gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:151/261)

Szybki rosół z makaronem i lubczykiem 130

digotuje.blogspot.com   "Rosół jest to zupa, która wymaga precyzji, czasu, ostrożności i cierpliwości. Zasadą dla dobrego i zawsze udanego rosołu jest bardzo wolne i stosunkowo długie gotowanie." "Mięso nie może być zamrożone lub rozmrażane 'na szybko' w mikrofalówce, ponieważ może to spowodować zmętnienie wywaru. Woda w garnku powinna być zimna, aby białko w mięsie nie ścięło się za szybko. Włożenie(...)zdąża się uwolnić się tłuszcz, który przechwytuje smaki i pozostawia je w rosole." Moja wersja jest na szybko, ale równie smaczna. mięso drobiowe (najlepiej z kury) 2 marchewki 1 pietruszka spory kawałek selera 6 cm pora 1 cebula 1 kostka bulionu warzywnego (opcjonalnie) 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego natka pietruszki świeży koperek lubczyk sól, pieprz Dodatkowo: makaron

Di gotuje
Zupa grzybowa. 82

Sposób wykonania: Z wyżej wymienionych składników ugotowałam wywar, przecedziłam, marchewkę pokroiłam w kosteczkę i dodałam z powrotem do wywaru. Suszone grzybki wcześniej namoczyłam w zimnej wodzie ( na około 2-3 godziny) Nast ę pnie je ugotowałam, przecedziłam i pokroiłam na mniejsze kawałki. Do swojego wywaru wlałam wodę z gotowania grzybków, dodałam obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaczki i grzybki. Wszystko

Darcia w kuchni
Zupa krem z papryki i soczewicy. 232

czerwonej soczewicy 1 cebula pokrojona w kostkę 1 marchewka posiekana w plastry 1 pietruszka pokrojona w plastry 2 ząbki czosnku 1/2 l. bulionu warzywnego (może być drobiowy) sól, pieprz  1 łyżka oliwy Cebulę, marchew i pietruszkę zeszklić na łyżce oleju. Przełożyć do garnka, dodać soczewicę zalać bulionem. gotować na średnim ogniu.(z patelni zebrać smak czytaj. na jeszcze ciepła

Farmażony
Zupa krem z kabaczka 145

Przygotowanie Kabaczka kroimy w kostkę i razem z pietruszką i marchewką podsmażamy na maśle. Dolewamy bulionu i zagotowujemy razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Pietruszkę i marchew wyjmujemy i kroimy w kostkę. Kabaczka miksujemy ,dodajemy pietruszkę ,marchew i ziemniaki pokrojone w kostkę razem z porem pokrojonym w piórka. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem ,gałką muszkatołową

R'n'G Kitchen
Zupa z boczniaków 115

się ją bardzo szybko ,smakuje wyśmienicie.   Składniki 250 g boczniaków puszka krojonych pomidorów z zalewą 2 marchewki pietruszka mały seler 4 średniej wielkości ziemniaki cebula łyżka masła 1,25 ml bulionu warzywnego ziele angielskie liść laurowy natka pietruszki sól ,pieprz Przygotowanie Marchewki ,pietruszkę ,seler ,cebulę i ziemniaki pokroiłem w kostkę ,podsmażyłem na maśle zalałem bulionem. Dodałem ziele angielskie ,liść(...)laurowy ,sól ,pieprz ,doprowadziłem do wrzenia i dodałem pomidory wraz z zalewą. Grzyby opłukałem ,pokroiłem w kostkę i dodałem do zupy. Gotowałem do miękkości warzyw ,doprawiłem do smaku pieprzem. Przed podaniem posypałem posiekaną natką pietruszki

R'n'G Kitchen
Zupa paprykowo-pieczarkowa z melisą, czosnkiem, imbirem, curry i skórką z cytryny 145

papryki: zielona, czerwona, żółta - 1/2 kg pieczarek - 1 cebula - 1 marchewka - 1 podudzie z kurczaka - bulion lub kostka rosołowa - pół cytryny - przyprawy: świeża melisa, 2 ząbki czosnku, sypany imbir, curry, kolendra - oliwa z oliwek - koncentrat pomidorowy - opcjonalnie śmietana 18volt gdy ktoś preferuje zabielane zupy Do garnka wrzucamy podudzie i gotujemy. W tym czasie na patelni na oliwie z oliwek podsmażamy

upichcona
Pasztet z królika z żurawiną 190

litrów wody 3 marchewki 2 marchewki 1 cebula kawałek selera 3 cm pora 2 ząbki czosnku (rozgniecione) 1 łyżeczka soli (opcjonalnie) 3 ziela angielskie 2 listki laurowe Królika dzielimy na mniejsze części, dodajemy warzywa i przyprawy, i zalewamy zimą wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu ok. 100 minut. Mięso musi odchodzić od kości. Następnie mięso wyjąć ostudzić

Delicious Titbits
Gulasz z boczniaków 136

cebulę przesypać na talerz i do tego samego garnka wrzucić marchewkę. Smażyć tak długo, aż będzie lekko miękka. Po usmażeniu przełożyć ją na ten sam talerz, co cebulę. Na sam koniec dodać boczniaki, wlać odrobinę wody i chwilę smażyć. Następnie dodać przesmażone warzywa, zalać 1,5 szklanki wody i gotować, aż wszystko będzie miękkie. Pod sam koniec doprawić solą, pieprzem

Ugotować
Surówka z kiszonej kapusty 181

Surówka z kiszonej kapusty, to powszechnie znany dodatek do naszych rodzimych obiadów. Szybka i zdrowa pasuje idealnie do ryb czy mięsa. U mnie w domu, nie

Gosia gotuje
Chińskie paski schabu 409

się stworzyć będę mogła nazwać gotowaniem ;)) wydawało mi się abstrakcyjne. Wok! Moje odkrycie poprzedniego roku! a dania "chińskie" okazują się nie tylko banalnie szybkie w przygotowaniu, ale i jakie smaczne!! Paski Schabu na sposób chiński: SKŁADNIKI: 30 dkg schabu wieprzowego pół czerwonej papryki 1 marchewka 1 ostra papryczka chili "garść" pędów bambusa w zalewie "garść" chińskich grzybów "mun" około

smacznieinatemat
Krupnik na skrzydle 174

Krupnik na skrzydle z indykaSkładniki:2 skrzydła indycze1,5 l woda2 liście laurowe5 ziele angielskie2 ziemniaki2 marchewkiseler korzeń1 pietruszka10 dag kasza pęczaksólpieprzvegetanatka pietruszki100 ml śmietana 18

Kulinarny karnet Christophera
Zupa z dyni i warzyw. 162

SKŁADNIKI NA ZUPĘ Z DYNI: - 1 seler naciowy - 2 marchewki - 1 cebula - 2 łyżki masła - sól, pieprz - 3 szklanki puree z pieczonej dyni  - 500 ml wody - świeży imbir - chili W garnku rozpuść masło, zeszklij cebulkę i seler, zalej wodą dodaj puree z dyni, i startą na tarce marchew. Gotuj 30 minut. Dopraw do smaku solą, chili. Dresing zielony ziołowy

SMYKWKUCHNI
PRZETWORY - Sałatka z ogórków, marchewki i papryki wg przepisu Ewy Wachowicz 3517

plasterki. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w półplasterki. Marchewkę myjemy, obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach - ja cienko posiekałam w plastry. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w cienkie paski. Czosnek obieramy, myjemy, kroimy w drobną kostkę. Wszystkie warzywa przekładamy do miski, zalewamy je  zalewą (nie gotujemy jej wcześniej), mieszamy i wkładamy do lodówki na 3 - 4 godziny

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Babka ziemniaczana 375

Ostatnio wszyscy na blogach szaleją z przepisami na walentynkową kolację, to i ja postanowiłem dodać coś od siebie. Uważam, że najważniejsza w walentynki jest fajna babka

Gotuj z Misiem
KREM MARCHEWKOWY Z NUTĄ POMARAŃCZY. 141

słodkiej śmietanki 12% sos sojowy, pieprz, posiekany koperek Marchewkę i pietruszkę obieram, kroję w kostkę, por w talarki.  Pora szklę na oleju, wrzucam marchew z pietruszką i chwilę  podsmażam, a następnie wrzucam warzywa do garnka. Wlewam tyle wody, aby zakryć warzywa, nie więcej,  wrzucam 1/2 łyżeczki soli. Gotuję do miękkości warzyw. Miksuję całość przy pomocy blendera. Dodaję

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania