gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:179/261)

Pierniczki marchewkowe (bez cukru, wegańskie) 148

robotę, bo zastępują cukier i miód. Jestem bardzo zadowolona z tego przepisu i mam nadzieję, że Wy również będziecie. Myślę, że mało kto się zorientuje, że głównym składnikiem jest marchewka :) Składniki (na 35 szt. dużych pierników = 3 blachy): pół kg marchwi 300 g suszonych daktyli pół kg mąki (u mnie pół na pół: zwykła i orkiszowa pełnoziarnista) 1 łyżeczka sody(...)oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki przyprawy do piernika Przygotowanie: 1. Marchew obrać i zetrzeć na tarce. 2. Daktyle przełożyć do rondla, zalać pół szklanki wody i gotować pod przykryciem na średnim ogniu do momentu, aż woda się wygotuje, a daktyle będą się rozpadały. 3. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika

Domowa Cookierenka Agi
wegański paprykarz z kaszy jaglanej 145

Może nie jestem największą fanką kaszy jaglanej, ale staram się wprowadzać ją również do naszej diety. Sama w sobie kompletnie nie zdobyła mojego serca, nie mówiąc

Gotowanie z pasją
Zupa kolonialna 112

smak i aromat. Ta zupa też jest lekko pikantna, aromatyczna. Polecam wypróbować! Do przygotowania zupy potrzebujemy: – 1/2 szklanki posiekanej cebuli – 2 łodygi selera naciowego, posiekane – 1 marchewka, pokrojona w kostkę – 1/4 kostki masła – 1 1/2 łyżki mąki – 1 1/2 łyżeczki curry w proszku – 4 szklanki bulionu z kurczaka – 1/2 jabłka, rdzeniem(...)kurczaka bez kości pokrojona w kostkę – sól, pieprz – 1 szczypta suszonego tymianku – śmietana kremówka/jogurt Cebulę, seler, jabłko i marchew podsmażyć. Dodać mięso, przyprawy i bulion. Gotować jeszcze ok 20-30 minut. Podawać gorące w bulionówkach

Szybko Tanio Smacznie
Kapuśniak na żeberkach . 132

pyszna , pożywna w sam raz na obiad, moje dzieci ją uwielbiają :) Składniki : około 1/2 słoika Kiszonej kapusty z grzybami Ogródek Dziadunia   2 kawałki żeberek średniej wielkości 2 marchewki , kawałek : pora , selera , natka pietruszki , kilka gałązek lubczyku  około 6 ziemniaków dużych  vegeta, pieprz , do smaku 1 łyżka ziół prowansalskich Wykonanie : Mięso myjemy , wkładamy do garnka i zalewamy(...)Warzywa obieramy i myjemy . Marchew i ziemniaki  kroimy w kostkę. Włoszczyznę związujemy nitką  i wkładamy  do garnka. Gdy woda się zagotuje dodajemy vegetę i zioła prowansalskie .Gotujemy na małym ogniu aż warzywa i mięso  zmiękną .Jeśli woda wam za szybko odparuje to możecie jeszcze dolać  . Przyprawiam do smaku pieprzem ewentualnie solą.Proporcje oczywiście możecie zmienić

Sama słodycz i szczypta chili
Zupa szczawiowa wykwintna 168

garści i gryzione jak kawałek kiełbasy.  Może dlatego tak bardzo lubię szczawiową zupę. :) Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 1 szklanka ugotowanego na sypko ryżu typu parboiled 1 marchewka 1/2 korzenia pietruszki mały kawałek selera dowolny kawałek pora 1 duży pęczek szczawiu 2 łyżki masła 100 g kwaśnej śmietany 18%, bardzo dobrej jakości 1 płaska łyżeczka suszonego lubczyku szczypta(...)łyżeczka cukru sól, pieprz do smaku siekany koperek do dekoracji kilka jajeczek przepiórczych    1. Bulion doprowadzamy do wrzenia. Warzywa kroimy w drobną kostkę, pietruszkę selera i marchew gotujemy do miękkości w bulionie. Jajeczka przepiórcze gotujemy na twardo (ok. 5 minut). Obieramy ze skorupek, przekrawamy na połówki. 2. Szczaw siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pora, smażymy aż się

Kuchnia Prezydentowej
LUNCH BOX 133

SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 łyżka lubczyku 1 łyżka czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 1 łyżeczka papryki wędzonej 1 łyżka oleju rzepakowego kopytka

ClauditteMissCooking
Wielowarzywna sałatka w zalewie octowej 163

proporcje można dobrać dowolnie.Skład naszej sałatki jest taki:-1 kg brukselki-1/2 kg fasolki szparagowej-czerwona i żółta papryka-30 dkg pieczarek-5-6 ogórków-3-4 marchewki-3 cebule   Zalewa:-9 szklanek wody-1,5 szklanki octu-3 łyżki soli-15 łyżek cukru-kilka ziaren ziela angielskiego   Do słoików po:-ząbku czosnku-szczypcie(...)Paprykę i ogórki kroimy w spore kawałki.   Marchew w słupki.   Fasolkę w kawałki, cebulę w "ósemki" a pieczarki w ćwiartki.   W dwóch garnkach gotujemy jednocześnie:-w jednym wodę do gotowania warzyw-w drugim zalewę Do garnka z wrzącą wodą wrzucamy marchew i fasolkę. Gotujemy 5 minut.Do garnka z wrzącą zalewą wrzucamy cebulę

Maminek kulinarny
Sajgonki z mięsem i warzywami 2924

Sajgonki kupowałam kilka razy gotowe jednak ostatnio były tak przyprawione, że mi nie smakowały. Postanowiłam zrobić własne choć nigdy nie robiłam. Poczytałam w necie a i

Monia miesza i gotuje
Ciasto czekoladowo-marchewkowe 376

Wariacja na temat wszystkim znanego ciasta marchewkowego. Wersja dla fanów ciast czekoladowych.Osobiście ciasto przypadło mi do gustu bardziej niż jego klasyczna wersja.Pyszne, wilgotne i bardzo

Mania Gotowania
Wieprzowina z grilla (Schab i żeberka) 161

Wakacje, ach wakacje. Człowiek niby odpoczywa od gotowania, a cały czas trzeba coś przygotowywać do jedzenia, obowiązkowo z grilla :P. Zawsze na takie wypady zabieram ze sobą musztardę i przyprawy. Tym razem wzięłam z domu musztardę starofrancuską Dijon firmy Maille, oraz ostatnio upodobałam sobie przyprawę w młynku od Kotanyi- do steków i potraw z grilla. Jest to mieszanka naturalnych przypraw(...)pieprz, sól, czosnek, cebula, papryka, gorczyca, pietruszka, marchew, pasternak .Te dwa składniki plus oliwa stały się super marynatą do mięsa wieprzowego, w tym wypadku do schabu i żeberek. Mięso zamarynowane najpierw stało sobie jakąś godzinę w lodówce, a potem zostało grillowane, mięso było aromatyczne, bardzo kruche, pyszne. Generalnie nie używam gotowych przypraw do mięsa grillowanego, ale to jest w warunkach

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurczak w sosie pomarańczowy 343

pojedyncze) 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 cm świeżego imbiru olej do smażenia (używam arachidowy) ½ papryczki chili 1/2 czerwonej papryki 1/2 marchewki 1/2 bakłażana (opcjonalnie) cebulka dymka do posypania Sos: ½ szklanki soku pomarańczowego (świeżo wyciśniętego) skórka starta z ½ pomarańczy 1 łyżka octu ryżowego 2 łyżki cukry trzcinowego 2 łyżki keczupu 1 łyżka(...)ciemnego sosu sojowego 1 łyżka sosu chili 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy sosem sojowym, ostrygowym i czosnkiem. Marynujemy przez 20 minut. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Imbir oraz papryczkę kroimy w drobną kosteczkę. Marchew i paprykę kroimy w słupki, bakłażana w kosteczkę. W woku rozgrzewamy olej i podsmażamy imbir i papryczkę

Mania Gotowania
Zupa krem kukurydziano-marchewkowa 241

Składniki:  500 ml bulionu drobiowego 3/4 szkl napoju migdałowego Alpro 350 g marchewki 1 mała pietruszka 200 g kukurydzy z puszki lub mrożonej 1/2 cebuli oliwa z oliwek szczypta białego pieprzu 2 łyżeczki octu winnego białego Jamar sól   migdały do posypania zupy Wykonanie: W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek. Cebulę pokroić w kostkę - podsmażyć(...)Marchew i pietruszkę obrać, zetrzeć na tarce. Dodać do cebuli, smażyć 2 minuty. Warzywa zalać bulionem - gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać kukurydzę. Do gotującej się zupy wlać napój migdałowy Alpro. Zagotować. Doprawić do smaku octem winnym i ewentualnie solą. Porcje zupy posypać posiekanymi migdałami.   Smacznego

kolorowotorcikowo
Dorsz po japońsku 150

pieprz sos: 1 i 1/2 łyżeczki sosu sojowego 2 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 strączek suszonej papryczki chilli 1 filiżanka wody Wykonanie: 1. Dorsza ugotować na parze. 2. Pora i marchewkę pokroić na kawałki o długości 3 cm, a następnie w cienkie paseczki. 3. Przygotować sos: połączyć wodę z mąką ziemniaczaną, dodać pokrojoną w drobną kostkę papryczką (wcześniej namoczoną w gorącej(...)wodzie) i wymieszać wszystko z sosem sojowym. Doprawić imbirem, solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalać warzywa. 4. Włożyć do garnka rybę, położyć na niej warzywa oblane sosem i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 15 min. Podawać z ryżem

Pasja Smaku
DIETA ZIEMNIACZANA - Rezultaty, porady + przykładowe posiłki 1514

innych sosów pomidorowych, sosu słodko-ostrego czy  Sriracha.  Jeżeli chodzi o picie to najlepiej jest pić wodę lub herbatę.  Zasady diety ziemniaczanej Lista nieskrobiowych warzyw: marchewka,  pietruszka,  sałata, wszystkie rodzaje kapusty, kapusta chińska, kapusta pekińska, rzodkiewka, rzodkiew biała, fasolka szparagowa, seler, seler naciowy, koper włoski, grzyby, szparagi, bakłażan, cukinia, wszystkie rodzaje dyni, jarmuż, ogórek, pomidor(...)Pieczone placki ziemniaczane z kiełkami i sałatką  Ja natomiast najczęściej na śniadanie jadłam po prostu gotowanie/pieczone ziemniaki z sałatką i słodkim sosem chilli.  Ziemniaki gotowane z warzywami i słodkim sosem chilli Jeżeli jesteś osobą, która lubi jeść śniadanie na słodko to spokojnie, też znajdziesz coś dla siebie:) Świetnie na śniadanie sprawdzą się upieczone bataty polane syropem

wegujemy
Żurek Wielkanocny 131

słowackiej oraz innych Słowian północnych. Bywa zabielana mlekiem albo śmietaną (żur postny), lub przygotowana w połączeniu z wywarem z kości i jarzyn, z dodatkiem suszonych grzybów. Najlepsze żury gotowane są z kiełbasą, wędzonym boczkiem wieprzowym, żeberkami, ogonem wieprzowym; również na wywarze pozostałym po ugotowaniu szynki lub białej kiełbasy.Nazwa żur pochodzi od dawnego niemieckiego wyrazu sūr, dziś sauer – kwaśny(...)łyżka octu 1 szklanka śmietanki 12% 1 łyżka mąki 2 ząbki czosnku 100 g masła sól * - na wywar warzywny składać się będzie:  2 marchewki 1 natka pietruszki 1 pietruszka ćwiartka selera 1 por 1 cebula **- zakwas na żurek 1/2 szklanki mąki żytniej typ 2000, często oznaczana jako żurkowa  1/2 szklanki otrębów owsianych

ClauditteMissCooking
Jak ugotować luksusowy tani obiad? 110

warzywna z kiełbasą 6 porcji Składniki: 800 g ziemniaków 1 mały batat 30 g parmezanu + 1 łyżka do posypania 200 g zielonej fasolki, mrożonej 1 mały brokuł 1 duża marchewka 100 g selera 1 pasternak 800 g kiełbasy Winny sos z szałwią 2 łyżki pszennej mąki 30 g masła 200 ml wytrawnego białego wina 250 ml mleka 5 liści świeżej(...)niego. Fasolkę i brokuły podzielone na różyczki obgotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź i opłukaj zimną wodą aby zachowały ładny kolor. Kiełbasę pokrój na plasterki i zrumień na patelni. Marchewkę, seler i pasternak obierz i pokrój w małą kostkę. Rozgrzej łyżkę masła i smaż warzywa do miękkości. Kiedy składniki na zapiekankę są już przygotowane przyrządź sos. Na suchej patelni zrumień

codojedzenia
Zupa azjatycka z kurczakiem / Asian Style Chicken Soup 104

bulionu drobiowego, 500 g piersi z kurczaka, 80 -100 g makaronu z fasoli mung, szklanka ugotowanej fasoli adzuki, cebula, 2 ząbki czosnku, 1/2 małej cukinii, mała czerwona papryka mała marchewka, kilka łyżek sosu sojowego, kilka łyżeczek soku z cytryny (do smaku), przyprawy do smaku: sól, pieprz, granulowany imbir, słodka papryka, chili Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami, zrumienić na niewielkiej(...)tłuszczu. Odłożyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić pokrojone w kostkę warzywa; cukinię, marchew, paprykę i cebulę. Po paru minutach dodać czosnek. Wrzucić z powrotem kurczaka. Zalać całość płynem i gotować na małym ogniu, do miękkości składników. Pod koniec gotowania dorzucić fasolę adzuki, doprawić do smaku sosem sojowym i sokiem z cytryny, ewentualnie doprawić (zupa powinna być ostra i delikatnie kwaśna

Lekcje w kuchni
Zupa z boczniakami (tzw. flaczki) 128

pokroić w cienkie słupki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek obrać, przekroić na pół i rozgnieść. Seler obrać. Na dno garnka wlać odrobinę oleju i przesmażyć cebulę wraz z marchewką oraz pietruszką. Warzywa przyprawić solą oraz pieprzem. Następnie zalać 4 szklankami wody. Dodać seler, rozgnieciony ząbek czosnku, listki laurowe oraz ziele angielskie. Dusić pod przykryciem, aż do miękkości warzyw(...)boczniaki umyć, osuszyć i pokroić w paski. Na patelni rozpuścić masło i przesmażyć boczniaki. Pod koniec smażenia doprawić je solą oraz pieprzem. Boczniaki powinny być dosyć mocno przesmażone. Do gotujących się warzyw przełożyć boczniaki. Gotować około 15-20 minut na mniejszym ogniu. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy i zupę posmakować oraz doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Zupę przed

Ugotować
Lekka zupa koperkowa 781

Wiadomo, że w upalne dni nasze kubki smakowe "domagają" się lekkich i zwiewnych potraw. Smakuje na gorąco, jak i na zimno.   Składniki 3 młode marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 2 szalotki 100 g ryżu 1/2 łyżki masła klarowanego 1 pęczek koperku 50 ml mleka 1,5% sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4(...)Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce do jarzyn. Szalotkę siekamy i razem z jarzynami i ryżem podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Oprószamy solą, zalewamy wrzątkiem (1,5l ) i gotujemy do miękkości ryżu. Dodajemy posiekany koperek, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Zabielamy mlekiem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

R'n'G Kitchen
Pomidorówka - zupa pomidorowa z ryżem 170

Składniki: szyja indyka 4 marchewki 3 pietruszki 0,5 małego selera 1 cebula 1 litr przecieru pomidorowego (domowego) ok 20 dag ryżu białego ziele angielskie, listki laurowe, pieprz ziarnisty, sól do smaku opcjonalnie odrobina cukru śmietana 18% Sposób wykonania: Umyte mięso wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Usuwamy z powierzchni wywaru szarą pianę, doprawiamy przyprawami(...)wrzucamy oczyszczoną i obraną włoszczyznę. Gotujemy do jej miękkości.  Z wywaru odławiamy mięso i warzywa, wsypujemy ryż. Gotujemy około 10 minut a następnie wlewamy przecier. Całość gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż ryż będzie gotowy. Śmietanę dodajemy już na talerzu

Qchnia po prostu
SPRING ROLLS czyli WARZYWNE SAJGONKI Z POMARAŃCZOWO-IMBIROWYM SOSEM 149

użyć po prostu dużego talerza. Ułożyłam go na blacie  kuchennym.  Nakładałam kolejno:  liść sałaty  ( ja użyłam cały, ale można go porwać na mniejsze kawałki),kurczaka, Marchewkę, cukinię, dymkę, paprykę, pomidory,   Awokado i liście mięty.    Całość przyprawiłam solą i pieprzem.   Zawijałam sajgonki jak krokiety. Układałam je na talerzu. Przykryłam wilgotną ściereczką i zajęłam(...)imbir i dodałam chili. Wlałam świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Wlałam świeżo wyciśnięty sok z cytryny.   Miód.  Ocet ryżowy. Sos rybny. Wszystko przelałam do małego garnuszka i gotowałam 10 minut.  Do sosu można dodać świeże listki mięty. Sosem można polać sajgonkę albo maczać ją w nim. Smacznego! Polecam również  SAJGONKI Z MIELONYM MIĘSEM,WARZYWAMI I MAKARONEM

potrawyregionalne
ZUPA PIECZARKOWA Z MAKARONEM 187

obiad jak najbardziej trafiony. Prosta, aromatyczna, pyszna zupka, tym razem nie z ziemniakami a z makaronem. Jest przepyszna!   Składniki: 1/2 kg pieczarek garść makaronu świderki 1 cebula 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera łyżka masła pęczek natki pietruszki 2,5 l bulionu warzywnego śmietana do zabielenia Wykonanie: Na roztopione masło wrzucone drobno posiekaną cebulę, dokładamy też pokrojone w plastry(...)podsmażamy ok 10 minut. W garnku zagotowujemy bulion, wrzucamy obsmażone pieczarki i cebulę. Marchew i pietruszkę tarkujemy na tarce o dużych oczkach, dorzucamy do zupy, dokładamy też kawałek selera. Gotujemy zupę do miękkości warzyw ok 15 minut. Po tym czasie dokładamy makaron, kiedy będzie miękki zabielamy zupkę. Posypujemy obficie natką pietruszki

Z Majeczką w kuchni
Spaeztle alpejskie z warzywami. 194

występują również jako samodzielne dania. SKŁADNIKI: Szpecle: 2 jajka 1i 1/2 szkl. mąki kieliszek wody lub mleka sól, pieprz, vegeta, 2 szczypty ziół prowansalskich, odrobina gałki. warzywa: 2 średnie marchewki 1/2 cukinii  średniej (około 35 dag.) 10-15 cm. białej części pora 1/2 główki czosnku 20 dag. fileta z kurczaka, pociętego w cienkie paski, 2-3 łyżki masła klarowanego(...)składniki na spaeztle  dokładnie mieszamy, zagotowujemy  wodę z dodatkiem soli, pieprzu, vegety oraz 1/2 kostki rosołowej, kluseczki rzucamy na wrzątek widelcem (albo przeciskamy przez praskę do kluseczek), gotujemy do wypłynięcia, odcedzamy, na rozgrzany tłuszcz wrzucamy kurczaka, smażymy z każdej strony 2-3 min., wykładamy do miseczki, warzywa kroimy w słupki, smażymy na tłuszczu od kurczaka najpierw marchew

Kuchnia Beaty
Zupa ziemniaczana na surowej kiełbasie 160

ziele angielskie - 3 ziarenka  sól  pieprz  magii  1 łyżeczka majeranku  100 ml śmietany kremówki PRZYGOTOWANIE:  Kiełbasę kroimy w kosteczkę. Ziemniaki, seler, pietruszkę oraz marchewkę obieramy i płuczemy w zimnej wodzie. Ziemniaki kroimy w kostkę, a pozostałe warzywa trzemy na tarce na dużych oczkach. Do garnka wrzucamy kiełbasę i ją podsmażamy. Następnie dodajemy ziemniaki, dokładnie(...)razem podsmażamy przez około 5 minut. Po tym czasie dodajemy starte warzywa, ziele angielskie oraz liść laurowy zalewamy całość około 1,5l przegotowanej wody, dodajemy kostkę rosołową i gotujemy całość do miękkości ziemniaków. Na koniec przeciskamy ząbek czosnku, doprawiamy solą, pieprzem i maggi, zabielamy śmietaną i dodajemy majeranek. Całość zagotowujemy i podajemy gorącą

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa krem z kukurydzy 168

półkach gdzie, nie gdzie można znaleźć jeszcze kolby kukurydzy. Ja oczywiście skusiłam się na jej kupno i wykonanie smacznej rozgrzewającej zupki. :) Składniki: 1 kolba kukurydzy 1 l bulionu drobiowego (marchew, pietruszka, seler, skrzydełko kurczaka) 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 1/2 szklanki jogurtu naturalnego przyprawy: ostra papryka, sól, pieprz, jarzynka, 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie grzanki(...)chleba razowego Sposób przygotowania: Kolbę kukurydzy umyć i obrać. Smażyć na maśle, aż do jej zeszklenia. Do gotowego bulionu dodajemy kukurydzę, rozdrobniony czosnek, posiekaną cebulę, jogurt, a pod koniec gotowania - przyprawy (gotujemy jeszcze ok. 10 minut). Wszystko miksujemy (oprócz skrzydełka) na gładki krem. Podajemy z ciepłymi grzankami. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Moje spaghetti z sosem pomidorowym 192

Składniki: makaron spaghetti Lubella puszka pomidorów krojonych, 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 papryki czerwone i 2 zielone duża cebula, czosnek 30 dag pieczarek 2 marchewki olej do smażenia, sól, pieprz, cukier, bazylia suszona, zioła prowansalskie ser parmezan do posypania  Przygotowanie: Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu Papryki, cebulę i pieczarki pokroić według uznania Czosnek posiekać drobno, obraną i umytą(...)marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach Pieczarki, czosnek i cebulę obsmażyć na oleju, startą marchew obgotować chwilę w niewielkiej ilości wody Do rondelka w którym gotujemy marchew dokładamy paprykę, usmażone pieczarki z czosnkiem i cebulą - mieszamy i chwilę smażymy pod przykryciem ( dolewamy oleju jeśli jest taka konieczność ), wtedy też można lekko posolić Gdy wszystkie składniki są już miękkie wlewamy

Proste Potrawy
Zupa koperkowa 157

wiazka kopru swiezego  mieso na zupe ( najlepiej zeberka, schab z koscia) 2 marchewki  1 pietruszka  kawalek selera  maly por  5 srednich ziemniakow  jarzynka pieprz w kulakach  ziele angielskie  lisc laurowy  smietana Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w plasterki.  Mieso umyte zalewamy woda i zagotowujemy, odlewamy wode i jeszcze raz zagotowujemy(...)mieso. Do gotujacego sie miesa wrzucamy warzywa, wsypujemy dwie lyzki jarzyniki, dodajemy 7 kulek pieprzu, 4 kulki ziela angielskiego i 3 liscie laurowe. Gotujemy wywar ok 45 min Po 45 min wyciagamy mieso  Wrzucamy pokrojone ziemniaki w kostke i gotujemy 20 min  Teraz dodajemy pokrojony drobno koperek i jeszcze gotujemy 10 min  Na koniec dodajmey smietane

Klaudynkowa kuchnia

Proponowane wyszukiwania