gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:174/261)

Kapuśniak na żeberkach z kaszą jęczmienną 141

Kochani, bardzo mnie cieszy, że moje zupy wzbudzają aż taki entuzjazm!  Nie spodziewałam się, że tradycja potrafi jeszcze w dzisiejszych czasach wygrać z nowinkami, a rustykalne gotowanie (czyli moje) będzie na fali! Zauważam jednak od dłuższego czasu swojego rodzaju "nawrócenie" - sami prosicie mnie o tradycyjne, polskie przepisy - co bardzo mnie cieszy, bo (może się powtarzam), ale staropolska kuchnia jest(...)historia Was urzeknie... :) Składniki: 8 sztuk żeberek wieprzowych  30 dkg boczku wędzonego  ½ (można więcej) dużego słoika kapusty kiszonej z grzybami leśnymi   lub kapusty kiszonej z marchewką oraz kilka suszonych grzybów leśnych (wcześniej namoczonych) 1 duża cebula 5 – 6 łyżek stołowych kaszy jęczmiennej  3 średnie marchwie 1 duża pietruszka 1 mały seler lub ½ dużego selera 4 liście

Garniec Magalie
Azjatycko - kurczak z warzywami, zieloną pastą curry, mlekiem kokosowym i makaronem ryżowym 252

smakowało, sprawdźcie sami :) Składniki: pół piersi kurczaka (czyli pojedyncza pierś) cukinia kilka pieczarek, ok 5 szt. różyczki z połowy kwiatu brokuła (lub pół opakowania mrożonego) 2 średniej wielkości marchewki 3 ząbki czosnku puszka mleka kokosowego 2 łyżki zielonej pasty curry łyżeczka trawy cytrynowej papryczka chilli 1/4 dużej cebuli lub pół mniejszej makaron ryżowy Wykonanie: Marchew i cukinię kroimy w dosyć(...)ogniu pod przykryciem. Gdy mięso będzie usmażone, a z patelni wyparuje woda dodajemy mleko kokosowe i pozostałe warzywa. Papryczkę chilli niedbale kruszymy, Wszystkie składniki mieszamy i podobnie jak wcześniej gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu. Od czasu do czasu sprawdzając twardość warzyw :) Gdy warzywa przestaną być surowe, jednak jeszcze nie są miękkie, naczynie zestawiamy z kuchenki. Podajemy wraz z makaronem

Taste Of My Day
Kapusta kiszona. 93

Wspomnienie smaku mojej kapusty kiszonej sprzed lat nie dawało mi spokoju, więc postanowiłam nie czekać do jesieni tylko już teraz ją zrobić na bieżące potrzeby( na

Kuchnia Beaty
Sałatka z gotowanych warzyw - klasyka 176

Coś, co zna chyba każdy - sałatka warzywna z majonezem. Uboczny produkt rosołów i wywarów. Robię ją rzadko, może dlatego , że był czas kiedy pojawiała się na

Stare Gary
Dorsz smażony saut'e 66

kawałeczki masła dodatki do smażonego dorsza: warzywa duszone na maśle lub ugotowane na parze puree z marchewki, kalafiora, dyni lub ziemniaków sosy: pomidorowy, pieczarkowy albo chrzanowy świeże zioła: posiekana natka pietruszki, tymianek, koperek, kiełki surowe warzywa: rzodkiewki, kalarepa, surówka z kapusty lub marchewki Dorsz smażony - przepis: Krok 1. Filety z dorsza opłukać, usunąć ości, skórę zostawić - pokroić w poprzek(...)marchewki, kalafiora, dyni lub ziemniaków sosy: pomidorowy, pieczarkowy albo chrzanowy świeże zioła: posiekana natka pietruszki, tymianek, koperek, kiełki Mam nadzieję, że ten bardzo prosty przepis na smażonego dorsza spodoba się Tobie i Twojej rodzinie :) Korzystaj z niego i koniecznie go ulepszaj :) Cieszę się, że tutaj jesteś i będzie mi bardzo miło jeżeli jeszcze mnie odwiedzisz :) Miłego gotowania

Moja Książka Kucharska
Prosta zupa meksykańska 73

pokrojone marchewki. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć cebulkę pokrojoną drobno. Jak cebulka zmięknie dodać mielone mięso. Smażyć aż mięso straci kolor surowizny. Wrzucić posiekany obrany czosnek i smażyć jeszcze minutkę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wszystko z patelni dodać do garnka. Fasolkę, kukurydzę, puszkę pomidorów, przecier pomidorowy, papryki w proszku dodać do zupy. Wymieszać i gotować 15 minut

Kuchnia Pokoleń
A’la flaczki drobiowe z warzywną nutą 133

marchewek 4 pietruszki duża cebula pól pora natka świeżej pietruszki 4 łyżki majeranku 2 łyżki lubczyku suszonego łyżeczka papryki słodkiej pól łyżeczki papryki ostrej sól i pieprz do smaku Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj   Przygotowanie : Na początek wstawiamy bulion naszą bazę do zupy. Do garnka wlewamy 2 litry wody dodajemy warzywa obrane ale nie krojone oraz kurczaka. Gotujemy całość

Niezły Młynek
Sałatka z pieczoną marchewką i batatem, fetą i jajkiem w koszulce 129

Sałatka idealna na śniadanie lub lunch w pracy. Składniki: garść rukoli 20 gram fety 1/2 średniego batata 2 marchewki łyżka syropu z agawy 1 łyżka sambal oelek szczypta cynamonu sól oliwa z oliwek 5-6 pomidorków koktajlowych 2 jajka ugotowane w koszulce* dressing: 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z limonki, 1 łyżka wody, sól, pieprz, drobno posiekana(...)marchewkę kroimy w plastry, mieszamy z marynatą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Rukolę układamy na talerzu, fetę kroimy w kostkę, pomidorki koktajlowe na pół. Wszystko mieszamy ze sobą, dodajemy upieczone warzywa. Na końcu układamy na sałatce jajko w koszulce. Całość polewamy dressingiem. Smacznego, Klaudia. *Jajko w koszulce: w dużym garnku gotujemy osoloną

Mango Papaja
Pasztet z cielęciny z żurawiną 106

marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera   1,5 kg wątróbki z indyka lub kurzej,   200 g żurawiny suszonej, 100 ml żurawinówki,   180 g suchej bułki, 300 g przecieru żurawinowego ze słoika, 10 jajek, 100 ml żurawinówki, gałka muszkatołowa, imbir mielony, sól Mięso włożyć do garnka, dodać przyprawy, włoszczyznę, zalać zimną wodą ( tylko tyle aby przykryć mięso) i gotować

królestwo garów
Pasztet z zielonej soczewicy z pieczarkami 163

Pyszny, zdrowy , sycący pasztet z soczewicy - bogaty w białko,   świetna alternatywa dla mięsnych wyrobów SKŁADNIKI (na keksówkę o długości.  30 cm) 1,5 szklanki zielonej soczewicy 2 marchewki  (około 200g) 100 g selera 1 cebulą 1 ziemniak 200 g pieczarek 5 łyżek oliwy 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła 2 jajka pęczek natki pietruszki ziele angielskie liście(...)laurowe sól pieprz PRZYGOTOWANIE Soczewicę wysypujemy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą.  Przekładamy do garnka, zalewamy wodą,  dodajemy  3 liście laurowe i 4 ziela angielskie. Gotujemy do miękkości -około 25 min. Marchew, cebulę, ziemniaka i selera obieramy, kroimy na małe kawałki i również gotujemy do miękkości - najlepiej na parze. W tym czasie siekamy w drobną kostkę

Moje Kuchenne Rewelacje
Zapiekanka mięsna z zielonym puree 146

półplasterki marchewki. Smażymy na małym ogniu aż się lekko skarmelizują. Przekładamy do rondelka z mięsem.5. Umyte pieczarki dzielimy na ćwiartki i wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię teflonową. Krótko smażymy aż się lekko przyrumienią. Przekładamy do rondela z mięsem. Dokładamy pomidory z puszki i bulion, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i niewielką ilością mielonego kminu rzymskiego (opcjonalnie). Gotujemy na małym

UgotujmyTo.pl
Pikantna zupa porowo-kukurydziana. 178

racji braku Pani Marchewki, szybko znalazłam jej pyszny i zupełnie inny zamiennik :)Składniki:250ml bulionu1 duży por1 średnia cebula 1 ząbek czosnku4 łyżki kukurydzy z puszki2 średnie ziemniaki1 1/2 łyżki masła 1/2 szklanki wodysól, pieprz, papryka ostra i słodka, oregano, 1 łyżeczka kurkumy, koperekPrzygotowanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującego się bulionu.W innym garnku rozgrzewamy masło

Kitchens Alphabet
Krem z jesiennych warzyw 203

jesień. Dzisiaj mam trochę więcej czasu,to zrobię zgodnie z pogodą zupę - krem z warzyw, które zimują w piwnicy. Będę potrzebowała  po 2 dwie sztuki: Składniki:marchewka pietruszka ziemniakpor selerPoza tym: łyżka sosu sojowego łyżka gęstej śmietany łyżeczka mielonego imbiru pół szklanki soku pomarańczowego sól, biały pieprz duża(...)bulionu Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa oprócz pora obrać i ugotować w bulionie do momentu zmiękczenia, ok. 30 min. Pory pokroić w plasterki dusić na maśle. Dołożyć do gotujących warzyw. Sos sojowy, śmietanę i sok pomarańczowy dokładnie wymieszać. Dolać trochę gorącej zupy. Wymieszać, żeby śmietana się nie zważyła. Mieszankę wlać do gotujących się warzyw. Kiedy warzywa będą już miękkie

pieprzny smaczek
Sandacz po polsku z wody. 160

Sandacz po polsku. Sandacz z wody jest polską  tradycyjną potrawą wigilijną i jeśli podajemy dwa dania rybne, pierwszym będzie sandacz. Składniki. 1 sandacz około 1 kg 1 marchewka 1  pietruszka 1 plaster selera 1  cebula 1 listek laurowy   5 ziaren pieprzu   3 ziarna ziele angielskie 3 jaja 5 dag masła 1 łyżka naci pietruszki Wykonanie(...)Przygotować lekki wywar i w nim ugotować sandacza, najlepiej w wanience do ryb. Rybę wkładamy do zimnego wywaru powoli doprowadzamy do wrzenia  i na małym ogniu. pod przykryciem gotujemy 15-20 min. Pozostawiamy w wywarze, aby nie ostygł. Rozpuścić masło, dodać drobno posiekane jajka na twardo oraz posiekaną natkę pietruszki. Nie smażyć, tylko wymieszać i podgrzać! Gorącego sandacza wyłożyć

Kulinarny karnet Christophera
Domowa warzywna pasta bulionowa 165

marchwi 200 g selera 100 g białej części pora 200 g pomidorów bez skórki 5 g czosnku 200 g soli morskiej 20 g oleju rzepakowego 70 ml wody Wykonanie: Liście laurowe, ziele, grzyby i pieprz tłuczemy w moździerzu albo miksujemy. Zioła drobno siekamy. Warzywa miksujemy na drobne kawałeczki. Wszystkie składniki umieszczamy w garnku o grubym dnie. Gotujemy najpierw pod przykryciem

Kulinarne przygody Gatity