gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:185/261)

Pomidorowa 101

tego ryż lub makaron. Taka prosta zupa, a tyle możliwości i niezależnie od dokonanych wyborów klasyczna pomidorowa zawsze smakuje doskonale. Składniki na pomidorową 2 porcje rosołowe 2 marchewki 1 korzeń pietruszki mały kawałek selera 2 ziela angielskie 2 liście laurowe 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1 karton przecieru pomidorowego (500g) 1 płaska łyżeczka cukru woda sól, pieprz do smaku dodatkowo kwaśna(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokroić na słupki lub talarki. Porcje rosołowe umyć, włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą i postawić na ogień. Doprowadzić do wrzenia, gotować jeszcze 10 minut, aby wytrąciły się szumowiny. Po tym czasie wyjąć mięso, wodę wylać, umyć garnek i mięso. Następnie ponownie włożyć porcje rosołowe do garnka, zalać zimną wodą, dołożyć warzywa

niecodziennikpary
Łosoś z warzywami 128

solą i pieprzem, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju z obu stron. Następnie odkładamy je na bok. Na tą samą patelnię przekładamy posiekane szalotki i przez chwilę szklimy. Następnie dodajemy marchewkę, kalafiory i brokuły, oraz zioła: tymianek, rozmaryn, i doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy, mieszając przez około 5 minut. Na warzywach na patelni układamy filety z łososia. Całość zalewamy winem(...)warzywa były przykryte ( w razie czego można dolać trochę wody). Dusimy całość na wolnym ogniu przez minimum 15 minut, nie mieszając i nie obracając filetów. W między czasie gotujemy ziemniaki, dusimy na puree. Podajemy razem wykładając na talerz łososia, warzywa, oraz ziemniaki z koperkiem. Smacznego. The post Łosoś z warzywami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wegańska kalafiornica (dieta dr Dąbrowskiej) 172

przepisie opcjonalnie można wykorzystać czarną sól, która charakteryzuje się specyficznym jajecznym zapachem. Jeśli lubicie nie kalafiora al dente przedłużcie nieco czas gotowania. My lubimy takiego lekko twardawego, więc ja gotuję go dokładnie tyle ile w przepisie. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym(...)surówkę z kiszonej kapusty z granatem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków   zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem wegańską szarlotkę Wegańska kalafiornica (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 25 minut Składniki

Kulinarne przygody Gatity
Burgery z komosy ryżowej i bobu. 214

białka. Szczególnie powinny o tym pomyśleć osoby na dietach wegetariańskich i wegańskich, ale nie tylko. Jako uzupełnienie u mnie bób, ale poza sezonem można użyć innego warzywa. Zimą np. marchewki. Takie burgery czy może raczej klopsiki doskonale smakują na ciepło, ale też i na zimno.    Burgery z komosy ryżowej i bobu. składniki: 150 g komosy ryżowej przed ugotowaniem(...)kawałków suszonych pomidorów 1 ząbek czosnku 2 łyżki mąki ryżowej pół pęczka bazylii lub 1 łyżka suszonej sól, pieprz masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia wykonanie: Komosę ryżowa gotujemy według przepisu. Po ugotowaniu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Bób gotujemy przez 5-8 minut w osolonym wrzątku, następnie przepłukujemy zimna wodą. Gdy ostygnie obieramy go z łupinek i niedbale siekamy

Przysmaki Karolki
Curry z ciecierzycą i warzywami (wegańskie) 168

coś typowo wegańskiego. Tak więc kontynuujemy naszą podróż po kuchni azjatyckie Składniki: -1 szklanka suchej ciecierzycy -1 łyżeczka oleju kokosowego (lub innego roślinnego) -2 papryki (w rożnych kolorach) -3 marchewki -1 brokuł, może być mrożony  (ok. 300 g) -1 cebula -2 dojrzałe pomidory -3 cm imbiru -1 pęczek kolendry -200 ml mleczka kokosowego -1 łyżka papryki słodkiej -1 łyżka(...)kmin rzymski) -1 łyżeczka chilli (opcjonalnie) -2 łyżki sosu sojowego -sól i pieprz do smaku -szklanka wody Do podania ryż. Wykonanie: Ciecierzycę namoczyć przez noc w zimnej wodzie. Następnie gotować przez 1,5 godziny, w wodzie, w ilości 5:1. W garnku rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w piórka cebulę. Paprykę i marchew pokroić w kostkę i smażyć

Smakuj życie!
Golonka w piwie i miodzie i "Sezon na cuda" 168

córką pszczelarza ;) Składniki: golonka wieprzowa 0,5 litra piwa (wzięłam ciemne, bo moim zdaniem ma bogatszy smak) 2 łyżki miodu 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 3 duże marchewki ćwiartka selera korzeniowego cebula pieprz sól pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/3-1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1/3 łyżeczki suszonego czosnku Warzywa obrać i podzielić na mniejsze kawałki. Cebulę(...)następnie posypać i natrzeć przyprawami. Włożyć golonkę do garnka i obłożyć warzywami.  Do garnka wlać piwo. Golonka powinna być zanurzona przynajmniej do 3/4. Dodać łyżkę miodu. Całość gotować na małym ogniu ok. godziny do półtorej od zawrzenia piwa. Mięso można wyjąć z garnka, gdy skóra będzie odchodzić od mięsa, a samo mięso od kości. Golonkę przełożyć do naczynia żaroodpornego

Weekendy w domu i ogrodzie
Sajgonki z farszem mięsno - warzywnym 166

jasnego sosu sojowego pieprz sól do smaku Pozostałe składniki: papier ryżowy olej rzepakowy do smażenia sajgonek pikantny sos słodko- kwaśny do sajgonek - przepis na blogu TUTAJ Przygotowanie farszu: Makaron gotujemy (bez solenia) zgodnie z recepturą na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Po ostygnięciu kroimy na nitki o długości 5 cm. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 20 minut(...)paski. Marchew kroimy w cienkie słupki. Cebulę i czosnek drobno siekamy, wrzucamy na patelnię, lekko solimy i podsmażamy na oliwie do zmięknięcia cebuli.  Gdy cebula jest gotowa, dodajemy marchewkę i podsmażamy aż marchewka lekko zmięknie. Następnie na patelnię dokładamy mięso oraz grzyby i całość podsmażamy kolejne 10 minut. W międzyczasie do farszu dolewamy sos sojowy i doprawiamy go dość

Smak mojego domu
Surówka obiadowa z kapusty włoskiej i nowalijek 166

jabłko odrobina oliwy z oliwek łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki bazylii 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Włoską kapustę szatkujemy, wkładamy do większej miski. Młode marchewki obieramy (skrobiemy) i trzemy na dużych oczkach, mieszamy z kapustą. Następnie obieramy jabłko i również ścieramy je na tarce na grubych oczkach, mieszamy składniki sałatki. Dorzucamy drobno posiekany szczypiorek, bazylię(...)naszą surówkę solą i pieprzem oraz skrapiamy oliwą z oliwek. Na tym etapie należy spróbować smak surówki i ewentualnie dodać więcej przypraw. Surówkę najlepiej przygotować na początku, zanim zaczniemy gotować nasze danie główne, aby smak wszystkich składników mógł się właściwie "przegryźć" (surówka powinna chwile postać). Podajemy do obiadu. Smacznego

Słodkie okruszki
Sajgonki domowe 199

Moje dania są gotowane z myślą  o dzieciach, ale czasami lubię wprowadzać do mojej kuchni potrawy z innych krajów. Właśnie było tak z sajgonkami. I o dziwo moje dzieci były nimi zachwycone :)  Dodatkowo dodałam do nich kiełki fasoli mung z obawą,  że nie będą ich jedli, ale byłam mile zaskoczona, ponieważ jedli z apetytem. Składniki(...)papier ryżowy     1 pojedyncza pierś z kurczaka     po 2 łyżki mrożonego groszku zielonego, kukurydzy i marchewki     2 łyżki kiełek fasoli mung     sól     pieprz     pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku     2 łyżki majonezu     1 łyżka keczupu Przygotowanie

Amatorka kuchenna
Zupa ostro-kwaśna 194

kostkę, papryczkę chilli drobno kroimy, pędy odlewamy z zalewy, grzybki kroimy w paseczki, kiełki odlewamy (miałam w zalewie) Do woka wlewamy łyżkę oliwy i wrzucamy cebulę, podsmażamy, następnie dodajemy marchewkę pędy bambusa i kiełki, całość dusimy razem przez około 5 minut, warzywka odsuwamy na boki i dodajemy mięso, podsmażamy, dodajemy papryczkę chilli oraz sos chilli czosnkowy, pieprz i sól dokładnie(...)dodajemy pokrojone grzybki oraz wodę z ich moczenia, całość doprawiamy koncentratem oraz solą i pieprzem jeżeli jest taka potrzeba. Zupkę możemy zagęścić mąką kukurydzianą (u mnie bez zagęszczania), Wszystko gotujemy razem przez około 10 minut. Można podawać z makaronem ryżowym. Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa krem z jarmużu 166

Zupa pełna witamin którą powinniśmy częściej spożywać, ale cóż widocznie nie wszyscy za nią przepadają Jest szybką w przygotowaniu i bardzo smacznąZupa krem z jarmużu SKŁADNIKI

Kuchnia Danusi
Ciasteczka marchewkowe przekładane powidłami 151

Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Na stolnicę wysypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i siekamy ją z masłem. Następnie dodajemy startą marchewkę i zagniatamy ciasto. Odrywamy kawałki ciasta i wałkujemy, podsypując mąką. Wycinamy szklanką kółka i pieczemy je ok. 20 minut w 180 stopniach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Po upieczeniu połowę ciasteczek smarujemy powidłami(...)powideł. Gdy ostygną posypujemy je obficie cukrem pudrem (w samym cieście nie ma cukru, więc nie żałujemy cukru pudru :))  Inspiracje na te ciasteczka zaczerpnęłam z książki Ewy gotuje. Ulubione

Aga w kuchni
Aura zimowa - rozgrzewająca zupa. 163

oknem każdy widzi. Zamiast jęczeć wykorzystuję to jako ostatnią szansę na sycące zimowe gotowanie. Jakiś czas temu dostałam paczuszkę od firmy Royal Brand, a w niej m.in. znalazłam zupę - kwaśnica, czyli góralski kapuśniak. Sprawa strasznie fajna, ponieważ wymagała ode mnie tylko wrzuci ć warzywa do wody i postawić na gaz, a po godzinie dodać zasmażkę, czyli zero wysiłku. Kolejna strasznie(...)fajna sprawa, to fakt, że firma korzysta tylko z naturalnych składników więc w swojej zupie znalazłam: kwaszoną kapustę, cebulę, czosnek, marchew, selera, pora, pietruszkę, pieczarki, cytrynę i sól naturalną. Przyznam, że ja akurat nie jestem wielką fank ą kwaśnicy, jednak dla osób, które lubią tę zupę - super! P olecam doda ć jeszcze ziemniaka

Brzuszki Łakomczuszki
Zupa z charakterem czyli rybna z chili 156

filet tołpygi i przystąpiłam do dzieła! Zupa rybna z chili Składniki: ok. 1 kg ryby (u mnie tołpyga, może być dowolna inna, ponoć wskazane są słodkowodne) 1/2 cebuli 2 marchewki 2 pietruszki średni por 3 pomidory pęczek natki pietruszki 1 łyżka suszonego lubczyku 3 ziela angielskie 2 liście laurowe 1 papryczka chili ostra papryka w proszku 2 łyżki przecieru pomidorowego(...)oliwek Rybę poporcjować - na ładne kawałki mięska i resztki do wywaru. Porcję do wywaru zalać zimną wodą, dodać cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, połowę natki pietruszki, zieloną część pora, gotować pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut, po tym czasie przecedzić przez sito, kawałki ryby wybrać i dodać do wywaru. W międzyczasie przygotować warzywa - marchew i pietruszkę pokroić

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Chorwacja - Zupa-krem ze świeżej i kiszonej kapusty (Krem juha od svježeg i kiselog kupusa s kobasicom) 94

kiszonej kapusty.  Składniki (6 porcji): - 3 łyżki oleju lub wegańskiego masła - 1 cebula - 2 średnie ziemniaki - 400 g świeżej białej kapusty - 300 g kiszonej kapusty (raczej bez marchewki) - sól, pieprz - wegańskie kiełbaski (u nas kielbasa firmy Tofurky, ale równie dobre będą te od bezmięsny mięsny lub inne) Przygotowanie:  1) Cebulę kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy(...)olej. Na rozgrzany wrzucamy cebulę i smażymy przez kilkadziesiąt sekund. Następnie wrzucamy ziemniaki, świeżą i kiszoną kapustę (nie odsączamy kiszonej kapusty).  3) Do garnka wlewamy 1.5 litra wody. Gotujemy pod przykryciem przez około pół godziny. Gdy ziemniaki i kapustą będą miękkie, miksujemy blenderem. Przyprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.  4) Zupę serwujemy z podsmażoną wegańską kiełbasą

Roślinożerni urlopowicze

Proponowane wyszukiwania