wrzucamy wrzucamy cebulę. Jeśli jest za mało tłuszczu to dolewamy olej. Smażymy do lekkiego zrumienienia i dodajemy marchew, dalej lekko obsmażamy, po czym dodajemy ziemniaki i jeszcze chwile przesmażamy. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy podsmażone warzywa, boczek i kukurydzę z zalewą.Gotujemy do miękkości warzyw, około 15 minut. Po tym czasie w kubeczku mieszamy śmietanę z kilkoma łyżkami gorącej zupy
Kulinarne przygody GatitySkładniki: porcja dla 2 osób szklanka makaronu rurki mieszanka warzyw meksykańskich tj. kukurydza, groszek, fasola czerwona, marchewka 1/2 cukinii 5 pieczarek mała cebula 1 opakowanie Surimi około 200g. 1 łyżka majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego 4 jajka sól, pieprz Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Cukinię oraz pieczarki grillujemy ewentualnie szybsza wersja podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju
NaKońcuJęzykapieprzem. Smażymy, aż mięso będzie gotowe (ok 5 minut). Solimy do smaku. Dodajemy wodę gazowaną i marchewkę, zwiększamy ogień i smażymy cały czas mieszając, aż woda odparuje. Przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu układamy plasterki sera. 2. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, dodajemy mleko, masło, gałkę muszkatołową i ugniatamy. Przeciskamy przez praskę bezpośrednio nad żaroodpornym
My Culinary ArtSkładniki: 500 g dużych pieczarek 2 marchewki korzeń pietruszki natka pietruszki 3 skrzydełka z kurczaka szklanka kaszy kuskus sól, pieprz Przygotowanie: Na skrzydełkach z kurczaka i pokrojonych w kostkę warzywach gotujemy wywar. W tym czasie umyte i osuszone pieczarki kroimy w kostkę, a kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Po 20 minutach
Moja smaczna kuchniaprawdziwych flaczków. Natomiast potrawa nie jest tak pracochłonna jak oryginał. Flaczki z boczniaków Składniki: 250 g boczniaków, marchew, pietruszka, seler, l cebula, sól, (ewentualnie: magi), pieprz, imbir, gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, 1 łyżka masła, 1 łyżka maki. Włoszczyznę gotujemy w małej ilości wody. Umyte grzyby kroimy w paski w poprzek blaszek i wrzucamy do wywaru. Gotujemy
MiksturownikSkładniki : 1 kapusta młoda 1 cebula 2 młode marchewki koperek woda 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki sól, pieprz olej rzepakowy np RAPSO kwaśna śmietana Kapustę poszatkować, obgotować w wodzie - odcedzić. Gotować 2-3 minuty. Przełożyć do garnka, zalać wodą. Ilość wedle uznania - zależy czy wolicie gęstą czy rzadką zupę. Dodać pokrojoną marchew - gotować do miękkości warzyw. Cebulę zeszklić
kolorowotorcikowoSkładniki: 3-4 sztuki cukinii 3 marchewki pietruszka seler por 1 litr bulionu z kurczaka koperek sól, pieprz oregano tymianek Wykonanie: Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy pokrojone warzywa. Wszystko razem gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Wyjmujemy seler, czekamy aż zupa trochę wystygnie, następnie blendujemy. Doprawiamy do smaku, dodajemy koperek, oregano i tymianek. Ja bardzo lubię smak oregano i tymianku
Czerwona Porzeczkagryczana, kasza jęczmienna , ryż, czy ziemniakami z wody. Sprawdźcie przepis i do dzieła…. Składniki 500g mięsa gulaszowego z indyka (kupicie np. w Lidlu) 1 czerwona papryka 2 małe marchewki 1 biała papryka (możecie zastąpić inną dowolną papryką) 1 mała cukinia średnia cebula 2 łyżki ayvaru 1/2 łyżeczki czerwonej pasty curry olej do smażenia średniej wielkości por 1 łyżeczka oregano(...)papryki. Marchewkę i pora pokrojonego w półplasterki. Wszystko razem dusimy ok. 10 minut i dodajemy ayvar, pastę curry i pozostałe przyprawy. Mieszamy i dusimy całość jeszcze przez ok. 5-7 minut. Gulasz podajemy z dowolnymi dodatkami jakie lubimy – kaszą, ryżem czy ziemniakami. Smacznego! Artykuł Gulasz z indyka z warzywami pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!domu wyniosłam wiedzę, że najlepsza pomidorowa gotowana jest na golonce. Jest to jedna z moich ulubionych zup, a wbrew pozorom, wielokrotnie spotkałam się z pytaniami, jak przyrządzić to danie, by nie było po prostu tłustą wodą z pomidorami... ...Toteż czem prędzej idę z odsieczą. ;) 1 golonka wieprzowa 4 pomidory 1 duża cebula 4 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego ok. 10 ziarenek(...)lubczyku pieprz, sól łyżka oleju do smażenia pół małego selera 2 marchewki Mięso płuczemy (jeśli tego wymaga - opalamy nad gazem) i zalewamy w dużym garnku zimną, posoloną wodą z zielem i liściem laurowym. Po zagotowaniu wody zdejmujemy z powierzchni brunatną szumowinę, dorzucamy lubczyk i warzywa w całości. Gotujemy do miękkości mięsa (od godziny, do półtorej), po czym wszystko przecedzamy. Cebulę
Kuchenna Kontrrewolucyadoprawiamy solą, oraz pieprzem i gotujemy na małym ogniu przez półtorej godziny. Teraz do drugiego garnka wlewamy olej i szklimy na nim posiekaną dymkę, następnie wsypujemy ryż i smażymy całość prze minutę ( cały czas mieszając), tak jak to się robi przy risotto. Następnie do garnka dodajemy bulion ( odcedzony przez durszlak) obrane i pokrojone marchewki, oraz posiekany seler, gotując przez
Miód i pieprzadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z pewnością każdy z Was zna smak domowej zupy ziemniaczanej z dodatkiem marchewki i kiełbasy. To jedno z tradycyjnych dań naszej polskiej kuchni. Danie to przygotowywane jest bardzo często w polskich domach, ponieważ jest bardzo smaczne a dodatkowo szybkie w przygotowaniu. Sekretem aromatu i smaku zupy ziemniaczanej jest nie tylko świeża kiełbasa, ale także zioła – tymianek(...)majeranek, liść laurowy i ziele angielskie. Do przygotowania pysznej i domowej zupy ziemniaczanej wystarczy zaledwie godzina. Podczas gotowania zupy, możemy także wykonywać inne czynności, co jest dużym plusem. Zupa ziemniaczana to bardzo łatwy, smaczny i przede wszystkim sycący obiad. Dzięki dodatkowi w postaci kiełbasy na pewno po takim daniu nikt nie będzie głodny. Uwielbiają ją nie tylko dorośli, ale także
Przepiski.plprzepis jest dla Was! Zupa pieczarkowa egzotyczna z warzywami jest przepyszna. Zupy grzybowe często gotujemy, np. zupy grzybowe , albo taka czyli zupa pieczarkowa z koperkiem, czy też ze śmietaną jest rewelacyjna. Do przygotowania tej zupy korzystałam wyjątkową kompozycję najlepszych chrupiących warzyw, takich jak marchew, papryka, por, cebula, kiełki fasoli Mung, grzyby chińskie,pędy bambusa. Do smaku doprawiłam zupę solą(...)masło, rozpuszczamy i dodajemy umyte, osuszone plastry pieczarek, które szybko dusimy, wrzucamy mieszankę warzyw i dusimy 5 minut, wlewamy 500 ml wrzącej wody, dodajemy 1 kostkę bulionu, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, zupa ma tylko lekko pyrkać ok. 5 minut. Na koniec wlewamy ok. 100 ml śmietanki, wymieszanej z 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej, ewentualnie doprawiamy solą i wsypujemy posiekaną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięodchudzania naszych dań ! Tym razem lekka i posiadająca małą ilość kalorii pierś z kurczaka w galaretce. Wiosenna galaretka z kurczakiem Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 3 marchewki 1 pieruszka kawałek selera 1 cebula 3 listki laurowe 10 ziarenek czarnego pieprzu 5 ziarenek ziela angielskiego 2 litry wody żelatyna w proszku (ilość jest uzależniona od ilości wywaru(...)razem z piersią i przyprawami. Zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu około 30 minut. Wywar odcedzamy i dokładnie mierzymy ile go mamy (u mnie zostajwe około 1.5 litra). Dodajemy odpowiednią ilość żelatyny i dokładnie mieszamy. W międzyczasie pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki, a marchewkę w plasterki. Jajka możemy pokroić w plastry
Kulinarne przygody Gatityobiadu bez warzyw! A co więcej, zazwyczaj do obiadu jemy dwa rodzaje warzyw - jedne na surowo - np. w formie sałatki czy surówki, drugie po jakiejś obróbce termicznej - gotowane, smażone czy pieczone! Tak lubimy najbardziej - różne smaki i tekstury! Po prostu warzywa uwielbiamy! Wiecie jaka była nasza reakcja po przejrzeniu tej książki? Pierwsza myśl? Chcemy od razu wypróbować i zjeść(...)książki gotować! Tak teraz, natychmiast! Są i syte obiadowe propozycje - mussaka z ziemniakami, wegetariańska zapiekanka pasterska z puree dyniowym, pyszne burgery z fasoli z pieczarkami czy marchewkowe lasagne bolognese! Poza tym jest sporo wspaniałych propozycji na zupy - chłodnik marchewkowy z pomarańczą i melonem, kremowa zupa z białej fasoli z wędzoną oliwą czy miso z chrupiącą marchewką, szparagami i omletem japońskim
Plate of Joypraktycznie bardziej danie jednogarnkowe, a to dzięki mięsnym gałkom które dodaję do zupy w trakcie gotowania. Dzięki nim danie jest naprawdę sycące i nie muszę już wówczas podawać drugiego dania. Z racji, że mięso w tej zupie występuje w postaci mięsnych kuleczek, nie gotują wywaru na kościach, a jedynie na warzywach. Tak przyrządzona zupa jest naprawdę pyszna i przede wszystkim(...)marchewki, kawałek selera i pietruszkę (może być również kawałek pora) około 4 spore ziemniaki kasza jęczmienna 100g jajko 2 łyżki bułki tartej suszone liście selera ziele angielskie, liść laurowy, sól do smaku sól, pieprz do przyprawienia mięsnych gałek Zobacz jak krok po kroku zrobić pyszny krupnik z mięsnymi gałkami Do garnka wlewam około 2 litry wody i gotuję. Warzywa
Ania gotuje