oliwa z oliwek, -papryka -laseczka wędzonego kabanosa -fusilli Malma -porządna garść ziarenek od Ziarenkowo Słoneczne Pola lub Euforia Pierś z kurczaka, marchewkę pokrojona w kostkę , cebulę,papryke pokrojoną na części włóż do garnka z grubym dnem i gotuj rosół na małym ogniu w niewielkiej ilości wody,tak by pokryło składniki.Następnie zmiksuj wszystko, dodaj sos pomidorowy , łyżkę oliwy z oliwek
Z Kuchni Do Kuchnilitra wody pęczek botwinki szczypta kwasku cytrynowego 1 mały kubek śmietany sól, pieprz 2 jajka ugotowane na twardo szczypiorek Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka razem z kurczakiem, zalewamy zimną wodą. Gotujemy do miękkości warzyw. Botwinkę moczymy w zimnej wodzie i dokładnie płuczemy. Małe buraczki kroimy w kostkę, wrzucamy do gotujących się warzyw, dodajemy kwasek
Kulinarne przygody Gatityumyć, obrać i drobno pokroić. Kaszę namoczyć ok. 1 godz. i ugotować z 3 szklankami wody przez ok. 20 min. Cebulę, marchewkę i pietruszkę lekko podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Do ugotowanej kaszy dodać warzywa i kukurydzę. Gotować jeszcze ok. 10- 15 min, a następnie garnek zwinąć w ręcznik i utrzymać w cieple ok. 1 godz. Kurczaka pokroić, podsmażyć
Moniki Smakołykiziele angielskie sól mordka słodka śmietana 36 %– 50 mililitrów grzanki czosnkowe włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler) Przygotowanie: 2 oskrobane i umyte marchewki kroimy, wraz z pietruszką i selerem, nieważne jak, gdyż będziemy warzywa potem miksować na krem. Gotujemy w 750 ml wody z solą, rozgniecionym zielem angielskim, ziarnami kolorowego pieprzu ok. 15 minut. Umyty brokuł dzielimy na różyczki, dodajemy do warzyw
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcieple cały tydzień ;) Gdy Nasz zakwas się ustoi możemy przejść do sedna sprawy, czyli gotowania żurku . Do tego potrzebować będziemy: - 1,5 l wody - 0,5 l domowego zakwasu - pęczek włoszczyzny (pół selera, pół pora, dwie pietruszki, cztery marchewki) - 2 listki laurowe - ziele angielskie - 4 ziarenka - 3 pętka surowej białej kiełbasy - 6 jaj ugotowanych na twardo - majeranek, pieprz
Sajkofanka smakuszczypiorku posiekana natka pietruszki 150g jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu Makaron z zupek rozkruszam w misce. Dodaję odcedzone groszek i marchewkę, a kukurydzę wraz z zalewą. Odstawiam na jakiś kwadrans, aby makaron częściowo wchłonął płyn*. Jajka gotuję na twardo, studzę, obieram skorupki i siekam w drobną kostkę. Wędlinę lub mięso także kroję w kosteczkę, a białą część pora
W kuchni Karmel-itkiosoby dbające o linię, ale także kuchennych leni. Ps. przypominam, że do piątku do godziny 22 możecie oddawać głosy w akcji „gotowanie za głosowanie” . Składniki na 2 porcje: 4 podudzia/pałki itp. 450g mrożonych warzyw (u mnie marchew, brokuł i kalafior) Rękaw do pieczenia 2 łyżki oleju Łyżka przyprawy węgierskiej do kurczaka Kamis lub innej sól Tymianek suszony Przygotowanie: Kurczaka
Fabryka pomysłówduże marchewki kawałek selera 2 pietruszki 1 duża cebula 2-3 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego płaska łyżka tymianku płaska łyżka oregano sól, pieprz, cukier śmietana do zabielenia masło do smażenia Sposób przygotowania: Mięso zalewamy 2,5 l. wody. Dodajemy ziele i liście laurowe, zagotowujemy. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni i dodajemy do wywaru. Gotujemy
Pobite gary Barbarywidzicie na załączonym obrazku każdy ma swój patent na zupę ogórkową. Ile ludzi tyle sposobów. Jestem bardzo ciekawa, jak gotujecie swoją :) Składniki: ok. 2,5-3 l wody ok. 700 g kiszonych ogórków (może być troszkę więcej) 4-5 średnich marchewek 2 średnie pietruszki 1/2 małego selera 7-9 średnich ziemniaków 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego(...)selera myjemy, obieramy, a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do garnka wlewamy 2,5-3 litry wody, dodajemy liście laurowe oraz ziela angielskie, dorzucamy starte warzywa i gotujemy aż będą prawie miękkie. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. W tym czasie kiszone ogórki ścieramy na tarce (o dużych oczkach), a potem podsmażamy je na patelni
MyCookBook.plświeżo mielony pieprz - 80g tofu naturalnego - 1 pomidor malinowy - 1 ogórek gruntowy - kawałek dojrzałego awokado - ½ marchewki - kilka zielonych oliwek - natka pietruszki - 4 duże liście świeżej bazylii - ½ łyżeczki oliwy - 1 łyżeczka octu balsamicznego Wykonanie: - Ryż wsypać na wrzątek, dodać sól, gotować przez 15 minut - Następnie rozłożyć na płaskim talerzu i zostawić do przestudzenia - Brokuła ugotować na parze (ok 4 min), następnie
Wegańska kuchnia orientalnaczęsto gościł na Waszych stołach. Zaczynamy: Składniki: 6-8 podudzi z kurczaka 1 maly brokuł 3 marchewki 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki oliwy z oliwek 250 gr ryżu długoziarnistego sól, pieprz Wykonanie: W garnku gotujemy ryż- około 15-20 min, lub jak będzie miękki. Myjemy udka, oddzielamy od kości i kroimy na mniejsze
Smaki Edytyjednogarnkowe. Są proste w przygotowaniu i niewymagające. Nie zawsze mam ochotę stać w kuchni godzinami, choć kocham gotować dla bliskich. Dla miłośników mięsa na słodko propozycja na prosty i szybki obiad :) Polecam. Składniki: 60 dag mięsa wieprzowego, 2 cebule, 2 marchewki, 1 puszka ananasów, 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki kardamonu 2 centymetry świeżego imbiru(...)oraz marchewkę pokrojoną w plasterki. Całość smażymy ok. 10 minut. Na koniec dodajemy ananasy pokrojone w kostkę wraz z syropem. Całość solimy, pieprzymy oraz dodajemy curry, kurkumę, kardamon i starty imbir. Po zagotowaniu gulasz zamykamy i wkładamy do pieca na 1 godzinę. Pieczemy w temperaturze 180 ° C. Po tym czasie dodajemy śmietankę i jeszcze chwilę gotujemy
Delicious Titbitsmarchewki - 1 pietruszka - kawałek selera (ok 30g) - 2 łyżki siekanego pora - 200-250ml śmietany 18% - 2- 3 łyżki mąki do zagęszczenia - przyprawy: 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, sól, pieprz, łyżka majeranku, 1,5 łyżeczki chrzanu ze słoika (ostrego), 3 ząbki czosnku, łyżeczka octu. Przygotowanie: Ugotować wywar z udka. Dodać zielę i liść laurowy. Do gotującego się wywaru
Kulinarne blogowanieochota. Idealna na obiad lub lancz po długim spacerze. Soczewica jest rzadko stosowana w polskich kuchniach, częściej sięgamy po fasole, groch i bób. Pragnę Was zachęcić do gotowania potraw z jej udziałem. Soczewica jest bardzo bogata w białko, ale także ważnego dla serca potasu i potrzebnego w czasie ciąży kwasu foliowego, dlatego może się znaleźć(...)cebula, 1 ząbek czosnku, 1 l bulionu drobiowego, (można użyć warzywnego) włoszczyzna (1 marchewka, 1 pietruszka, 1 por) 1 papryczka chili, sól, pieprz, pół łyżeczki mielonych nasion kolendry, oliwa z oliwek (do smażenia) Przygotowanie: W bulionie gotujemy soczewice do miękkości, dodajemy pomidory i gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie całość miksujemy
cookplsmaczny i warto wypróbować przepis . Będziemy potrzebować : 1 kg mięsa wieprzowego 300 g wątróbek drobiowych lub wieprzowych 200 g boczku gotowanego 300 g pieczarek 200 g cebuli 2 jajka 50 g bułki tartej kawałek korzenia selera (80 g) 2 marchewki (150 g) 1 korzeń pietruszki (100 g) przyprawy : 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka ziół prowansalskich do smaku : sól , pieprz(...)garnka z mięsem dodaję obrane i umyte warzywa : marchew , seler , pietruszkę . Całość zalewam wodą tak żeby mięso i warzywa były przykryte , garnek stawiam na gazie i od momentu zagotowania gotuję przez około 40 minut na wolnym ogniu pod przykryciem . Po ugotowaniu mięsa przecedzam i odstawiam do wystudzenia . Do przygotowania pasztetu użyje tylko mięsa i warzyw a wywar wykorzystam do przygotowania
Uwaga Babcia Gotuje