gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:159/261)

Rosół z kaczki 141

Wprawdzie sylwestrowe szaleństwa już za nami, ale przed nami karnawałowe bale. A nie ma lepszej rzeczy po długiej i zabawowej nocy, jak dobry, esencjonalny rosół. Z reguły rosół gotuję z dwóch rodzajów mięs, wołowiny i drobiu, ale tym razem postanowiłam to nieco zmienić i ugotowałam  rosół  z kaczki. Kaczka jest tak aromatyczna, że nie dodawałam już innego rodzaju(...)samo. Wyszło pysznie. Rosół z kaczki Proporcje  dla 8 osób Czas przygotowania: 5-6 godzin Składniki: 1000 g części rosołowych kaczki (skrzydełka, nóżki, korpus) 3 duże marchewki 2 pietruszki 1/2 bulwy selera  mały kawałek białej kapusty 2 cebule 4 liście laurowe 5 goździków 8 ziarenek ziela angielskiego 1/2 łyżeczki ziaren kardamonu 2 listki limonki kaffir

Kulinarne przygody Gatity
Pieczone pierożki z kapustą i kiełbasą 148

przyjęciu (goście na pewno będą po nie chętnie sięgać). Spróbujcie, polecam. Składniki: Na farsz: 200 g kiełbasy krakowskiej Henryk Kania około 250 g kapusty kiszonej (u mnie bez marchewki) / można dodać ciut więcej świeżo mielony pieprz i sól do smaku 3 kulki ziela angielskiego 1 czerwona cebula 1 łyżeczka majeranku Na ciasto: 500 g mąki pszennej (u mnie(...)wyrastanie). Ja dziś resztę farszu wykorzystałam do tradycyjnych pierogów. Ciasto jak w tym przepisie Przygotowanie: Kapustę kiszoną zalewamy wodą (ciut powyżej poziomu kapusty), dodajemy kulki ziela angielskiego i gotujemy do miękkości. W tym czasie przygotowujemy ciasto: Do ciepłego mleka (nie gorącego!) wkruszamy drożdże, dodajemy dużą szczyptę cukru, mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli

Słodkie okruszki
Polędwiczki wieprzowe duszone z cebulą 52

cebulą .      Przepis na soczyste i miękkie polędwiczki wieprzowe duszone w sosie własnym z cebulą, marchewką i koperkiem. Polędwiczki doprawione kminkiem, tymiankiem, czosnkiem i sosem sojowym. Niezwykle łatwe i szybkie do przygotowania polędwiczki wieprzowe fantastyczne na obiad z surówką z marchewki, mizerią albo buraczkami. Inne wypróbowane przepisy na polędwiczki wieprzowe na obiad: Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie własnym(...)tłuszczu ze smażenia polędwiczek poddusić kilka minut marchewkę z cebulą i przyprawami, położyć podsmażone polędwiczki wieprzowe - jedną warstwą. Całość podlać bulionem jarzynowym albo wodą, w ilości takiej, aby tylko przykryć mięso - przykryć i dusić na bardzo małym ogniu, aż polędwiczki będą gotowe. Na koniec dodać posiekany koperek, można zaprawić śmietanką. Miłego gotowania! Polędwiczki wieprzowe  z cebulą

Moja Książka Kucharska
MAMO, TATO, CHCĘ SOCZEK! PRZYKŁADOWY, ŚWIEŻO WYCISKANY SOK DLA DWULATKA. 121

metali ciężkich i toksyn znajdujących się w gotowanym mięsie oraz zanieczyszczonym powietrzu. Dając rano sobie i swojemu dziecku zielony sok mamy pewność, że dostarczyliśmy swojemu organizmowi dużą porcję tlenu, enzymów i minerałów alkalizujących. Te ostatnie pełnią istotną rolę w ochronie organizmu naszego malca przed pasożytami.  Składniki na 250 ml soku: 2 marchewki, ćwiartka buraka, ćwiartka dużego ogórka, ćwiartka jabłka

Jeść, by żyć w zdrowiu
Zupa z dyni z lanymi kluskami. 191

kostkę. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Marchewkę obrać i pokroić w niedużą kostkę. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w cząstki. W dużym garnku rozgrzać masło, zeszklić cebulę, dodać czosnek, dynię, marchew i chwilę przesmażyć. Następnie dodać pomidory i gotować 10 minut, aż pomidory się rozpadną. Wlać bulion

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Risotto z owocami morza 128

białego wina 1 l bulionu warzywnego (2 marchewki, 1 por, 1 pietruszka, 1/2 cebuli, 1/2 selera) 500 g mieszanki owoców morza 1/2 pęczka pietruszki sól, pieprz koszt.: ok. 30 zł. KROK 1 Sporządzenie bulionu; Do garnka wlewam ok 1,5 l zimnej wody. Wkładam obrane warzywa, przekrojone na pół i zagotowuje. Gotuję pod przykryciem ok 30 - 40 minut. Na końcu

smacznieinatemat
Gulasz po gruzińsku z kaszą gryczaną 126

błonek i pokroić na małe kawałki. Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pieczarki obrać, umyć, pokroić  w plasterki. Paprykę umyć, pokroić w cienkie półsłupki. Wszystkie składniki przełożyć do garnka i zalać wodą. Dodać kostkę rosołową i dusić na małym ogniu przez godzinę. Pod koniec gotowania wsypać posiekane zioła Ugotować kaszę gryczaną w lekko

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zupa gulaszowa z wołowymi klopsikami 184

oleju z czosnkiem, pomidorami i bazylią, 1 marchewka kawałek selera 2 łyżeczki pasty curry Tandori, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 papryki kolorowe, 1 litr wody, 3 ziemniaki, pieprz czarny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej PRZYGOTOWANIE: Mięso wołowe mielimy, doprawiamy chili i solą, dodajemy jajko i bułkę tartą, mieszamy i formujemy małe klopsiki. Gotujemy je w delikatnie osolonej wodzie (ok. 1 litra

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
"Bardzo dobre Ci wyszło" 374

kapusty kiszonej 1 duża marchewka 1 cebula mała puszka pieczarek 4 łyżki suszonych pomidorów w oliwie kminek, oregano, pieprz ziołowy liść laurowy, ziele angielskie Kapustę poszatkowałam, zalałam wodą i zagotowałam z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Marchew starłam na fasolkowych oczkach i dorzuciłam do kapusty. Dalej całość gotowałam. Cebulę zeszkliłam na łyżce oliwy (z suszonych pomidorów), dodałam pieczarki

bastalena
Żurek 207

marchewki  1 pietruszka  1/3 selera  1 cebula  2 duże ziemniaki  3 łyżki chrzanu (ze słoika lub świeżo startego) 2 łyżeczki majeranku  2 liście laurowe, ziele angielskie   pieprz i sól do smaku  Przygotowanie:   Do garnka wlewamy 2 litry wody, wrzucamy białą kiełbasę i boczek i gotujemy ok 20 minut. Warzywa obieramy

Ze smakiem i z pasją
Brak tytułu 224

wody 2 kostki rosołowe marchew - starta na tarce ( szybciej się ugotuje ) kawałek selera - te starty cebulka liście laurowe szklanka przecieru pomidorowego lub 2-3 łyżki koncentratu 1 łyżka śmietany Sól, pieprz do smaku. Makaron Wielicki - wstążka Wodę zagotować, dodać kostkę, warzywa i przyprawy. Gdy warzywa zmiękną wlać przecier, gotować 5 minut. Zaprawić zupę śmietaną - zagotować. Makaron ugotować wg przepisu

kolorowotorcikowo
Zupka chińska z kurczakiem 357

danie, które minimalnie przegrało w akcji „gotowanie za głosowanie”. Postanowiłam je jednak zrobić ze względu na duże zainteresowanie nim z Waszej strony. Tutaj też pragnę przełamać myślenie, że zupa chińska to zupa z proszku, które jest bardzo mylne. W domowych warunkach można ugotować pyszne i aromatyczne danie, które nie ma nic wspólnego z proszkowaną saszetką. Wystarczy tylko trochę bulionu, kurczaka(...)makaronu ryżowego Biała część pora – kilka cm 1,5l bulionu 4 łyżki sosu sojowego ½ łyżeczki imbiru mielonego 0,25 – 0,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego + ciut do mięsa 1 mała marchewka 1 ząbek czosnku Sól 2 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, czosnek posiekać.   Posolić   i posypać odrobiną pieprzu cytrynowego. Podsmażyć na odrobinie oleju

Fabryka pomysłów
Zimowa sałatka mojej babci :* 268

Wiosenna wersja sałatki mojej babci już była, tak więc nastał czas na odsłonę zimową. Gorąco polecam. Smakuje wyjątkowo, bo babcina, a że jest czas świąteczny to

Karola gotuje
Zupa fasolowa na łopatce 185

mineralnych (wapń, potas, fosfor). Fasola uważana jest za dość ciężkostrawne warzywo i część osób jej unika. Aby pozbyć się z fasoli właściwości gazotwórczych, należy ją wcześniej namoczyć i nie gotować w tej samej wodzie, w której była moczona. Fasola będzie również przez nasz organizm lepiej trawiona, gdy odpowiednio przyprawimy danie z jej dodatkiem. W tym przypadku najlepiej sprawdza się kminek(...)garnkach. Ilość porcji: 3 litry Czas przygotowania: 80 minut Składniki na zupę fasolową na łopatce: 900 g łopatki wieprzowej 400 g fasoli Jaś karłowy 2 ziemniaki pietruszka  2 marchewki 1/2 korzenia selera łyżka majeranku łyżeczka mielonego kminku 2 łyżeczki słodkiej papryki łyżka pieprzu ziołowego 2 małe cebule 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego łyżeczka tymianku

Gotuj w domu
Rosół drobiowo-wołowy 135

Jedna z najlepszych zup serwowana w naszym domu. Klasyczny, długo, wolno gotowany rosół z dużą ilością lubczyku i włoszczyzny. Podany wyjątkowo z makaronem gwiazdki – idealny dla dzieci. Esencjonalny, domowy, na drobiu i kawałku wołowiny. Za każdym razem, w innym domu smakuje inaczej. Na drugi dzień można dodać przetarte świeże pomidory, passatę lub koncentrat i zrobić szybką pomidorową. Na taki(...)SKŁADNIKI: 1/2 kg wołowiny – szponder lub pręga 1/2 kg kurczaka, ćwiartki, podudzia cebula przyprawa vegeta natur, łyżeczka lubczyku, świeżo zmielony pieprz pęczek włoszczyzny: 1/2 selera, 1 por, 3 marchewki, 2 pietruszki 3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe kilka kulek ziarnistego pieprzu mały pęczek natki makaron gwiazdki lub tradycyjnie nitki koper lub natka do podania PRZYGOTOWANIE: Połówki cebuli upiecz

Zasmakuj Kuchni