gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:97/261)

5 pomysłów na szybki wegański obiad 218

warzywa, które akurat mam (marchewka, pietruszka, seler, ziemniaki, mieszanki warzyw mrożonych np. kalafiorowo-brokułowe, bądź te z serii "na patelnię" - w zależności co posiadam), dodaję do smaku rozgnieciony czosnek, podsmażoną na palniku cebulkę, koperek, pietruszkę, ulubione przyprawy i już! Czasami dla większej sytości dodaję do niej trochę soczewicy, ryżu, ciecierzycy czy komosy ryżowej. Zupka się gotuje, a my możemy zająć(...)krojonych - bo szybciej), mleczko kokosowe w puszce (potrzebujemy ok. 100 ml), 1 marchewka, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki oleju (w przepisie jest jeszcze 5 cm wypestkowanej papryczki chilli, ale ja zazwyczaj robię bez, lub używam zmielonej). Dodatkowo pół szklanki ryżu (lub 1 torebka). Ryż gotujemy. Warzywa kroimy w kosteczkę i na oleju dusimy je w garnku przez kilka

Bananowe Pole
Zupa z brukselką i makaronem 73

mnie pozamiatało. Choruję rzadko, ale najczęściej wtedy, kiedy nie powinnam. Prócz tego, że nie chciało mi się jeść ani gotować, przepadł mi rajd Śląska, który miałam prawie pod nosem. Ech…  Zebrałam się jednak do ugotowania zupy, która okazała się szybka i banalna. Żeby nie było, że tylko leżę i leżę. Mięsożerca wrócił do domu, wchłonął w sumie dwie(...)Brukselkę myjemy, obieramy z ewentualnych brzydkich liści, mniejsze zostawiamy w całości, większe kroimy na pół. Seler naciowy, marchewkę, pietruszkę i cebulę kroimy w mniejszą kostkę. Wszystko smażymy 4 minuty na wolnym ogniu. Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy usmażone warzywa, dodajemy brukselkę, gotujemy do miękkości warzyw. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy poszatkowany koperek. Zupę przelewamy do misek

Kardamonovy
ZUPA KOPERKOWA Z PULPECIKAMI 169

wykładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. W garnku szklę pozostałą cebulę na oleju z masłem. Kiedy cebula będzie zeszklona dodaję marchewkę i ziemniaki, posypuję solą, pieprzem i kurkumą, smażę 5 minut. Warzywa zalewam bulionem, wkładam podsmażone mięso, zagotowuję. Gotuję na małym ogniu przez 15-20 minut. Pod koniec gotowania dodaję posiekany koperek. Do zupy dodaję wcześniej zahartowaną śmietanę, w razie

JejKuchnia
Karkówka w kiszonej kapuście 1046

być obiad na dwa dni....był tylko na jeden....ach jak ja tego nie lubię. Dla tych co nie lubią gotować codziennie....zdecydowanie nie polecam. Składniki: 4 plastry karkówki 40 dag kiszonej kapusty 20 dag wędzonego boczku 2 marchewki 1 cebula mały seler 3 liście laurowe 5 szt. ziela angielskiego 8 łyżeczek koncentratu pomidorowego sól, pieprz mąka tłuszcz do smażenia

Pobite gary Barbary
Zupa borowikowa 106

Składniki: • kilka borowików, ok. 8 sztuk • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1 por mały • 1 mały seler • 3 ziemniaki • 1 ząbek czosnku • 1 cebula • bulion drobiowy 2l • 2 łyżki masła klarowanego • sól, pieprz • 1/2 szklanki śmietany 30% • 1 łyżka natki pietruszki Wykonanie: • Borowiki pokroić w kostkę, obgotować w osolonej wodzie. • Marchewkę, pietruszkę, seler pokroić na paseczki. • Ziemniaki obrać(...)pokroić w półkrążki, czosnek zmiażdżyć i posiekać. • Na maśle podsmażyć pietruszkę, seler i marchewkę, dodać po chwili cebulę, pora i czosnek, na końcu borowiki. • Całość podlać bulionem, dodać podgotowane ziemniaki i gotować, aż warzywa będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem. • Do gotowej zupy wlać śmietanę i wsypać natkę pietruszki

To co kocham
Kapusta z grochem 130

mniejsze kawałki. Do garnka z dużym dnem wlewamy dwie łyżki oleju i przesmażamy kapustę wraz ze startymi na drobnych oczkach marchewkami. Zalewamy litrem wody i dusimy kapustę do miękkości dodając liście laurowe, ziele i pieprz. W osobny garnku gotujemy groch, gotujemy do momentu aż się zacznie rozpadać. Groch jest łuskany więc nie wymaga moczenia i szybko się gotuje. Na patelni

ladykitchen
Penne z soczewicą, kabanosem i cukinią 154

smaku gałązka świeżego rozmarynu Wykonanie dania: W szerokim garnku rozgrzewamy oliwę dodajemy posiekaną w kostkę cebulę ząbek czosnku oraz marchewki, podsmażamy chwilę, wsypujemy soczewicę dodajemy pokrojoną w grubą kostkę cukinię-(nie obieramy ze skórki), zalewamy rosołem i gotujemy około 40 minut na wolnym ogniu pod przykryciem, mieszając  od czasu do czasu. Dodajemy gałązkę rozmarynu, doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy

Wanilia i Kardamon
Kremowa zupa ziemniaczano-serowa / Creamy potato and cheese soup 222

masła, włóż cebulę i pora, lekko posól i smaż na średnim ogniu, do zeszklenia, przez ok 5-7 min. Dodaj marchewkę, ziemniaki i czosnek, po czym smaż mieszając przez kolejne 3 minuty. Wlej bulion, doprowadź całość do wrzenia, gotuj przez 5-7 minut, po czym dodaj cukinię. Następnie dodaj mleko i gotuj, aż wszystkie warzywa zmiękną, po czym zmiksuj zupę

karmelowy
Ryż z warzywami, szybko i smacznie. 172

stracili weny twórczej :)   Ryż z warzywami (4 osoby) Składniki : 2 woreczki ryżu parboiled 1 opakowanie mieszanki (brokuł, kalafior, marchewka) 1 łodyga selera naciowego 4 pieczarki 1 papryczka chili pieprz, tymianek, sos sojowy, przyprawa 5 smaków Ryż gotujemy w osolonej wodzie aż będzie sypki. Wyciągamy jedną torebkę ryżu i do wody dosypujemy 1/2 łyżeczki kurkumy, trzymamy ryż w modzie jeszcze

vegetanie
Zuppa di lenticchie 192

Zupę z soczewicy robi się we Włoszech przynajmniej raz w tygodniu. Do jej przygotowania potrzeba niewielu składników i ...mało czasu. Gotuje się zaledwie pół godziny. Składniki -soczewica zielona u mnie ze sklepu  Owocowy Raj -2 ząbki czosnku -1 marchewka -pietruszka natka -bazylia listki -sól i pieprz -oliwa z oliwek Opcjonalnie ser typu ricotta lub jak u mnie ser koryciński

Z Kuchni Do Kuchni
Biała zupa z zielonej soczewicy 118

łyżki śmietany sól, pieprz 1 l bulionu warzywnego łyżka masła Przygotowanie: W rondelku na łyżce masła lekko zeszklić marchewkę, dodać soczewicę wymieszać i zalać bulionem. Jak się zagotuje włożyć do środka pokrojoną w paski pierś kurczaka. Gotować 30 min. Na końcu zabielić śmietaną, posypać szczypiorkiem i ..................... Smacznego

Gaździnka warzy
Sushi maki i nigiri 134

dobrze gotują. Mam nadzieję, że będzie takich wpisów więcej, gdzie oni od początki do końca będą autorami jak w przypadku tego wpisu :-)  Składniki - Opakowanie ryżu do sushi - Opakowanie alg nori - ocet winny (w oryginale powinien być ocet ryżowy, ale z winnym wyszło ok.) - płat łososia wędzonego - opakowanie paluszków krabowych surimi - długi zielony ogórek - 2 większe marchewki - awokado - cukier - sól(...)naczyniu. W garnku podgrzać szklankę octu z 4 łyżkami cukru i szczyptą soli. Gorącym octem zalać marchewki. Jak ostygną wstawić do lodówki. Sushi zaczynamy od przygotowania ryżu, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ryż trzeba kilkakrotnie opłukać zimną wodą, aż woda będzie przezroczysta. Do gotowania ryżu odmierzamy 1,5 szklanki wody na szklankę ryżu. Gotujemy na niewielkim ogniu

Na słodko lub wytrawnie
CUKINIOWE WIEŻYCZKI 184

prowansalskie- Kamiskilka gałazek natki pietruszkiWykonanie:Kaszę gotujemy na sypko w osolonej wodzie.Cukinie kroimy na mniejsze kawałki,wydrązamy srodki zostawiając dno,gotujemy w bulionie warzywnym ok.5 minut.Na patelni podsmazamy posiekana cebulkę,gdy sie zrumieni dodajemy startą na większych oczkach marchewkę,doprawiamy solą,pieprzem ziolami,dodajemy ugotowana kaszę,podsmażamy ok 3 minut.Gotowym farszem napełniamy ugotowane cukinie,przykrywamy połówkami plasterków pomidora i obsypujemy

Z Majeczką w kuchni
Makaron warzywny 131

Jest od niego dużo bardziej dekoracyjny i znacznie mniej znany. Można nim zaskoczyć gości lub rodzinę :) Składniki: marchewka sól pieprz Marchewkę obieramy ze skórki, następnie skrawamy obieraczką podłużne paski. Wrzucamy do lekko osolonej i doprawionej pieprzem wody i gotujemy 2 minuty. W ten sam sposób można zrobić makaron z innych warzyw. Smacznego

chwile dla mnie
Zupy polskie, czyli zalewajka 248

zakwasu na żurek 1 łyżka śmietany 1 mała cebula odrobina smalcu do smażenia sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki i marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy gorącym bulionem, lekko solimy, dodajemy listek i ziele angielskie i gotujemy do miękkości warzyw. Wrzucamy rozgnieciony czosnek, dolewamy zamieszany zakwas, chwilę gotujemy mieszając, aby mąka z zakwasu nie przywarła do dna garnka

Kulinarne przygody Gatity