mniejsze ) - świńska nóżka 1 szt. - łopatka wieprzowa 40 dkg. - marchewka 2 szt. - pietruszka, kawałek selera - czosnek 3 ząbki, cebula - ziele angielskie 3-4 szt, listek laurowy, pieprz w kulkach, sól - żelatyna - zielona pietruszka Wykonanie Oczyszczone golonko, nóżkę i obkrojoną z tłuszczyku łopatkę wstawiamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy. Dodajemy wszystkie przyprawy i sól. Kiedy mięso już jest
Kuchnia z widokiem na ogródnieco więcej niż połowie godziny. Tradycyjnie nie żałuję przypraw, które sprawiają, że nawet krótko gotowana potrawa ogromnie zyskuje na smaku i wyrazistości. W ten nieskomplikowany sposób powstaje sycąca, treściwa i naprawdę pyszna zupa buraczkowa. Składniki na 4 – 6 porcji: 4 małe pieczone buraczki 3 nieduże marchewki 1 nieduży korzeń pietruszki mały kawałek korzenia selera 1 średni ziemniak / 4 – 5 łyżek(...)tłuszcz, wsypać posiekaną cebulę, czosnek i przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, kolendrę, słodką paprykę, kurkumę, imbir, kozieradkę, cynamon, goździki), delikatnie przesmażyć na umiarkowanym ogniu przez 3 minuty, często mieszając. Marchewkę pokroić na niegrube plasterki lub w kostkę, dodać je do garnka wraz z łyżeczką soli, wymieszać, dusić pod przykryciem. W tym czasie pietruszkę, seler i ziemniaka (jeśli jest używany) pokroić
Even Better Foodwpadł na pomysł nowego hobby, ale to dobrze, bo zadanie-gotowanie angażuje na poważnie i poważnie uzależniająco ;) Życzę nam Marzenko byśmy kolejny rok z takim samym zaciekawieniem wyczekiwali kolejnego hasła i z radością przystępowali do wymyślania jego realizacji :) To co będzie następne? Składniki: 1 patison 1 marchewka 1 cebula 1 czerwona papryka 1 puszka krojonych pomidorów 1 szklanka(...)chwila. Dodać marchewkę (również drobno startą), wymieszać i smażyć kolejne 5 minut. Dodać patisona (obranego i pokrojonego w grube słupki) oraz paprykę (pokrojoną w krótkie paski), groszek i esencję do duszenia warzyw. Dusić około 10 minut na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu. Zalać pomidorami z puszki i dodać łyżeczkę cukru. Gotować na małym ogniu aż patison
zadanie-gotowaniesuchej ciecierzycy lub 550 gr ugotowanej i odsączonej ** 200 gr pieczarek 1 cebula ok 100 gr 1 mały por (tylko biała część) około 100 gr 2 średnie marchewki ok 200 gr 1 średnia pietruszka (korzeń) ok 100 gr 3 jajka 3 łyżki sosu pomidorowego czy koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju do smażenia 3 ząbki czosnku 3 łyżki ziaren słonecznika(...)Cebulę i czosnek obrać i pokroić w grubą kostkę, pieczarki i por umyć, pokroić w grubą kostkę, marchewkę, pietruszkę umyć obrać i zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i pora, dodać czosnek, pieczarki, podsmażyć żeby pieczarki puściły sok, dodać marchewkę, pietruszkę, sos pomidorowy, przyprawy, wymieszać, podsmażyć przez 5 min. Przełożyć do ciecierzycy, zmielić blenderem ręcznym na gładką
moj przepis nasuchej ciecierzycy lub 550 gr ugotowanej i odsączonej ** 200 gr pieczarek 1 cebula ok 100 gr 1 mały por (tylko biała część) około 100 gr 2 średnie marchewki ok 200 gr 1 średnia pietruszka (korzeń) ok 100 gr 3 jajka 3 łyżki sosu pomidorowego czy koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju do smażenia 3 ząbki czosnku 3 łyżki ziaren słonecznika(...)wsypać ciecierzycę, zalać zimną wodą, 3 cm powyżej poziomu ciecierzycy. Gotować około 3 godzin na małym gazie pod przykryciem. Ciecierzyca ma być na tyle miękka aby można ją było łatwo zgnieść palcami. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w grubą kostkę, pieczarki i por umyć, pokroić w grubą kostkę, marchewkę, pietruszkę umyć obrać i zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać
moj przepis nasuchych nasion soi. Wrzuciłam do szuflady w kuchni i sobie tak leżały i czekały na odpowiednią chwilę. Ciężko mi było zabrać się do nich bo to namaczanie i długie gotowanie. Ale nie jest tak źle jak się okazało. Jednego dnia wrzuciłam je do garnka z wodą i tak sobie leżały przez dobę, a na następny dzień ugotowałam. Wyszło tego dużo(...)gram soi (ugotowanej wg przepisu na opakowaniu) 3 marchewki kawałek selera korzeniowego 3 kawałki selera naciowego 1-2 cebule pietruszka 2 ząbki czosnku sól, pieprz przyprawy: imbir, kminek, ostra papryka, tandori (tandoori) masala Potrawka z soi (wegetariańska) Wykonanie: Nasiona soi przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu (moczenie dzień wcześniej i gotowanie ok godziny). Możemy tez użyć soi z puszki
Pyza i Surówkacórce. A jaki jest Twój ulubiony przepis na rodzinny obiad? Inne przepisy na dania obiadowe znajdziecie TU . Składniki: 6 plastrów z fileta indyka 600 ml bulionu 1 cebula 1 marchewka 2 ząbki czosnku 125 ml śmietanki 30% sól, pieprz zioła prowansalskie 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju Wykonanie: Filet pokroić na plastry lub gotowe już plastry delikatnie rozbić tłuczkiem(...)następnie obsmażone plastry przekładać do gorącego bulionu. Następnie na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz startą na tarce marchewkę. Po 2-3 minutach smażenia przełożyć warzywa do garnka z mięsem. Doprawić do smaku solą i pierzem oraz ziołami prowansalskimi. Gotować pod przykryciem ok. 25 minut. W międzyczasie można mięso w bulionie przekręcać. Następnie zmniejszyć ogień, wlać śmietankę 30%, mąkę
Pasja Smakupełen pysznych smaków i aromatu. Grzybki sama nazbierałam. Mięsożercy w gulaszu też znajdą coś dla siebie. 30 dkg karkówki 1 cebula 1 kawałek pora biała 1 papryka czerwona 2 marchewki 7 grzybów kani 1 łyżeczka curry 200 ml pasaty pomidorowej olej rzepakowy natka pietruszki tymianek, oregano świeże sól, pieprz 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 1/2 łyżeczki majeranku Karkówkę kroję w małą(...)minut. Przekładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam pokrojoną cebulę i por. Dodaję pokrojoną paprykę w paski, a marchewkę w kostkę. Wlewam pasatę pomidorową, dodaję curry, mięso,wlewam 500 ml wody, dodaję sól, pieprz, paprykę wędzoną, tymianek, oregano i gotuję na wolnym ogniu jeszcze 30 minut. Na końcu dodaję majeranek. Grzyby kanie delikatnie myję kroję w paski. Ogonki wyrzucam
wesoła kuchniaSkładniki / Ingredients: 10 jajek / 10 eggs Hortex marchewka i groszek / Hortex carrot and peas szynka / ham szczypta soli / pinch of salt szczypta czarnego pieprzu i
Projekty ze smakiemtego listki laurowe i ziele angielskie. Po około 15 minutach kapusta powinna lekko zmiękną. Następnie dodać do niej marchewkę, połowę przesmażonego boczku wraz z cebulką i ziemniaki oraz wlać 1 szklankę bulionu warzywnego. Całość przyprawić solą oraz pieprzem i gotować pod przykryciem, aż do miękkości ziemniaków. Zupę co jakiś czas można przemieszać. W międzyczasie przygotować zasmażkę: do pozostawionego przesmażonego boczku
Ugotowaćkoperku Składniki: ze strony Filozofia Smaku 1 mała młoda kapusta 1 marchewka 1 cebula 1 pęczek koperku 1 łyżka mąki (użyłam ryżowej) sól, pieprz do smaku olej Marchewkę zetrzeć na tarce. Kapustę posiekać. Przełożyć do garnka. Dodać łyżeczkę soli i całość zalać około 1-1,5 szklani wody. Gotować około 10-15 minut. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć pokrojoną
Moja Galeria SmakuSKŁADNIKI: 2-3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki wędzonejmielonej papryki w proszku 1/4 łyżeczki kolendry w proszku 1 pęczek młodych marchewek sól i pieprz do
Sztuka gotowania w/g SamiryPonieważ nadeszła jesień, którą swoją drogą bardzo lubię, postanowiłam przygotować zestawienie najlepszych, rozgrzewających zup na jesień . Ta pora roku obfituje we wszelkiego rodzaju cudowne warzywa (marchewka
Codzienne Gotowanieodciąć zapiaszczone końcówki nożykiem, a kapelusze oczyścić za pomocą pędzelka. Następnie wrzucić grzyby do blendera i zmiksować na papkę. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Kurki i warzywa przełożyć do garnka, wsypać sól, dodać wodę i gotować na małym ogniu 10 - 13 minut. Wystudzić. W tym czasie, gdy masa się studzi przygotować tacę wyłożoną folią spożywczą
Posadzone i zjedzoneprzepis na pasztet z kurczaka. Jest on bardzo prosty w wykonaniu a przy tym pyszny. Składniki: 2 kurczaki 2 marchewki 1 pietruszka Ziele angielski, liść laurowy Sól, pieprz Przyprawa do rosołu Ostra suszona papryka Gałka muszkatołowa Wykonanie: Pokrojone, umyte kurczaki, gotujemy w osolonej wodzie. Po zszumowaniu dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, obrane warzywa oraz przyprawę do rosołu ( tę przyprawę kupuję
Smaki Ewymały kurczak, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 cebula, 1 szalotka, kawałek selera, 1/4 główki kapusty pekińskiej, 1 łyżka ziaren pieprzu, 2 łyżki soli Kurczaka pokroić na małe kawałki, warzywa obrać, w całości włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą, dodać ziarenka pieprzu i kapustę pekińską, gotować 2h na wolnym ogniu, zbierając(...)sojowy - 1-2 łyżki, mirin (słodka sake do gotowania), tofu wakame, siekana zielona cebulka, świeża kapusta pekińska pokrojona w 05-centymetrowe paski pokrojone w plastry grzyby shiitake lub ciemne pieczarki, połówki jajek, ugotowanych na półtwardo, spora ilość kolendry (koniecznie!) U mnie obsmażana kapusta pak choi, świeża ciemna pieczarka, blanszowane słupki marchewki i selera, obsmażany filet z kurczaka, marynowany bambus
Kuchnia PrezydentowejSkładniki / Ingredients: 1 ogórek / 1 cucumber 1 marchewka / 1 carrot 1 rzodkiewka / 1 radish mix sałat / mix lettuces 1 pomidor / 1 tomato 4 tortille / 4
Projekty ze smakiemkroimy w plastry i również przekładamy do garnka. Dusimy kilka minut. 4. Do garnka wlewamy 1,75 litra wody. Marchewkę i ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Wrzucamy go garnka wraz z zielem angielskim, liściem laurowym i posiekanym czosnkiem. Całość gotujemy około 1h, na wolnym ogniu. 5. Na koniec do zupy dodajemy koncentrat, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem
Szefowa kuchni