gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:148/261)

Ale Meksyk! Zupa meksykańska 130

marchewką, groszkiem przyprawy : sól, pieprz, papryka ostra/słodka, czosnek, ser do posypania (u mnie Emmentaler) Przygotowanie  : 1.      Warzywa myjemy, kroimy. 2.      Mięso podsmażamy na czosnku i cebuli ok. 5 minut z każdej strony, aż będzie zarumienione. 3.      Gotujemy bulion. 4.      Do bulionu

Kitchens Alphabet
Pstrąg na niebiesko. 115

łyżki octu 0,25 l wino czerwone 1 p. włoszczyzny (2 marchewki,1.2 seler,1 pietruszka) 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego Sól, pieprz Żelatyna 1 białko do sklarowania Wykonanie: Do garnka wlać wodę, wino,ocet, obraną i umytą włoszczyznę, liść, ziele angielskie, sól i odrobinę pieprzu. Gotować 15 minut. Podczas gotowania wywaru, pstrąga wyfiletować, umyć i nadać

Kulinarny karnet Christophera
Zupa z żółtą fasolką szparagową 188

kurczaka 350 g żółtej fasolki szparagowej 1 średniej wielkości cebula 3 marchewki 2 pietruszki 1/3 białej kapusty 4 łyżeczki suszonego majeranku 2 łyżeczki suszonego cząbru sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Obraną marchew, cebulę i pietruszkę kroimy w kostkę. Skrzydełka przekładamy razem z warzywami do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez kwadrans. Po tym czasie dodajemy umytą fasolkę pokrojoną na kawałki

Moja smaczna kuchnia
Kwaśnica jak z Podhala 177

wieprzowe - kiszona kapusta wraz z sokiem - 400 g wędzonego boczku - 2 marchewki - 1 cebula - sól, pieprz - koper włoski (przyprawa) - ewentualnie 5-6 ziarenek kminku Do garnka wlewamy wodę, wkładamy wszystkie składniki oprócz kiszonej kapusty, mięso musi się ugotować i być miękkie, dodajemy kapustę kiszona w raz z sokiem. Gotujemy do miękkości. Szczerze polecam

SMYKWKUCHNI
Zupa rybna z pstrąga. 257

rybna z pstrąga. Składniki dla 4 - 6 osób: 3 pstrągi; 2 marchewki; pietruszka; kawałek selera; biała część pora; liść laurowy; 2 ziarna ziela angielskiego; kilka ziaren pieprzu; sól. Warzywa obieramy, myjemy kroimy na mniejsze kawałki. Warzywa zalewamy 1,5 l zimnej wody. Wsypujemy przyprawy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 min. Pstrągi filetujemy. Głowy, kręgosłupy

Miksturownik
Krem kartoflano-ogórkowy 155

kostkę - podsmaż na oleju, odrobinę posól. Ogórki pokrój w kostkę, marchew zetrzyj na na tarce o dużych oczkach. Dodaj do cebuli - duś około 10 min - aż ogórki staną się szkliste. Ziemniaki zetrzyj na tarce lub pokrój - ja starłam, żeby się szybciej ugotowały. Dodaj do ogórków, zalej wodą - gotuj. Dodaj kostkę rosołową, dopraw do smaku. Podawaj posypaną koperkiem i groszkiem ptysiowym

kolorowotorcikowo
Placuszki ziemniaczane z mięsnym farszem 131

Świetny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu czy resztek z pieczonego kurczaka, a także gotowanych ziemniaków. Placuszki są pyszne i sycące. Podane ilości mają charakter jedynie orientacyjny - ja wszystko robiłam "na oko", gdy zostanie farszu można nim posmarować naleśniki i wyjdą pyszne krokiety, jeśli zostanie ciasta - zrobimy kluski śląskie. SKŁADNIKI: Ciasto: ok 1 kg ugotowanych ziemniaków (najlepiej z poprzedniego dnia(...)uduszona cebulka, marchewka z rosołu itp. 1. Mięso (oraz ewentualnie warzywa) zmielić w maszynce do mięsa. Dolać bulion, doprawić. 2. Ziemniaki również zmielić, dodać mąkę ziemniaczaną, sól i jajka. Wyrobić gładkie ciasto.  3. Na stolnicy lub deseczce podsypanej mąką formować placki z ciasta, położyć na nie farsz, zwinąć, uformować ładną kulkę, rozpłaszczyć na placuszek. 4. Gotować w osolonej wodzie

Kto ugości moich gości?
Kapusta z rodzynkami i orzechami włoskimi 128

Kiedyś z ciekawości wypróbowałam ten przepis i przyznam, że od razu podbił moje serce i kubki smakowe. Jest to jeden z moich ulubionych przetworów! Kapusta smakuje

Di gotuje
Kurczak sezamowy (Sesame Chicken) 653

Kurczak sezamowy (Sesame Chicken)Składniki:1 podwójna pierś z kurczaka2/3 szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej1/3 łyżeczki sody1 jajkoolej do głębokiego smażenia1 łyżeczka soli½ łyżeczki pieprzuryż1/2 zielonej części cebulki dymki½ marchewki½ papryki3-4 grzyby mun (opcjonalnie)½ papryczki chili2 łyżki ziaren sezamuMarynata:1 łyżeczka przyprawy 5 smaków½ łyżeczki czosnku granulowanego2 łyżki sosu sojowegokilka kropel oleju sezamowegoSos:1 łyżka wina ryżowego (ja zastępuję(...)każdy kawałek.W woku rozgrzewamy olej.Smażymy mięso partiami na głębokim oleju, na złoty kolor (około 5-6 minut).Kurczaka przekładamy na osobny talerz, ręcznikiem odsączamy nadmiar oleju.Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Grzyby mun kroimy w cienkie plasterki. Wok czyścimy, rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy na nim warzywa oraz grzybki, przez około 4 minuty, aby były chrupiące. Gotowe

Mania Gotowania
Pasztet wieprzowy z pistacjami 178

Składniki: 140 g świeżego boczku( bez skóry) 330 g mięsa wieprzowego (z kulki, na szynkę) 250 g karczku 120 g wątróbki drobiowej 0,5 łyżki masła klarowanego 80 g marchewki 30 g pietruszki 30 g selera 60 g cebuli 3 kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy(większy) 5 ziarenek pieprzu czarnego 1 bułka czerstwa ( nie dmuchana) 2 jajka sól, pieprz(...)średniej wielkości kostkę. Obrać warzywa. Do garnka przełożyć mięso, warzywa, dodać ziele, liść laurowy, pieprz i zalać zimną wodą ponad dwa centymetry nad mięsem. Na wolnym ogniu pod przykryciem gotować, aż mięso będzie mięciutkie. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić i włożyć bułkę. Pozostawić do schłodzenia. Do szklanki odlać trochę gorącego "rosołu" dodać pistacje i moczyć je około 1 godziny

Ala piecze i gotuje
Bulion warzywny 185

uzyskać względnie esencjonalny, choć pewnie niezbyt klarowny wywar nawet już po 90 minutach, o tyle warzywa potrzebują więcej czasu, aby „oddać” swój smak i aromat. Dlatego bulion warzywny najlepiej gotować bardzo powoli, w razie potrzeby pod częściowym przykryciem, nawet przez ok. 3 godziny. Warto również, choć nie jest to teoretycznie konieczne, pozwolić gotowemu wywarowi zawierającemu jeszcze warzywa odstać się kilka(...)przyrządzony bulion warzywny to doskonałe rozwiązanie, gdy z jakiegoś powodu nie jest wskazane lub możliwe użycie wywaru mięsnego. Zapisz przepis Drukuj Składniki (na ok. 2 litry wywaru) 2 duże marchewki (400g) 1 średni seler (450g) 2 średnie cebule (300g) 250g pora pęczek natki pietruszki (5-6 gałązek) mały pęczek lubczyku 3-4 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilkanaście ziaren

Kulinarna Pokusa
Magiczna Zapiekanka 112

przyprawie a to wszystko podane w jednym naczyniu. 50 minut czas przygotowania 6 porcji Składniki: ·        ½ kg ziemniaków ·        4 marchewki ·        15 dag sera żółtego ·        1 podwójny filet z kurczaka ·        2 papryki- żółta(...)łyżki przyprawy do kurczaka ·        Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1.    Ziemniaki, marchew obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy starty również na tarce o dużych oczkach żółty ser. Mieszamy razem i połowę wykładamy na dno naczynia. 2.    Ziemniaki smarujemy sosem barbecue

Kulinarna Chwila
Pieczone warzywa idealna przekąska lub kolacja na ciepło. Uwielbiana przez dużych i małych. 167

kieruję się jedną zasadą. Ułatwia mi to wymyślanie przepisów oraz gotowanie. Na początku wybieram warzywo i myślę co mogę z niego przygotować. Jakie dodatki dobrać. Zjeść pieczone czy na surowo. Dzięki temu bez problemy spożywam 5 porcji warzyw i owoców w ciągu dnia. Tym razem przygotowałam pieczone warzywa: marchewkę, pietruszkę oraz słodkiego ziemniaka. Składniki: 2 duże marchewki 2 duże pietruszki

wysmienity
Pieczone pierożki z mięsem „z rosołu” 316

którego zostaje mnóstwo „śmieci” w postaci warzyw no i oczywiście gotowanego mięsa. Zwykle przerabiam je na rozmaite pasty, farsze, paszteciki czy sałatki. Dziś jeden z moich ulubionych przepisów, bardzo prosty zresztą. A do mojej dyspozycji były: Z rosołu: 2 nogi z kurczaka zagrodowego 250g szpondra wołowego 2 nieduże marchewki 1 pietruszka Mały por Dodatkowo: 1 łyżka klarowanego masła 1 średnia

Kate's Kitchen
Krupnik Ukraiński 189

Zapraszam!!!!   Składniki: żeberka ( lub inne mięso na wywar), 4 marchewki, 2 korzenie pietruszki, 0, 5 selera ( dużego), 1 cebula, 1 szkl. kaszy jęczmiennej (drobnej), 0,5 kg. kapusty kiszonej, 1 łyżeczka ziela angielskiego, 5 listków laurowych, pęczek natki pietruszki, sól, pieprz, woda, olej do smażenia warzyw   Wykonanie: Gotujemy wywar na żeberkach. Przyprawiamy go solą, pieprzem i jeżeli ktoś

Passion of Cooking

Proponowane wyszukiwania