gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:191/261)

Pasta z kurczaka, czyli kuchenny recykling. 166

można robić z różnych składników. Pieczone warzywa, fasola, twaróg i jeszcze kilka innych to dobre bazy do takich specjałów. Jednak dziś będzie coś  z odzysku, a mianowicie mięso gotowane. W tym przypadku z rosołu, u mnie często zalega gotowizna i nie ma chętnego aby ją zjeść. A więc trzeba sobie jakoś radzić, nic nie ma prawa się zmarnować. 😋 mięso(...)kości, warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Jeśli chodzi o przypalaną cebulę, należy zdjąć te ciemna części. Smaku wiele nie doda, a zepsuje nam widok. Ja np nie dodaję marchewki, zwyczajnie nie lubię. Czosnku dajemy tyle ile lubimy, jeśli chcemy bardziej wyraźną pastę, należy dać więcej. Miksujemy na gładką masę, doprawiamy do smaku i w zależności jaką chcemy mieć konsystencję, tyle

Dieta moja pasja
Adżika czyli pasta paprykowo-pomidorowa 214

słoików o pojemności 300 ml: 1,2 kg pomidorów 800 g papryki czerwonej 2-3 papryczki chili (w zależności od upodobań, możecie dać więcej) 0,5 kg marchewki 0,5 kg cebuli 5-6 ząbków czosnku 3 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki cukru 2 łyżki oleju 1 łyżka soli 1 łyżka słodkiej papryki wędzonej (opcjonalnie) odrobina pieprzu do smaku Pomidory(...)koimy na mniejsze kawałki (pomidory ze skórą i gniazdami nasiennymi, paprykę z pestkami) i mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Przekładamy do dużego grnka, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu bez przykrycia przez ok 1,5 godziny. Po tym czasie dodajemy olej, ocet, cukier, przyprawy (podane proporcje przypraw są orientacyjne, ponieważ zawsze dodaję "na oko". Przyprawcie wg własnych

Zawsze głodna!
Spaghetti z prażonymi warzywami 178

cienkim, jak np. spaghetti. Składniki: 300 g makaronu spaghetti lub innego drobnego lub ciekiego 3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia + do skropienia makaronu 3 ząbki czosnku 1 marchewka 1 pietruszka 1 kawałek selera 1 czerwona cebula 1/2 małej cukinii 1 papryka dowolnego koloru 1/2 małego bakłażana pokrojonego na plastry o grubości 1cm  1 płaska łyżeczka brązowego cukru sól(...)pomidorowego lub 400 g pomidorów (pokrojonych) z puszki wraz sokiem 1 łyżeczka suszonej bazylii 4 łyżki siekanej natki pietruszki 150 g sera mozzarella starty parmezan (do posypania) 1. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy skrapiamy oliwą, trzymamy w cieple. Warzywa korzeniowe ścieramy na tarce jarzynowej, paprykę w małe paski lub kostkę, cukinie w ćwierćplasterki. Czosnek i cebulę siekamy. Mozzarellę kroimy

Kuchnia Prezydentowej
Zupa warzywna 2 w 1 - klasyczna i krem 181

łyżeczka przyprawy typu Vegeta 1 kostka rosołowa drobiowa - opcjonalnie (ja dodałam) 1 woreczek kaszy jęczmiennej - opcjonalnie (ja, mimo ziemniaków dodałam, bo lubię) Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę Marchewki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę Seler obieramy, myjemy i kroimy na pół Por kroimy w cieniutkie krążki Pietruszki obieramy, myjemy o kroimy na większe części - ja potem z zupy wyjmuję(...)jest nałożyć potem na łyżkę w przypadku gdy nie robimy zupy-kremu Wszystkie warzywa przekładamy do garnka... ... zalewamy wodą i doprawiamy. Ja dodałam jedną kostkę rosołową drobiową Od momentu gotowania, zmniejszamy ognień, przykrywamy garnek i gotujemy ok. 20 minut. Pod koniec gotowania, jeśli ktoś lubi może dodać woreczek kaszy jęczmiennej i gotować jeszcze ok. 15 minut Jeśli chcemy zrobić zupę

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Żurek w chlebowych miseczkach 193

Właściwie nie powinniście mieć większego problemu z zakupem miseczek chlebowych, a zupa podana w ten sposób od razu nabiera odświętnego charakteru. Żurek w chlebowych miseczkach SKŁADNIKI: 1 pietruszka 2 marchewki 3 białe kiełbaski 0,5 l zakwasu na żur 3 ziemniaki 1 cebula kawałek kiełbasy wiejskiej 2 ząbki czosnku 3 ziarenka ziela angielskiego pieprz sól jajka chlebowe miseczki majeranek gałązka(...)kiełbaską podsmażamy na patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka. Zalewamy 2 l wody, dodajemy ziele angielskie i gotujemy 10 minut. Po tym czasie dodaje obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy kolejne 10 minut. Po tym czasie dodajemy do garnka podsmażoną kiełbaskę z cebulą oraz białe kiełbaski

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Chrupiące pierogi z kurczakiem 285

drobno kroimy. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o małych oczkach. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy posiekaną cebulę, którą podsmażamy. Dodajemy posiekane mięso z kurczaka. Do podsmażonego mięsa dodajemy startą marchewkę, pietruszkę i posiekanego pora. Dodajemy odrobinę bulionu. Doprawiamy farsz solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Usmażony farsz rozdrabniamy i odstawiamy do ostygnięcia. PRZYGOTOWANIE ciasta na pierogi: Do miski wsypujemy 2 szklanki(...)wykrawamy krążki za pomocą szklanki. PRZYGOTOWANIE pierogów: Na każdy krążek nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Możemy zrobić wzorek na rancie pierogów za pomocą widelca. Tak przygotowane pierogi wkładamy do gotującej się i osolonej wody. Gotujemy 2-3 min. od wypłynięcia. Ugotowane pierogi podsmażamy na oliwie. Będą zarumienione i chrupie. Smacznego

kulinarnyJa
Zupa wiosenna 233

zimny i nieprzyjemny, więc kolorowa zupa na talerzu trochę nam poprawi samopoczucie, taką przynajmniej mam nadzieję :-). Zupa wiosenna jest ugotowana na bazie 9-składnikowej mrożonki, w której skład wchodzi marchewka, ziemniaki, fasolka szparagowa, zielony groszek, por, seler, pietruszka, biała kapusta i natka pietruszki. Moją zupę zagęściłam jeszcze dodatkowymi ziemniakami i makaronem. Zupa wiosenna Składniki: 1,5 litra wody 3 udka(...)łyżek makaronu orzo (w kształcie ryżu) 4 łyżki śmietany  18% sól pieprz Wykonanie: Mięso myjemy i zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do zagotowania,  zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15 minut. W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę, dorzucamy do  zupy. Po 5 minutach dodajemy mrożonkę i makaron. Gotujemy do miękkości makaronu, około 15 minut

Kulinarne przygody Gatity
Flaczki z boczniaków 429

proszku 1/3 łyżeczki mielonej gałki sól morska świeżo mielony pieprz szczypta cukru listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Boczniaki kroimy w plasterki, cebulę w półplasterki, a marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce jarzynowej. Zupę przygotowujemy w dużej, wysokiej patelni z nieprzywierającym dnem, ale można także w szerokim rondlu. Rozgrzewamy olej wraz z masłem. Podsmażamy na nim przez(...)ząbki czosnku. Podsmażamy chwilkę i dodajemy boczniaki. Smażymy razem przez trzy minuty, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie zalewamy warzywa wodą lub bulionem. Dodajemy dwa liście laurowe i gotujemy przez 15 minut. Następnie dodajemy do zupy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy: majeranek, tymianek, słodką i ostrą paprykę, imbir i gałkę. Solidnie solimy oraz pieprzymy. Dodajemy szczyptę cukru. Gotujemy jeszcze

Poezja smaku
Brak tytułu 211

zwykłe. Z pomocą przyszedł mi ryż paraboliczny firmy SONKO Podam kilka istotnych informacji z opakowania... Pudełko zawiera 4 saszetki z ryżem, każda po 100g., czyli 8 porcji ryżu. Czas gotowania to tylko 12 minut. RYŻ PARBOILED   to ryż biały preparowany termicznie. Zastosowanie pary wodnej pod ciśnieniem powoduje przechodzenie składników odżywczych z okrywy ziarna do wnętrza. Ziarna nigdy się(...)kcal. Zapraszam na stronę internetową firmy:  http://www.sonko.pl/ Tu znajdziecie mnóstwo ciekawych informacji i porad. A takie danie przygotowałam - ryż z kotlecikiem z piersi kurczaka i świeża tarta marchew z odrobiną śmietany. MOJA OPINIA: Ryż smaczny, prosty w przygotowaniu. Nie musimy martwić się, że będzie się kleił, on zawsze wyjdzie idealnie sypki. Niezastąpiony w kuchni, zarówno do dań obiadowych

kolorowotorcikowo
Makaron z warzywami na parze z sosem serowym 166

pysznym  jedzeniem. Opierałam się na przepisie ET . Składaniki: - 1 op. makaronu  400 g (ja użyłam kolorowy ze szpinakiem i bazylią) - 2 serki topione kremowe - mrożone warzywa (brokuł, marchew, fasolka,kukurydza ) - pół  szkl. śmietany 18% - przyprawy : bazylia, sól czosnkowa, sól ziołowa - 1 szkl. wody ( im więcej wody tym sos będzie bardziej rzadszy) Należy ugotowac makaron w osolonej wodzie(...)wrzenia , dodac serki topione wraz z przyprawami . Pogotowac ok. 5 minut  na małym ogniu. Na końcu użyc blendera , aby uzyskac kremowy sos ,jak również ,aby uniknąc długiego gotowania śmietany . Na tym koniec , wystarczy tylko poporcjowac makaron, wyłożyc warzywa i polac sosem .:) Smacznego

Słodkości i nie tylko
Gotuj z... #1 Raz takie, a raz(owe) czyli ludzie blogi piszą, ludzie blogi czytają 198

Kiedy publikowałam pierwszego posta, nawet nie śniło mi się, że przyjdzie czas na zupy i inne słodycze.  Po bastalenie - fashionistce tylko różowe okulary zostały (c hwilowo wyparte przez marchewki ;)). Bo to za ich przyczyną blog modowy miał być.   I kilka stron, które regularnie odwiedzam.  Niestety facjata niewyjściowa, marzenia o Nju Jorku trzeba było do szuflady schować(...)siebie.  Nadal jej zazdroszczę, ale teraz tak serdecznie i szczerze.  Ona ma stajla. Lajfstajla ;)  Coraz lepiej się ją czyta.  I ogląda.  I z nią gotuje.  Panie i Panowie, dzisiejszy obiad inspirowany jest... FASHIONELKĄ! Naleśniki razowe.  Pasta tuńczykowa.  Z moimi modyfikacjami. Naleśniki serwowałam z pomidorową pastą tuńczykową, która (odpowiednio zagęszczona) z powodzeniem może

bastalena
Gulasz drobiowy z cukinią i pieczarkami 12040

Po tłustym czwartku pora na lekki obiad. Nie wiem jak Wy, ale ja się skusiłam wczoraj na pączka, a nawet dwa! Chciałam zrobić swoje - dietetyczne (jeżeli

Zgrabne Gotowanie
Gulasz mięsno grzybowy 161

świeżych lub mrożonych borowików 1 czerwona lub pomarańczowa papryka 1 szklanka cydru lub piwa pszenicznego 1,5  szklanki bulionu lub rosołu ½ szklanki przecieru pomidorowego np. passaty 2 marchewki 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 łyżki przyprawy do gulaszu 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oleju 2 łyżki mąki pszennej 3 ziela angielskie 2 liście laurowe 1/ łyżeczki kolorowego pieprzu(...)Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Paprykę wydrążyć z nasion pokroić w kostkę, obraną marchewkę pokroić w cienkie krążki. Grzyby-jeśli są świeże, opłukać i pokroić ba ćwiartki-mrożonych nie rozmrażać.  W szerokim garnku rozgrzać olej, dodać cebulę z czosnkiem, chwilę przesmażyć pod przykryciem, dodać marchewkę z papryką  i grzyby, całość smażyć 2-3 minuty, dodać zamarynowane mięso, całość

Wanilia i Kardamon
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 144

papryki ostrej, szczypta imbiru sól, pieprz do smaku Przygotowanie Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem i odstawiamy na 15 minut. W tym czasie pora kroimy w plasterki, marchewki obieramy i kroimy w cienkie słupki, paprykę w paski, ananasa w kostkę. Wodę, zalewę z ananasa, ocet, koncentrat pomidorowy, mąkę, cukier i przyprawy przekładamy do jednej miski i mieszamy(...)kilku minutach dodajemy paprykę. Całość smażymy jeszcze kilka minut, od czasu do czasu mieszając, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy kawałki ananasa i wcześniej przygotowany sos. Potrawę gotujemy przez około 4-5 minut, aż sos zgęstnieje. Podajemy na ciepło z ryżem. [caption id="attachment_7999" align="aligncenter" width="685"] Kurczak w sosie słodko-kwaśnym[/caption] Zobacz inne przepisy

e-PrzepisyKulinarne
ŚLEDŹ W SOSIE OLIWKOWYM 161

SURÓWKA :  1 marchewka kawałek cukinii 1 mała papryka czerwona 1 czerwona cebula sól, pieprz do smaku 1 łyżka sosu barbecue natka pietruszki                                                              PRZYGOTOWANIE :   Rybę myjemy, osuszamy, doprawiamy(...)jednej i drugiej strony na złoto. Warzywa kroimy w słupki, dodajemy łyżkę sosu barbecue, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Na patelni podpiekamy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy bulion, chwilę gotujemy. Następnie dodajemy przecier, oliwki i śmietanę. Zagotowujemy. Sos mielimy blenderem.  Na talerz układamy porcję surówki, na to ryba i sos. Dekorujemy pozostałymi oliwkami i natką pietruszki, smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Szczupak faszerowany 191

wyjmiecie ości z surowego mięsa, to już połowa sukcesu, tak więc jest to przepis dla cierpliwych i ambitnych. Powodzenia s zczupak ok. 1,5- 2 kg włoszczyzna: 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera i pora 2 cebule 3 jajka 2 małe czerstwe bułki 200 ml mleka do namoczenia 2 łyżki masła natka pietruszki liść laurowy(...)głowę, myję rybę, skórę ściągam z ryby, jest tak mocna, że trudno ją uszkodzić, aczkolwiek nie jest to łatwa czynność. Z mięsa wybrać ości i kręgosłup. Z włoszczyzny gotujemy wywar, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, głowę oraz kręgosłup szczupaka. Surowe mięso bez ości zmielić w maszynce, dodać przyprawy (sól, pieprz cytrynowy), jajka, namoczona i odsączoną

Jadło i czytadło
Zupa jarzynowa z pęczakiem 132

Mega pyszna, mega jarzynowa, bez dodatku mięsa. <3 Że bez mięsa, wcale nie musi być nudo :P YUMMY!   Składniki 4 duże marchewki 1 por (biała część) 1 pietruszka 1 mały seler 2 ziemniaki 1 łyżeczka masła 1,5 l wrzącej wody 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka przyprawa do fasoli 100 g kaszy pęczak natka(...)MicrosoftInternetExplorer4 Marchew, pietruszkę, seler, ziemniaki obieramy i razem z pokrojonym w piórka porem podsmażamy na rozgrzanym maśle. Zalewamy wrzątkiem, dodajemy sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, przyprawę do fasoli, gotujemy pod przykryciem przez 40 minut. Do zupy wrzucamy pęczak i gotujemy do jego miękkości. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name

R'n'G Kitchen
Zupa dyniowo-imbirowa z krewetkami 206

się w niej z zapachem morza, które niektórzy niedoszli masterchefowie ostatnio chcieli zabijać ;) Wy ich nie zabijajcie. Jedzcie, wspominajcie wakacje, grzejcie się i przytulajcie tej jesieni. Bardzo! Składniki: 3 marchewki 2 cebule 1/4 bulwy selera 2 pietruszki 5 ziemniaków 1/2 średniej wielkości dyni kawałek korzenia imbiru gałka muszkatołowa sól, pieprz do smaku krewetki 2 ząbki czosnku kilka ostrych papryczek(...)wodą (2-3 litry) i wstawiacie na palnik, niech się zagotują. Cebulę obieracie z wierzchniej warstwy, odcinacie korzenie i dodajecie do garnka. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszacie płomień i gotujecie dalej. W tym czasie kroicie połówkę dyni na kilka części, obieracie ze skóry (nie pozbądźcie się przy tym palców, ani kończyn…), potem kroicie na małe kawałki i wrzucacie

GRUBY WAŁEK
Klasyczna zupa jarzynowa z czerwoną fasolą 161

wspomaganie organizmu. Dlatego dzisiaj zupa jarzynowa na bulionie warzywnym. Lubicie jarzynową ?   Jarzynowa zdrowia doda :) (4-5 osób) Składniki: 4 średniej wielkości ziemniaki 1/2 brokuła 1/2 kalafiora 1 duża marchewka 1 pietruszka 1 zielona część pora 1/2 puszki czerwonej fasoli 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 1/2 bulwy selera 1/2 opakowania makaronu speztle 1 kostka warzywnego bulionu (dobrego ! bez utwardzonych(...)ziemniaki w kostkę, kalafior i brokuł w różyczki, cebulę w drobną kostkę, czosnek w plasterki, seler w zapałkę. W sumie jak macie chęć. Ważne jest, aby zacząć gotowanie od ziemniaków. My wrzucamy je do zimniej wody i kiedy zaczną się gotować dodajemy resztę warzyw. Aha z ziemniakami wkładamy do wody zieloną część pora i liść laurowy. Jeden w zupełności wystarczy

vegetanie
Zupa szczawiowa na maśle z jajkiem i młodymi ziemniakami z cebulką 427

niż na mięsie, a zapach masła unosił się w całej kuchni.Składniki:4 spore garście szczawiu - objętościowo wyszło mniej więcej 2/3 foliowej torby "jednorazówki",3 średnie marchewki,2 średnie pietruszki,ćwierć niewielkiego selera,1/2 małego pora,około 2 - 2,5 litra wody,pół kostki masła,sól, pieprz,1 łyżeczka cukru,cebula,młode ziemniaki,kwaśna, gęsta śmietana.Marchew(...)warzywa. Zalać je wodą i ugotować do miękkości. Kiedy warzywa będą miękkie, dodać opłukany szczaw - przy dużych listkach można je najpierw przesiekać. Gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut. Pod koniec dodać cukier, sól i świeżo zmielony pieprz.Kiedy zupa będzie gotowa można w niej ugotować jajko. Ja "nie bawię się

Codzienna kuchnia niecodzienna
Trochę zapomniany już smak gołąbków 243

ostatnio, jakoś kilka dni temu zaczęło mi się chcieć właśnie gołąbków. Taka moja mała zachcianka. No i cóż miałam zrobić? Gołąbki oczywiście :D Niestety skutecznie zniechęcał mnie proces gotowania całej główki białej kapusty i kombinowałam co by tu zrobić, żeby gołąbki jednak zjeść, a się nie narobić ;) Olśniło mnie na targu, kiedy oglądałam dorodne główki w różnych rozmiarach i kolorach(...)zrobić dzień wcześniej). Marchew trzemy na tarce (nie ma znaczenia czy na dużych, czy na małych oczkach, bo później i tak wszystko zmiksujemy), cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchewki i cebuli powinno być mniej więcej tyle samo. W głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i dodajemy warzywa. Podsmażamy ok. 10 min., a następnie dodajemy passatę, przecier i wodę (tyle

Ratunku obiad
Krem marchwiowo-pomidorowy 125

tylko pojawią się na naszej działce pomidory. Zupa jest cudownie delikatna w smaku, zadowoli smakoszy "pomidorówki".   Składniki 400 g pomidorów z puszki wraz z zalewą 2 duże marchewki 1 ząbek czosnku 1 cebula 2 daktyle 2 łyżki kaszy jaglanej 1 łyżeczka przyprawy curry 1 szczypta kurkumy 140 g kukurydzy w puszce 1 łyżka oleju kokosowego sól himalajska   Przygotowanie(...)podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy curry i podsmażamy jeszcze 2-3 minuty. Dodajemy marchew, pomidory wraz z zalewą, kaszę jaglaną, daktyle, kurkumę, zalewamy wrzącą wodą (do poziomu warzyw). Gotujemy 20 min. Następnie lekko studzimy i blendujemy na gładko. Doprawiamy solą. Podajemy z osączoną z zalewy kukurydzą. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen
Zupa z zielonej soczewicy dla zimnych ogrodników. 196

mówi ludowe przysłowie "Pankracy, Serwacy i Bonifacy to źli na ogrody chłopacy".  Źli również na lekką wiosenną kuchnię - w deszczowe, zimne popołudnia zamiast botwiny  i szparagów - gotuję wyciągniętą z zakamarków szaf soczewicę i planuje jak dopisać ostatni rozdział pracy magisterskiej bez wyjścia z domu.  Nawiązuje typowy kuchenny romans z piekarnikiem,którego owocem są kolejne ciasta i odkrywam(...)Składniki:  10 dużych łyżek zielonej soczewicy 1 duża cebula lub dwie małe 2ząbki czosnku 2 łyżki oleju bądź oliwy Pół papryczki chili 2 -2,5 l bulionu 2 marchewki 1 pietruszka 10 cm kawałek pora  5 dużych ziemniaków Przyprawy: Papryka ostra Papryka słodka Sól Pieprz Kmin rzymski Sok z cytryny Wykonanie: 1. Obierz i pokój wszystkie warzywa. Soczewice

Fiolka w kuchni
Wegańska zupa z tofu, Big Salad (Seinfeld) 225

supermarkecie lub sklepie ze zdrową żywnością. Składniki: 200 – 300 g tofu 250 g vermicelli-nitki (makaronu bezjajecznego z pszenicy durum lub sojowego lub gryczanego) 2 łyżki oleju rzepakowego 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 mały kawałek selera – obrane  i pokrojone w większe kawałki 4-5 liści kapusty włoskiej (lub chińskiej), drobno posiekanej sos sojowy, sól, cukier, pieprz posiekany szczypior(...)wskazówek na opakowaniu. Odcedź i zahartuj zimną wodą. Dodaj do niego olej, wymieszaj i odstaw pod przykryciem. W dużym garnku zagotuj ok. 2 litry wody, posól, wrzuć warzywa i gotuj do miękkości. Następnie dodaj do zupy tofu razem z sosem sojowym, doprowadź do wrzenia i zestaw z ognia. Wyłów warzywa (oprócz kapusty). Dopraw sosem sojowym, cukrem i świeżo zmielonym czarnym

Qlinarnie i Qlinarnie
zupa ogórkowa 147

mięsa wieprzowego z łopatki 10 kiszonych ogórków 2 łyżki oleju 4 ziemniaki 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 2 łodygi selera naciowego ( lub kawałek korzenia) 2 marchewki  1 pietruszka (korzeń) 100 ml kwaśnej śmietany domowe magii sól,pieprz koperek sposób przygotowania Wieprzowinę kroimy na kawałki, selera naciowego dokładnie myjemy i kroimy w drobne plastry. Do  garnka wlewamy(...)zalewamy dwoma litrami wody. Mięso z warzywami zagotowujemy dokładając liść laurowy, ziarna ziela angielskiego oraz obraną i pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę. Całość doprawiamy solą, oraz pieprzem i gotujemy na małym ogniu przez godzinę.  Następnie do zupy dodajemy obrane i pokrojone w cząstki ziemniaki, gotując przez kolejne dziesięć minut. W tym czasie na tarce o dużych oczkach trzemy

Miód i pieprz
Serduszka drobiowe w sosie śmietanowym 282

najlepsze serce w kuchni to...serduszko drobiowe ;) Zatem z okazji serduszkowego święta czyli Walentynek, wczoraj na obiad były serduszka w sosie śmietanowym :) Składniki:pół kilograma serduszek,3 marchewki,2 pietruszki,ćwierć średniego selera,pół małego pora,100 ml. gęstej kwaśnej śmietany,sól, pieprz, 6-7 ziaren ziela angielskiego,2 większe listki laurowe,3-4 łyżki masła(...)mało apetyczna, ale konieczna, jeśli chcemy uzyskać smaczną potrawę. Po dokładnym oczyszczeniu i wypłukaniu serduszek, zalewamy je zimną wodą, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Marchew, pietruszkę i seler kroimy w kostkę, por w cienkie talarki. Wszystko wrzucamy do serduszek, solimy i całość gotujemy również na wolnym ogniu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa czeska - kulajda 230

Kuchnia czeska jest typową kuchnią słowacką bardzo zbliżoną do naszej.Do każdego obiadu musi być koniecznie zupa. Ogólnie charakteryzuję się przede wszystkim starymi recepturami bez udziwnień i

pieprzny smaczek
Zupa z dorsza 208

śmiało można mieszać różne gatunki ryb.Co robimy: całe ryby czyścimy,filetujemy, głowy oczyszczamy, wstawiamy wywar warzywny.Na około dwa kilo ścinek rybnych potrzebujemy ok. 2 litry wody.Kawałek pora, 3 marchewki, 2 pietruszki, 1/4 selera, 3 liście laurowe, 5 kulek ziela angielskiego, troszkę lubczyku i sól w/g uznania. I zostawiamy na ok.1,5 godziny na wolnym ogniu.Po tym czasie wszystkie aromaty(...)odcedzamy. W między czasie obieramy 3 średnie ziemniaki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wrzucamy do naszego wywaru, dajemy grubo mielony pieprz w ilości mniejszej niż połowa łyżeczki. Gotujemy jeszcze 10 minut. Kroimy i dodajemy odcedzone warzywa, 2 łyżki sosu pomidorowego lub 1 pomidora pokrojonego w kostkę. Posypujemy świeżym koperkiem lub natką pietruszki. I to jest wszystko. Smacznego. CMOKJa

Pasje Jolki
Jesienna zupa z pieczonych warzyw 237

pomidory 2 czerwone papryki 1 marchewka sól, pieprz ziołowy papryka słodka ulubione zioła: oregano, zioła prowansalskie, bazylia (możecie wybierać) czosnek granulowany  przyprawa do ziemniaków Cukinię kroimy w talarki, marchewkę kroimy na mniejsze cząstki, układamy na blasze, posypujemy przyprawą do ziemniaków i pieczemy w 200 stopniach, aż się zarumienią i zmiękną. Z papryki wyciągamy gniazda nasienne, kroimy na pół(...)minut. Po tym czasie zdejmujemy z niej skórkę. Razem z papryką możemy upiec pomidory, kroimy je na ósemki i posypujemy przyprawą, delikatnie podpiekamy. Wszystkie warzywa wrzucamy do gotującego się bulionu i gotujemy razem 30-40 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i resztą przypraw. Blendujemy i doprawiamy w razie potrzeby. Jeśli chcecie, możecie zupę zabielić śmietaną, ja jednak tego nie robiłam. :) SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję