gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:5/261)

Fasolka szparagowa z miętowym masłem 163

zgniatam by aromat łatwiej się uwolnił ) .Chwilę smażyć. Usunąć miętę. Odcedzić fasolkę i przełożyć na patelnię. Delikatnie obracać by pokryła się aromatyzowanym masłem - posolić. Podałam fasolkę razem z kawałkami gotowanej marchewki ( chciałam by na talerzu pojawił się inny kolor) ułożoną w pęczki osadzone w obrączkach z  pora do gotowanego na parze pstrąga . * Odcedzoną fasolkę lekko przestudziłam i z takiej

Buniabaje w kuchni
POMIDORÓWKA ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW Z TORTELLINI 153

smak zupy, jest przez to bardzo sycąca. A potrzebujemy do niej: 1kg pomidorów 2l bulionu drobiowego 1 marchewka 1 cebula odrobina oregano 3 łyżki oliwy sól pieprz odrobina cukru 2 łyżki śmietany 18% op. 400g tortellini o dowolnym nadzieniu Wykonanie: Tortellini gotujemy wg przepisu na opakowaniu.  Pomidory zalewamy wrzątkiem w dużej misce. Obracamy ze wszystkich stron i po upływie(...)sól, pieprz i oregano i podsmażamy całość ok 5-10 minut.  Do podsmażonych pomidorów dolewamy bulion drobiowy. Wrzucam też marchewkę, bo lubię kiedy w zupie pływają sobie plasterki marchewki. Gotujemy całość ok 20 minut. Następnie dodajemy uprzednio zahartowaną zupą śmietanę. Posypujemy koperkiem. Na talerz wykładamy kilka tortellini i zalewamy je zupą

Walijskie Pichcenie
Glazurowane marchewki 185

Składniki: 500 g mini marchewek, 1 czubata łyżka miodu Miody Wileńskich , 1/2 łyżeczki octu winnego, 1 czubata łyżka masła.     Przygotowanie:     Mini marchewki gotujemy w wodzie ok. 15 minut. Odcedzamy i mieszamy je z miodem i octem winnym. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy marchewki. Cały czas mieszamy smażąc je, aż do lekkiego zbrązowienia. Smakują wybornie

Aga w kuchni
Zupa śmietankowa 127

muszkatołowej 1 łyżeczka mielonego kminku 2 łyżki mąki 200 g ulubionego makaronu natka pietruszki Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Bulion zagotowujemy, dodajemy pokrojoną na talarki marchewkę, gotujemy do miękkości. Osobno w osolonym wrzątku gotujemy makaron, odcedzamy. W garnku na maśle lekko rumienimy mąkę, dodajemy posiekaną cebulę, mielony kminek, goździki, pieprz i gałkę muszkatołową. Składniki zalewamy śmietaną

R'n'G Kitchen
Kotlety mielone z marchewką 127

Kotlety mielone z marchewką SKŁADNIKI: 1 bułka kajzerka 400 g mięso mielone 1 jajko 1 cebula sól i pieprz tłuszcz 2 szt marchewka gotowana z rosołu bułka tarta PRZYGOTOWANIE: Cebulę obrać,cienko posiekać. Bułkę kajzerkę namoczyć w wodzie,odcisnąć ,dodać do mięsa mielonego. Wbić jajko,dodać cebulę,sól i pieprz,dokładnie wymieszać. Marchewkę osączyć z rosołu pokroić na kawałki

Kuchnia Danusi
Szybkie i dobre ciasto marchewkowe 67

jeżeli korzystasz z dobrego robota kuchennego, to zrobisz to błyskawicznie. Ciasto marchewkowe jest idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. W  kultowej amerykańskiej restauracji Fraunces Tavern było przygotowywane z gotowanej marchewki. Podawano je na ciepło z bitą śmietaną, ale tym razem dodałam lukier, a smażona skórka pomarańczowa postawiła przysłowiową kropkę nad i. Ciasto marchewkowe z czasów George'a Washingtona Szybkie

Cztery Fajery
Mus z szynki w galarecie 96

miękkiego masła, 500 ml bulionu drobiowego (najlepiej domowego), 10 g żelatyny, sok z cytryny, 1 białko do sklarowania bulionu, do przybrania do wyboru: jajka ugotowane na twardo, groszek konserwowy, marchewka gotowana, kukurydza z puszki, Jeżeli bulion nie jest klarowny, należy go sklarować – do zimnego bulionu dodać 2 łyżki soku z cytryny i wlać rozbełtane białko i mieszając zagotować. Gdy się

królestwo garów
Krupnik na żeberkach 199

obrać i pokroić w kostkę. Gdy żeberka będą już miękkie wyłowić je z wywaru i odstawić do wystudzenia. Wywar przecedzić lub wyłowić włoszczyznę. Do wywaru dodać pokrojone ziemniaki i marchewkę. Gotować do miękkości. Mięso obrać z kości i podzielić na małe kawałki. Gdy warzywa będą już miękkie dodać przepłukaną kaszę oraz kawałeczki mięsa i natkę pietruszki. Gotować jeszcze

Monia miesza i gotuje
dietetyczne pulpety w sosie pomidorowym 118

pomidorów, kilka gałązek bazylii lub oregano, sól, pieprz ziołowy Do wywaru dodaj tartą marchew i selera naciowego, ugotuj do miękkości. Z pomidorów zdejmij skórkę, posiekaj je i dodaj do marchewki. Gotuj pod przykryciem przez 30 minut. Gdy się rozpadną, zdejmij pokrywkę, zwiększ ogień i gotuj, aż 1/3 sosu odparuje. Dodaj porwaną bazylię, przypraw

Eksperyment sobotni
Groszek z marchewką 176

cichu z garnka. A potem, przy stole, dziwię się dlaczego tak mało pozostało go w garnku.Bierzemy 6 średnich marchewek, myjemy je, obieramy ze skórki (lub skrobiemy), a następnie kroimy w kostkę i wielkości zbliżonej do groszku, jaki mamy.Marchewkę gotujemy w niewielkiej ilości wody (tyle tylko aby zakryła ją) z dodatkiem pół łyżeczki masła, soli

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pieczeń z kolorowymi warzywami 134

jajka 1 cebula 1 czerwona papryka 1/2 pęczka natki pietruszki Gałązka lubczyku 4 pieczarki Sól Pieprz Suszona natka pietruszki Czerwony pieprz w ziarnach (do dekoracji) Brokuł, kalafior oraz mini marchewki gotujemy kilka minut w osolonej wodzie. Odcedzamy. Cebulę, czerwoną paprykę oraz pieczarki kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Natkę pietruszki oraz lubczyk siekamy. Mięso mielone wyrabiamy z jajkiem oraz pokrojonymi warzywami

VioletoweKucharzenie
ZIEMNIACZANE PURRE Z SZYNKĄ I MARCHEWKĄ 108

prawdę warto zaszaleć i połechtać kubki smakowe nawet, jak trzeba będzie potem pedałować dodatkowe 15 minut na rowerku :-)Składniki:ugotowane ziemniakikilka plasterków szynki1 cebula1 marchewkasłodka śmietankasklarowane masłosól, pieprzkoperekWykonanie:Marchewkę gotujemy (lub wykorzystujemy z zupy).Na sklarowanym maśle podsmażamy na złoty kolor cebulkę i szynkę pokrojone w kostkę. Ugotowane ziemniaki należy odparować przez ok 1 minutę a następnie przepuszczamy przez praskę

Walijskie Pichcenie
Ciasto marchewkowe z rumowym lukrem 85

było jednym z pierwszych ciast, które wspólnie upiekliśmy. Tamto było bardzo proste i szybkie do wykonania, a dzisiaj prezentujemy wersję “na bogato”. Dekoracje z lukru rumowego i marchewek gotowanych w cukrze sprawiają, że ciasto wygląda jak torcik, który kusi aromatem i kolorami. Nic więc dziwnego, że ciasto marchewkowe zniknęło bardzo szybko. Składniki na ciasto marchewkowe Ciasto(...)proszku do pieczenia 3 jajka (wielkości L) w temperaturze pokojowej 100 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 100 g orzechów włoskich 80 ml oleju skórka starta z jednej cytryny Marchewka w syropie cukrowym: 1 marchewka 1 / 2 szklanki cukru 5 łyżek wody Lukier rumowy: 125 g cukru pudru 3 łyżki rumu 1 łyżka gorącej wody Dodatkowo: 150 g dżemu brzoskwiniowego

niecodziennikpary
Peruwiańska causa po mojemu 175

zabawy w kuchni.  Składniki: 1 szklanka ugotowanej czarnej quinoy 1 szklanka krewetek koktajlowych 1 smaczliwka 600 gram ziemniaków 200 gram mrożonego zielonego groszku Hortex 200 gram mrożonych mini marchewek Hortex 2 łyżeczki kurkumy 7 - 8 łyżek majonezu  1 łyżka soku z kiszonych buraczków 200 ml 100% soku Grejpfrut Rubinowy Hortex 2 cytryny 1 żółta papryczka pepperoni(...)opcjonalnie) garść kiełków rzodkiewki kilka świeżych listków kolendry i bazylii (opcjonalnie) sól Wykonanie:    Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. W ten sam sposób w osobnym garnku gotujemy marchewkę, groszek przyrządzamy na parze (jeśli nie macie takiej możliwości można ugotować w osolonej wodzie).     W międzyczasie papryczkę pepperoni pozbawiamy pestek i zaparzamy przez 5 minut wrzątkiem

Quinoa Raz!
Pasztet z wątróbki drobiowej bez pieczenia 146

zrobieniu. Przepis leżał dosyć długo w jednym z segregatorów z przepisami w kuchni na półce i w końcu nadszedł czas by go zrobić. Składniki: 500g wątróbki drobiowej 4 marchewki ugotowane 1 cebula 3 łyżki majonezu sół, pieprz, majeranek do smaku oliwa z oliwek Przygotowanie: 1. Wątróbkę oczyścić z błon i żyłek, umyć, zamoczyć w mleku na kilka minut, a następnie(...)oliwek, dodać osuszoną wątróbkę. Smażyć kilka minut z obu stron. Na koniec doprawić sola i pieprzem. 3. Przy pomocy maszynki do mielenia lub robota kuchennego zmiksować wątróbkę oraz gotowaną marchewkę. 4. Do masy dodać majeranek i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać majonez i dokładnie wymieszać

Motylkowa Kuchnia