gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:159/261)

"Bardzo dobre Ci wyszło" 380

kapusty kiszonej 1 duża marchewka 1 cebula mała puszka pieczarek 4 łyżki suszonych pomidorów w oliwie kminek, oregano, pieprz ziołowy liść laurowy, ziele angielskie Kapustę poszatkowałam, zalałam wodą i zagotowałam z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Marchew starłam na fasolkowych oczkach i dorzuciłam do kapusty. Dalej całość gotowałam. Cebulę zeszkliłam na łyżce oliwy (z suszonych pomidorów), dodałam pieczarki

bastalena
Żurek 210

marchewki  1 pietruszka  1/3 selera  1 cebula  2 duże ziemniaki  3 łyżki chrzanu (ze słoika lub świeżo startego) 2 łyżeczki majeranku  2 liście laurowe, ziele angielskie   pieprz i sól do smaku  Przygotowanie:   Do garnka wlewamy 2 litry wody, wrzucamy białą kiełbasę i boczek i gotujemy ok 20 minut. Warzywa obieramy

Ze smakiem i z pasją
Brak tytułu 230

wody 2 kostki rosołowe marchew - starta na tarce ( szybciej się ugotuje ) kawałek selera - te starty cebulka liście laurowe szklanka przecieru pomidorowego lub 2-3 łyżki koncentratu 1 łyżka śmietany Sól, pieprz do smaku. Makaron Wielicki - wstążka Wodę zagotować, dodać kostkę, warzywa i przyprawy. Gdy warzywa zmiękną wlać przecier, gotować 5 minut. Zaprawić zupę śmietaną - zagotować. Makaron ugotować wg przepisu

kolorowotorcikowo
Zupka chińska z kurczakiem 364

danie, które minimalnie przegrało w akcji „gotowanie za głosowanie”. Postanowiłam je jednak zrobić ze względu na duże zainteresowanie nim z Waszej strony. Tutaj też pragnę przełamać myślenie, że zupa chińska to zupa z proszku, które jest bardzo mylne. W domowych warunkach można ugotować pyszne i aromatyczne danie, które nie ma nic wspólnego z proszkowaną saszetką. Wystarczy tylko trochę bulionu, kurczaka(...)makaronu ryżowego Biała część pora – kilka cm 1,5l bulionu 4 łyżki sosu sojowego ½ łyżeczki imbiru mielonego 0,25 – 0,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego + ciut do mięsa 1 mała marchewka 1 ząbek czosnku Sól 2 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, czosnek posiekać.   Posolić   i posypać odrobiną pieprzu cytrynowego. Podsmażyć na odrobinie oleju

Fabryka pomysłów
Zimowa sałatka mojej babci :* 274

Wiosenna wersja sałatki mojej babci już była, tak więc nastał czas na odsłonę zimową. Gorąco polecam. Smakuje wyjątkowo, bo babcina, a że jest czas świąteczny to

Karola gotuje
Zupa fasolowa na łopatce 191

mineralnych (wapń, potas, fosfor). Fasola uważana jest za dość ciężkostrawne warzywo i część osób jej unika. Aby pozbyć się z fasoli właściwości gazotwórczych, należy ją wcześniej namoczyć i nie gotować w tej samej wodzie, w której była moczona. Fasola będzie również przez nasz organizm lepiej trawiona, gdy odpowiednio przyprawimy danie z jej dodatkiem. W tym przypadku najlepiej sprawdza się kminek(...)garnkach. Ilość porcji: 3 litry Czas przygotowania: 80 minut Składniki na zupę fasolową na łopatce: 900 g łopatki wieprzowej 400 g fasoli Jaś karłowy 2 ziemniaki pietruszka  2 marchewki 1/2 korzenia selera łyżka majeranku łyżeczka mielonego kminku 2 łyżeczki słodkiej papryki łyżka pieprzu ziołowego 2 małe cebule 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego łyżeczka tymianku

Gotuj w domu
Rosół drobiowo-wołowy 141

Jedna z najlepszych zup serwowana w naszym domu. Klasyczny, długo, wolno gotowany rosół z dużą ilością lubczyku i włoszczyzny. Podany wyjątkowo z makaronem gwiazdki – idealny dla dzieci. Esencjonalny, domowy, na drobiu i kawałku wołowiny. Za każdym razem, w innym domu smakuje inaczej. Na drugi dzień można dodać przetarte świeże pomidory, passatę lub koncentrat i zrobić szybką pomidorową. Na taki(...)SKŁADNIKI: 1/2 kg wołowiny – szponder lub pręga 1/2 kg kurczaka, ćwiartki, podudzia cebula przyprawa vegeta natur, łyżeczka lubczyku, świeżo zmielony pieprz pęczek włoszczyzny: 1/2 selera, 1 por, 3 marchewki, 2 pietruszki 3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe kilka kulek ziarnistego pieprzu mały pęczek natki makaron gwiazdki lub tradycyjnie nitki koper lub natka do podania PRZYGOTOWANIE: Połówki cebuli upiecz

Zasmakuj Kuchni
Domowa kostka rosołowa. Domowa pasta bulionowa. Esencjonalna, bogata, zdrowa. 170

pietruszki, umorusanym w ziemi porem, bo wiedzą, że takie specjały kupią tylko nieliczni, w tym i ja. A dlaczego tak się dzieje tego nie wiem. Dlaczego ludzie wolą wybrać marchewkę prościutką i czystą, a pietruszkę wybieloną i równiutką? Tego nie zrozumię nigdy, szczególnie kiedy taką chemię wybiera babcia, która przecież musi pamiętać smak naturalnej i słodkiej marcheweczki z dawnych(...)regeneracji tkanek oraz magnezu , niezbędnego do ponad 300 reakcji biochemicznych, zachodzących w naszym organizmie oraz składniki budulcowe mózgu, krwi, kości i wielu innych tkanek. Wskazane jest, aby surowe i gotowane warzywa  oraz owoce stanowiły ponad 60% codziennej porcji jedzenia, co zapewnia równowagę kwasowo - zasadową i prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Podczas gotowania warzyw 30 - 60% zawartych w roślinach biopierwiastków przechodzi

Naturalna Kuchnia
Żurek na domowym zakwasie 81

liście laurowe i z 5 ziaren ziela angielskiego. Liczba porcji: 4 Czas przygotowania: 40 minut Składniki na żurek na domowym zakwasie: 2 l wody 2 ziemniaki 1 marchewka 1/2 korzenia selera 1 pietruszka 2 - 3 łyżki majeranku 500 ml zakwasu domowego do żurku 2 ząbki czosnku pieprz i sól do smaku 200 g wędzonki lub boczku wędzonego 300 g kiełbasy(...)najlepiej białej) 4 jajka ugotowane na twardo śmietana do podania (opcjonalnie) chrzan (opcjonalnie) Jak zrobić żurek na domowym zakwasie? Warzywa obrać i pokroić na duże kawałki, następnie gotować w 2 l wody do miękkości około 20 minut i wyjąć z wody. Do bulionu z warzyw wrzucić nakłute w kilku miejscach kiełbaski i gotować około 15 - 20 minut, aż będą ugotowane

Kuchcik gotuje
Hutspot 82

ziemniaków 2 cebule 750 g marchewki 40-50 g masła 30-40 ml mleka Sól Pieprz świeżo zmielony 400 g chorizo lub inna pikantna, wędzoną kiełbasa w orginale występuje Rookworst Jak zrobić Hutspot Warzywa obierz i pokrój w kostkę. Włóż do rondla i wlej tyle wody, by ledwo zakryć warzywa, gotuj je, aż będą miękkie. Na ostanie piętnaście minut włóż

RafalCook
Flaczki z boczniaków 113

Boczniaki myjemy i osuszamy, kroimy w paski. Marchewkę, pietruszkę i seler myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy a następnie wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i chwilę smażymy. Do garnka wlewamy wodę i dodajemy: grzyby, pokrojone warzywa, przesmażoną cebulkę i czosnek, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Gotujemy na małym ogniu ok 30 minut

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Chłodnik z cukinii z kolorowymi warzywami (Crema fredda alle zucchine e verdure colorate) 131

kroimy na kawałki i gotujemy w bulionie do miękkości. D odajemy 10 listków bazylii, 5 listków mięty oraz 1 ząbek czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Zup ę miksujemy na krem, następnie schładzamy w lodówce ok. 1-2 godziny.   Przed podaniem chłodnik  oprószamy świeżo startym pieprzem, dekorujemy drobno pokrojonym ogórkiem, marchewką i papryką. **** PREPARAZIONE Spuntate

La grande e la piccola cuoca
kalafiorowa zupa z koperkiem 141

czterech osób  2 marchewki ½ dużej główki kalafiora, lub jedna mała 1.5 litr bulionu warzywnego 2 łyżki oleju Pęczek kopru 40 g ryżu Szczypior Sól, pieprz Sposób przygotowania Olej rozgrzewamy w garnku, dodajemy ryż i przez 2-3 minuty przesmażamy (podobnie jak w risotto).  Następnie dodajemy bulion i całość gotujemy. Gotowa zupa kalafiorowa  Po 10 minutach dodajemy pokrojoną

Miód i pieprz
Pasztet z czerwonej soczewicy 127

łyżki siemienia lnianego, 1 cebula, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, kawałek pory, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki, 1 łyżeczka curry indyjskiego, pieprz, sól. Przygotowanie:  Cebulę kroimy w małą kostkę, a włoszczyznę ścieramy na tarce (można cebulę też zetrzeć). Warzywa podsmażamy na oliwie z oliwek. W rondelku gotujemy soczewicę w osolonej wodzie- woda musi sięgać

Aga w kuchni
Pasztet wielkanocny 167

wołowiny (szponder) 4 wątróbki indycze 3 marchewki 1 pietruszka 1/4 dużego selera 2 bułki namoczone w wodzie z mlekiem 5 jajek 1 gałka muszkatołowa pieprz, sól do smaku plastry słoniny/olej Indyka i wołowinę wrzucamy do zimnej wody z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem, zagotowujemy i zbieramy z wierzchu szumowiny. Gotujemy na malutkim ogniu przez 2h. Pod koniec gotowania

Przepysznik - BLW i nie tylko

Proponowane wyszukiwania