gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:185/261)

Gołąbkowy garnek. 153

Lubicie gołąbki? My z mężem uwielbiamy, a nasze dzieciaki wprost za nimi przepadają. Ale wiadomo jak to jest z tymi gołąbkami - trzeba poświęcić sporo czasu na zawijanie, gotowanie i całą resztę. Ale kiedy najdzie nas ochota na coś podobnego, to możemy najzwyczajniej w świecie wrzucić składniki do jednego garnka i ugotować pyszny gęsty pożywny ragout (czy jak ktoś woli może(...)mięsa mielonego wieprzowego z łopatki pół główki włoskiej kapusty (można dać białą, będzie bardziej wyczuwalna) pół korzenia świeżego selera korzeń pietruszki (1 większy lub dwa mniejsze) 3 świeże marchewki (około 25 dag) puszka pomidorów w zalewie 400 g koncentrat pomidorowy 200 ml 2 cebule białe 2 ząbki czosnku 1,5 litra wody (jeżeli masz rosół to jak najbardziej możesz

Poezja Smaków - blog kulinarny
Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym 154

Klasyczne chińskie danie, można je również zrobić używając kurczaka lub wołowiny. Ja osobiście polecam wieprzowinę ponieważ nie jest mdła, jak to bywa w przypadku drobiu. Sos

Mania Gotowania
Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim, sosem beurre blanc i pieczonymi młodymi marchewkami 132

regionalne odmiany, np.  beurre de Charentes-Poitou  z regionu o tej samej nazwie   to   pełnotłuste masło o bogatym aromacie, służące do wypieków i gotowania, czy  beurre d'Isigny  o bogatej złotej barwie, przygotowywane w  Veys Bay  i będące delikatnym masłem stołowym do smarowania pieczywa. Chyba nie ma innego tłuszczu, który(...)warzyw. Dodatkowo do klasycznego przepisu wprowadziłem blanszowany szpinak, doprawiony gałką muszkatołową i czosnkiem, który uważam, że dodał daniu charakteru. Do naszej potrawy idealnie będę pasować również młode pieczone marchewki  z izraelskim akcentem w postaci aromatycznego  za'ataru . To jak? Gotowi na prawdziwą ucztę? Będzie pysznie i bardzo francusko! /4-6 porcji jako danie główne/ Domowe ciasto francuskie

Food Square
Kapusniak z młodej kapusty na wołowinie 99

jest niepowtarzalny. Zupa jest pikantna, z wkładką mięsną. Nie oderwiecie się od garnka, będzie was kusiło zapachami które się unoszą. składniki: 1/2 główki młodej kapusty 1 papryka czerwona 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 kawałek por biała część 1 kawałek korzenia selera 1/2 papryczki chili 2 kiełbasy śląskie 30 dkg wołowiny sól, pieprz czarny i czerwony koper świeży(...)łyżeczki papryki słodkiej olej rzepakowy 1 liść laurowy 2 ziela angielskie Wołowinę kroję na małe kawałki, przekładam do garnka, wlewam dwa litry wody, dodaję ziele i liść laurowy. Gotuję na wolnym ogniu godzinę.  W tym czasie kapustę szatkuję. Cebule i czosnek drobno kroję. Marchew obieram i kroję w talarki. Seler obieram i ścieram na tarce. Por kroję w krążki

wesoła kuchnia
Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym 69

Kremowa zupa z dyni z mleczkiem kokosowym to kolejna propozycja na jesienną zupę z tego warzywa. Tym razem do zupy dodaliśmy ziemniaki, marchewkę i pietruszkę, które mocno zagęściły całą potrawę i uczyniły zupę sycącym posiłkiem, oraz rozgrzewający imbir, który w połączeniu z mleczkiem kokosowym nadał jej wyrazistego, orientalnego smaku. A co ważne – nowe odsłony zup dyniowych nieco bardziej przypadły(...)miąższu z dyni 1 puszka mleczka kokosowego 2 marchewki 2 średnie ziemniaki 1 pietruszka 1 kawałek selera 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 kawałek świeżego imbiru 1 kawałek chili 1 / 4 łyżeczki kolendry 1 / 4 łyżeczki kminku 2 łyżki masła 1 łyżka oleju sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Marchewki, ziemniaki, pietruszkę i seler obrać, opłukać, pokroić

niecodziennikpary
USZKA Z MIĘSEM 181

farsz: 2 udka z kurczaka 2 cebule 2 marchewki 1 pietruszka sól. pieprz, majeranek   Sposób wykonania: Ciasto: Składniki dokładnie połączyć i zagnieść ciasto. Farsz: Mięso ugotować z oczyszczoną marchewką, pietruszką i cebulą. Gdy będzie miękkie wyjąć z wywaru, zemleć. Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę, podsmażyć na oleju i dodać do mięsa. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Ciasto rozwałkowujemy(...)pomocy noża kroimy na kwadraty o boku ok. 3-4 cm. Na środku nakładamy porcję farszu, sklejamy po skosie, tworząc pierożek w kształcie trójkąta. Następnie sklejamy dwa końce trójkąta. Gotować w osolonej wodzie. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
Flaczki z kurczaka 171

prędki, jak na zupe zajmuje sporo czasu jednak smak wynagrodzi wszystko Skala smaku: 10/10 Flaczki z kurczaka   Składniki 3 duże udka z kurczaka 1 pierś z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 3 ząbki czosnku kawałek pora seler 1 łyżka masła 2 łyżki mąki 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki przyprawy do flaczków 3 łyżki majeranku(...)ostrej sól, pieprz natka pietruszki do posypania W garnku zagotować 2,5l wody. Wrzucić mięso obgotować 5 minut wylać rosół umyc mieso i garnek zalać zimną wodą i gotować 30 min, obrane warzywa i starte na tarce o grubych oczkach (por pokroić w krążki), liscie laurowe, ziele ang. Wrzucić do garnka. Gotować do czasu aż warzywa będą miękkie.. Mięso

Kubki smaku
Sałatka z cukinii na zimę - pikantna 689

Latem, gdy jesteśmy zasypani świeżymi warzywami nie zwracamy na nie specjalnej uwagi, może nawet odczuwamy przesyt z powodu ich mnogości. Ale już za kilka miesięcy pozostanie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Warzywna potrawka i w Saigonie 168

marchew na parze, warzywa oddzielnie podsmażyć i gotowe danie polać oliwą. Jest wtedy o wiele smaczniejsze, choć bardziej kaloryczne. Składniki: 1 czerwona lub biała cebula kilka łyżek oleju 2 marchewki 1 mała cukinia 1 mały bakłażan 2-3 pomidory lub 1 puszka pokrojonych pomidorów zioła prowansalskie (lub inne ulubione zioła) sól, pieprz 1 opakowanie fety Wszystkie warzywa pokrój na mniejsze(...)marchew, ostrożnie podlej wodą i duś na małym ogniu kilka minut. Następnie dodaj cukinię i bakłażana i znów duś kilkanaście minut (do miękkości i gdy woda wyparuje). Pod koniec gotowania dodaj pomidory, przyprawy i pokrojoną fetę. Podawaj z pieczonymi ziemniakami. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle

Qlinarnie i Qlinarnie
Marchewkowo - ziemniaczane kluski a'la gnocchi. 99

osolonej wodzie. Odparować, lekko przestudzić, a potem przepuścić przez praskę. Na stolnicę wysypać szklankę mąki, ziemniaki, łyżkę mąki ziemniaczanej i wbić jajka. Dodać wcześniej startą na małych oczkach świeżą marchewkę, doprawić pieprzem. Wyrobić ciasto, jeżeli będzie kleić się do rąk dosypać mąki. Ciasto podzielić na kilka porcji. Na lekko podsypanej mąką stolnicy formować z ciasta wałeczki o średnicy(...)zrobić kuleczki, które przyciskamy widelcem. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Na wrzątek wrzucać kluski starając się nie przerwać wrzenia wody. Zagotować pod przykryciem, aż kluski wypłyną i wtedy gotować jeszcze 2-3 minuty. Kluski odcedzić na sicie i lekko przelać zimną wodą. Starajcie się gotować kluski w szerokim garnku, aby miały luz :)  Sos: 1 opakowanie passaty 4 brykiety

vegetanie
Zupa ziemniaczana z pulpecikami. 166

Witam serdecznie, jak wiecie bardzo lubię zupy, dziś przypomniałam sobie o zupie ziemniaczanej w nieco niestandardowej wersji- z pulpecikami i roztrzepanym jajkiem. SKŁADNIKI: 5 średnich ziemniaków 3 średnie marchewki 1 większa pietruszka kawałek selera kawałek pora 1 mała cebula  łyżka masła klarowanego 2 jajka przyprawy: vegeta, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy Pulpeciki: 0,5 kg. zmielonej łopatki jajko(...)vegeta, majeranek WYKONANIE: łopatkę, jajko i przyprawy łączymy i wyrabiamy,  formujemy małe okrągłe pulpeciki, warzywa kroimy w drobną kostkę(za wyjątkiem cebuli),   zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy niemal do miękkości warzyw,  następnie wkładamy delikatnie pulpeciki i gotujemy na bardzo małym ogniu, masło wkładamy na patelnię dodajemy drobno posiekaną cebulę, szklimy, (część dodajemy do masy na pulpety

Kuchnia Beaty
Wegański żurek wielkanocny :) 131

Produkty Polsoja idealnie dopełniły smaku  i sprawiły, że żurek stał się bardziej wartościowszy i odżywczy :) Przyjemna odmiana smaków :) Składniki: - zakwas z tego przepisu - 1 l wody - 2 średnie marchewki - kawałek selera(...)kroimy w grubą kostkę lub talarki. Dodajemy do wrzącej wody (oprócz ziemniaków!). Przyprawiamy. Po około 20 minutach dodajemy ziemniaki i pokrojone kiełbaski sojowej. Po kolejnych 10 minutach wlewamy zakwas. Gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Pod koniec gotowania rozrabiamy mleko sojowe z kilkoma łyżkami bulionu i zaprawiamy żurek. Ponownie zagotowujemy i gotowe :) Podając dodajemy pokrojone w kostkę tofu. Smacznego

Zdrowie na języku :P
Zupa pieczarkowa 141

czosnek, natka pietruszki i… wino marsala, ale nie tylko. Składniki: - ok. 3l bulionu (do wyboru warzywny,drobiowy) - 1kg brązowych pieczarek - główka czosnku - 4 szalotki bananowe - 2-3 marchewki z bulionu - 150ml wina marsala - natka pietruszki - sól - świeżo zmielony pieprz - 400ml mleka kokosowego - olej rzepakowy + masło   Pieczarki dokładnie oczyszczamy i kroimy w plasterki. Kilka najmniejszych zostawiamy w całości. Na patelni(...)masła, wrzucamy pieczarki (te całe również). Solimy i smażymy, aż woda całkowicie wyparuje. W międzyczasie kroimy w drobną kostkę czosnek oraz szalotki. Zagotowujemy bulion, wsypujemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy nie dłużej, jak 15 minut. Do pieczarek dodajemy czosnek, świeżo zmielony pieprz oraz szalotki. Gdy szalotki się zeszklą wlewamy wino marsala, chwilę smażymy, aż wino się zredukuje. Wyjmujemy całe pieczarki

mojewypiekiinietylko
Karp zatorski w sosie z czerwonego wina 137

Gdy podróżujemy po Polsce warto wcześniej dowiedzieć się, co i gdzie zjeść, jakie są regionalne tradycje, z jakich produktów słynie miejsce, do którego właśnie zawitaliśmy. Bardzo

Smakowity Blog Kulinarny
Botwinka na zakwasie buraczanym 175

zakwasie buraczanym Składniki na 6 porcji Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1,5 litra bulion ( ja robię bulion na bazie   domowej warzywnej pasty bulionowej ) 2 małe marchewki 1 pietruszka kawałek selera 3 - 4 ziemniaki 1 pęczek botwinki 1 szklanka  zakwasu na czerwony barszcz 2 - 3 łyżki śmietany sól pieprz posiekany koperek do posypania Wykonanie: W garnku(...)ziemniaki pokrojone w grubszą kostkę. Botwinkę dokładnie płuczemy i odcinamy z niej buraczki, które też kroimy w  drobną kostkę i dorzucamy do gotującej się zupy. Gdy warzywa będą miękkie dorzucamy łodyżki i liście botwinki pokrojone w paski. Dolewamy zakwas buraczany i gotujemy na małym ogniu przez chwilę, nie dopuszczając

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania