gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:153/261)

Zupa gulaszowa 106

papryka 1 cebula 2-3 ząbków czosnku 2-3 marchewek 1 pietruszka kawałek selera i pora puszka pomidorów, 3 łyżki koncentratu pomidorowego ostra papryka vegeta, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek WYKONANIE: Karkówkę pokroić w kostkę, usmażyć z cebulą, czosnkiem, ostrą papryką, majerankiem, solą i pieprzem, na żeberkach gotujemy wywar z warzyw (warzywa kroimy w słupki)  z dodatkiem

Kuchnia Beaty
Barszcz ukraiński na botwince 117

ukraiński na botwince SKŁADNIKI: 1 porcja rosołowa 2 marchewki 1 pietruszka 2 pęczki botwinki młodej 200 ml soku z buraków 30 dag fasoli jasiek duży 3 ziemniaki sól i pieprz do smaku    PRZYGOTOWANIE: Fasolę moczymy w wodzie przez minimum 12 godzin - ja namoczyłam ją na noc.  Z rana gotowałam fasolę przez 30 minut w wodzie w której

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Najprostsze spaghetti bolognese 203

taka prosta sprawa - potrzebujemy trzech godzin czasu, marchewki, selera, wina... Tania też w sumie nie jest. Dziś zrobimy zatem wersję najprostszą, najszybszą i najtańszą, a pyszną ;) Ten sos od lat jest moim daniem popisowym, jeśli mam być szczera, to była to chyba pierwsza rzecz, jaką nauczyłam się gotować w ogóle, poza wodą na herbatę :D Rada: w sezonie zawsze używajmy

Kulinarne zapędy Kokosa
Zupa jarzynowa z brukselką, fasolką szparagową i kalafiorem 221

Przygotowanie:  Warzywa myjemy i osuszamy.  Obrane marchewki i pietruszki kroimy w kostkę razem z cebulą. Kapustę szatkujemy, z fasolki szparagowej usuwamy ogonki i kroimy na trzy części, a z brukselek usuwamy twardą część i kroimy każdą na ćwiartki. Do wrzącej wody wkładamy umytą kość schabową i gotujemy, aż mięso będzie miękkie.  Gotową kość schabową wyciągamy z wody

Moja smaczna kuchnia
Mulligatawny. 172

skrzydełek kurczaka 1-2 duże cebule 1 -2 marchewki 1/2 selera 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 3 łyżki pietruszki posiekanej natka 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka imbiru 1/2 łyżeczki chilli pieprz, sól Skrzydełka umyć i zalać 8 szklankami wody osolonej, dodać marchew i seler. Gotować do miękkości..Odcedzić. Mięso ze skrzydeł obrać. Wszystkie przyprawy zmielić

Kulinarny karnet Christophera
Rozgrzewająca zupa jarzynowa z brukselką i fasolką szparagową 165

pieprz  Przygotowanie:  Warzywa myjemy i osuszamy. Obrane marchewki i pietruszki kroimy w kostkę razem z cebulą. Kapustę szatkujemy, z fasolki szparagowej usuwamy ogonki i kroimy na trzy części, a z brukselek usuwamy twardą część i kroimy każdą na ćwiartki.  Do wrzącej wody wkładamy umytą kość schabową i gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Gotową kość schabową wyciągamy

Moja smaczna kuchnia
Marokański tadżin z kurczakiem 159

przyprawy, chwilę podsmażamy aby uwolniły swój aromat. Dodajemy pomidory, marchewkę, paprykę i liścia laurowego. Smażymy, cały czas mieszając przez około 2 minuty. Kurczaka przekładamy do garnka. Następnie wlewamy   bulion. Wrzucamy rodzynki i wiśnie. Przykrywamy garnek i dusimy 10 minut. Pistacje podprażamy na patelni. Następnie odkrywamy pokrywkę, dorzucamy pistacji i gotujemy jeszcze przez jakieś 5 minut. Przygotować kuskus. Wsypać kaszkę

Mania Gotowania
Kapuśniak z białej kapusty 198

żeberek wieprzowych * 1/4 główki białej kapusty * 4 ziemniaki  * marchewka * pietruszka * 1/4 selera * pół małego pora * natka pietruszki, koperek * sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie Przygotowanie : Mięso zagotować, dodać przyprawy oraz pokrojoną włoszczyznę. Gdy mięso będzie miękkie, wyciągnąć i pokroić. Dodać poszatkowana kapustę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość gotujemy do miękkości ziemniaków, dodajemy mięso. Na talerzu posypujemy natką oraz

Magiczne Życie Marty
Chiński makaron z kurczakiem i warzywami 385

papryką słodką. Paprykę czerwoną i żółtą pokroić w paseczki, marchewkę obrać i pokroić w "zapałki". Kiedy kurczak będzie już usmażony dodać warzywa na patelnię. Smażyć przez około 5 min, dodać łyżkę sosu sojowego i dusić pod przykryciem przez około 10 min.  W tym czasie można przygotować makaron. Należy go gotować jedynie przez 3-4 minuty z dodatkiem soli

Zgrabne Gotowanie
Pikantna zupa wielowarzywna 197

gotowaniu. Podążaj za swoim smakiem - chciałoby się powiedzieć i dużo w tym racji. Ja staram się wyznawać tą prostą zasadę i właśnie w taki sposób powstała... Pikantna zupa wielowarzywna na żeberku przepis na duży, całorodzinny garnek Potrzebujemy: ok. 250 żeberka wieprzowego z kością 100 g rolady boczkowej lub parzonego, wieprzowego boczku w plastrach mix mrożonych warzyw (u mnie marchewka, pietruszka(...)przygotowujecie zupę po pracy, to dobrze byłoby to jednak zrobić. Żeberko zalewamy zimną wodą, tak żeby było całkowicie zanurzone, przykrywamy i stawiamy na średnim ogniu. Kiedy woda zacznie się gotować, zmniejszamy płomień, a z powierzchni wody zbieramy wypuszczone przez mięso szumy. Gdy je usuniemy, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, ziarna kolendry i pieprzu, a także sól. Gotujemy na małym ogniu

Ratunku obiad
Jedne z ulubionych ;) 186

później robimy pierogi. Nic się nie marnuje. Lubię takie rozwiązania. Lubię kiedy dzięki daniu z dnia poprzedniego, później mogę przyrządzić całkiem nową potrawę i to jeszcze jaką smaczną. Takie gotowanie daje mi ogromną satysfakcję. Jak już wcześniej pisałam, pierogi z mięsem to dla mnie nie nowość i tym razem postanowiłam trochę pokombinować, ale nie bójcie się, nie za bardzo. Ostatnio(...)udka z kurczaka ok. 30 dag ugotowanej szynki wieprzowej (jeśli kupujemy szynkę z kością, to samego mięsa powinno być właśnie 30 dag) 30-40 dag kiszonej kapusty 1 niewielką marchew 1 niewielka pietruszkę 1/4 dużego selera 2 ząbki czosnku 1 sporą cebulę przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek odrobina oleju do smażenia Do ciasta: 2 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej 2 szklanki

Ratunku obiad
Fricassee z piersi kurczaka. 1231

smaku fricassee ,czyli staroświeckiej pysznej potrawki ,decyduje soczystość mięsa i muślinowy biały sos. Potrawkę robimy zawsze z delikatnych ,białych mięs  i obowiązkowo na półmisku  powinna się znaleźć marchewka, zielony groszek ,pory czy brokuły lub kalafior. Do warzyw nie przygotowuje się oddzielnego sosu, wystarczy ten od potrawki ,podany w sosjerce. Składniki. 750 g piersi z kurczaka 1/2 cytryny(...)wlać wino i gotować ,aż wyparuje 1/3 płynu. Posmakować, może trzeba trochę przełamać cukrem ,smak cytrynowo-kwaśny. Ubić śmietankę, dodać do sosu. Dodać resztę masła i ubić sos ,wsypać kapary. Mięso ułożyć na półmisku żaroodpornym, polać połową sosu ,obłożyć warzywami i wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 min. Resztę sosu podać w sosjerce. Ja dodałem plastry marchewki i pora uduszone

Kulinarny karnet Christophera
Prawdziwy żurek z białą kiełbasą i żeberkami 184

najlepszą kuchnią babci. I wiecie co? Ja nigdy nie lubiłam żurku. Dopóki sama go nie zrobiłam ;)   Składniki: – 1 litr zakwasu* – 3-4 l wody – 3 marchewki – 1 niewielki seler – 1 por – 30 dkg wędzonki np. krotoszyńskiej – 50 dkg dobrej białej kiełbasy – 30-40 dkg boczku wędzonego surowego – 1 łyżka masła(...)kiełbasę, wędzonkę, liście laurowe, ziele, gotować około 20 minut. W międzyczasie zdejmować szumowiny. Kiełbasę i wędzonkę wyjąć; białą kiełbasę i wędzonkę pokroić w plasterki, kiełbasę razem z pokrojonym boczkiem zrumienić szybko na maśle. Por drobno pokroić i zrumienić na tłuszczu po boczku i kiełbasie. Por, kiełbasę, wędzonkę i boczek wrzucić z powrotem do żurku. Marchewkę i seler pokroić i dodać

Pociąg Do Kuchni
Pierogi z mięsem (z rosołu) 70

pasztet. ( Przepis na pasztet jest już na blogu). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Składniki Składniki na farsz: mięso z rosołu około 500 g część warzyw z rosołu ja dodałam 2 marchewki, 1 pietruszkę, kawałek selera, por ok.15 cm 500 g pieczarek 1 łyżka masła Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 2 żółtka 1 łyżka oliwy 0,5 łyżeczki soli(...)żeby ciasto „odpoczęło”. Wykonanie: Ciasto rozwałkowujemy na lekko podsypanej mąką stolnicy na odpowiednią grubość, pamiętajcie, żeby nie podsypywać zbyt mocno strony, którą będziecie sklejać ponieważ mogą rozpadać się podczas gotowania. Pozostałe ciasto cały czas trzymamy przykryte żeby nie obeschło. Wykrawamy szklanką i nakładamy farsz ok. 1 czubatą łyżeczkę w zależności od wielkości pierogów. Dokładnie zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy w lekko

To co lubię - gotuję i polecam
Hummus z pokrojonymi marchewkami- pasta na chleb, dip do warzyw 258

Hummus potrawa kuchni arabskiej, znana jako pasta podawana z chlebkami pita. Na świecie rozpropagowana przez wegan oraz wegetarian. Jej głównym składnikiem jest ciecierzyca, o której mogliście

Pause Gotowanie!

Proponowane wyszukiwania