obieram. Ziarenka z wody wyławiam, osączam i używam do czego mi tylko potrzeba. Metoda szybka i wygodna, i nic nie jest popryskane sokiem :) Na jedną kanapkę: 2 kromki chleba razowego prawdziwe masło do posmarowania kilka listków rukoli kilka kawałeczków wędzonego łososia sałatkowego 1-2 plastry cukinii odrobina oleju kilkanaście ziarenek granatu pieprz młotkowany do smaku Wykonanie: Cukinię umyć, uciąć skośne(...)posmarować olejem i zgrillować na patelni. Rukolę opłukać, osuszyć w ręczniku papierowym. Granat umyć, delikatnie obrać i uważając na wszędobylski sok wydłubać ziarenka. Pieprz grubo rozgnieść w moździerzu. Kromki chleba posmarować masłem, obłożyć listkami rukoli i kawałkami łososia. Na to położyć grillowaną cukinię. Po wierzchu posypać ziarenkami granatu i pieprzem. Przykryć drugą kromką chleba. Zjeść z apetytem
Kuchenne zapiski EdytyCytuję za kolegą Polpalem z portalu gotujmy.pl (mam nadzieję, że nie będzie miał mi tego za złe), który okazał się kopalnią wiedzy na temat tego charakterystycznego ciasta: " Małpi chleb (monkey bread) jest praktycznie nie znany poza USA, skąd nazwa pochodzi to nie wiadomo dokładnie, jedna możliwość to, że chleb przypomina drzewo o nazwie w j. ang. monkey puzzle tree(...)African coffee cake, golden crown, pinch-me cake, pluck-it cake, bubbleloaf i monkey brains - ta ostatnia nazwa to ----- małpi mózg." Sądzę, że nic więcej nie muszę dodawać :) Małpi chleb Składniki na dużą formę babkową: CIASTO: 4 szklanki mąki pszennej (u mnie tortowa) + 0,5 szklanki na podsypanie i ewentualne uregulowanie gęstości ciasta szczypta soli 3 dag świeżych drożdży
Kuchenne zapiski Edytydomowy chleb żytni na zakwasie, jajka sadzone, brokuł i papryka czerwona~ Tym razem podjęliśmy wyzwanie i w końcu użyliśmy maszyny do chleba. Trzeba ją jeszcze rozpracować, bo nie rozumiem zupełnie jak to coś obsługiwać, ale chleb wyszedł - najważniejsze! :D I pyszny jak zawsze
breakfast of dreamstatara z łososia, ale pomyślałam, że ja zrobię je w domu w formie deseru i sprawdziły się bardzo dobrze! GRZANKI Z SEZAMKAMI I MIODEM 2 porcje ~2 kromki chleba tostowego (użyłam pełnoziarnistego) ~opakowanie sezamków - 3-4 sztuki ~4 łyżeczki miodu Piekarnik rozgrzać do 200*C. Z chleba odkroić skórki i przekroić kromki po przekątnej, tak aby powstały trójkąty. Sezamki drobno(...)pokruszyć. Każdą połówkę chleba posmarować łyżeczką miodu i posypać sezamkami. Ułożyć grzanki na blasze z papierem do pieczenia i zapiekać ok. 5-7 minut. Podawać np. lodami. Smacznego
chili & sugarsmak i aromat dzięki materiałowi, z którego wykonana jest jego pokrywka, czyli porowatej, silnie wypalonej naturalnej glinie bez żadnych dodatków. W garnku można piec: pieczenie mięsne, drób, ryby, zapiekanki, chleb, dania warzywne, risotto i lasagne. Garnek w środku jest powleczony warstwą ceramicznej glazury, dzięki czemu potrawy w nim przygotowywane nie przywierają do dna i boków. Pokrywka zaś jest wykonana(...)rzymskim garnku może różnić się od czasu pieczenia w innych naczyniach No to tyle ze strony AleDobre.pl . Od siebie parę zdań dodam w kolejnym poście, bo właśnie mi wyrasta chleb orkiszowy, który zrobię właśnie w tym rzymskim garnku . Bądźcie więc czujni :) A dodam jeszcze, że razem z tym garnkiem dostałem dwie przyprawy: pieprz czerwony i paprykę czerwoną w płatkach
Marder&Marder Manufacturejest. I co chwilę zmieniam zdanie. Co jakieś wybiorę to zaraz znajduję inne... I tak w kółko. Poza tym nigdy nie miałem takich naprawdę dobrych noży (poza jednym do chleba, który naprawdę jest super) więc nie bardzo wiem, które są dobre, a które troszkę gorsze. A jeśli Wy macie jakieś doświadczenie w tym temacie to podzielcie się nim ze mną(...)Jest absolutnie genialny! Nie był najtańszy, chyba około 170 zł. Ale jest nie do zajechania! Stosunek jakości do ceny wypada mega korzystnie. Kupować, nie zastanawiać się :) Natomiast nóż do chleba z tej samej serii moim zdaniem jest dość średni. Bardzo ładny, solidnie wykonany, ale za gruby jest. Ostrze ma zdecydowanie za grube jak na nóż chlebowy, ciężko się nim kroi
Marder&Marder Manufacturebiała część jednego pora 2 łyżki oleju rzepakowego 1 korzeń pietruszki 2 ziemniaki (ok. 250 g) 100 g śmietany kremówki 30% sól, biały pieprz do smaku Dodatkowo: kromka żytniego chleba 1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżka oleju rzepakowego Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy szalotkę i pora, lekko solimy i czekamy aż się zeszkli(...)ognia i miksujemy. Dodajemy śmietanę i znów miksujemy (lub mieszamy). Jeżeli zupa będzie za gęsta można dolać wodę, aż do uzyskania właściwej konsystencji. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Żytni chleb kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy łyżkę oleju, wrzucamy chleb i siemię lniane i prażymy aż powstaną chrupiące grzanki. Zupę podajemy z żytnimi grzankami. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy
Marder&Marder Manufactureudało! I właśnie za to lubię kulinarne eksperymenty – potrafią mnie zaskakiwać, a ja, jak na kobietę przystało, uwielbiam być zaskakiwana. Jak możecie się więc spodziewać, ten chlebek został chlebem przypadkiem, a na dodatek, przeszedł długą drogę zanim postanowiłam się nim z Wami podzielić. Zaczęło się od mojej siostry, która to postanowiła zrobić ciasto jogurtowe. Zamiast ciasta wyszło coś co nazwałyśmy(...)naszych wspólnych, weekendowych ceremoniii śniadaniowych. Jogurtowe ciasto przerodziło się więc w słodki chlebek, który po jakimś czasie trafił w moje ręce. I takim sposobem najpierw powstał bezglutenowy, szybki, jogurtowy chleb wielkanocny (wytrawny), który mogliście podziwiać na moim instagramie . A, że ja nabiału (prawie) nie jadam to bardzo szybko jogurtowy chleb przerodził się w bezlaktozowy, słodki chlebek pomarańczowy z migdałami. Prawda
Fill The BowlWspaniały aksamitny krem o porowym smaku podany z grzanką czosnkową z chleba, to pożywny i smaczny obiad. Dzięki czosnkowi nie jest mdła w smaku-jest pyszna! Idealna zupa na wykorzystanie niedzielnego rosołu. Z serii nie marnujemy jedzenia. Składniki 45 dag pora 1 litr rosołu 2 łyżki masła 2 łyżki oleju pęczek natki pietruszki 3 ząbki czosnku 100 g serka śmietankowego(...)topionego 100 ml śmietany kremówki szczypta mielonej gałki muszkatołowej sól morska do smaku pieprz czarny świeżo mielony do smaku Grzanka chlebowa: kilka kromek (małych )chleba masło 3 ząbki czosnku Sposób przygotowania Pory oczyścić umyć pokroić w krążki, w rondelku roztopić masło z olejem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zeszklić po chwili dodać posiekany por i dusić około 6 minut
Wanilia i Kardamonprosto z ognia:) Składniki: główka kalafiora 5-6 ziemniaków 2 marchewki gałązka selera naciowego + listki do dekoracji kawałek pietruszki gałązka lubczyku 2 szklanki bulionu drobiowego łyżka śmietany czerstwe kromki chleba ok 5 ząbków czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Kalafior dzielimy, myjemy i wrzucamy do garnuszka razem z obranymi i drobno pokrojonymi ziemniakami i marchewką. Zalewamy warzywa bulionem i dodajemy pietruszkę wraz(...)lubczyku. Po ok 5 minutach gotowania dodajemy selera. Kiedy warzywa będą miękkie i bulion częściowo wyparuje wyjmujemy lubczyk z garnka i odstawiamy warzywa do lekkiego przestudzenia. W międzyczasie kroimy chleb na kromki i smarujemy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Chleb dzielimy na części i wrzucamy na rozgrzaną patelnię, aby się zarumieniły. Kiedy warzywa nie będą już gorące to blendujemy je. Zaprawiamy
ChilliJemyuważałam, że należy czerpać ile się da z lata i ogródka mojej Mamy :* Składniki: 2 jajka garść rukoli garść sałaty masłowej pęczek szczypiorku 4 rzodkiewki 2 kromki razowego chleba 4 ząbki czosnku sól, pieprz oliwa Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. "Wycieczkujemy" do ogródka po potrzebne składniki (lub do sklepu ;)). Sałatę, szczypiorek i rzodkiewkę myjemy i osuszamy. Rzodkiewkę kroimy(...)dodajemy do pozostałych składników razem z rukolą. Jajka studzimy i przekrajamy w ćwiartki. Wykładamy na sałatę, która delikatnie doprawiamy i skrapiamy oliwą. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę na chleb. Równo rozsmarowujemy i wykładamy na suchą patelnię pokrojony w kosteczkę. Z obu stron chleb powinien zrobić się rumiany. Grzanki wykładamy na sałatke i konsumujemy z apetytem. Smacznego
ChilliJemypory mój ulubiony domowy chleb. Wszystko jest w nim, jak trzeba. Miąższ jest miękki i elastyczny, wygodnie się kroi, skórka jest chrupiąca, a wyrasta (choć dość długo) rewelacyjnie i bez kosza. Przepis oryginalny znaleziony na rewelacyjnym blogu Domi w Kuchni , który serdecznie polecam. Moja wersja, choć nieznacznie, jest jednak zmodyfikowana. Za drugim razem, kiedy wstawiałam ów wypiek, wiedziałam(...)mamy pewności, co do pracy zakwasu Wieczorem poprzedzającym czas pieczenia wstawiamy zaczyn. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, by powstała zawiesista masa. Posypujemy ją mąką i odstawiamy na całą noc. Chleb: Zaczyn z poprzedniego dnia 200g mąki babuni (650) 150g mąki tortowej (400) 140ml ciepłej wody lekko czubata, herbaciana łyżeczka soli Następnego dnia rano mąki przesiewamy, mieszamy z solą i wodą
Kuchenna Kontrrewolucya600g piersi kurczaka 1 pęczek natki pietruszki 1 żółtko 1 roztrzepane jajko 1 namoczona w mleku bułka kilka kromek chleba tostowego tłuszcz do smażenia sól, pieprz Pierś kurczaka mielimy w maszynce z drobnym sitkiem lub dobrze siekamy (u mnie to drugie). Przekładamy je do miski i wlewamy do niego żółtko oraz wrzucamy posiekaną natkę pietruszki i namoczoną bułkę. Doprawiamy(...)smaku solą oraz pieprzem i dobrze wyrabiamy. Kromki chleba tostowego pozbawiamy skórek i jak na zdjęciu - kroimy w cieniutkie, krótkie paski. Z gotowej mięsnej masy lepimy niezbyt grube, owalne kotlety. Każdy z nich moczymy najpierw w roztrzepanym jajku, po czym obtaczamy w pokrojonych kawałkach chleba. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na nim kotlety do zrumienienia. Podajemy z pomidorami, surówką
Kuchenna Kontrrewolucyabyć może zastanawiacie się co zjeść, gdy na zewnątrz wysoka temperatura, upał ... Aż ... Jeść się nie chce ... :) Mam zatem dla Was propozycję na dzisiejszą pogodę - orzeźwiająca pasta na chleb, chleb jaki lubicie najbardziej (pasuje do każdego rodzaju). Pyszna, lekka, smaczna i co najważniejsze - odpowiednia na pogodę za oknem. Składniki: 1 dojrzałe awokado 100 gramów wędzonego łososia (w plastrach(...)należy drobno pokroić, jabłko posiekać w drobną kosteczkę, pokroić drobno koperek. Połączyć wszystkie składniki, dodać jogurt. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać na dowolnego rodzaju chlebie. Smacznego
Garniec Magaliewspomnienie sprzed tygodnia. Dzisiaj też będzie ale w bardziej tradycyjnej dla nas formie :) Pieczenie mi nie straszne mimo upałów. Chleb i sobotnia pizza to domowa tradycja :) Przepis na nałożenie do pizzy znalazłam w książce "What Katie Ate. Weekend". Musze przyznać, że mimo, iż ani Małżon ani Córcia nie lubią zazwyczaj ananasa i sosu barbecue te pizze zjedli w oka mgnieniu
Dzieje kuchennej Wiewióry