wodą, spory garnek ok 4-5 l. Gotujemy, zbieramy szum, wrzucamy warzywa i gotujemy na małym ogniu. Flaczki zalewamy wodą po zagotowaniu, odlewamy wodę kilka razy do momentu ,aż zniknie nieprzyjemny zapach. Ugotowane do miękkości flaki dodamy do rosołu, z którego wyjmujemy warzywa , mięso. Marchewkę kroimy w plastry /kostkę dodajemy do rosołu. Doprawiamy przyprawą solą, pieprzem.na koniec wsypujemy
W kuchennym oknie Ewyugotowanego w osolonym wrzątku makaronu nitki 4 średnie marchewki 1 duży korzeń pietruszki 350 g pieczarek 5 łyżeczek suszonego majeranku sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Umyte i obrane jarzyny kroimy w kostkę razem z oczyszczonymi pieczarkami, zalewamy wodą i gotujemy, aż będą miękkie, dodajemy majeranek i doprawiamy do smaku, podajemy z makaronem
Moja smaczna kuchniagryczana. Co Wy na taki myk? 1 szklanka suszonych grzybów 1 litr rosołu warzywnego (marchew, pietruszka, por, ziele angielskie, liść laurowy) kasza gryczana sól, pieprz do smaku śmietana (opcjonalnie) Suszone grzyby zalałam wrzątkiem i moczyłam przez całą noc. Przygotowałam wywar warzywny, z którego na koniec gotowania usunęłam warzywa. Do wywaru dodałam grzyby wraz z wodą po nich. Gotowałam ok. 30min
bastalenaMożecie zabielić ją śmietaną, ale ja czasami wolę treściwe jedzenie w odrobinę lżejszej wersji. Polecam! mięso na wywar 1 puszka ciecierzycy 3-4 ziemniaki 2 pomidory 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1-2 łyżeczki suszonej natki pietruszki (może być świeża) 1 łyżeczka papryki ostrej (*) 1/2 łyżeczki(...)dodać pokrojone ziemniaki, marchew, pietruszkę oraz selera. Cebulę posiekać, pomidory bez skórki (**) pokroić w kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę i razem przesmażyć na łyżce oleju. Całość przełożyć do gotującej się zupy. Pod koniec gotowania na reszcie oleju podsmażyć pokrojoną w półplasterki kiełbasę, którą następnie należy przełożyć do garnka - razem z cieciorką uprzednio odcedzoną z zalewy. Gotową zupę doprawić
Di gotujeBrak pomysłu na obiad? Brak chęci na gotowanie? Życie na speed’zie? To proponuję obiad w 20 minut, który idealnie się sprawdzi w powyższych sytuacjach. Dodatkowo, zawiera w sobie rybkę, którą ostatnio staram się wpleść do mojego menu coraz częściej. Wstyd się przyznać, ale jak zrobiłam rachunek sumienia, to wyszło, że jadam ją od święta. Przyczyną tego jest fakt(...)oleju – 185 g 300g mieszanki warzyw świeżych lub mrożonych: marchewka, cukinia, papryka, fasolka szparagowa 1/3 łyżeczki chili ¾ łyżeczki oregano Sól Pieprz Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na odrobinie oleju zeszklić cebulę, czosnek i warzywa. Podlać bulionem. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić solą, pieprzem, chili i oregano. Wsypać makaron – gotować do miękkości wg instrukcji na opakowaniu, od czasu
Fabryka pomysłówmieć wpływ również na jego kolor – nie trudno zgadnąć, że wrzucenie ryby z bardzo ciemną skórą może skutkować ciemniejszą barwą wywaru. Taki sam efekt będzie miało ewentualne zwiększenie proporcji marchewki czy dodanie cebuli z łupinką (ostrożnie, musimy się wtedy upewnić, że cebula jest zdrowa w środku). Dobrze jeśli wśród kawałków ryby będą także głowy, ale w tym wypadku koniecznie pamiętajmy(...)ryby byśmy nie użyli, należy ją dokładnie wypłukać i odmoczyć – kilkukrotnie, zwykle łączny czas nie krótszy niż godzinę, aż stwierdzimy, że woda jest względnie czysta. Bulion w tej wersji gotujemy długo (ok. 3 godziny) i bardzo powoli. Na początku odszumowujemy go analogicznie jak np. rosół , a na koniec pozostawiamy do odstania przez co najmniej kilka godzin. Dopiero potem odcedzamy. Wszystko
Kulinarna PokusaSkładniki: 5 płatów śledzi matjas około 1 kg kiszonej kapusty 2 szt. marchewki papryka czerwona (można użyć wszystkich kolorów papryk, co zwiększy efektowność tego dania) 1
kgwjanczewoRybę po grecku serwuję nie tylko na kolację wigilijną. Lubimy bardzo i często pojawia się jako piątkowy obiad. Jest to moja wersja, ryba jest smażona i
NA MOIM TALERZUProsta słodka surówka do obiadku, pasuje do słodkich dań np. roladek z żurawiną czy zwykłego kotleta drobiowego w panierce z kokosa czy orzechów. Idealna do zjedzenia
Monia miesza i gotujespora marchewka 3 duże pieczarki 3 łyżki czerwonej soczewicy 1 łyżeczka mąki 200 ml buliony drobiowego lub wołowego sól pieprz 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 łyżka masła 1 żółtko około ½ szklanki mleka lub śmietanki Instrukcje Na dużej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Chwilę smażymy aż cebula się zeszkli, dodajemy mięso, startą marchewkę, pieczarki pokrojone na dowolne(...)cukierniczego wtedy wyjdą ładne rozetki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekamy około 30-35 minut, aż ziemniaki się zrumienią. Smacznego. zapiekanka mięsno ziemniaczana to co lubie gotuje i polecam Artykuł Zapiekanka mięsno-ziemniaczana pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecamgorącej wody szczypta soli Farsz: porcja kaczki , z rosołu 2 skrzydla indycze 1 marchewka, z rosołu 1/2 średniej pietruszki, z rosołu 1 średnia cebula 2 łyżki masła sól, pieprz, garść posiekanej natki pietruszki Wykonanie(...)zalepić dokładnie brzegi pieroga .Gotować partiami w dużej ilości osolonego wrzątku – ok. 3-4 minuty od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.Podawać gorące z ulubioną okrasą.:).... Czy chodziło Ci o: Skladniki Ciasto: 600 g mąki pszennej 60g masła 400 ml gorącej wody szczypta soli Farsz: porcja kaczki , z rosołu 2 skrzydla indycze 1 marchewka, z rosołu 1/2 średniej pietruszki
w mojej kuchnigotowałam już nie raz, ale smaczna, aromatyczna zupa grzybowa na warzywach to zupełnie inna sprawa. Miałam wiele obaw, ale udało się. Zupa jest lekka, dosyć delikatna, ale ma wyrazisty smak i aromat. Świetnie smakuje z kluskami - domowym makaronem, łazankami, albo jak u mnie z ręcznie robionymi włoskimi świderkami. Składniki: 1 garść suszonych podgrzybków 1 garść suszonych borowików 3 marchewki(...)litrze chodnej wody i zostawić najlepiej na całą noc. Warzywa obrać, przekroić na mniejsze części, zalać wodą 2 litrami wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i gotować na wolnym ogniu przez 2 godziny. W tym samym czasie ugotować grzyby w tej samej wodzie w której się moczyły. Wywar warzywny przecedzić i połączyć z grzybowym. Doprawić solą, pieprzem i gotować
Kulinarne InspiracjeZupę szczawiową gotuje zawsze wtedy kiedy nie mam czasu na gotowanie a coś ciepłego przydałoby się zjeść. Wystarczy chwila i zupa gotowa. Bardzo często mroże już uduszony szczaw na maśle a potem tylko wyjmuje z zamrażarki i jest jak znalazł(...)teraz zamiast korzystać z mrożonego wystarczy udać się na spacer i szczaw przynieść ze sobą, przyjemne z pożytecznym. A pyszna zupa zadowoli każdego. Składniki; 20 dag szczawiu (same liście) 1 marchewka mały kawałek selera 1 laska kiełbasy (może być parówka, zwyczajna - co tam macie) 2 łyzki masła sól, pieprz, przyprawa uniwersalna jajka 1 łyżka oleju śmietana 18% koperek Szczaw płukamy
Radość kipiąca uśmiechem.ugotowanego ryżu, kilka łyżek posiekanej natki pietruszki lub koperku, sól, pieprz do smaku Marchewkę, pietruszkę, ogórki i seler zetrzeć na tarce (lub pokroić w kostkę), ziemniaki pokroić w dość dużą kostkę, drobno posiekać pora. Włoszczyznę i ziemniaki przesmażyć krótko na niewielkiej ilości tłuszczu, zalać bulionem, gotować na małym ogniu, do miękkości składników. Pod koniec gotowania dodać posiekane mięso, koncentrat, fasolę
Lekcje w kuchnigarnka, zalewam zimną wodą, dodaje ok. pół łyżki soli i doprowadzam do wrzenia. Marchewkę, pietruszkę, seler obieram, kroje w słupki, cebulę obieram, koperek obieram z gałązek i drobniutko kroję. Gałązek nie wyrzucam. Warzywa dodaję do wywaru wraz z obranymi gałązkami z koperku i lubczykiem. Całość gotuję na wolnym ogniu ok. godzinę / półtorej, do miękkości mięsa i warzyw. Po tym czasie
Kuchnia z widokiem na ogród