, od oficjalnego powitania i wylosowania członków swoich drużyn. Zasady nie zmieniły się od ostatniego półfinału - każdy jest raz szefem kuchni, gdzie gotowane są jego dania oraz trzykrotnie podlega innemu kierującemu i gotuje jego potrawy. Oczywiście, również wymiar czasowy jest ten sam - mamy zaledwie godzinę, aby pokazać się z jak najlepszej strony jako szef

W kuchni Karmel-itki
Kurczak curry z kaszą jęczmienną 248

Dzisiejszy przepis jest autorstwa mojej siostry. Jak mi powiedziała, że przygotowuje kurczaka curry z kaszą jęczmienną na obiad to zupełnie nie byłam przekonana do tego dania

Zgrabne Gotowanie
Udka pieczone w rękawie z warzywami 202

Jak Wasze postanowienia noworoczne? U mnie póki co wszystko idzie zgodnie z planem, staram się zdrowo odżywiać a do tego regularnie ćwiczę. Mam nadzieję, że nie

Zgrabne Gotowanie
Soja z Warzywami 180

suchą patelnię grillową i gotowe. Ta wersja też była pyszna, szczególnie jak widziałam, że moje wybredne kulinarnie dziecko zajada taką oszukaną "tortillę". Składniki: 400 g soja, suszone nasiona 5 marchewek 3 pietruszki 3 cebule 1 seler 2 gałązki świeżego rozmarynu 150-200 g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 3 ząbki czosnku, obrane i rozgniecione 1 łyżeczka ostrej papryki(...)cebuli, posypałam cukrem i przesmażyłam, na końcu na kilka chwil przykryłam patelnię pokrywką i parowałam chwilkę. Tak podsmażone warzywa wrzuciłam do ugotowanej soi i wody, w której się gotowała. Dodałam przyprawo.y oprócz koncentratu pomidorowego i gotowałam około 30 minut. Na końcu dodałam koncentrat, wymieszałam, pogotowałam chwilkę, spróbowałam i doprawiłam jeszcze. Jedliśmy to danie z pieczywem, a następnego dnia zawinęłam danie

Blondynka Gotuje
Zero waste stock, czyli bulion z badziewia... 110

czyli wszelakie odpady może nawet zredukować do tytułowego 'zera'. Na spory garnek (około 2,5 litra końcowego produktu) potrzeba około 1kg resztek warzyw - obierek z ziemniaków, końcówek i skórek marchewek i pietruszek, zielonych części pora, gałazek natek, brokuła i kalafiora, głabów kapusty i fenikuła, i czego tam jeszcze. To możesz spokojnie dorzucać stopniowo do przygotowanej w zamrażarce torby. Przed użyciem(...)Resztki przesyp do dużego garnka i zalej około 3 litrami zimnej wody. Dorzuć 2-3 listki laurowe i 2-3 kuleczki ziela angielskiego. Lub do smaku. Zagotuj, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 1,5-2 godziny. Ostudź, przecedź i przelej do zamrażalnikowych pojemników. Albo zużyj od razu. Plusy: mamy satysfakcję, że w świecie produkujacym coraz więcej i wiecej

Lejdi of the house
KURCZAK SŁODKO-KWAŚNY 150

kostkę. W woku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojonego kurczaka. Smażymy, aż białko mięsa się zetnie i dodajemy cebulę, czosnek oraz imbir.  Podsmażamy do zeszklenia i następnie dodajemy marchewkę oraz papryki. Smażymy około 7-8 min., co jakiś czas mieszając i dodajemy kawałki ananasa oraz odsączone z zalewy pędy bambusa. Mieszamy i smażymy około 5 min. W wysokim naczyniu mieszamy(...)octem ryżowym, wodą oraz koncentratem pomidorowym. Następnie dodajemy cukier oraz mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Mieszaninę wlewamy do woka z warzywami, mieszamy, zagotowujemy i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Na końcu doprawiamy do smaku sosem sojowym, sokiem z limonki, solą oraz pieprzem i trzymamy na ogniu jeszcze przez około 2 min. Podajemy z ugotowanym ryżem

Kuchnia MagdaLeny
Zupa krem z batata i marchewki na mleku kokosowym z chili 101

baaardzo pikantny dzięki czemu perfekcyjnie podkreśla smak delikatnej zupy. Idealna propozycja na chłodne, już zimowe niemalże wieczory.  Składniki (na 2 - 3 porcje): 400 gram batata  200 gram marchewki  1 szklanka gęstego mleka kokosowego 2 szklanki bulionu  szczypta szafranu  2 łyżki oleju Wielkopolskiego Chili  szczypta soli i pieprzu  1 cebula  1 ząbek czosnku(...)rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę oraz czosnek z szafranem. Batata i marchew obierz i pokrój w kostkę. Podsmaż pozostałe warzywa z poprzednimi. Wlej wino oraz bulion i gotuj zupę 10-15 minut, do momentu aż warzywa zmiękną zupełnie. Wlej mleko kokosowe. Zmiksuj krem za pomocą blendera na gładką zupę. Dopraw szczyptą soli oraz pieprzu. Podaj na ciepło

Mango Papaja
Kakaowe ciasto marchewkowe – oszukany piernik 154

Marchewkowe ciasto z dodatkiem kakao i przyprawy piernikowej to idealny zamiennik długo leżakującego piernika - jeśli nie nastawiliście jeszcze ciasta na piernik, to nic straconego! Ciasto smakuje

Gotowanie i blogowanie

Proponowane wyszukiwania