chleb - 25827 przepisów (strona:492/1722)

CHLEB DOMOWY NA ZAKWASIE 124

Dostałam od koleżanki zakwas na chleb i postanowiłam go wykorzystać. Tzn. upiekłam swój pierwszy w życiu chleb. Przepis jest uniwersalny, a smak pieczywa uzależniony jest od tego jakich użyjemy dodatków. Poniżej podaję przepis jaki dostałam razem z zakwasem, można z niego upiec dwa bochenki.  Osobiście zastosowałam metodę "pół z tego" i w ten sposób uzyskałam ciasto na 1 chlebek(...)PIECZENIE: piec 15 min. w temp. 150 stopni, a następnie 50 min. w temp. 200 stopni około 1 godzinę.Kuchnia z termoobiegiem 180 stopni ok. 50 min. Po upieczeniu chleb wyjąć i odwrócić do góry nogami i wstawić do pieca na ok. 5-10 min., w zależności jak upiekł się spód.Wyjąc z pieca, posmarować zimną wodą w celu

Kuchnia w opałach
TOSTY WERSJA BIG :) 114

racji braku obiadu (jeść się rodzince nie chciało), trochę bardziej obfita kolacja ;) A tosty robione na patelni, smakują równie dobrze jak z tostera. SKŁADNIKI: na jednego tosta 3 kromki chleba tostowego masło sałata pomidor czerwona cebula papryka wędzona pierś z kurczaka żółty ser oliwki sól pieprz suszone oregano ketchup majonez suszony pomidor  (ilość składników w zależności od upodobań(...)zrobić: Chleb delikatnie posmarować masłem z jednej strony i poukładać plasterki sera żółtego. Tosty przełożyć na patelnię i podpiekać na bardzo małym ogniu, aż ser się rozpuści, a chleb przyrumieni. W tym czasie warzywa pokroić na plasterki. Gdy tosty będą gotowe, składamy kanapkę. Na pierwszą kromkę nakładamy warstwę majonezu (lub sosu czosnkowego), sałatę, plastry piersi z kurczaka

Kuchnia w opałach
Jajecznica 130

miałam maturę z chemii, jestem wykończona psychicznie, ale zmotywowana do dalszego samodoskonalenia :) Przed długim dniem w szkole sycąca jajecznica smażona na maśle z pomidorami podana w liściu sałaty + chleb żytni z masełkiem i pomidorem :) ~ Jajecznica smażona na maśle z pomidorami ~ Składniki: 3 jajka łyżeczka masła pomidor sól, pieprz + liść sałaty pomidor masło chleb żytni Na zimną patelnię wrzucamy łyżeczkę(...)palnik i robimy jajecznicę, cały czas energicznie mieszając. Gdy jajecznica będzie prawie gotowa, dorzucamy do niej pokrojonego pomidora i przyprawy. Mieszamy i przekładamy do liścia sałaty. Podajemy z chlebem posmarowanym masłem i pomidorem

Kuchenny Skrawek Nieba
Kanapki ze sztuką mięsa wołowego 207

Wczoraj rosół, dzisiaj kanapka. Nie byle jaka. Kanapka z mięsem wołowym, domowym ogórkiem małosolnym i musztardą. Jedna z najlepszych kanapek na świecie. Dobry chleb na zakwasie, rozpływając się w ustach wołowina z gotowania rosołu w towarzystwie chrzanu lub musztardy, do tego ogórek. Proste i pyszne. Idealne do zabrania do pracy lub na piknik. SKŁADNIKI (1 kanapka) 2 kromki chleba kilka(...)plastrów gotowanej wołowiny z rosołu – np. antrykotu lub rostbefu 1 ogórek małosolny pokrojony w plasterki. Przepis na ogórki małosolne. musztarda Dijon WYKONANIE Kromki chleba smarujemy musztardą. Układamy plastry wołowiny i ogórki. Składamy. Smacznego

OstryKęs
Chleb na zakwasie 116

Bardzo smaczny i długo pozostający świeży chleb na zakwasie z ziarnami. 1 szklanka pestek słonecznika 1 szklanka siemienia lnianego 1 szklanka otrąb pszennych 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka mąki żytniej razowej 1 kg i 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki ziaren sezamu 1/3 szklanki pestek dyni 4 łyżki miodu 3 łyżeczki soli zakwas (mąka żytnia razowa, woda(...)wody. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Po 24 godzinach dodajemy 50 g mąki oraz 50 ml i ponownie mieszamy i odstawiamy. Czynność wykonujemy przez kolejne 5 dni. Chleb: W dużej misce wymieszać wszystkie sypkie produkty. Dodać zakwas i 6 szklanek ciepłej wody wymieszanej z czterema łyżkami miodu. Odłożyć do słoika 6 łyżek zakwasu (do wykonania kolejnych porcji chleba

Bullio
Jajko "na raz" 128

fosfor, potas, wapń, żelazo oraz magnez. Żółtko zawiera także luteinę, która chroni oczy przed promieniowaniem i poprawia widzenie. Samo zdrowie !!! Kanapka z pastą awokado i jajkiem Składniki: kromka chleba razowego; pasta z awokado (awokado, łyżka sezamu, łyżka soku z cytryny, ząbek czosnku, pieprz cayenne); jajko; łyżeczka masła bądź oliwy z oliwek; czosnek niedźwiedzi; papryka. Zaczynamy tworzyć ! Do blendera wkładamy(...)wszystkie składniki potrzebne do zrobienia pasty awokado. Blendujemy na gładką masę i smarujemy nią kromkę chleba. Następnie na małą patelnię dodajemy masła bądź oliwy i wbijamy jajko. Smażymy i pilnujemy by żółtko nam się nie ścięło-  ja robię to na wyczucie, ale naprawdę wystarczy chwila.  Kładziemy jajko na chlebie z pastą i gotowe. Można doprawić po swojemu

Życie na widelcu
Zupa krem z ciecierzycy 122

łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka ziaren kolendry, 1 łyżeczka pieprzu cayenne, 1/2 łyżeczki kuminu, 1/2 łyżeczki aidżwanu, 1/2 łyżeczki sosu sojowego, szczypta kozieradki, kurkumy i imbiru. Grzanki z chleba razowego 3 kromki chleba razowego, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku, pół łyżeczki suszonych liści kolendry, sól. Przygotowanie: Ciecierzycę opłukać pod bieżąca wodą, przełożyć do miski, zalać wodą(...)moździerzu, dodać do zupy razem z pozostałymi przyprawami oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Zupę zagotować i podawać ze świeżą kolendrą, razowymi grzankami lub groszkiem ptysiowym. Aby przygotować grzanki z chleba razowego należy pokroić kromki w centymetrowe kostki i przełożyć do miseczki. W szklance wymieszać oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, kolendrą i solą. Powstałym sosem zalać grzanki i dokładnie

Pełna Lodówka
Chleb oliwkowy od serca bo z lubczykiem 76

Chleb oliwkowy jest delikatny i wyjątkowy. Wystarczy kilka składników, czas na wyrośnięcie ciasta i pieczenie. Jego smak  z pewnością zależy od jakości oliwy.  Do wyrobienia ciasta użyłam    oliwy z oliwek extra vergine Classico ,     która ma przyjemny aromat z delikatną nutą owoców i trawy oraz lekko pikantny smak. Idealnie połączyła się z czarnymi oliwkami(...)lubczykiem, który jak oliwa ma lekko gorzkawy smak. Chleb jest pyszny i cudownie pachnie. Nie potrzebuje żadnych dodatków, bo sam w sobie najlepiej smakuje, abo z odrobiną oliwy. Składniki: 75 ml oliwy z oliwek MONINI extra vergine Classico , 50 g drożdży, 320 g mąki pszennej, ½ łyżeczki cukru, 1 łyżeczka suszonego lubczyku, 1 płaska łyżeczka soli, 80 g czarnych oliwek

Moniki Smakołyki
Zupa jarzynowa po karaibsku czyli Zupowy Wtorek odc.59 177

Moja dynia prawie w całości rozpadła się ale jeśli nie zrobi tego można wyjąć kawałki i zmiksować. Solimy i pieprzymy. Mieszamy i nakładamy. Posypujemy szczypiorkiem. U nas z pajdką chleba

Dzieje kuchennej Wiewióry
Owocowa Rozkosz 138

doświadczona kadra zapewniają wysoka jakość produktów. Zrobiłam grzanki z dżemem truskawkowym i dżemem jabłko i wanilia Owocowa Rozkosz. Maksymalnie lekko i zdrowo! Składniki -plaster  sera korycińskiego Czesławy Zarzeckiej chleb typu włoskiego dżem truskawkowy  Owocowa Rozkosz dżem jabłko z wanilią  Owocowa Rozkosz Pokrój chleb na kromki. Rozgrzej patelnię do grillowania. Ugrilluj chleb. Na ciepłe grzaneczki nałóż dżemy Owocowa

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb marchewkowy 142

Dziś mam dla Was kochani chleb który powstał dzięki temu, że mój narzeczony przyniósł mi kilka kilogramów marchewki i pierwsze co to zrobiliśmy z niej to oczywiście sok ;) została zwiórkowana marchewka więc trzeba było coś z tego zrobić i tak oto powstał chleb marchewkowy ;) 750g mąki pszennej 25g świeżych drożdży 1 mała łyżeczka cukru 3-4 łyżki oliwy lub oleju(...)Odstawiamy na 30 minut, by bochenek urósł.  Pieczemy początkowo 10 minut w 220 stopni, później ok. 1 godziny w 180 stopniach.  *Pamiętajmy, aby po upieczeniu wyjąć chleb z formy by odparował. Smacznego! Buziaki

Cukier&Puder
Puree z pieczonej dyni zwyczajnej 139

mieszkanko małe i już i tak się przewracam o własne nogi, postanowiłam zrobić puree. Dzięki temu mogły zaistnieć na moim blogu takie dania jak galaretka dyniowo - pomarańczowa , Drożdżowy chleb z dyni  czy też Muffiny dyniowe z cynamonowym lukrem . Oczywiście zostało mi jeszcze bardzo dużo puree, więc pewnie będę produkować na potęgę muffiny, bo bardzo mi posmakowały.Ale wróćmy(...)początku. Żeby rozkoszować się smakiem domowego dyniowego chleba lub muffinek, najpierw trzeba przygotować puree. Przepis jest banalny, wykonanie szybkie, jedynie trzeba później wymyślić, do czego tym razem go użyjemy. Potrzebna nam: - dynia zwyczajna Moja ważyła około 7 kg, a z racji posiadania malutkiego sitka, trochę czasu mi to zajęło. Ale było warto :) Przygotowanie:  Dynię przekrawamy na pół, wydrążamy pestki

W poszukiwaniu inspiracji
Tost z chmurką 238

robi podobne kanapki. Zainspirowałem się i wczoraj wpadłem na pomysł, że takie zrobię :) Bałem się, że nie wyjdzie, ale wszystko wyglądało jak chciałem :) Składniki: (na dwa tosty) - 2 kromki chleba  - 2 plasterki szynki wędzonej - 2 plasterki sera żółtego  - kilka kawałków papryki  - 2 jajka  - przyprawy (sół, pieprz, czosnek granulowany itp.)  - odrobina masła  Sposób przygotowania(...)Oddzielamy żółtka od białek, tak aby żółtka się nie rozwaliły. Ubijamy białka ze szczypta soli na sztywną pianę.  Chleb smarujemy odrobiną masła. Podsmażamy z obu stron na patelni, jak i szynkę.  Nastawiamy piekarnik na 160 C.  Na blachę wykładamy podsmażony chleb, na to kładziemy szynkę,  paprykę i dowolnie przyprawiamy. Kładziemy ser żółty.  Następnie dzielimy ubita

Gotuj Z Muzyką
Kanapki z awokado 189

Uwielbiam ten smak: awokado z jajkiem i aromatyczną oliwą z oliwek, na chrupiących kromkach żytniego chleba razowego, posypane kiełkami brokuła :) ~ Tosty z awokado, jajkiem, oliwą ziołową i kiełkami brokuła ~ Składniki: kromki chleba razowego jajko awokado kiełki oliwa z oliwek sól, pieprz dowolne zioła Chleb wsadzamy do opiekacza i czekamy aż się lekko przyrumieni. Jajko wsadzamy do garnuszka z zimną wodą

Kuchenny Skrawek Nieba
Zakwas na biały barszcz 170

szklanka mąki pszennej typ1850, użyłam Młyn Kopytowa 1 litr przegotowanej letniej wody 2-3 ząbki czosnku 3-4 listki laurowe po kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego piętka chleba na zakwasie oraz słój lub kamienny garnek Do dużego słoja (lub kamiennego garnka) wsypać mąkę. Dodać przyprawy i rozgniecione ząbki czosnku. Wlać letnią przegotowaną wodę i wymieszać. Dodać piętkę chleba(...)gotowego zakwasu możemy przygotować biały barszcz a resztę przelać do butelki lub słoika i  przechowywać w lodówce. (W zakwasie widać gdzieniegdzie małe ziarenka, to sezam bo dodałam piętkę chleba z sezamem

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania