Składniki:3 szkl cukinii - obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić, odstawić na parę godzin i odcisnąć.2 szkl kaszy manny20 dag sera żółtego
charlotte gotujekurczak nie jest już miękki. Jeśli tak, wyjmujemy go, a resztę składników gotujemy na malutkim ogniu kolejne 2h. Po tym czasie sprawdzamy czy rosół osiągnął już zamierzony smak. Zestawiamy go z ognia, przecedzamy. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki, u mnie obowiązkowo w rosole ląduje pokrojona marchewka
Walijskie PichcenieSkładniki : 8 nóżek z królika 2 duże cebule 2 marchewki 1 duży kalafior 7 ziemniaków 50 ml oleju 100 ml mleka sól pieprz Przygotowanie: Kalafior i ziemniaki myjemy, osuszamy, oczyszczamy i wkładamy do garnka z osoloną (1 łyżka soli) wrzącą wodą, i gotujemy do miękkości. W innym dużym garnku smażymy na rozgrzanym tłuszczu w pół-talarki pokrojoną cebulę
Kuchnia Łukaszaostrości. Jestem w siódmym niebie! :) Składniki: 1/2 dyni hokkaido 1 l bulionu drobiowego (marchew, seler, pietruszka, skrzydełko z kurczaka) 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 2 łyżki jogurtu 1/2 łyżki mąki kukurydzianej przyprawy: sól, pieprz, 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie Sposób przygotowania: Do gotującego się bulionu drobiowego (gotujemy 15 minut) wrzucamy umytą, wydrążoną z nasion, obraną
Truskawkowa Fiestaczosnek, cały czas mieszamy do momentu aż cebula się zeszkli. Następnie dorzucamy marchewkę, pietruszkę, selera - podsmażamy jeszcze przez 2 min. Zalewamy 2-2,5l wody. Wrzucamy 2-3 listki laurowe, 3-4 ziela angielskie, 5 ziaren pieprzu, 2-3 szczypty soli. Dorzucamy grzyby suszone. Całość gotujemy 15 min następnie dorzucamy świeże grzyby i gotujemy kolejne 15 min. Podajemy zupę
Brzuszki Łakomczuszkiszklimy na niej drobno pokrojoną szalotkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy startą marchewkę i dusimy. Podgrzewamy wywar warzywny i wlewamy do rondelka. Dodajemy puree pomarańczowe, mieszamy i zagotowujemy, a następnie miksujemy blenderem, ale niezbyt dokładnie. Dodajemy do zupy indyjskie curry, oraz odrobinę chill do smaku. Gotujemy na małym ogniu bez przykrycia 2-3 minuty. Jeśli zupa jest za gęsta
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmakaron z dodatkiem pomidorówki ;) Polecam. Zaczynamy: Składniki: 6 podudzi kurczaka 4 marchewki 1 pieruszka kawałek selera 1 pasatta 1 koncentrat pomidorowy około 100 gr 2 ząbki czosnku 200 ml bulionu kurczakowego sól, pieprz, papryka 1 szkl ryżu Wykonanie: Myjemy i zciągamy skórę z udek. Gotujemy w osolonej wodzie, z dodatkiem ziarenek pieprzu około 40 min. Kurczaka wyciągamy z rosołu
Smaki Edytyduży pomidor 2 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego bulion drobiowy (skrzydełko z kurczaka, marchew, seler, pietruszka, cebula) przyprawy: sól, pieprz, 1 liść laurowego, 3 ziela angielskiego) opcjonalnie: 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Sposób przygotowania: Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy umyte skrzydełko z kurczaka, pokrojone i obrane warzywa. Gotujemy przez 15 minut. Następnie zaparzamy pomidora (zalewamy wrzącą wodą i czekamy około
Truskawkowa Fiestapewnością sie przyda ;) Zaczynamy: Składniki: około 1 kg buraków 2 pietruszki 3 marchewki kawałek selera 4 ząbki czosnku sok z jednej cytryny-4 łyżki soku sól, pieprz ziarnaka I mielony, 4 liście laurowe suszone warzywa mięso- kawałek wołowiny, wieprzowiny lub kurczaka do ugotowania wywaru Wykonanie: Gotujemy wywar na mięsie. Po ugotowaniu mięso wyciągamy. Dajemy liście laurowe, ząbki czosnku, około
Smaki Edytyprzyprawy: 2 listki laurowe, ziele angielskie (4 szt.), sól, pieprz, majeranek Obieramy warzywa. Marchewkę i selera kroimy w kostkę, ziemniaki w paski (takie jak na frytki), cebulę zawsze dodaję w całości. Kiełbasę najlepiej trochę podgotować przed dodaniem jej do żurku. Ja wrzucam ją zawsze do wrzątku, gotuję 10 minut i wylewam wodę. Dzięki temu zupa nie będzie za tłusta. Warzywa
Gotuj z MisiemZrobiłam bardzo fajną sałatkę na zimę. Będzie jako dodatek do obiadu i domowych hot-dogów. Latem trzeba się trochę napracować, żeby w zimie móc z tych
Ala piecze i gotujeZa niedługo święta a jak święta to musi być barszcz. Ale najlepszy na domowym zakwasie. Przed świętami dużo pracy ale zakwas można nastawić wcześniej. Gotowy zakwas
Ala piecze i gotujepowstała szybka zupa brokułowa. Składniki : * udko z kurczaka * brokuł * 3 ziemniaki * marchewka * pietruszka * seler * sól , pieprz * 2 łyżki jogurtu naturalnego * łyżka otrębów owsianych * koperek Przygotowanie : Mięso i włoszczyznę ugotować do miękkości. Pokroić ziemniaki w małą kostkę, dodać do zupy. Wyciągnąć mięso, pokroić. Dodać brokuł, gotować przez chwilę, przyprawić zupę. Jogurt wymieszać z otrębami, dodać do zupy. Zagotować wszystko
Magiczne Życie Martypolach. **************************************************************************** LEKKA ZUPA JARZYNOWA. (autorski; typu - przegląd lodówki;) dowolne mrożonki ( mnie marchew, brukselka ) 200g makaronu ryżowego 2 kostki rosołowe natka pietruszki dowolne przyprawy kwaśna śmietana woda Zagotowałam wodę. Na wrzątek wrzuciłam mrożonki. Zagotowałam, dodając w między czasie kostki rosołowe. Kiedy zawrzało, wsypałam makaron ryżowy. Gotowałam aż do jego odpowiedniej miękkości. Doprawiłam. Dodałam posiekana natkę. Zestawiłam z ognia do wystygnięcia
W kuchni Karmel-itkiKrewetki odmrażamy na sicie i pozbawiamy je ogonków. Obieramy marchewkę i kalarepkę, kroimy kalarepę w słupki, marchew w zapałki – musi być pokrojona najcieniej bo jest twarda, dłużej jej zajmie mięknięcie. Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki. Fasolkę pozbawiamy końcówek i kroimy na mniejsze kawałki. Ja kalafiora i fasolkę gotuję na parze, ale możecie je ugotować w wodzie. Powinny być(...)gotujemy kilka minut. Dodajemy ugotowane wcześniej kalafiora i fasolę. Dusimy całość do pożądanej miękkości warzyw, około 8-10 minut. Na koniec do woka wpadają gotowane, wcześniej rozmrożone krewetki. Całość gotujemy razem jeszcze 5-6 minut aż się zagrzeją. To curry według mnie najlepsze jest z brązowym, naturalnym ryżem, posypane świeżymi wiórkami kokosa lub posiekaną kolendrą. Porcja z przepisu wystarczy spokojnie
Karo in the Kitchen