przetwory na zimę. Robiłam już dżem z marchwi , szczerze polecam:) Pierwszy raz marchew zamarynowałam. Miałam przyjemność jeść marynowane marchewki jako ozdobę dania i były wyjątkowo smaczne. Świetna alternatywa dla korniszonów. Delikatniejsze niż ogórki i wyjątkowo smaczne. Składniki 500 g małych marchewek lub większych pokrojonych na kawałki ok 3 cm, oczyszczone. Młode nie obieramy ze skórki tylko szorujemy dokładnie szczoteczką Marynata(...)Dodatkowo na każdy słoik 1 liść laurowy 3 ziela angielskie 8 ziaren pieprzu 1 łyżeczka gorczycy 3 goździki Zagotować wodę z octem, cukrem i solą. Zmniejszyć ogień włożyć marchewki i gotować pod przykryciem około 20 minut, jak grubsze do 30 minut. Wybierajmy cienkie marchewki będą gotowały się krócej i są lepsze w smaku. W międzyczasie przygotować słoiki z przyprawami. Marchewki
gotuj ze mnąziemniaki 1 duża ugotowana marchew 1 jajko ok. 4 łyżki mąki pszennej + trochę do podsypania 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól 1 łyżka masła świeży rozmaryn Ziemniaki w mundurkach i marchewkę gotujemy w osolonej wodzie. Obieramy ze skórki. Marchewkę zmiksowałam niezbyt dokładnie za pomocą blendera, natomiast ziemniaki zmiksowałam na gładkie puree. Mieszamy oba składniki dokładnie na jednolitą masę. Masę przekładamy(...)masę, gdy zbytnio klei się podsypujemy mąką podczas wyrabiania. Na lekko posypanej mąką stolnicy formujemy 2 wałki z ciasta, lekko je spłaszczamy nożem i kroimy w romby. Kopytka marchewkowe gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie, po wypłynięciu na powierzchnię, wyjmujemy kopytka łyżką cedzakową. Zostawiłam kopytka by wystygły, gdyż chciałam je podać odsmażane na maśle z rozmarynem. Na patelni rozpuszczamy kopiastą łyżkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędrobiowej serek topiony majonez Przygotowanie: Zanim przystąpimy do robienia tej sałatki trzeba wrzucić do zamrażalnika serek topiony. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i oddzielamy białka od żółtek. Marchewkę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ogórki obieramy z łupki i kroimy je w kosteczkę, bardzo dobrną ;) Odsączamy. Szynkę drobiową kroimy w bardzo drobną kostkę. Sałatkę warstwową składamy w przeźroczystym
Lawendowe NieboDanie stworzyłam inspirując się przepisem na rotolo, z tym, że pieczoną dynię zastąpiłam musem z gotowanej marchewki i dodałam mięso. Z racji tego, że miałam ograniczone zasoby czasowe, postanowiłam nie zawijać ruloników, tylko przełożyłam warstwy makaronu farszem. Od zwykłej lasagne różni się z pewnością kalorycznością, oczywiście na korzyść mojej wersji. Jeśli nie boicie się o figurę, możecie na spokojnie polać(...)przykryciem przez ok. 20 – 30 min. na małym ogniu, mieszając w razie potrzeby. Zanim sos będzie gotowy, robimy mus marchewkowy. W tym celu, obieramy marchewki, kroimy je na mniejsze kawałki i gotujemy w lekko osolonej wodzie, do momentu aż zmiękną. Kiedy to się stanie, odcedzamy je i gdy trochę ostygną mielimy je blenderem lub rozgniatamy widelcem. Mieszamy
Pyszny Duetbuliony z kurczaka sól,pieprz do smaku okolo 1 szkl.startego sera cheddar Wykonanie Ugotować brokuł na parze około 5 minut,a następnie wrzucić do lodowatej wody dla zachowania koloru .Marchewkę gotować na parze 8 minut. Brokuła i marchewkę pokroić na mniejsze kawałki . Połączyć warzywa z bulionem ,zmiksować .Podgrzać z serkiem ,dobrze wymieszać i podawać .Smacznego
w mojej kuchniogrodowymi kiełki brokułu sól 2 plasterki boczku Wykonanie: Za pomocą wycinaka gniazd nasiennych wydrążyć tunel w ziemniakach i obrać je. Marchewki ostrugać i wsunąć w tunel. Czas gotowania marchewki i ziemniaków jest podobny. Można ugotować je razem w osolonej wodzie. Uważać ,żeby ziemniaczków nie rozgotować. Wyjąć z wody ,ułożyć na kiełkach brokułu. Na każdy ziemniak nałożyć
Kulinarny karnet Christopherakostkę. Gdy bulion się zagotuje dodać fasolę, boczek, cebulę i przyprawy (ze solą uważać bo boczek jest słonawy). Wszystko gotować aż groch bedzie prawie miękki wtedy dodać ziemniaki i marchewkę. Gotować aż warzywa będą miękkie
Monia miesza i gotujegorącym bulionie (ja miałam warzywny, uzyskany po gotowaniu warzyw na sałatkę) rozpuszczamy żelatynę w ilości przewidzianej na opakowaniu. Studzimy. W tym czasie szynkę kroimy w paseczki. Kukurydzę odcedzamy. Marchewkę gotujemy i kroimy w kostkę. Oczywiście warzyw używamy dowolnych wg upodobania. Możemy użyć gotowanych jajek, czerwonej papryki, groszku konserwowego i wielu innych składników, gdyż tak naprawdę do szynki w galarecie pasuje
Walijskie Pichceniemąki pszennej olej do smażenia Przyprawy: 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka curry, 2 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, szczypta kurkumy, świeżo mielony pieprz, sól *Groszek konserwowy z gotowaną marchewką można zastąpić mrożonym groszkiem z marchewką ** Makaron jako dodatek do gulaszu Cebulą bardzo drobno kroimy i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu w garnku z grubym dnem. Czosnek przeciskamy przez(...)zbyt gęsty dolewamy bulionu, jeśli za wodnisty to można dodać jeszcze nieco mąki. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Dusimy około 10 minut. W osobnym garnku gotujemy ulubiony makaron. Pod koniec duszenia do gulaszu dodajemy groszek i marchewkę. Nie można dodać ich zbyt wcześnie bo się rozpadną (jeśli mamy mrożony groszek to postępujemy według instrukcji na opakowaniu i dodajemy tyle czasu wcześniej
Kolizje SmakówWczoraj był królik na kapuście, to dziś królik z marchewką ;) Marchewkę gotowaną serwuję rzadko, bo choć bardzo lubię, to biorę pod uwagę jej zbyt wysoki indeks glikemiczny. O wiele częściej marchew pojawia się na moim stole na surowo z różnymi dodatkami. Składniki (na dwie porcje): 4 marchewki łyżka masa pół łyżeczki domowego magi ćwierć łyżeczki soli pieprz świeża kolendra Marchewki
Weekendy w domu i ogrodziesera żółtego, np Bursztyn olej rzepakowy do podsmażenia cebuli Wykonanie: Wywar drobiowo-warzywny zagotować. Do gotującego się wywaru dodać soczewicę i pokrojoną w dość drobną kostkę marchew. Gotować, aż soczewica będzie miękła. W międzyczasie na pokroić drobno cebulę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego - podsmażyć cebulę na rumiano i dodać do zupy. Kapustę poszatkować. Dodać do gotującej się zupy
kolorowotorcikowowersja bez boczku. Ziemniaki umyć bardzo dokładnie. Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie. Odcedzić, W tym samym czasie jak ziemniaki się gotują przygotować warzywa. Do wrzącej osolonej wody wrzucić oskrobane marchewki. Gotować. Jak już marchew zacznie mięknąć dodać pokrojony na kawałki brokuł. Gotować następne kilka minut aż warzywa zmiękną. Na koniec dodać groszek i gotować już 1 minutkę. Odcedzić. Rozgrzać patelnię
Kuchnia Pokoleńświeży lub suszony - łyżka masła, - pół łyżeczki mąki - domowa wegeta Wykonanie Marchewkę myję, obieram i szatkuję na grubej tarce, wkładam do rondelka i podlewam wodą tak aby tylko przykryła marchewkę. Gotuję na wolnym ogniu.Kiedy jest prawie miękka,odlewam część wody, do pozostałej wody i marchewki dodaję czosnek granulowany ok. łyżeczki, i troszkę wegety. Robię dołek do którego dodaje masło
Kuchnia z widokiem na ogródGotujemy je pod przykryciem przez ok. 10-15 minut - do miękkości. Gdy bataty już zmiękną, odcedzamy je i przeciskamy przez praskę do większej miseczki (możecie je też utłuc tłuczkiem do ziemniaków, ale będą w nich wtedy większe, nieprzyjemne grudki). Do batatów dodajemy szczyptę chilli oraz kuminu i sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy. Glazurowane w miodzie marchewki(...)masła 1 łyżka płynnego miodu sól i pieprz Przepis pochodzi z książki Gordona Ramsaya "Niedzielne przysmaki". W mniejszym garnku zagotowujemy wodę, solimy i wrzucamy obrane wcześniej marchewki. Gotujemy je przez ok. 7-9 minut, do miękkości. Po tym czasie marchewki odcedzamy, zalewamy zimną wodą i dokładnie odsączamy. Na patelni rozgrzewamy masło, następnie wrzucamy na nią marchewki, które doprawiamy
Cooking Monster