chleb - 26084 przepisów (strona:494/1739)

Zakwas na żurek 208

wcześniej. Składniki: 1litr zimnej przegotowanej wody 6 łyżek mąki żytniej typ 2000 Młyn Kopytowa 5-6 ząbków czosnku 4 kulki ziela angielskiego 2-3 listki laurowe 1 kromka chleba razowego (czerstwa) Przygotowanie: Słoik wyparzyć. Wsypać mąkę, wlać wodę i dokładnie wymieszać. Dodać obrane ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie i kromkę chleba. Słoik przykryć gazą, założyć gumkę recepturkę i odłożyć(...)ciepłe i ciemne miejsce na 3-4 dni. Raz dziennie zakwas przemieszać. Po tym czasie wyjąć chleb, liście laurowe, ziele angielskie, czosnek i rozlać do wyparzonych słoików lub butelek. Zakręcić i przechowywać w lodówce. Do mieszania używamy drewnianej łyżki

Ala piecze i gotuje
Chłodnik andaluzyjski, czyli Gazpacho Andaluz 182

Hiszpana usłyszałam, że żeby polubić gazpacho trzeba go spróbować kilka razy. Coś w tym chyba jest. Polecam do wypróbowania. Składniki na 4 porcje: 1 kg pomidorów 2 kromki pszennego chleba (opcjonalnie) 1/2 ogórka 1 mała czerwona papryka 1 mała zielona papryka 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 3-4 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka octu sól(...)pieprz do smaku Z chleba (jeżeli używamy) usunąć skórkę. Jedną kromkę pokroić w kostkę. Skropić oliwą,podsmażyć na patelni grzanki. Drugą kromkę obficie skropić przegotowaną wodą, odłożyć. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Przekroić, oddzielić gniazda nasienne. Gniazda z sokiem i skórkami prztrzeć przez sito do miski blendera (lub zwykłej wysokiej, jeżeli używamy blendera ręcznego). 1/2 pomidora, po kawałku ogórka, papryki

Pełny talerz
Grzanka z pomidorami, czyli bruchetta al pomodoro 103

Bruchetta jest znaną przekąską/ przystawką goszczącą nawet na bardzo eleganckich stołach i w wykwintnych restauracjach. Narodziła się jednak jako codzienne danie włoskich rolników - plantatorów oliwek. Podobno opiekali oni pajdy chleba polewali oliwą i doprawiali solą. Wersja pomidorowa jest jedną z najbardziej popularnych. Mnie przenosi do Kampanii, czyli bardzo pomidorowego regionu Włoch. Oczywiście można także poimprowizować również z innymi dodatkami. Polecam(...)Składniki dla 4 osób: 8 ukośnych kromek ciabatty (może być również dorba bagietka, albo pieczywo pszenne na zakwasie, ale nigdy chleb tostowy!) 3-5 pomidorów (u mnie pomieszane czerwone, malinowe i kumato) kilka gałązek świeżej bazylii oliwa extra vergine 1-2 ząbki czosnku Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w kosteczkę. Doprawić oliwą i solą. Listki bazylii opłukać i osuszyć ręcznikiem

Pełny talerz
Mintaj w migdałach 119

Japonii, wody Kalifornii po cieśninę Beringa. Największe okazy dorastają nawet do 80 cm długości. Dziś przedstawiamy tą smaczną rybkę w wydaniu specjalnym pod migdałową kołderką na poduszce z chleba typu włoskiego. Zapraszamy: Składniki: filet z mintaja roztrzepane duże jajko (bądź 2 małe) pieprz i sól do smaku świeży koperek mąka bułka tarta migdały w płatkach por plaster cytryny chleb typu(...)stron.  Obtoczyć raz jeszcze w jajku, posypać delikatnie mąką, a następnie płatkami migdałów. Układać na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na małym ogniu przez kilka minut. Podajemy na grzance z chleba typu włoskiego bądź z ciabattą  z dodatkiem cytryny oraz świeżych liści bazylii. Smacznego

KreatywnePiny
Babeczki z chleba razowego 167

Składniki: (na 6 babeczek) 3-4 kromki chleba razowego z pestkami dyni 2 jajka 1 ząbek czosnku 20-50 g tartego sera żółtego 10 g pora 3-4 plastry bakłażana- krojone w szerz 30 ml mleka szczypta soli szczypta pieprzu posiekana natka pietruszki odrobina oliwy z oliwek Przygotowanie: 1.Na patelni na niewielkiej ilości oliwy z oliwek smażymy bakłażana, gdy zacznie(...)robić się miękki dodajemy posiekanego na drobno pora i dusimy przez moment. Następnie dodajemy wyciśnięty czosnek i przyprawy. 2. Kroimy chleb  w kostkę, przekładamy do sporej miseczki i dodajemy utarty ser. 3. W innej miseczce łączymy  mleko z jajkami i natką pietruszki. 4. Chleb zalewamy masą jajeczną 5.Dodajemy przestudzone warzywa i mieszamy wszystko razem. 6. Do foremek

KreatywnePiny
Chleb pełnoziarnisty z orzechami i czereśniami 149

Ponieważ dopadło mnie jakieś wstrętne wirusisko będzie szybko ale bardzo smacznie. Chleb piekłam w wypiekaczu aby było jeszcze szybciej. Zapraszam serdecznie. Chleb pełnoziarnisty z orzechami i czereśniami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Muffinki z mięsa mielonego z dwoma farszami - na ciepło lub zimno 218

żeby było kolorowo.   SKŁADNIKI: 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z szynki) 1 jajko (L) 3 cebule 1 duża marchew 1 ząbek czosnku miąższ z 2 kromek chleba 1 papryka 15 dag małych pieczarek 2 łyżki majonezu 3 łyżki keczupu 10 dag drobno startego żółtego sera  1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki ostrej papryki łyżka(...)udusić do miękkości.  2. Marchewkę zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, pieczarki pokroić w plasterki, paprykę w kosteczkę i każde z osobna poddusić soląc do smaku. 3. Miąższ chleba posiekać na drobniutko. 3. Mięso wymieszać z jajkiem, miąższem chleba, marchewką, cebulą (część odkładamy do farszu). Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. 4. Blachę

Kto ugości moich gości?
W Pałacu jak w rodzinnym domu! 202

uroczystego biesiadowania. Pierwsze w tym roku ognisko - tak, byłam pod wrażeniem! Swojska kiełbasa nabita na kija, upieczona w ogniu, pachnąca drewnianym dymem, a do tego pajda świeżo wypieczonego chleba, domowy smalec i kiszone ogórki - tak powitali nas gospodarze!  A po ognisku wieczór filmowy, który zamienił się w wieczór rozmów i dyskusji, z pizzą i regionalnym piwem w tle. Morał(...)całą gospodę śniadania ściągały nas każdego poranka ze schodów. Na drewnianych stołach potrawy ustawione w formie bufetu. Pyszna jajecznica, słodkie racuszki, domowe konfitury, z twarożkiem wędzonym i świeżo wypiekanym chlebem. No po prostu rewelacja! Do tego soki, soczki, koktajle, kawa, herbata, wędlinka, ciacho... same pyszności, które znikały ze stołu jeden za drugim. Na szczęście zachowałam zdrowy rozsądek i krążąc wokół

Sajkofanka smaku
Chleb na zakwasie 226

wyrośnięcia (aż urośnie do krawędzi formy).               Piec w 200 stopniach 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć chleb z formy i dopiekać dodatkowa 15 minut.                Kroić całkowicie ostygnięty.Upieczony chleb powinien wydawac "gluchy" odglos

w mojej kuchni
Łatwy chleb z siemieniem lnianym 169

zalecił mi wprowadzenie do diety siemię lniane (poza lekami oczywiście). Mielone siemię lniane zalane ciepłą wodą okazało się tym, czego "tygryski nie lubią najbardziej". Postanowiłam więc przemycić je w ... chlebie! :) Trochę się tego obawiałam, ale efekt był zaskakująco pozytywny. Chleb wyszedł zwarty, mięciutki w środku, z chrupiącą skórką, a siemienia wcale nie czuć. Przepis znalazłam na stronie chleby.info . Zapraszam(...)Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy nasze ciasto (najlepiej przy pomocy drewnianej łyżki). Ponownie przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.  3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Chleb pieczemy 55-60 minut, aż ładnie się zarumieni. Kroimy dopiero po całkowitym ostygnięciu (ja nie czekałam ;) ) Smacznego! *Suche drożdże możemy zastąpić świeżymi. W takim przypadku będziemy potrzebowali 20 g świeżych

My Culinary Art
PASTA JAJECZNA Z KAPARAMI 262

Śniadanie mistrzów nie musi składać się z blinów z kawiorem, jajecznicy na bogato z kurkami czy omletów cesarskich. Wystarczy świeży, domowy chleb i odpowiedni do niego dodatek, najlepiej z domowej spiżarni. Tak niewiele, a zarazem tak wiele..      Do pewnego momentu nie przywiązywałam wagi do śniadań. Zjadłam - okej, nie zjadłam - jakoś się przeżyje. Szybka mocna(...)stały się istotne, zaistniały w grafiku dnia. Są moim małym rytuałem, gdy siedząc w kuchni i oglądając budzący się do życia park za oknem, delektuję się kanapką z domowego chleba, gorącą owsianką czy domowej roboty przetworami. Nie ma miejsca na pośpiech. Nie ma miejsca na sztuczność. DOMOWA PASTA JAJECZNA Z KAPARAMI /własny; współpraca z marką Winiary ;/ 3 jajka

W kuchni Karmel-itki
Tost z jajem 109

czasy młodzieńcze minęły, z tostera już tak chętnie nie korzystam, a dzisiejszy tost bardzo różni się od starej wersji z żółtym serem i paprykarzem ;) Składniki kromki chleba zwykłego lub tostowego jajko szynka ser żółty cukinia papryka szczypiorek sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania Usmażyć jajko na masełku, na jego tłuszczu podsmażyć plasterki cukinii. Następnie poukładać kromki chleba, dać(...)plaster sera żółtego, szynkę, jajko i cukinię. Przykryć drugą kromką i smażyć pod przykryciem, na małym ogniu, do momentu zarumienienia się chleba i roztopienia sera, po czym obrócić tost na drugą stronę i smażyć

pink envelope
Cholera z telefonami 147

majeranek, bazylia zwykła, czerwona i cytrynowa, oregano i krwiściąg) 3 łyżki przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku  sól i pieprz do smaku Do podania tarty żółty ser (rozpuszczający się) chleb Do dużego garnka wlewamy oliwę. Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy na gorący tłuszcz. Oczyszczamy z nasion i kroimy papryki w kostkę, kiedy cebula się zeszkli, dorzucamy do garnka. Kroimy(...)garnka. Dodajemy przecier pomidorowy i drobno pokrojony czosnek. Dusimy aż warzywa będą miękkie a sos trochę zgęstnieje. Dziś leczo podałam w żytnim chlebku. W internecie są przepisy na chleb do żurku, ja jednak poszłam na łatwiznę i swój kupiłam mrożony w sklepie. Tuż przed podaniem opiekamy chleb w piekarniku aż będzie chrupiący, wypełniamy gorącym leczo, posypujemy tartym serem i przykrywamy

les mirabelles
Wytrawny sernik z łososiem. 229

Przerabiałam wiele rodzai serników, ale zawsze były na słodko. Konkurs zmobilizował mnie do wymyślenia czegoś co nie będzie tendencyjne i takie jak zawsze. Czyli sernik wytrawny na spodzie z chleba Wasa przypadł nam bardzo do gustu. Składniki na spód: 150 g chleba Wasa (u mnie pomieszane Original i wieloziarniste ) 80 g roztopionego masła (Polskie Mlekovita) 1 małe jajko Składniki(...)jajka 3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej sól, biały pieprz do smaku  Polewa śmietankowa: 180 ml śmietany 18% (Polska Mlekovita) sól, sok z cytryny do smaku  Wykonanie: Chleb Wasa mielimy w blenderze do momentu uzyskania pisaku, dodajemy roztopione masło i jajko. Całość dokładnie razem miksujemy i wylepiamy tym dno tortownicy ok 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego

Malinowe Pocałunki

Proponowane wyszukiwania