gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:191/261)

Leczo 233

robimy je w ten sposób. Wszyscy je bardzo lubimy i chyba nigdy nam się nie przeje;)  Składniki: 1/2 kg pieczarek,  4 ogórki kiszone,  3 marchewki,  1/2 kg mięsa mielonego,  puszka groszku,  3 cebule,  kawałek selera i pora,  1/2 kg kiełbasy zwyczajnej,  1/2 czerwonej papryki,  przecier pomidorowy,  sól morska(...)oregano,  1/2 łyżeczki tymianku,  1 i 1/2 łyżeczki mąki.  Wykonanie Wszystkie warzywa obrać, pokroić w kosteczkę. Zalać ok. 3 l wody, doprawić solą morską z pieprzem, gotować do miękkości, około godziny. Grzyby obrać, pokroić w dość dużą kostkę. Obsmażyć na oleju. Cebulkę posiekać i zeszklić na oleju od smażenia grzybów. Kiełbasę obrać ze skóry, pokroić w kostkę

Z miłości do słodkości
Sposob na niejadka 119

wszystkim i jeszcze nie raz zagosci na naszym stole. Jarzynowa z curry skladniki: 3 lyzki oleju slonecznikowego 2 lyzki curry szczypta cynamonu, galki muszkatalowej, kurkumy i imbiru 3 marchewki - kostka 2 cebule - kostka 2 posiekane zabki czosnku 2 ziemniaki - kostka 2 cukinie - kostka 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka fasoli bialej 1 litr bulionu 200 ml gestej smietany sol natka(...)podsmazamy przez okolo 1 minute. Dodajemy pokrojone warzywa i mieszamy tak by pokryly sie przyprawami. Podsmazamy tak okolo 5 minut. Wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia. Na malym ogniu gotujemy 20 minut az warzywa stana sie miekkie. Dodajemy fasolke i chwile podgrzewamy. Na koniec sciagamy zupe z ognia, dodajemy smietane, doprawaimy do smaku sola. Na talerzu posypujemy zupe natka pietruszki. Smacznego

Przysmaki Karolki
ZUPA SZCZAWIOWA. 180

domu zwyczajowo się znajdują, i ot, jedzenia mamy na cały dzień. Dziś rano narwałam szczawiu. Zapraszam na zupę. ZUPA SZCZAWIOWA. /przepis od mamy;/ dwie spore garście szczawiu 2 duże marchewki 2 pietruszki 1,5 litra wywaru (u mnie warzywny) 2 ziarenka pieprzu 2 ziela angielskie liść laurowy 2 łyżki masła 1/2 szklanki śmietanki 12% 200g białej cienkiej kiełbaski jajka(...)podduszam na maśle. Dzięki temu traci surowy posmak. Zalewam usmażony szczaw wywarem. Marchew i pietruszkę kroję w plasterki, wrzucam do wywaru razem z zielem angielskim, pieprzem i liściem laurowym. Gotuję całość, aż do miękkości warzyw.  Pod koniec gotowania, dodaję śmietankę, hartując ją najpierw odrobiną gorącej zupy. Kiełbaskę kroję, wykładam na dno talerza. Wlewam porcję zupy i całość podaję

W kuchni Karmel-itki
Kurczak w sosie Hoisin 391

Prosty, błyskawiczny obiad po chińsku. Polecam danie szczególnie fanom kuchni chińskiej. Kurczak jest bardzo aromatyczny, odbiega od tego co podawane jest obecnie w fast food-ach

Mania Gotowania
Zupa meksykańska z pulpetami 205

puszka czerwonej fasoli (u mnie Dawtona) 1 puszka kukurydzy (u mnie Dawtona) 1 puszka krojonych pomidorów (kupiłam tutaj ) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 duża papryka czerwona 1 średnia marchewka 1 średni ziemniak 1/2 korzenia selera naciowego 2 cebule czerwone 3 ząbki czosnku natka pietruszki lub kolendry 6 łyżeczek słodkiej papryki 1 łyżeczka chili (u mnie płatki) 1/2 łyżeczki cząbru(...)pokroić w drobną kosteczkę i lekko podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. W dużym garnku zagotować około 3 - 4 litry wody, dodać listki laurowe, ziele angielskie, marchew, ziemniaka, selera i gotować około 15 minut. Do gotujących się warzyw dodać podsmażoną cebulę i czosnek. Następnie wsypać na patelnię paprykę i chili, dodać nieco tłuszczu i delikatnie podsmażyć, aż będzie wyczuwalny intensywny paprykowy

Kuchcik gotuje
CZERWONA PAPRYKA MARYNOWANA W OCCIE 153

zalewie. Konserwy powinny przeleżeć przez minimum 5 dni. Marynowane papryki idealnie pasują do większości klasycznych dań z mięsem. Składniki papryka czerwona 1 kg cebula 2 szt. czosnek 1 szt. marchewka 1 szt. goździki ziele angielskie liście laurowe  gorczyca zalewa woda 5 szklanek ocet 10% 1 szklanka cukier 1 szklanka sól 3 łyżki  Sposób wykonania Umyte i wysuszone papryki(...)wyparzonych, suchych słoikach. Obraną marchew oraz cebulę kroimy w plastry. Dodajemy do papryki oraz pozostałe składniki wedle uznania. Podgrzewamy wodę, dodajemy ocet z cukrem i solą. Całość mieszamy i gotujemy przez 3 minuty. Doprowadzamy do wrzątku i zalewamy papryki. Opcjonalnie pasteryzujemy przez 10 minut. Zapraszam również do podobnego przepisu na gruszki z pigwowcem japońskim .   LINK

chefintheforest
zdrowy ,smaczny gulasz z patatow-batatow,czyli ze slodkich ziemniakow 102

piórka , umyte pieczarki w plasterki pokroić. Rozgrzać łyżkę tłuszczu i obsmażyć najpierw cebulkę ,a potem pieczarki na złoty kolor. Do garnka dodać obrane pomidory, pomidory cherry, słodkie ziemniaki, marchewkę ,seler,zioła i przyprawy na duży płomień ,obsmażyć 2-3 minuty,wymieszać ,dodać cebulę i pieczarki. Dodać wodę ,lub rosół tyle ,aby zakryła warzywa. Wymieszać ponownie. . Pozostawić na średnim ogniu przez(...)chili osiąga bogatą konsystencję,potrawa jest gotowa .Dodać śmietankę opcjonalnie i sól z pieprzem według potrzeby.;)) ps. te jasne malutkie kawałki to mielone miso indycze dodane pod koniec gotowania do połowy gulaszu ,bo moi Panowie są mięsożerni

w mojej kuchni
Zupa z dynią, kurkumą i kaszą jaglaną 106

Zupa z dynią, kurkumą i kaszą jaglaną Składniki: 1 dynia 4 ziemniaki 5 marchewek 1 korzeń pasternaku kawałek selera kawałek pora 2 ząbki czosnku pół szklanki kaszy jaglanej natka pietruszki i selera 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka siemienia lnianego 1 łyżeczka nasion chia 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego sól lubczyk koperek suszony Warzywa(...)obrałam i pokroiłam. Do wody wrzuciłam warzywa, dodałam oliwę, nasiona chia, siemię lniane, przyprawy i zioła. Kaszę jaglaną wypłukałam na sicie. Po ok. 45 - ciu minutach gotowania zupy, dodałam kaszę jaglaną i gotowałam całość do miękkości warzyw oraz kaszy.  Zupa jest smaczna i zdrowa. To również dobra opcja dla tych, którzy nie przepadają za zupami - krem

nietadieta
Zupa gołąbkowa 2123

tygodniu. :-) Polecam szczególnie wielbicielom gołąbków, którym brak czasu lub ochoty na ich formowanie. Satysfakcja smakowa gwarantowana! 500g mięsa mielonego 1/2 główki kapusty 100g ryżu 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 3 marchewki 2 cebule 4 ziela angielskie 3 liście laurowe 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżka oleju 2,5 litra wody sól, pieprz 1. Cebulę drobno kroimy, podsmażamy(...)koniec dodajemy startą na tarce marchew i posiekaną kapustę. Smażymy jeszcze chwilę. 2. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek, ostrą paprykę. Gotujemy około 15 minut, po czym wsypujemy ryż. Gotujemy nadal, tyle minut, ile zaleca producent ryżu.  3. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem

Szefowa kuchni
Spaghetti Caprese 184

duże / 4 średniej wielkości pomidory 1 pęczek świeżej bazylii 3/4 ząbki czosnku 1 lub 2 kule mozarelli sól morska pieprz kolorowy świeżo mielony (młynek) oliwa z oliwek  Wykonanie: Marchewki ścieramy na tarce na średnich oczkach. Czosnek siekamy na drobne kawałki lub przeciskamy przez praskę. Na oliwie z oliwek podsmażamy marchew dodając do niej czosnek. Pomidory obieramy ze skórki(...)siekamy i dodajemy do pozostałych składników. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy całość do czasu aż marchew będzie miękka i wszystkie składniki się połączą.  W tym czasie gotujemy makaron. Kroimy mozarellę w plastry. Układamy na talerzu makaron, sos, mozarellę, przyozdabiamy listkami bazylii. Na koniec posypujemy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Bon appetit! Ze swojej strony proponuję również do tego

Garniec Magalie
Kapuśniak z czerwoną soczewicą 126

każdy, zupę z czerwonej soczewicy… no może nie każdy. Ale kapuśniak z czerwoną soczewicą będzie dla wielu nowością.   Składniki: - ok. 4 l bulionu (drobiowy lub warzywny) - 2 ugotowane marchewki z bulionu - ziemniaki (ilość według gustu) - 400 g czerwonej soczewicy - ok. 600g białej kapusty - 2 cebule - młode części pora - sól morska - świeżo mielony pieprz - 1 łyżeczka papryki wędzonej - 1 łyżeczka kminku(...)cienko szatkujemy – lekko solimy, podsmażamy na patelni (bez przykrycia) na rozgrzanym oleju (ok. 10-15 minut). Do wrzącego bulionu dodajemy pokrojone w dużą kostkę ziemniaki oraz opłukaną soczewicę. Gotujemy 15 minut. Pod koniec dodajemy podsmażoną kapustę, pokrojoną ugotowaną marchew oraz przyprawy – sól, pieprz, paprykę wędzoną, kminek, majeranek. Gotową zupę posypujemy pokrojonym porem oraz cebulką prażoną. Kapuśniak z czerwoną

mojewypiekiinietylko
KRUPNIK 140

KRUPNIKSkładniki:- 2/3 szklanki kaszy jęczmiennej- 2 cebule- 5 ziemniaków- 2 marchewki- 1  pietruszka- 1/4 selera- 300g żeberek- 2 kostki rosołowe- ziele angielskie (5 kulek)- owoce jałowca (2 kulki)- 3 liście laurowe- lubczyk oraz natka pietruszki- przyprawa kucharek- pieprz czarnySposób przygotowania:Żeberka myjemy i wkładamy do garnka. Warzywa obieramy, cebule kroimy w kostkę. Marchew, pietruszke i seler trzemy na tarce(...)grubym oczku. Ziemniaki kroimy w kostkę. Całość razem z przyprawami wkładamy do garnka i zalewamy 2 litrami wody. Dodajemy przepłukaną kaszę jęczmienną. Gotujemy do miękkości warzyw i napęcznienia kaszy. Smacznego

Mentor Smaku
Zupa pieczarkowa ze śmietaną i koperkiem 344

pieczarkowa ze śmietaną i koperkiem, z dodatkiem ziemniaków i warzyw. Lubicie takie zupy? Gęste, pełne warzyw, mięsa z kurczaka, na prawdziwym bulionie. Pycha! 40 dag pieczarek 1 cebula 1 marchew 1 pietruszka 1 mały por 1/4 selera 2 podudzia z kurczaka sól, pieprz 3 duże ziemniaki 100 ml śmietana 36 % 1 łyżka oliwy Przygotowujemy bulion warzywny z warzyw, ugotowany(...)pokrojonych w plastry pieczarek, wraz z pokrojoną w kostkę cebulką i dusimy pod przykryciem. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, lekko doprawiamy solą, wlewamy bulion warzywny, resztę pokrojonych pieczarek i gotujemy dalej na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszać. Gdy zupa jest gotowa wlewamy śmietanę, mięso kurczaka rozdrabniamy, doprowadzamy do wrzenia, już nie gotujemy. Zupę rozlewamy do miseczek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Galaretka drobiowa - Auszpik 615

solimy, całość gotujemy na wolnym ogniu aż warzywa zmiękną (al dente). Jajka standardowo - do osolonej wody i jak się zagotują to wg. kupionego rozmiaru 8-10 min samego gotowania. Otrzymany wywar przecedzamy do pojemnika ze wskaźnikiem pojemności i dodajemy żelatynę w-g wskazań producenta, i mieszamy aż do pełnego rozpuszczenia. Po wystygnięciu marchew kroimy w kostkę, podudzia obieramy dokładnie(...)całość lekko rozdrabniam. Jako formę na galaretki używam niedużych pojemników po serkach. Zaczynam od pokrojonego w talarki jajka, ale uwaga wcześniej trzeba wrzucić kawałeczek mięsa lub 2-3 kosteczki marchewki aby wywar którym będziemy zalewać podszedł pod jajko. Po jajku, mięso, marchewkę z kukurydzą i groszkiem. Całość zalewamy schłodzonym wywarem i odstawiamy do lodówki na minimum 2h. Gotowe galaretki układamy

Mechanik w kuchni

Proponowane wyszukiwania