gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:160/261)

Domowa kostka rosołowa. Domowa pasta bulionowa. Esencjonalna, bogata, zdrowa. 152

pietruszki, umorusanym w ziemi porem, bo wiedzą, że takie specjały kupią tylko nieliczni, w tym i ja. A dlaczego tak się dzieje tego nie wiem. Dlaczego ludzie wolą wybrać marchewkę prościutką i czystą, a pietruszkę wybieloną i równiutką? Tego nie zrozumię nigdy, szczególnie kiedy taką chemię wybiera babcia, która przecież musi pamiętać smak naturalnej i słodkiej marcheweczki z dawnych(...)regeneracji tkanek oraz magnezu , niezbędnego do ponad 300 reakcji biochemicznych, zachodzących w naszym organizmie oraz składniki budulcowe mózgu, krwi, kości i wielu innych tkanek. Wskazane jest, aby surowe i gotowane warzywa  oraz owoce stanowiły ponad 60% codziennej porcji jedzenia, co zapewnia równowagę kwasowo - zasadową i prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Podczas gotowania warzyw 30 - 60% zawartych w roślinach biopierwiastków przechodzi

Naturalna Kuchnia
Żurek na domowym zakwasie 77

liście laurowe i z 5 ziaren ziela angielskiego. Liczba porcji: 4 Czas przygotowania: 40 minut Składniki na żurek na domowym zakwasie: 2 l wody 2 ziemniaki 1 marchewka 1/2 korzenia selera 1 pietruszka 2 - 3 łyżki majeranku 500 ml zakwasu domowego do żurku 2 ząbki czosnku pieprz i sól do smaku 200 g wędzonki lub boczku wędzonego 300 g kiełbasy(...)najlepiej białej) 4 jajka ugotowane na twardo śmietana do podania (opcjonalnie) chrzan (opcjonalnie) Jak zrobić żurek na domowym zakwasie? Warzywa obrać i pokroić na duże kawałki, następnie gotować w 2 l wody do miękkości około 20 minut i wyjąć z wody. Do bulionu z warzyw wrzucić nakłute w kilku miejscach kiełbaski i gotować około 15 - 20 minut, aż będą ugotowane

Kuchcik gotuje
Hutspot 72

ziemniaków 2 cebule 750 g marchewki 40-50 g masła 30-40 ml mleka Sól Pieprz świeżo zmielony 400 g chorizo lub inna pikantna, wędzoną kiełbasa w orginale występuje Rookworst Jak zrobić Hutspot Warzywa obierz i pokrój w kostkę. Włóż do rondla i wlej tyle wody, by ledwo zakryć warzywa, gotuj je, aż będą miękkie. Na ostanie piętnaście minut włóż

RafalCook
Flaczki z boczniaków 105

Boczniaki myjemy i osuszamy, kroimy w paski. Marchewkę, pietruszkę i seler myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy a następnie wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i chwilę smażymy. Do garnka wlewamy wodę i dodajemy: grzyby, pokrojone warzywa, przesmażoną cebulkę i czosnek, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Gotujemy na małym ogniu ok 30 minut

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Chłodnik z cukinii z kolorowymi warzywami (Crema fredda alle zucchine e verdure colorate) 121

kroimy na kawałki i gotujemy w bulionie do miękkości. D odajemy 10 listków bazylii, 5 listków mięty oraz 1 ząbek czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Zup ę miksujemy na krem, następnie schładzamy w lodówce ok. 1-2 godziny.   Przed podaniem chłodnik  oprószamy świeżo startym pieprzem, dekorujemy drobno pokrojonym ogórkiem, marchewką i papryką. **** PREPARAZIONE Spuntate

La grande e la piccola cuoca
kalafiorowa zupa z koperkiem 139

czterech osób  2 marchewki ½ dużej główki kalafiora, lub jedna mała 1.5 litr bulionu warzywnego 2 łyżki oleju Pęczek kopru 40 g ryżu Szczypior Sól, pieprz Sposób przygotowania Olej rozgrzewamy w garnku, dodajemy ryż i przez 2-3 minuty przesmażamy (podobnie jak w risotto).  Następnie dodajemy bulion i całość gotujemy. Gotowa zupa kalafiorowa  Po 10 minutach dodajemy pokrojoną

Miód i pieprz
Pasztet z czerwonej soczewicy 122

łyżki siemienia lnianego, 1 cebula, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, kawałek pory, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki, 1 łyżeczka curry indyjskiego, pieprz, sól. Przygotowanie:  Cebulę kroimy w małą kostkę, a włoszczyznę ścieramy na tarce (można cebulę też zetrzeć). Warzywa podsmażamy na oliwie z oliwek. W rondelku gotujemy soczewicę w osolonej wodzie- woda musi sięgać

Aga w kuchni
Pasztet wielkanocny 162

wołowiny (szponder) 4 wątróbki indycze 3 marchewki 1 pietruszka 1/4 dużego selera 2 bułki namoczone w wodzie z mlekiem 5 jajek 1 gałka muszkatołowa pieprz, sól do smaku plastry słoniny/olej Indyka i wołowinę wrzucamy do zimnej wody z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem, zagotowujemy i zbieramy z wierzchu szumowiny. Gotujemy na malutkim ogniu przez 2h. Pod koniec gotowania

Przepysznik - BLW i nie tylko
Zupa kalafiorowa 107

Składniki Danie dla czterech osób  2 marchewki ½ dużej główki kalafiora, lub jedna mała 1 litr bulionu warzywnego 2 łyżki oleju Pęczek kopru 40 g ryżu Szczypior Sól, pieprz Sposób przygotowania Olej rozgrzewamy w garnku, dodajemy ryż i przez 2-3 minuty przesmażamy (podobnie jak w risotto). Następnie dodajemy bulion i całość gotujemy. Gotowa zupa kalafiorowa  Po 10 minutach

Miód i pieprz
Zupa gołąbkowa 161

saszetka białego ryżu (ok. 100g) 2 marchewki 1 średni seler 3 pietruszki 1 duża cebula olej do smażenia 1 porcja rosołowa 0,5l przecieru pomidorowego z kartonika przyprawa warzywna, sól, pieprz W garnku zagotowujemy wodę (około 3 litrów). Wkładamy do niej porcję rosołową, wrzucamy warzywa i kilka łyżeczek soli do smaku. Gotujemy wywar do miękkości jego ingrediencji, po czym wyjmujemy

Kuchenna Kontrrewolucya
Rosół z indyka 160

biegającym na wolności. Składniki -porcja indyka -marchewka, seler ,por ,zielonapietruszka -sól różowa himalajska, bo zdrowsza -przyprawa bez chemii Karahi Chicken Masala  SKWORCU -szczypta Kuchmistrza  SKWORCU -kluseczki na rosół jakie lubisz Umyj mięso z indyka, włóż do dużego garnka z jarzynami, zalej filtrowaną wodą. Dodaj przypraw i zamknij garnek. Nastaw na powlone gotowanie. Gdy rosół ugotuje się, odkryj pokrywkę

Z Kuchni Do Kuchni
Owsiano - żołędziowe pancakes z sosem porowo - marchewkowym :) 124

wody - 150 g marchewki - 45 g pora - 150 g piersi z kurczaka - przyprawy: sól, pieprz prawdziwy, pieprz ziołowy, imbir (wg uznania) Do zagęszczenia: - 15 g mąki owsianej (czubata łyżka) - 30 g jogurtu naturalnego - 2 łyżki zimnej wody Warzywa kroimy w talarki. Zagotowujemy wodę. Do wrzącej wody wrzucamy warzywa, gotujemy ok. 15 minut. Następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę pierś oraz przyprawy

Zdrowie na języku :P
Grünkern-Burger,kotleciki z zielonego orkiszu 168

wrzacym bulionem i gotowac 10 minut.W czasie gotowania zamieszac kilkakrotnie by nie przywarlo do dna garnka.Wylaczyc ogien i nastepne 10 minut zostawic na goracej plycie by" doszlo".W ciagu tego czasu wchlonie cala pozostala wode.Wystudzic.Marchew obrac i zetrzec na tarce .Szczypiorek posiekac.Cebule pokroic w drobna kostke.Ser zetrzec na tarce.Ugotowany orkisz wymieszac z marchewka,szczypiorkiem,cebula i serem.Dodac jajko

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Klasyczna pomidorowa z ryżem 301

kawałek pora kawałek selera 2 marchewki 2 kostki rosołowe 1 pietruszka 200 g koncentratu pomidorowego 200 g śmietany 30%  + do podania: biały ryż wedle uznania CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie:  Do garnka wlewamy wodę, wkładamy udka, oczyszczoną włoszczyznę i kostki rosołowe. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ognień i gotujemy 45 minut. Po tym czasie zupę

My Culinary Art
Zapiekanka chłopska 217

choć może brakuje trochę atmosfery ogniska i gotowania na świeżym powietrzu. W każdym razie ja dzisiaj zapraszam na taką wersję piekarnikową, którą nazwałem zapiekanką chłopską. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg ziemniaków, 500 gram wędzonego boczku, 250 gram kiełbasy śląskiej, 3 średnich cebul, 1 selera, 1 czerwonego buraka, 4 ząbków czosnku, 2 marchewek, 1 puszki rozdrobnionych pomidorów, oliwy z oliwek

Wyprawy kulinarne