chleb - 26084 przepisów (strona:492/1739)

Kopenhaga okiem przyszłego cukiernika, part 2 162

przy wejściu. Wszystko wykonane jest z cukru, detale są niezwykle dokładne, a postaci wydają się niemal żywe. Mistrzostwo. Kolejnym celem była fabryka Schulstadu - zdarzało Wam się kiedyś jeść ich chleb? Mi, muszę przyznać, raczej rzadko - wolę taki z mniejszych piekarni, nie nastawionych na hurtową ilość. Bo, moi drodzy, ilości są tutaj wręcz przerażające. Mąki używa się w setkach kilogramów(...)chleby i bułki są wszędzie! Fabryka jest ogromna, i naprawdę robi niesamowite wrażenie. Zdjęć niestety nie mam - nie mogliśmy ich robić z uwagi na higienę i oczywiście wyciek tajemnic produkcji. Korytarz jednak zdobiły zabawne plakaty, w stylu jak ten poniżej. Bardzo mi się spodobały. Szczerze jednak się przyznam, że praca w takim miejscu wydaje mi się karą za grzechy. Chleba

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pulpety chlebowe z gulaszem 157

sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa, takie właśnie ma zastosowanie w tym daniu, oto nietypowe pulpety jarskie, ale z dodatkiem gulaszu stanowią znakomity duet na obiadowe danie... Składniki: 1 czerstwy chleb 2 jajka 2 cebule czerwone 150 gram boczku wędzonego 3 łyżki bułki tartej 100 gram żółtego sera mielony kmin rzymski, kolendra, papryka mielona ostra sól, świeżo zmielony pieprz mąka krupczatka(...)cebula 1 puszka mieszanki kukurydzy z fasolą w sosie pomidorowym 1 łyżka koncentratu pomidorowego 100 gram serka topionego paprykowego sól, świeżo zmielony pieprz papryka słodka mielona wędzona, tymianek Wykonanie: Chleb moczymy w mleku, dokładnie odciskamy z nadmiaru mleka. Cebule obieramy kroimy w drobniutką kosteczkę. Patelnię rozgrzewamy z odrobiną tłuszczu, wrzucamy cebulkę podsmażymy dodajemy pokrojony w kostkę boczek smażymy. Do chleba

kgwjanczewo
Grill: Aromatyczny chlebek z grilla 110

Składniki: chleb (w całości) oliwki oliwa czosnek sól tymianek tarty ser mozzarella  Sposób przygotowania: Chleb natnij z wierzchu w równych ok. 1,5 cm odcinkach. Oliwki, czosnek, oliwę zmiksuj na gładką masę (ilości wg. uznania). Dopraw do smaku solą. Pastę nałóż w nacięciach chleba. Dołóż również gałązki świeżego tymianku. Grilluj pod przykryciem aż chlebek będzie chrupiący

Wielki apetyt
Chleb pszenno - żytni ze złotym lnem i kardamonem 125

Domowy chleb to zapach roznoszący się po całym domu, to smaczne śniadanie lub kolacja. Świeży jeszcze ciepły z masłem to uczta dla podniebienia. Do tego jak ktoś lubi kubek mleka czy kakao. Ja osobiście nie lubię, więc jem sam chleb z masłem. Wiadomo, mówi się że taki ciepły chleb jest niezdrowy ale jak mu się oprzeć, skoro jest taki dobry

Ewa w kuchni
Chleb na zakwasie 118

Bardzo smaczny i długo pozostający świeży chleb na zakwasie z ziarnami. 1 szklanka pestek słonecznika 1 szklanka siemienia lnianego 1 szklanka otrąb pszennych 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka mąki żytniej razowej 1 kg i 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki ziaren sezamu 1/3 szklanki pestek dyni 4 łyżki miodu 3 łyżeczki soli zakwas (mąka żytnia razowa, woda(...)wody. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Po 24 godzinach dodajemy 50 g mąki oraz 50 ml i ponownie mieszamy i odstawiamy. Czynność wykonujemy przez kolejne 5 dni. Chleb: W dużej misce wymieszać wszystkie sypkie produkty. Dodać zakwas i 6 szklanek ciepłej wody wymieszanej z czterema łyżkami miodu. Odłożyć do słoika 6 łyżek zakwasu (do wykonania kolejnych porcji chleba

Bullio
Nowa tradycja w naszym domu pieczenia chleba 247

Swego czasu często piekłam chleb w domu. Potem jakoś przestałam...dzisiaj mam nadzieje powracam do tego zwyczaju. Ten piękny zapach chleba w domu...świeże bez chemii.  Dzisiaj na tapecie był chleb pszenny...już w tym tyg.  będzie przepis na moim blogu Anioły w kuchni

Anioły...POZA KUCHNIĄ
Tosty z patelni z pesto 77

chleb tostowy, pesto ze szczypiorku czosnkowego , plastry twardego sera żółtego, oliwa Na patelnię wlać oliwę, rozgrzać.  Położyć kromki chleba tostowego i zrumienić od spodu. Przyrumieniony z jednej strony chleb, zdjąć i ułożyć na desce stroną przypieczoną do góry, posmarować pesto i przykryć serem. Na patelnie wlać oliwę, kromki ułożyć na patelni i przyrumienić spód. Zamiast pesto ze szczypiorku czosnkowego

królestwo garów
Szpik wołowy pieczony 111

kości szpikowe pocięte, kawałki długości 6-8 cm sól w płatkach – kwiat solny tymianek, 1 ząbek czosnku, kilka plasterków cienko pokrojonego ciemnego chleba – litewski, oliwa lub smalec do smażenia chleba Kości z wierzchu oczyścić – ściąć resztki mięsa. Kości ustawić pionowo na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 -240 stopni i piec około 15-20 minut(...)szpik zacznie „bulgotać „. Nie przepiec, gdyż może wypłynąć. Chleb podsmażyć na rumiano, gorący smarować przekrojom ząbkiem czosnku. Kości ułożyć na talerzu, posypać solą i tymiankiem. Podawać z grzankami.   zastawa

królestwo garów
Kotlety marchewkowo-selerowe 126

absolutnie dowolne. Do tego ulubione przyprawy, trochę przerzucania z ręki na rękę i na patelnię ;) Składniki (na 6 kotletów): duży seler korzeniowy 2 marchewki 2 małe jajka gruba kromka chleba bez skórki płaska łyżeczka czerwonej czubrycy płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku łyżeczka suszonego majeranku pół łyżeczki suszonego czosnku sól pieprz olej Seler obrać i pokroić na duże kawałki. Ugotować(...)osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić. Marchewki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Chleb pokroić w grubą kostkę. Marchew i chleb rozdrobnić w malakserze.  Dorzucić seler. Rozdrobnić. Dodać jajka i przyprawy. Wymieszać. Mokrymi rękoma formować z masy kotlety. Smażyć na złoto-brązowy kolor. Podawać z dipem o zdecydowanym smaku, np. z pesto

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb słonecznikowy na mące pszennej i sojowej 124

Dziś pyszny, mięciutki i puszysty chleb ze słonecznikiem na mące pszennej i dodatkiem mąki sojowej. Użyłam także oleju z pestek winogron, który jest bardzo aromatyczny. Bałam się, że chleb będzie miał intensywny zapach tego oleju ale nie potrzebnie miałam obawy. Chleb wyszedł smaczny i wyrósł tak, że bałam się że zaraz ucieknie mi z blaszki. Tak to jest jak się

Ewa w kuchni
Wielkanocny żurek w chlebie 123

Idealne jako jedno z  dań wielkanocnych. W tamtym roku odkryłam smak prawdziwego żurka- nie z torebki:D Wykonałam już go 2 razy, zawsze podaję go w chlebie. SKŁADNIKI: 1,5 l wywaru warzywnego 0,5 l zakwasu na żurek ( można zrobić samemu lub kupić w butelce) 0,5 kg surowej białej kiełbasy (pokrojona na plasterki) 100 g wędzonego boczku(...)pokrojony w kosteczkę) 1 łyżka majeranku 4 ziarna pieprzu 2 ziarna ziela angielskiego 1 listek laurowy sól, pieprz 2 okrągłe bochenki chleba Wywar warzywny Składniki (na ok. 1,5 l wywaru): 1/2 kg warzyw: 1 cebula, 1 por (biała część), 1 pietruszka, 2 marchewki,  1/2 korzenia selera (pokrojone na nieduże kawałki) 1,5 l wody 0,25 kostki masła

MarciochaKucharzy
Jajecznica na tostach / Scrambled Eggs on Fried Bread 234

wersję. Tak też powstała delikatna jajecznica z dodatkiem ziół, musztardy i sera Gruyere, chociaż przyznam się, że często zastępuję go starym dobrym parmezanem:) Podana na smażonych na maśle kromkach chleba smakuje obłędnie. Polecam na leniwe weekendowe śniadanie. Scroll down for recipe in English Jajecznica na tostach (2 porcje) Składniki: 4 cienkie kromki chleba 80 g masła klarowanego 40 g masła(...)łyżka posiekanego szczypiorku 30 g Gruyere, startego na tarce (ew. innego sera żółtego) Przygotowanie: Na patelni na średnim ogniu, rozgrzej masło klarowane i gdy będzie już bardzo gorące włóż chleb. Smaż z obu stron do ładnego zarumienienia, po czym wyjmij z patelni i owiń w ręcznik papierowy aby nie ostygł. Na średniej patelni rozgrzej na małym ogniu masło, wlej roztrzepane

karmelowy
Łopatka w kruchym cieście 170

smaków polecam zamianę ostrej papryki na chilii lub harrisę. Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm: 1,5 kg łopatki wieprzowej 5-6 ząbków czosnku 2 cebule 4 kromki chleba lub 2 czerstwe bułki 5-6 jaj 2 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki tymianku 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki pieprz czarny świeżo mielony(...)ciasto zagniatamy i odkładamy na 30 - 40 minut do lodówki. 2. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na złoty kolor drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Chleb lub bułki zalewamy mlekiem, po nasiąknięciu odciskamy i rozdrabniamy w dłoniach na małe kawałki. Jaja (4-5 sztuk), gotujemy na twardo, studzimy i obieramy z skorupek. 3. W dużej misce łączymy

Apetyczna babeczka
Kanapki z kurczakiem, oliwkami, szpinakiem i suszonymi pomidorami 178

sprawdziły się podczas imprezy! A jeśli coś zostanie - następnego dnia można je zabrać do pracy na drugie śniadanie, albo odgrzać, bo są pyszne także na ciepło.  16 kromek chleba tostowego z ziarnami pierś kurczaka (podwójna) twarożek naturalny szpinak baby słoiczek czarnych oliwek 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy ząbek czosnku łyżeczka miodu sól, pieprz Oliwę, ocet balsamiczny(...)zanurzyć w marynacie. Marynować przez godzinę (a najlepiej przez noc). Smażyć na rozgrzanej patelni, warto przykryć siatką, bo pryska:) Po wystudzeniu pokroić kurczaka w cieniutkie paseczki. Osiem kromek chleba tostowego posmarować obficie serkiem, posypać posiekanymi oliwkami i ułożyć na nich kurczaka. Następnie dodać pokrojone w paski suszone pomidory i sporo listków młodego szpinaku. Przykryć pozostałymi kromkami chleba i porządnie docisnąć

Kulinarne Inspiracje
Kashta - ser śmietankowy do deserów 177

zwany inaczej kishta lub ashta) to rodzaj kremowego śmietankowego sera aromatyzowanego wodą różaną i wodą z kwiatu pomarańczy. Obecnie coraz częściej spotyka się kashta z dodatkiem skrobi kukurydzianej i chleba. Na Bliskim Wschodzie kashta najczęściej wykorzystywany jest jako dodatek do wypieków lub słodkich deserów albo przelewany do pucharków i podawany z owocami, miodem lub syropem daktylowym. Składniki - wariant pierwszy(...)czasie przełożyć do innego naczynia i przykryć, aby nie wysychał na wierzchu. Składniki - wariant drugi 1 litr gęstej śmietany 200 ml mleka 5 łyeżk skrobi kukurydzianej 4 kromki chleba tostowego bez skórki 1 łyżeczka wody różanej 1 łyżeczka wody z kwiatu pomarańczy opcjonalnie 1- 2 łyżeczki cukru Przygotowanie Chleb obrać ze skórki, drobno pokruszyć, namoczyć w śmietanie przez

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania