Przepis autorski (mój). Zupa jest rozgrzewająca, syta i niesamowicie smaczna. Jeśli lubicie ostre smaki - dodajcie chilli lub więcej papryki ostrej. mięso drobiowe na wywar (u mnie
Di gotujepietruszki sposób przygotowania Do sporego garnka wkładamy połowę umytego pora, razem z łodygą selera, cebulą, pietruszką, oraz marchewką. Całość zalewamy zimną wodą ( tak by wszystkie składniki były przykryte), dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, oraz sól, zagotowujemy i na niewielkim ogniu gotujemy warzywa, przez trzydzieści minut. Teraz do ugotowanych warzyw dodajemy pęta kiełbasy i parzymy je ( w temperaturze
Miód i pieprzsmaku Do garnka z wodą włożyłam korpus z kurczaka,pokrojone warzywa, ziele angielskie i liście laurowe. Gotowałam około 30 minut. Na maśle podsmażyłam pokrojoną cebulę i kawałek pora. Dodałam je do zupy. Wyjęłam mięso i włoszczyznę. Zostawiłam w zupie trochę marchewki. Doprawiłam solą i pieprzem. Dodałam szczaw. Podgotowałam jeszcze trochę wszystko i zmiksowałam zupę blenderem. Ugotowałam osobno ziemniaki
potrawyregionalnemorska, pieprz chilli - ewentualnie oliwa Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Natkę posiekać. Bakłażana, kabaczka i marchewkę pokroić w średnią kostkę, skropić oliwą i wstawić do piekarnika. Po kwadransie dodać pomidorki i piec jeszcze 10-15 minut. Komosę przepłukać i gotować w szklance osolonej wody przez około 20-30 minut, aż kasza będzie miękka i wchłonie cały płyn. Upieczone
wyzwania kuchennewieprzowych i wołowiny Schab w galarecie Galaretka z kurczaka Dzisiejsza galareka powstała z mięsa, na którym gotował się pyszny rosołek. Zrobiłam ją w małych porcjachm, wygodnych do konsumcji. Idealna na zblizajace się Święta. Składniki: 1 kg antrykotu 4 udka 3 marchewki 1 cebula 1 nieduży seler 1średnia pietruszka 2 gałązki listków selera 2 klistki laurowe 4-5 kulek
Gosia gotujeCzas w końcu dokończyć wrzucać na bloga Świąteczne pzepisy, a jest tego jeszcze trochę. Zdecydowanie gotowanie i zdjęcia idą mi szybciej. Dzisiaj na tapetę trafia sałatka jarzynowa. Lekko zmodyfikowana, ale bardzo smaczna, serdecznie polecam. Składniki: 4 średnie ziemniaki 2 marchewki 1 średni seler 1 pietruszka 1 długi ogórek ( okolo 20 cm) 2 ogórki kiszone
Gosia gotujepapryki - 580 g ogórków gruntowych - 410 g cebulki - 400 g fasolki szparagowej (żółtej i zielonej) - 260 g marchewki - sól - przyprawy (pieprz ziołowy, pieprz prawdziwy, papryka ostra, pieprz cayenne, zioła prowansalskie) Końcówki fasolki obciąć, zagotować wodę, wrzucić je na osolony wrzątek i gotować przez 5 minut od ponownego zagotowania. Wszystkie składniki oczyścić i pokroić wg upodobań, jako że jest to sałatka
Zdrowie na języku :Polej z pestek winogron, wrzucamy cebulę do zeszklenia. Szatkujemy cienko kapustę, dodajemy do cebuli razem ze startą marchewką. Smażymy, mieszając, aby się nie przypaliła. Dodajemy pokrojony w talarki por. Całość smażymy nie dłużej, jak 10 minut. W międzyczasie w bulionie warzywnym gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie dokładamy do garnka kapustę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki
mojewypiekiinietylkowsypać mąkę i obtoczyć w niej klopsiki. Zagotować wodę, wrzucić do niej liść laurowy, ziele angielskie, marchewkę (ja do smaku dorzuciłam jeszcze pietruszkę i kawałek selera naciowego), ew. kostkę rosołową. Chwile pogotować, aby wywar nabrał smaku, po czym i na gotujący się bulion wkładać pulpety. Gotować ok 25 minut. Po ugotowaniu przełożyć na talerz, a bulion zostanie wykorzystany
Walijskie Pichcenielaurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu 30 dag mięsa wieprzowego z kością, 5 ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 por, tylko biała część 1. Fasolę moczymy na noc , lub używamy świeżej jeśli jest dostępna. Mięso i fasolę gotujemy w dużym rondlu i sukcesywnie dodajemy warzywa. Marchew, pietruszkę, selera i połowę buraków ścieramy na tarce o grubych
Apetyczna babeczkawlać wodę, zamknąć szybkowar i od chwili zagotowania gotować na minimalnym ogniu z 35 minut po zakończeniu gotowania zostawić szybkowar a ciśnienie samo zejdzie - z 10-15 minut, szybkowar otworzyć i cedzakiem wyjąć składniki rosół podać z ugotowanym makaronem nitki, z marchewką i natka pietruszki, dodać [pie[rzu mielonego do smaku porcje drobiowe obrać z mięsa bez skórek, chrząstek, dodać
W Mojej Kuchni Lubiędnem włóż kaczuszkę .Dolej wody. Dodaj łyżkę estragonu Skworcu. Nastęnie opal cebulę nad ogniem i wraz z marchewką, selerem i czosnkiem dodaj do garnka. Następnie dodaj pół łyżki pieprzu ziołowego Skworcu. Na koniec dodaj zieloną natkę selera, posól. Zamknij garnek i gotuj kilka godzin na bardzo małym ogniu. Międzyczasie ugotuj makaron typu krajanka. Rozłóż makaron na talerze. Rozlej rosół
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: 800 g łuskanego grochu (połówki), 600 g żeberek, 150 g wędzonych żeberek, 1 cebula, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/4 selera, 4 ziemniaki, przyprawy: pieprz, sól, majeranek. Przygotowanie: Żeberka kroimy co jedną lub dwie kości. Zalewamy je zimną wodą i gotujemy ok. 40 minut. Następnie dodajemy opłukany groch i gotujemy następne 40 minut, co jakiś czas mieszamy
Aga w kuchniczeka gotowe i okazuje się, że nie ma w domu kapusty? Nadziewane cukinie :) Składniki: 2 cukinie 3 marchewki pietruszka kawałek selera cebula kawałek pora domowa kostka rosołowa warzywna 2-3 ząbki czosnku papryka słodka papryka ostra sól pieprz zioła prowansalskie Warzywa gotujemy w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej i czosnku na półtwardo (dojdą podczas pieczenia). Cukinię przekrawamy wzdłuż na pół
chwile dla mniejest naprawdę prosta w wykonaniu i oddaje nam wszystko co najlepsze :) Zaczynamy: Składniki: 6 ziemniaki 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 3/4 kubka kaszy jęczmiennej 2-3 udka kurczaka sól, pieprz, liść laurowy, natka pietruszka 400 ml bulionu kurczakowego Wykonanie: Gotujemy udka z kurczaka, doprawiamy liściem laurowym, solą i pieprzem- około 40 min. W międzyczasie obieramy i kroimy w kostkę
Smaki Edyty