gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:117/261)

Barszcz ukraiński z fasolą 179

rosołu choć można użyć też wywaru jarzynowego lub ugotować na "kości". Dzieciom bardzo posmakowała fasola i wyjadały z barszczu tylko ją. Zapraszamy do spróbowania! 1 średni buraczek ćwikłowy 1 marchewka 1 pietruszka 1/2 selera 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli 2 szklanki fasoli typu jaś kilka szklanek rosołu mąka i olej do zasmażki sól pieprz czarny pieprz ziołowy gałka(...)marchew, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki pokroić w kostkę. Wcześniej namoczoną fasolę ugotować. Wszystko połączyć ze sobą i zalać rosołem. Doprowadzić do wrzenia i gotować, aż warzywa  będą miękkie. Cebulkę pokroić w kostkę, poddusić, czosnek przecisnąć przez praskę i wszystko dodać do zupy. Doprawić solą, pieprzem czarnym, ziołowym, gałką. Z mąki i oleju zrobić

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Anyżowa pomidorówka na rozgrzewkę 208

Warzywa użyć do zrobienia sałatki lub z marchewki zrobić farsz do pierogów albo jarzynkę. * Zrobiłam mały eksperyment z tym obsmażaniem korpusu .Kiedyś robiłam zupy na pieczonych kościach wołowych i korpusach po upieczonym drobiu - były bardzo smaczne .Ponieważ raczej do tego nie wrócę bo za mało używam piekarnika ( takie porcje jakie ja gotuję to było by zbrodnią go uruchamiać ), to sprawdzam

Buniabaje w kuchni
Gulasz wołowy na piwie 232

świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Danie gotujemy dzień przed podaniem – gulasz musi koniecznie postać przez noc, aby nabrać smaku i zgęstnieć. Wołowinę kroimy w kostkę ok. 1,5×1,5 cm, a następnie oprószamy mąką (1-2 łyżki). Warzywa obieramy. Ziemniaki, selera i kalarepę kroimy w dużą kostkę ok. 2 x 2cm. Marchewkę kroimy w grube

Poezja smaku
Szybki barszcz ukraiński 126

Dzień dobry Mało zup znajdziecie na tym blogu. A bez zupy nie wyobrażam sobie obiadu. Wymyśliłam sobie barszcz ukraiński bez uciążliwego moczenia i gotowania fasoli. Po prostu kupiłam Jaśka w puszce. Trudno go kupić, ale bywa czasem średni Jasiek w sklepie. Od dawna więc robię barszcz w ten sposób. Więcej, tak się rozbestwiłam, że i fasolową czasem tak robię. Polecam(...)Skrzydełka i żeberko włożyłam do wody i zagotowałam. Odszumowałam i dodałam przyprawy. Buraki, marchewkę, pietruszkę i seler starłam na jarzynowej tarce. Kapustę i pora pokroiłam w paseczki. Ziemniaki pokroiłam w kostkę. Fasolę odsączyłam z zalewy i dobrze opłukałam.Wszystko oprócz ziemniaków i fasoli włożyłam dowywarui gotowałam do miękkości. Dodałam ziemniaki i przeciśnięty czosnek, a kiedy były miękkie wsypałam wiśnie

Co w garnkach piszczy
rosol z bluszczykiem kurdybanku i mieta 129

łyżeczki pieprzu sol do smaku Wykonanie Bluszczyk kurdybanek Wlać wodę do wolnowaru, dodać kurczaka .Obrane i pokrojone marchewki, kawałek selera, kawałek pora, korzeń pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie,kurkumę ,pieprz,oraz mięte. Dodać ,opaloną cebulę i włączyć na noc wolnowar na powolne gotowanie. Pod koniec gotowania rosołu, dodać 1 łyżeczkę suszonych lub surowych liści kurdybanku. Nadaje on potrawom delikatny, ziołowy

mojej kuchni
Wieprzowina po chińsku z ryżem 297

Jeżeli zdecydujecie się go przygotować, zostawcie komentarz, napiszcie jak smakowało Zobacz też: Szybki ryż z brokułami i marchewką Kurczak z papryką, ananasem i ryżem Kurczak w kurkumie z papryką i orzeszkami ziemnymi Przepis na wieprzowinę po chińsku Drukuj przepis Porcji: 4 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 500 g łopatki wieprzowej średnia biała cebula 3 ząbki czosnku 400 g mieszanki warzyw

Kuchnia Bazylii
Zupa dyniowa wg Aleex 187

skóry • włoszczyzna: 2 średnie marchewki, pietruszka, kawałek pora, cebula • kawałek świeżego imbiru, ok. 3 cm, • sól, pieprz, curry, ostra paprika, • kwaśna śmietana 18% • prażone pestki z dyni • 1 duży ząbek czosnku • 1 duża szalotka • 1 łyżka oleju Sposób przygotowania: 1. Z włoszczyzny ugotować bulion. Doprawić go solą i pieprzem. Z ugotowanych warzyw zostawić marchewkę, inne możemy wykorzystać inaczej. Teraz(...)Podsmażyć aż zmięknie. 6. Imbir obrać i pokroić w kosteczkę. 7. Dynię przełożyć do garnka. Dodać ugotowane marchewki. 8. Doprawić imbirem, solą, pieprzem, ostrą papryką i curry. 9. Dolać część bulionu warzywnego. Powinno go być tyle, by sięgał do poziomu dyni. 10. Gotować zupę do miękkości dyni. 11. Odlać część wywaru z ugotowanej zupy do kubka. 12. Zupę zmiksować

W mojej kuchni
najlepsza zupa z leśnych grzybów 150

sól, pieprz sposób przygotowania Kawałki kurczaka myjemy i wkładamy do garnka razem z selerem naciowym, cebulą, oraz marchewką. Całość zalewamy zimną wodą ( tak by wszystkie składniki były przykryte), dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, pieprz, oraz sól, zagotowujemy i na niewielkim ogniu gotujemy wywar, przez 50-60 minut. W tym czasie czyścimy grzyby i myjemy je ( jeżeli jest taka potrzeba

Miód i pieprz
Pasztet drobiowy z leśnymi grzybami 188

aluminiowe Potrzebujemy: 1 udko z kurczaka 1 podwójna pierś z kurczaka ok.20dag wątróbki z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 30dag grzybów leśnych 3 jajka liść laurowy ziele angielskie 1/2 łyżeczki szczypta cukru S&P Pierś z kurczaka i udko gotujemy z warzywami i z dodatkiem soli, pieprzu, ziela angielskiego, listka laurowego. Studzimy. Wątróbkę czyścimy. Cebulę kroimy

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Gulasz z dzika 275

liść laurowy, owoce jałowca, ziele angielskie i tymianek.  Dodajemy pokrojoną marchewkę, seler, paprykę, pieczarki i suszone grzyby. Zalewamy to pozostałym winem, dodajemy przecier i miód z musztardą. Doprawiamy  niewielką ilością przypraw i na małym ogniu gotujemy pod przykryciem ok 2 h co jakiś czas mieszając. Po tym czasie jak mięso będzie

Niezły Młynek
Ciasto marchewkowe 687

składniki: 4 jajka 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki brązowego cukru 1 szklanka oleju 4 sztuki sporych marchewek 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do

Luźna Kuchnia
Zupa jarzynowa z melisą cytrynową 167

baby potatoes) albo młode - kawałek ugotowanego kalafiora - 3 papryki ramiro - 2 ząbki czosnku - kawałek pora - 2 marchewki (u mnie z rosołu) - gałązki świeżej melisy cytrynowej   Bulion zagotowujemy. Obrane i umyte ziemniaki kroimy na ćwiartki. Dodajemy do bulionu. Od tej chwili czas gotowania zupy nie może przekroczyć 15 minut. Ziemniaki są właśnie takim „wyznacznikiem” czasu dla tej zupy. W kolejności

mojewypiekiinietylko
Barszcz na zakwasie 248

zakwasu. Jeśli tego nie zrobiliście polecam równie dobry i esencjonalny barszcz z pieczonych buraków.Składniki:włoszczyzna (2x marchewka, 2x pietruszka, kawałek pora, kawałek selera, natka pietruszki)1 surowy burak1-2 liście laurowe5 ziaren ziela angielskiego5 ziaren czarnego pieprzuok. 500 ml wody z gotowania grzybów (np. po uszkach)ok. 500 ml zakwasu na barszcz (lub więcej)sok z cytryny (do smaku

Poezja smaku
Makaron ryżowy z warzywami. 244

bazylią.  Ale czasami lubię iść sobie na skróty ;) Składniki: opakowanie makaronu ryżowego  2-3 marchewki 2 nieduże pietruszki 1 mały seler 1 mały por 1/2 cebuli czerwonej 2-4 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku oliwa z oliwek Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta. Po ugotowaniu zostawiamy do wystudzenia. Warzywa myjemy i obieramy. Marchew, pietruszkę, selera strugamy obieraczką

Malinowe Pocałunki
Ogórki konserwowe łagodne 202

słoika dodać łodygę kopru, 1 listek laurowy, 2-3 ziarna ziela angielskiego, ćwiartkę cebuli i kilka plasterków marchewki, 2 ząbki czosnku, kilka ziaren gorczycy. 2. Przygotować zalewę z podanych składników, zagotować i przestudzić. Zimną zalewą zalać ogórki w słoikach. Zakręcić szczelnie i gotować słoiki do momentu zmiany barwy ogórków. Z 10 kg ogórków, wychodzi ok. 20 litrowych słoików

Apetyczna babeczka
Zupa z botwinki z jajkiem 200

sztmarchewka - 1 sztbulion - 2 litrykoperek  pokrojony   -2 łyżkiśmietana - 1,5 łyżkimąka - 1 łyżeczkaziemniaki -3 sztPRZYGOTOWANIEZiemniaki, marchewkę i pietruszkę obrać, opłukać, pokroić w kostkę.Botwinkę opłukać, liście i łodyżki pokroić w słupki, buraczki w kosteczkę.Buraczki zalać w misce 1 szkl gotowaną wodą, odstawić na 5 minut.Po tym czasie przecedzić buraczki i dodać z innymi warzywami do bulionu, gotować

Kuchnia Danusi
Sajgonki z kurczakiem 384

mieć córki ! Czasami to one szkolą mnie kulinarnie. Tym razem ja robiłam za pomoc kuchenną :-), a gotowała Starsza. Sajgonki smażyłyśmy na patelni, jednak następnym razem w ruch pójdzie frytownica. Sajgonki z kurczakiem Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 spora cebula 1 marchewka 1 garść namoczonych wcześniej grzybów Mun 1/2 szklanki pędów bambusa 1/2 szklanki kiełków sojowych 2 szklanki pokrojonego

Kulinarne przygody Gatity
Zupa jarzynowa z kaszą jaglaną 187

całości, gotujemy Ostatecznie doprawiamy zupę majerankiem, papryką, pieprzem mielonym, kostką mięsną i dokładamy ugotowaną kaszę jaglaną Całość gotujemy jeszcze do połączenia smaków, około 10 min. Zupa ma w składzie wiele warzyw przez to jest aromatyczna, a dzięki buraczkowi i przesmażanej na tłuszczu marchewce - ( do smażenia najsmaczniejsze będzie tu masło klarowane   ) zyskuje piękny, złocisty kolor :) Warto pamiętać, że zupa

Proste Potrawy
Sałatka z białej kapusty "JAK U CHIŃCZYKA" 48836

octu winnego 1 szklanka oleju 1 szklanka cukru 1 łyżeczka soli Białę kapustę myjemy i szatkujemy. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w "piórka".  Do garnka wlewamy ocet, olej, wsypujemy cukier i sól. Zalewę gotujemy. Gdy zalewa wystygnie należy zalać nią wszystkie pokrojone składniki i wymieszać. Smacznego

Salonik smaków
BARSZCZ WIGILIJNY 512

podany z   uszkami . Składniki 2 litry wody 1 burak z zakwasu buraczanego 1 pietruszka 2 marchewki mały kawałek selera 1 por 3 suszone grzyby pieprz sól do smaku Przygotowanie  1.Wszystkie warzywa (bez buraka z zakwasu i grzybów) myje obieram, i gotuje wywar do chwili aż warzywa będą miękkie. Następnie wywar przelewam przez sitko, wywar doprawiam do smaku

RAROSSA
1496. Rosół z "naleśnikowym makaronem" 202

Wszystko składniki na naleśniki razem wymieszać .Odstawić na chwilę, a następnie smażyć naleśniki.Pokroić na cienkie paseczki. Marchewkę obrać, cebulę opalić ,kurczaka umyć.Wszystkie składniki umieścić w dużym garnku i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień do minimum .W trakcie gotowania zbierać "szumowiny".Doprawić w razie potrzeby. Odstawić z ognia. Pocięte paseczki przełożyć do miseczek i zalać rosołkiem

Moje domowe kucharzenie
Rosół z kluskami lanymi 361

całości nad płomieniem kuchenki gazowej 1 por [biała część] sól, wegeta liście laurowe ziele angielskie koperek Marchewkę obrać, cebulę opalić ,kurczaka umyć.Wszystkie składniki umieścić w dużym garnku i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień do minimum .W trakcie gotowania zbierać "szumowiny".Doprawić w razie potrzeby. Odstawić z ognia. 4 łyżki mąki 2 jajka sól lubczyk Jajka wbić

Moje domowe kucharzenie
Kapuśniaczek z kuskusem 161

Pyszna zupka.. porcja rosołowa  kasza kuskus  Kupiec kawałek młodej kapusty  marchewka  ziemniaki sól,pieprz listek , ziele koperek Porcję rosołową umyć, zalać wodą, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew i poszatkowaną kapustę.Dodać listek, ziele, sól.Gotować do miękkości, pod koniec dodać kaszkę kuskus.Dodać koperek, w razie potrzeby doprawić

Moje domowe kucharzenie
Prosty pomysł na obiad 359

kukurydzy konserwowej 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki Olej do smażenia Sól, pieprz do smaku Przepis: Makaron gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy mięso mielone do momentu aż się zarumieni. Fasolkę oraz marchewkę (startą na grubych oczkach) należy wcześniej ugotować i następnie dodać do mięsa. Na patelnię dodajemy pomidory, kukurydzę

Emcia Pichci
Zielona soczewica w pomidorach pelati 204

kroimy w drobne plasterki. Podsmażamy na oliwie z oliwek extra vergine. Podsmażoną cebulę przekładamy do garnka, dodajemy marchewki umyte, obrane i pokrojone w słupki.Dodajemy soczewicę oraz pokrojone w grubą kostkę pomidory i sól. Dusimy klika minut. Następnie zalewamy litrem wody i gotujemy do momentu, gdy soczewica będzie miękka. Dodajemy sos z pomidorów pelati oraz umytą i posiekaną natkę pietruszki

Moja smaczna kuchnia
Zupa kurkowa. 195

gęsty jogurt, niestety serce łasucha u mnie wygrało nad silną wolą i wybrałam serek topiony) 2 małe marchewki mała pietruszka mały por malutki seler 5 ziaren pieprzu 2 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe gałka muszkatołowa sól, pieprz pieczywo pełnoziarniste natka pietruszki Gotujemy wywar warzywny. Na zimną wodę wrzucamy obraną i umytą włoszczyznę, dodajemy pieprz, ziele angielskie, liście laurowe

Brzuszki Łakomczuszki
Zupa prawdziwie pomidorowa z mozzarellą 123

rozgrzać w garnku. Cebulę posiekać, wrzucić na rozgrzany tłuszcz - podsmażyć. Dodać posiekany czosnek i startą na tarce marchewkę. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry. Wykroić twarde części, resztę pokroić w kostkę - wrzucić do warzyw. Smażyć aż się rozpadną. Wlać wodę - zagotować i gotować 10 minut. Dodać kostkę rosołową, przyprawy i ser - gotować chwilę. Podawać z makaronem, udekorowaną pomidorkami koktajlowymi

kolorowotorcikowo
Spaghetti bolognese 186

historią sięgającą czasów średniowiecza, pochodzący z Boloni. Włosi uważają że sekretem tej potrawy jest długie gotowanie, nawet do 4 godzin. :) Moje bolognese  jest trochę zmodyfikowane I dostosowane do mojej kuchni. Zaczynamy  Składniki: 350 gr mięsa mielonego wołowego 1 cebula 1 marchew 400 ml pomidorów posiekanych 2 łyżki oregano 125 ml czerwonego wytrawnego wina sól, pieprz 1 łyżka oliwy

Smaki Edyty
Żeberka II 189

kaszą lub duszonymi ziemniakami, aż ślinka leci ...:) Jak mawiała moja babcia, jak dasz serce przy gotowaniu, wróci do Ciebie podwójnie: smaczne wraz z uśmiechem na ustach rodziny :) Zaczynamy Składniki: ok 1 kg żeberek 2 cebule 150 gr drobnych pieczarek 1 marchew 1 kubek bulionu wołowego oliwa sól, pieprz  Wykonanie: Żeberka porcjujemy. W rondlu rozgrzewamy niewielką ilość

Smaki Edyty
Pomidorowo-marchewkowa z grzankami serowymi 182

zupami na wieprzowinie usiłuję więc nadać im nutkę aromatu, która przebije smak wywaru wieprzowego. Tu po gotowaniu małej golonki wieprzowej zostało mi 2,5 szklanki mocnego wywaru ( jako , że włożyłam razem z mięsem sporo warzyw).Część warzyw użyłam na sałatkę a marchewki przydały mi się do tej zupy. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni