gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:146/261)

Świderki w sosie śmietanowym z warzywami :) 109

śmietanowym (4 osoby) Składniki : 1 opakowanie makaronu świderki 1 słoik warzyw (marchewka, groszek, kukurydza) 2 ząbki czosnku 1 serek topiony z ziołami 1 śmietana kwaśna (500 ml, 12%) 10 dkg sera żółtego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 średnia cebula pieprz, bazylia, oregano, ostra papryka oliwa z oliwek Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Cebule kroimy w kostkę i wrzucamy

vegetanie
Zupa krem ze smażonej papryki z miodem, gorgonzolą i z kluseczkami. 237

bulionu: -porcja z kaczki -szyja indycza -dwa skrzydełka z kurczaka -3 marchewki -2 pietruszki -seler -3 ząbki czosnku -opiekana cebula -kilka listków laurowych -kilka ziaren ziela angielskiego Mięso zalewamy zimną wodą; miałem takie porcje zamrożone, więc zalewam wodą podgotowuje około 15 minut. Zbieramy ścięte białko, dodajemy warzywa i gotujemy na najmniejszym ogniu około 50 minut. Do zupy: -3 papryki czerwone

BaRepas
Zupa-krem królewska. 176

bardzo zadowoleni. SKŁADNIKI: 40 dag. filetu z kurczaka 1 udko 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera i pora 125ml śmietany słodkiej 18% 1 żółtko 1-2 łyżek mąki vegeta, sól, pieprz koperek lub pietruszka jak kto woli WYKONANIE: filet kroimy na kawałki i razem z udkiem, warzywami, vegetą gotujemy,  studzimy i miksujemy, następnie zaprawić mąką wymieszaną z niewielką ilością

Kuchnia Beaty
Sałatka czerwonej kapusty i kalafiora 211

listki estragonu woda Sposób wykonania : Kapustę czerwoną drobno poszatkować. Marchewkę oskrobać,opłukać i pokroić w krążki. Kalafior podzielić na małe różyczki.  Cebulę obrać i pokroić na cienkie paski. Wsypać do garnka ,zalać wodą dodać wszystkie składniki na marynatę prócz octu (ocet dodamy na końcu ) i chwilę gotować aby warzywa zmiękły.  Z papryki usunąć gniazda nasienne i wrzucić

Przepisy i porady kulinarne
ŁOSOŚ Z WARZYWAMI 174

 Smacznie, zdrowo, niskokalorycznie... :-) dla większości z nas (przynajmniej dla tej babskiej części) to bardzo ważne, aby właśnie takie cechy zawierał posiłek...Łosoś to tak szlachetna

Walijskie Pichcenie
Ale Meksyk! Zupa meksykańska 160

marchewką, groszkiem przyprawy : sól, pieprz, papryka ostra/słodka, czosnek, ser do posypania (u mnie Emmentaler) Przygotowanie  : 1.      Warzywa myjemy, kroimy. 2.      Mięso podsmażamy na czosnku i cebuli ok. 5 minut z każdej strony, aż będzie zarumienione. 3.      Gotujemy bulion. 4.      Do bulionu

Kitchens Alphabet
Pstrąg na niebiesko. 138

łyżki octu 0,25 l wino czerwone 1 p. włoszczyzny (2 marchewki,1.2 seler,1 pietruszka) 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego Sól, pieprz Żelatyna 1 białko do sklarowania Wykonanie: Do garnka wlać wodę, wino,ocet, obraną i umytą włoszczyznę, liść, ziele angielskie, sól i odrobinę pieprzu. Gotować 15 minut. Podczas gotowania wywaru, pstrąga wyfiletować, umyć i nadać

Kulinarny karnet Christophera
Zupa z żółtą fasolką szparagową 213

kurczaka 350 g żółtej fasolki szparagowej 1 średniej wielkości cebula 3 marchewki 2 pietruszki 1/3 białej kapusty 4 łyżeczki suszonego majeranku 2 łyżeczki suszonego cząbru sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Obraną marchew, cebulę i pietruszkę kroimy w kostkę. Skrzydełka przekładamy razem z warzywami do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez kwadrans. Po tym czasie dodajemy umytą fasolkę pokrojoną na kawałki

Moja smaczna kuchnia
Kwaśnica jak z Podhala 210

wieprzowe - kiszona kapusta wraz z sokiem - 400 g wędzonego boczku - 2 marchewki - 1 cebula - sól, pieprz - koper włoski (przyprawa) - ewentualnie 5-6 ziarenek kminku Do garnka wlewamy wodę, wkładamy wszystkie składniki oprócz kiszonej kapusty, mięso musi się ugotować i być miękkie, dodajemy kapustę kiszona w raz z sokiem. Gotujemy do miękkości. Szczerze polecam

SMYKWKUCHNI
Zupa rybna z pstrąga. 301

rybna z pstrąga. Składniki dla 4 - 6 osób: 3 pstrągi; 2 marchewki; pietruszka; kawałek selera; biała część pora; liść laurowy; 2 ziarna ziela angielskiego; kilka ziaren pieprzu; sól. Warzywa obieramy, myjemy kroimy na mniejsze kawałki. Warzywa zalewamy 1,5 l zimnej wody. Wsypujemy przyprawy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 min. Pstrągi filetujemy. Głowy, kręgosłupy

Miksturownik
Krem kartoflano-ogórkowy 181

kostkę - podsmaż na oleju, odrobinę posól. Ogórki pokrój w kostkę, marchew zetrzyj na na tarce o dużych oczkach. Dodaj do cebuli - duś około 10 min - aż ogórki staną się szkliste. Ziemniaki zetrzyj na tarce lub pokrój - ja starłam, żeby się szybciej ugotowały. Dodaj do ogórków, zalej wodą - gotuj. Dodaj kostkę rosołową, dopraw do smaku. Podawaj posypaną koperkiem i groszkiem ptysiowym

kolorowotorcikowo
Placuszki ziemniaczane z mięsnym farszem 162

Świetny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu czy resztek z pieczonego kurczaka, a także gotowanych ziemniaków. Placuszki są pyszne i sycące. Podane ilości mają charakter jedynie orientacyjny - ja wszystko robiłam "na oko", gdy zostanie farszu można nim posmarować naleśniki i wyjdą pyszne krokiety, jeśli zostanie ciasta - zrobimy kluski śląskie. SKŁADNIKI: Ciasto: ok 1 kg ugotowanych ziemniaków (najlepiej z poprzedniego dnia(...)uduszona cebulka, marchewka z rosołu itp. 1. Mięso (oraz ewentualnie warzywa) zmielić w maszynce do mięsa. Dolać bulion, doprawić. 2. Ziemniaki również zmielić, dodać mąkę ziemniaczaną, sól i jajka. Wyrobić gładkie ciasto.  3. Na stolnicy lub deseczce podsypanej mąką formować placki z ciasta, położyć na nie farsz, zwinąć, uformować ładną kulkę, rozpłaszczyć na placuszek. 4. Gotować w osolonej wodzie

Kto ugości moich gości?
Kapusta z rodzynkami i orzechami włoskimi 151

Kiedyś z ciekawości wypróbowałam ten przepis i przyznam, że od razu podbił moje serce i kubki smakowe. Jest to jeden z moich ulubionych przetworów! Kapusta smakuje

Di gotuje
Kurczak sezamowy (Sesame Chicken) 680

Kurczak sezamowy (Sesame Chicken)Składniki:1 podwójna pierś z kurczaka2/3 szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej1/3 łyżeczki sody1 jajkoolej do głębokiego smażenia1 łyżeczka soli½ łyżeczki pieprzuryż1/2 zielonej części cebulki dymki½ marchewki½ papryki3-4 grzyby mun (opcjonalnie)½ papryczki chili2 łyżki ziaren sezamuMarynata:1 łyżeczka przyprawy 5 smaków½ łyżeczki czosnku granulowanego2 łyżki sosu sojowegokilka kropel oleju sezamowegoSos:1 łyżka wina ryżowego (ja zastępuję(...)każdy kawałek.W woku rozgrzewamy olej.Smażymy mięso partiami na głębokim oleju, na złoty kolor (około 5-6 minut).Kurczaka przekładamy na osobny talerz, ręcznikiem odsączamy nadmiar oleju.Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Grzyby mun kroimy w cienkie plasterki. Wok czyścimy, rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy na nim warzywa oraz grzybki, przez około 4 minuty, aby były chrupiące. Gotowe

Mania Gotowania
Pasztet wieprzowy z pistacjami 199

Składniki: 140 g świeżego boczku( bez skóry) 330 g mięsa wieprzowego (z kulki, na szynkę) 250 g karczku 120 g wątróbki drobiowej 0,5 łyżki masła klarowanego 80 g marchewki 30 g pietruszki 30 g selera 60 g cebuli 3 kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy(większy) 5 ziarenek pieprzu czarnego 1 bułka czerstwa ( nie dmuchana) 2 jajka sól, pieprz(...)średniej wielkości kostkę. Obrać warzywa. Do garnka przełożyć mięso, warzywa, dodać ziele, liść laurowy, pieprz i zalać zimną wodą ponad dwa centymetry nad mięsem. Na wolnym ogniu pod przykryciem gotować, aż mięso będzie mięciutkie. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić i włożyć bułkę. Pozostawić do schłodzenia. Do szklanki odlać trochę gorącego "rosołu" dodać pistacje i moczyć je około 1 godziny

Ala piecze i gotuje