eśli chodzi o gotowane mięsko, to chyba jestem w zdecydowanej mniejszości 😖, bo mało kto lubi mięso gotowane, większość preferuje wszystko co smażone. Ja wręcz przeciwnie. U mnie smażone - przeważnie tylko dla męża i rodziny. Ja lubię wszystko co gotowane, i zalane delikatnym, przeważnie śmietanowym sosem. Tym razem "pod nóż" poszły ćwiartki z kurczaka, które ugotowałam w rosole, i podałam(...)angielskie kawałek selera 1 pietruszka opakowanie małych marchewek mała 200g puszka groszku (lub mrożona mieszanka marchewka z groszkiem) 2 ząbki czosnku śmietana 18% szczypiorek sól pieprz 1 łyżka mąki do zaciągnięcia sosu Wykonanie: Ćwiartki myjemy pod bieżącą wodą. Wkładamy do garnka, zalewamy bulionem. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, odrobinę soli .Gotujemy na małym ogniu około 20 minut, po czym
Walijskie PichcenieDzień dobry, W ramach wspólnego gotowania wraz z innymi blogerkami przygotowałam tureckie danie o nazwie pilaki . U mnie jest to fasulye pilaki , czyli biała fasola gotowana w oliwie z cebulą, marchewką, ziemniakiem i pomidorem. Potrawa bardzo przypomina gigantes plaki , które gotowałam dla Was po powrocie z Grecji. Jak smakuje pilaki? -" Ta potrawa jest nawet lepsza od gigantes plaki. Takie(...)mogłam gotować razem z Wami:) Tureckie pilaki - kilka słów o potrawie Słowem pilaki określa się w Turcji pewien styl przygotowywania potraw , który polega na gotowaniu składników w sosie zrobionym z oliwy, cebuli, czosnku, marchewki, ziemniaka i pomidorów lub przecieru pomidorowego. Zatem nie jest to jedna potrawa, a rodzajów pilaki jest wiele, z tymże zawsze podaje się je jako meze (przystawka
Chilli Czosnek i Oliwaziemniaki 1,5 l bulionu 1 duża cebula sól, pieprz, czosnek granulowany olej pół szklanki jogurtu naturalnego pęczek szczypiorku PRZYGOTOWANIE Gotujemy bulion. Dodajemy pokrojone drobno marchewki i ziemniaki. Gotujemy na małym ogniu ok 30 minut, aż warzywa zupełnie zmiękną. Cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Miksujemy zupę razem z cebulą. Przyprawiamy obficie solą, pieprzem i czosnkiem. Dodajemy jogurt
Moje Kuchenne Rewelacjekostkę. Oliwę rozgrzać w garnku, dodać cebulę i papryki. Zeszklić. Dodać pokrojone w cienkie plasterki marchewki. Mieszać 3 min. Dodać koncentrat i fasolę. Wlać wrzącą wodę. Przykryć i gotować, aż marchewki zmiękną. Można podawać na ciepło lub na zimno. Udekorować pietruszką. Artykuł BARBUN FASÜLYE, czyli czerwona fasola po turecku pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy
Tureckie Przepisyduże marchewki Puszka groszku Pół łyżeczki soli 3 łyżeczki cukru Łyżka masła Łyżka mąki pszennej Marchewkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Zalewamy wodą, dodajemy sól i cukier, gotujemy. Gdy marchewka będzie miękka, odlewamy wodę i dosypujemy groszek. Zestawiamy na chwilę z ognia. Przygotowujemy zasmażkę: na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy na to mąkę, dokładnie mieszamy. Zasmażkę wrzucamy do marchewki
Kolizje Smakówsoli Łyżeczka miodu Łyżka masła Łyżka mąki pszennej Pomarańcza Korzeń imbiru ( kawałek ok 2 cm) Marchewkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Zalewamy wodą, dodajemy sól i miód, gotujemy. Kiedy marchewka będzie miękka, odlewamy wodę i dosypujemy groszek. Zestawiamy na chwilę z ognia. Pomarańcze parzymy wrzątkiem i ścieramy skórkę na tarce o małych oczkach. Z reszty pomarańczy wyciskamy sok. Następnie
Kolizje SmakówDziś zapraszam na kolejną bardzo prostą surówkę z kapusty i marchewki z czosnkowym aromatem. Pyszny i zdrowy dodatek do obiadku, szczególnie polecam do smażonej rybki
Monia miesza i gotujeamatorów a schodzą jak ciepłe bułeczki. Składniki: 3 pstrągi ( średnie ) Ok. 2 l wody 2 marchewki ½ pietruszki większej lub 1 mała Kawałek selera Cebula Kilka listków laurowych Ziele angielskie 50 – 100 ml octu cukier Sól Żelatyna Wykonanie: Obrane warzywa z liściem laurowym, zielem angielskim gotujemy w osolonej wodzie około 15 minut. Pstrąga oczyszczamy z łusek, usuwamy głowy. Kroimy na dzwonka(...)gotujemy jeszcze 10 minut. Wyjmujemy rybę. Po lekkim przestygnięciu usuwamy ości. W pstrągu są dobrze widoczne i łatwe do usunięcia. Układamy na półmisku i dowolnie przybieramy zieloną pietruszką, marchewką z gotowania itd. Z gotowanego wywaru odlewamy delikatnie łyżką ( do zupy ) tyle wywaru ile będzie nam potrzebne do zalania ryby. Gdy zmącimy wywar ponownie trzeba chwilę odczekać i ponownie zbieramy czysty
Smaki EwySkładniki: pierś z indyka 700 g papryka żółta kawałek papryka czerwona kawałek papryka zielona kawałek marchewki bobaski z puszki 2 łyżki mozzarella 1 kulka pietruszka zielona
Ala piecze i gotujeUwielbiam lekkie dania. Wprawdzie latem mogłabym jeść właściwie same owoce i świeże warzywa nawet bez obróbki termicznej, pić koktajle i nie gotować. Bycie mamą jednak zmusza, o ile starsze dzieci też można podkarmić nawet makaronem z koktajlem truskawkowym (to danie jest uwielbiane), to najmłodsze muszą zjeść porządny obiad i przy okazji my też się najadamy. Lekkie pulpeciki w jarzynkowym sosie(...)łyżki mąki; - 0,5 l bulionu jarzynowego; - młode marchewki; - garść mrożonego groszku Wykonanie: Mięso, jajko, bułkę tartą, sól i gałkę wymieszać. Formować pulpety, wrzucić do wrzącego bulionu, gotować 15 minut. Dodać marchewkę i groszek i razem gotować jeszcze 10 minut. Wyciągnąć wszystko łyżką cedzakową, nie odlewając bulionu. Rozprowadzić śmietaną mąkę, dodać wody dla odpowiedniej konsystencji. Dodać do bulionu, tak, żeby
dom-agi.plkromek chleba kilka plastrów sera żółtego sól, pieprz, słodka papryka listki bazylii Do dzieła!!! W bulionie (może być z kostki lub po prostu ugotowany rosół drobiowy z warzywami) gotujemy selera, marchewkę i pietruszkę do miękkości. Cebulę kroimy ,,byle jak" i dusimy na maśle aż delikatnie zmięknie. Dodajemy zmiażdżony czosnek i chwilę razem dusimy. Miękką cebulę dodajemy do bulionu i całość
sierotka maRysia w kuchniskładniki: 600 g piersi z kurczaka 100 g fety 2 łyżki majeranku 1 jajko 700 g marchewki 100 g margaryny 2 łyżki mąki pszennej do panierowania
Monia miesza i gotujePieczenie domowe są pyszne. Możemy je przyrządzać na różne sposoby. Ja tym razem dodałam marynowaną kukurydzę mini kolby oraz mini marchewki z puszki. Pieczeń wyszła smaczna
Ala piecze i gotujemnie ją gotować moja mama. Śmieję się, że jest to zupa idealna na ... kaca. Lekka, ale kwaskowa. Syta, ale wcale nie tłusta. W mojej wersji gotowana na wywarze z marchewki, pietruszki i selera + witamina C pochodząca z kapusty. Jednym słowem - zupka samo zdrowie. Nie tylko zdrowa ale i pyszna. Polecam gorąco! Składniki: około(...)soku z kapusty kiszonej ( u mnie zawsze pozostałość od gotowanej kapusty kiszonej) 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera sól pieprz czarny mielony ziele angielskie liść laurowy śmietana 12 % - 3 łyżki Wykonanie: Warzywa oczyścić, umyć zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Włożyć do garnka razem z liściem laurowym i zielem angielskim, zalać wodą i gotować do miękkości pod przykryciem
Walijskie Pichcenie