gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:144/261)

Zupa gulaszowa z szynką i kluseczkami 79

Pyszna pożywna zupa na wzór strogonova, bograczu i tego typu dań ;-)  Składniki: 800 g szynki bez kości 1 duża cebula 20 dag pieczarek 2 marchewki 1 mała czerwona papryka sól, pieprz liść laurowy, ziele angielskie majeranek 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku słodka i ostra mielona papryka 1 łyżka adżiki  kluseczki: 10 łyżek mąki 6 łyżek wody(...)oleju. Szynkę odsmażyć, a po czasie dodać posiekaną cebulę i dowolnie pokrojoną marchewkę. Dusić jeszcze chwilę. Mięso przełożyć do większego garnka, zalać gorącą wodą nieco ponad mięso i dodaję liście laurowe, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy, adżikę, 1 łyżeczkę mielonej słodkiej papryki i 1/2 łyżeczki ostrej papryki. Całość gotować na wolnym w ogniu, w razie potrzeby uzupełnić wodę. 2. Kiedy mięso

Kuchnia domowa Ani
Zrazy zawijane prawie jak z dzieciństwa 77

łyżeczki musztardy (rosyjskiej lub sarepskiej) cebula 2 ogórki kiszone mała ugotowana marchewka mała ugotowana pietruszka łyżka sosu sojowego lub domowej przyprawy magi olej do smażenia sól Do wrzącego wywaru warzywnego dodać pieprz (ilość według uznania), liść laurowy, ziele angielskiego, kozieradkę i suszony lubczyk. Wrzucić steki i gotować do ich miękkości (ok. 20 minut). Steki wyjąć z wywaru i odłożyć

Weekendy w domu i ogrodzie
Kalafior w sosie marchewkowo kokosowym 88

Składniki: kalafior - około 1 kg  2 marchewki 2 cebule 4 duże ząbki czosnku 1 duży ziemniak lub dwa małe 1 litr mleka kokosowego  przepis na mleko kokosowe opcjonalnie sól morska ryż, makaron lub kasza do podania rukola do podania Przygotowanie: Kalafior gotujemy na parze - max 20 minut. Nie może być rozgotowany. Do garnka wlewamy mleko kokosowe dodajemy

Szkrab Je Sam
Zupa pieczarkowa, bez glutenu, bez laktozy 86

garnka z mięsem nalałam świeżej wody i dodałam pokrojone ziemniaki, marchewkę, por oraz pietruszkę w korzeniu. Cebulkę i pieczarki podsmażyłam na rozgrzanej oliwie.  Do zupy dodałam przyprawy, zioła, olej lniany oraz ocet jabłkowy. Kiedy mięsko i warzywa były miękkie, dodałam pieczarki z cebulką. Wszystkie składniki gotowałam jeszcze

nietadieta
Barszcz ukraiński 121

wersja wspomnieniowa Składniki 1/2 średniej główki kapusty włoskiej 3 młode marchewki pietruszka biała część pora 3 małe buraki (200 g) 100 g fasoli perłowej 20 g selera ząbek czosnku 4 ziemniaki przecier pomidorowy 3 łyżki masła kwaśna śmietana Przygotowanie Fasolę namoczyłem przez noc. Po czym gotowałem ją przez 90 min w wodzie ,w której ją moczyłem. Osączyłem i przełożyłem

R'n'G Kitchen
Zupa fasolowa z ziemniakami 388

zupy 1 i 1/2 szklanki drobnej fasoli kość wędzona włoszczyzna ( 2 marchewki , pietruszka, pól selera , cebula ) 1 ząbek czosnku 5 średnich ziemniaków majeranek cząber w proszku 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela  angielskiego sól i pieprz przepis Fasolę opłukujemy i namaczamy na noc w zimnej wodzie. Gotujemy w tej samej wodzie z dodatkiem kości wędzonej, dodajemy sól, majeranek

Smakowite Dania
Pasta marchewkowa 161

przepis jest bardzo prosty. Pasta z marchewki z tahini Składniki: 4 marchewki, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka tahini, 1/2 łyżeczki kuminu mielonego, 1/2 łyżeczki kardamonu mielonego, 1/2 łyżeczki soli. Przygotowanie: 1.  Marchew obrać i ugotować na parze do miękkości. Ostudzić i odcedzić w razie potrzeby (warzywa gotowane na parze są z reguły wilgotne po ugotowaniu). 2.  Marchew zblendować

Pełna Lodówka
Sałatka z białej kapusty i pieczarek. 130

płaska łyżka na 1 litr wody ) Sposób wykonania : Kapustę drobno szatkujemy,marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki,cebulę także kroimy w cienkie plasterki,pieczarki płuczemy i trzemy na tarce w cieniutkie plastry. Mieszamy to wszystko razem,dodajemy przyprawy,cukier,sól,olej i zalewamy wodą. Gotujemy aż nasze warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy starte na tarce

Przepisy i porady kulinarne
Szybki Obiad: Soczewicowy dal z daktytlami 166

zeszklenia) w głębokiej patelni. Dodać soczewicę i pokrojona w drobną kostkę marchewkę i całość zalać wodą. Na tym etapie dodać wszystkie pozostałe przyprawy i dusić na małym ogniu przez 15 minut Połowę masy przełożyć do blendera i zmiksować Do reszty soczewicy dodać namoczone daktyle i kukurydzę, gotować 5 minut i dodać zblendowaną masę, zagotować i doprawić do smaku solą

Pełna Lodówka
Pierogi ze słodką kapustą i grzybami 201

grzybami.   Składniki na farsz: - średnia główka kapusty – ok. 700g - 1 marchewka - 100g suszonych grzybów - 500g pieczarek brunatnych - sól - czarny pieprz mielony - 2 łyżeczki nasion kminku - maggi w płynie (nie używam, ale w tym przypadku, moim zdaniem, ta przyprawa jest niezbędna) - ok. 1/3 szklanki wywaru z gotowanych grzybów - olej Składniki na ciasto: - 500g mąki pszennej (dałam poznańską) - 2 łyżki oleju

mojewypiekiinietylko
ZUPA Z PIERSI KURCZAKA 158

Pyszna, zdrowa, szybka i (powinnam napisać w pierwszej kolejności) niskokaloryczna zupka sam raz na chłodne dni. Można ją zajadać bez najmniejszych wyrzutów sumienia to jej

Walijskie Pichcenie
ZUPA Z MŁODEJ KAPUSTY 176

bulion - ja miałam drobiowy zamrożony, więc go wykorzystałam. Przekładamy poszatkowaną kapustę, pokrojoną marchewkę i pietruszkę, liść laurowy, ziele angielskie.Gotujemy ok 20 minut, po czym dodajemy ziemniaki. Na patelni przesmażamy pokrojony w kostkę boczek lub 1 kiełbaskę oraz cebulę. Po podsmażeniu całość patelni przekładamy do garnka z zupą.Gotujemy jeszcze ok 10 minut, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec

Walijskie Pichcenie
Grochówka 111

żeberek, 1 kiełbasa, 200 g boczku, 4 ziemniaki, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1/2 selera, 3 ziarenka ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 4 ziarenka pieprzu, sól morska, majeranek. Przygotowanie:          Groch dokładnie przepłukujemy i moczymy. Żeberka zalewamy zimną wodą, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i gotujemy na małym ogniu. Po ok. 30 minutach dodajemy włoszczyznę

Aga w kuchni
Chilli con carne 178

solą i cukrem. Następnie dodajemy pomidory z zalewą, passatę, pokrojoną drobno marchewkę i dokładnie mieszamy drewnianą łopatką. Doprawiamy pieprzem oraz w razie potrzeby szczyptą soli. Przykrywamy i dusimy przez około 15 na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Dodajemy pokrojoną paprykę, wlewamy 250 ml domowego rosołu. Gotujemy pod przykryciem przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż powstanie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Nie taka dieta straszna jak ją malują. 297

można schudnąć bo jest za dobre." Minusy: ciągle stoję w kuchni i gotuję - przyznam, że mam już tego dość, nie mniej jeśli dobrze się to zaplanuje można przygotować jadłospis na 2 dni (nawet tak zrobiłam tylko nie wiedzieć czemu M. wyjadał wszystko na raz :/) mam serdecznie dość marchewki (w ciągu 5 dni, zjedliśmy jej ok. 1,5kg) Małe grzeszki: miałam

Brzuszki Łakomczuszki
Pasztet mięsno - warzywny. 181

kurczaka; 300 g mięsa wołowego; 200 g wątróbki drobiowej; 2 jajka; 2 marchewki; pietruszka; 1/2 selera; 3 łyżki mielonych orzechów włoskich; liść laurowy; 3 ziarna ziela angielskiego; sól, pieprz, rozmaryn. Umyte mięso (poza wątróbką) i obrane i umyte warzywa, zalewamy wodą dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu przez 30 min. Warzywa wyjmujemy. Po kolejnych

Miksturownik
Kurczak w sosie słodko kwaśnym -sweet&sour chicken 220

ketchup 2 łyżki sosu sojowego Wykonanie: Wszystkie składniki łączymy i gotujemy do rozpuszczenia cukru. Odkładamy na bok. Smażymy kurczaka na łyżce oleju do lekkiego zbrązowienia- na wysokim ogniu. Wyciągamy z woka. Warzywa-  2-3 papryki kroimy w większe kawałki 2 cebule pokrojone w ćwierćtalarki 1 marchew- talarki szczypior 2 ząbki czosnku- wycisnięte 1 łyżeczka drobno pokrojonego imbiru

Smaki Edyty
Niedzielny obiad? A jak! 319

garnka. Wlałam wodę i zagotowałam. Następnie dodałam masło, kostkę rosołową. Od zagotowania gotowałam ok. 5 minut. Następnie wyłączyłam, porządnie zamieszałam. Zawinęłam garnek w ściereczkę i schowałam pod kocem, aby doszła w cieple. Podawałam po 30 minutach. SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY. (przepis autorski;) 1/2 główki młodej kapusty 4 marchewki posiekana natka pietruszki ocet winny 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz

W kuchni Karmel-itki
Na mgliste dni. KREM CURRY Z KALAFIORA. 148

zupy 1 średni kalafior 3/4 litra bulionu warzywnego (użyłam domowego bulionu) ugotowana marchew, seler i cebula z bulionu* szklanka śmietanki 12% do zup szklanka mleka pieprz, sól łyżeczka lubczyku spora łyżeczka curry Kalafior myję, dzielę na małe różyczki i dodaję do garnka z bulionem i jarzynami. Całość gotuję, aż kalafior zmięknie. Następnie dokładnie miksuję. Dolewam śmietankę, mleko, mieszam. Przyprawiam. Następnie

W kuchni Karmel-itki
Kotlety ziemniaczane ze szpinakiem i mozzarellą 107

Dawno nie robiłam kotletów ziemniaczanych więc musiałam to nadrobić. Powstała kolejna wersja z dodatkiem szpinaku i mozzarelli. Szpinak dodałam do masy ziemniaczanej a mozzarella trafiła do

Monia miesza i gotuje
Omlet z warzywami 151

Omlet jak omlet nic specjalnego . Ale na szybki posiłek wprost idealny . Dlatego na moim stole gości gości dość często.  Nie ma chyba warzywa z którego

Eli Gotowanie
Uda z indyka "na dziko". 141

czasu warto podać je w ten sposób. Rodzina była zachwycona, więc szczerze polecam!!! Składniki na uda z indyka "na dziko": 3 uda z indyka lub mięsista kaczka MARYNATA: 1/2 marchewki 1/2 korzenia pietruszki 1/4  korzenia selera 1 pokrojona w plastry cebula 250 ml wody 1 listek laurowy 5 ziaren pieprzu 5 ziaren ziela angielskiego 10 lekko zgniecionych jagód suszonego jałowca(...)pół łyżeczki mielonego) 125 ml czerwonego, wytrawnego wina sok z jednej cytryny i kawałek wyszorowanej skórki (1x2 cm)      Jarzyny i cebulę zalewamy wrzącą wodą i gotujemy około 30 minut. Po tym czasie dodajemy wszystkie przyprawy, wino, sok z cytryny i kawałek skórki. Raz jeszcze zagotowujemy, wyłączamy grzanie, studzimy. Letnią marynatą zalewamy mięso i odstawiamy na co najmniej

Rozpustne gotowanie