krucha, soczysta i pełna smaku. Polecam nie tylko na niedzielny obiad. - kurczak - 2 marchewki - korzeń pietruszki - por - kawałek selera - sól, pieprz Tuszkę należy podzielić na części ( pałki, udka, piersi, skrzydełka, szyjka, korpus, podroby ). Jarzyny obrać. Mięso i warzywa należy zalać do równości wodą, dodać sól. Gotować do półmiękkości kury na wolnym ogniu. Na wywarze przygotować ulubioną zupę. - podgotowane części kury
kawawszklancewolnym ogniu. dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Następnie obieramy marchewkę i pietruszkę, po czym ścieramy na grubych oczkach - dajemy do reszty, która smaży się na patelni. Smażymy. W międzyczasie dodajemy posiekany drobno czosnek. Następnie do garnka wsypujemy pomidory z puszki. Lekko gotujemy, dodajemy opłukaną pod zimną wodą fasolę, którą musimy odsączyć. Łączymy wszystkie składniki. Kiedy nasz sos będzie
Kuchnia moimi oczamismakuje wszystkim domownikom. Wiosenna a jednak pożywna. Składniki - skrzydło z indyka - kalafior - marchewka 2 szt. - pietruszka korzeń - kawałek selera - kawałek pora - koperek - sól, domowa wegeta - śmietana 12% Wykonanie Skrzydło z indyka dziele na połowę, wkładam do dużego garnka, zalewam wodą,dodaję trochę soli i gotuję do miękkości.Kiedy jest już miękkie,dodaję rozdrobiony na różyczki kalafior, pokrojonego
Kuchnia z widokiem na ogródpodrzewamy olej, wrzucamy dymkę i na lekkim ogniu podduszamy. Po kolei wrzucamy ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler. Wszystko chwilę przesmażamy, aż zacznie się delikatnie karmelizować. Dodajemy płatki chili, kumin, kolendrę, curry i wszystko jeszcze chwilę przesmażamy, aż zacznie unosić się piękny zapach przypraw. Zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości. Następnie wszystko blendujemy na gładką masę. Doprawiamy jogurtem (ja zawsze najpierw hartuję
Kulinarna rozmowawina1,5 l bulionułyżka masła1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%sólbiały pieprzPrzygotowanie:Seler naciowy, marchewkę i ziemniaki kroimy w kostkę i przekładamy do garnka. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i lekko rumienimy. Przekładamy do garnka z warzywami, zalewamy bulionem, dolewamy wino i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Gotową zupę miksujemy, wlewamy śmietanę, mieszamy i jeszcze chwilkę gotujemy. Doprawiamy
Oryginalny smakpasta wasabi sos sojowy imbir marynowany Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, ogórka i marchewkę obieramy i kroimy wszystko w paseczki. Łososia w bardzo cienkie plastry, następnie w paski. Ryż należy dokładnie wypłukać, następnie ostawiamy na sitku. Czekamy aby odciekł, następnie przekładamy go do garnka do gotowania ryżu wlewamy szklankę (250 ml) wody. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień
Malinowe Pocałunkiczyszczone sodą. Najlepiej kupować włoszczyznę tak, by miała ślady ziemi :) Składniki: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 ziemniak, 100 g piersi z indyka, wody tyle, by przykryła nam warzywka i mięsko. Warzywka obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę. Mięsko myjemy i kroimy. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odlewamy wodę, ale nie wylewamy jej. Miksujemy warzywa z mięsem, dolewamy
Aga w kuchniskrzydełka kurczaka 2 nóżki kurczaka 1 1/2 litra wody 1 marchewka mały kawałek selera 4 ziemniaki 1/2 kg szczawiu sól, pieprz śmietana 4 jaja na twardo Wykonanie: Do garnka wkładamy mięso, zalewamy zimną wodą, dorzucamy marchew, ziemniaki i seler pokrojone w kostkę. Gotujemy do miękkości warzyw. W międzyczasie szczaw moczymy w zimnej wodzie i bardzo dobrze
Kulinarne przygody Gatitywędzona kość 1 1/2 woreczka kaszy jęczmiennej mazurskiej 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 5 ziemniaków średniej wielkości 1 liść laurowy sól, pieprz do smaku 1/2 pęczka natki z pietruszki do posypania Przygotowanie: Wędzoną kość wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez kwadrans. Wsypujemy kaszę oraz dodajemy liść laurowy, obrane warzywa
Moja smaczna kuchniaciągu 24 godz. , jeśli nie przyjmuje się innego pokarmu . Spożywając po jednej marchewce na czczo i wieczorem niszczy owsiki " - tyle o marchwi z "Apteki natury " - Jadwigi Górnickiej . A teraz o buraku z tej samej książki : " BURAK pobudza apetyt , jest odświeżający i łatwostrawny .Utarty burak gotowany , zmieszany z tartym chrzanem z dodatkiem kminku czyli ćwikła , poprawia pracę wątroby , odkwasza , ułatwia trawienie
Proste Potrawypieprz prawdziwy i ziołowy, lubczyk, oregano, tymianek, szałwia olej, sól warzywa: u mnie marchew, pietruszka, kapusta, czosnek, a może być jeszcze cebula, brukselki, brokuły - to co lubimy, ale dobieramy warzywa tak by podczas pieczenia z mięsem "doszły" równocześnie. A jeśli tak jak u mnie najszybciej gotowała się kapusta, to dołożyłam ją najpóźniej. Mogą też być warzywa mrożone, ale wtedy dodajemy
Proste Potrawyudziwnień - wersja najsmaczniejsza :) SKŁADNIKI 1 kg marchewki 1/2 kg pietruszki 2 duże ziemniaki 5 jajek ugotowanych na twardo 2-3 ogórki kiszone 3 jabłka 1 puszka groszku konserwowego majonez -300 ml sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Marchew, pietruszkę i ziemniaki gotujemy bez obierania ok.35-40 minut - nie rozgotowując- by warzywa były
Moje Kuchenne Rewelacjekwaszona kapusta, jak nazwa wskazuje, potraktowana zostaje kwasem - octem, natomiast kiszona nie. Proces kiszenia trwa o wiele dłużej i zachodzi dzięki soli, w sposób naturalny. Kiedy gotujemy na jakimś mięsie, ale też i na kiełbasie, powinno wrzucać się je do zimne wody. Dlaczego mięso wrzucamy do zimnej wody? W zimnej wodzie soki zawarte w mięsie podczas wzrastania temperatury "wyjdą(...)marchewki 1 pietruszka 4 ziemniaki połowa selera 1 cebula 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżki majeranku Warzywa obieramy i kroimy: ziemniaki w kostkę, pietruszkę, marchew i seler w plasterki, obraną cebulę siekamy drobno. Cebulę szklę na łyżce oleju, dodaję warzywa prócz ziemniaków i chwilę podsmażam, następnie zalewam wodą. Ziemniaki gotuję osobno - kwas
W kuchni Karmel-itkimożna dowolnie modyfikować przyprawami i ziołami, zatem ilość możliwości smakowych jest ogromna niczym paleta barw. Składniki: 500 g rozbefu wołowego 2 udka kurze 5 niedużych kapeluszy suszonych prawdziwków 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 średniego selera 1 podpieczona cebula 2-3 ząbki czosnku 1 liść kapusty 1 listek laurowy 2-3 ziela angielskie 3 łyżki mrożonego(...)wolnym ogniu. Zdjąć łyżką szumowiny, dorzucić obrane warzywa korzeniowe, liść kapusty, czosnek, podpieczoną na ogniu cebulę, listek laurowy i ziele angielskie. Dorzucić suszone prawdziwki,doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu przez 2 godziny...rosół ma tylko pyrkać. Podawać z makaronem lub lanymi kluskami, surowym pokrojonym porem i lubczykiem... Smacznego
Gosia gotuje