przy wejściu. Wszystko wykonane jest z cukru, detale są niezwykle dokładne, a postaci wydają się niemal żywe. Mistrzostwo. Kolejnym celem była fabryka Schulstadu - zdarzało Wam się kiedyś jeść ich chleb? Mi, muszę przyznać, raczej rzadko - wolę taki z mniejszych piekarni, nie nastawionych na hurtową ilość. Bo, moi drodzy, ilości są tutaj wręcz przerażające. Mąki używa się w setkach kilogramów(...)chleby i bułki są wszędzie! Fabryka jest ogromna, i naprawdę robi niesamowite wrażenie. Zdjęć niestety nie mam - nie mogliśmy ich robić z uwagi na higienę i oczywiście wyciek tajemnic produkcji. Korytarz jednak zdobiły zabawne plakaty, w stylu jak ten poniżej. Bardzo mi się spodobały. Szczerze jednak się przyznam, że praca w takim miejscu wydaje mi się karą za grzechy. Chleba
Pożeraczka, czyli raz adobrzesposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa, takie właśnie ma zastosowanie w tym daniu, oto nietypowe pulpety jarskie, ale z dodatkiem gulaszu stanowią znakomity duet na obiadowe danie... Składniki: 1 czerstwy chleb 2 jajka 2 cebule czerwone 150 gram boczku wędzonego 3 łyżki bułki tartej 100 gram żółtego sera mielony kmin rzymski, kolendra, papryka mielona ostra sól, świeżo zmielony pieprz mąka krupczatka(...)cebula 1 puszka mieszanki kukurydzy z fasolą w sosie pomidorowym 1 łyżka koncentratu pomidorowego 100 gram serka topionego paprykowego sól, świeżo zmielony pieprz papryka słodka mielona wędzona, tymianek Wykonanie: Chleb moczymy w mleku, dokładnie odciskamy z nadmiaru mleka. Cebule obieramy kroimy w drobniutką kosteczkę. Patelnię rozgrzewamy z odrobiną tłuszczu, wrzucamy cebulkę podsmażymy dodajemy pokrojony w kostkę boczek smażymy. Do chleba
kgwjanczewoSkładniki: chleb (w całości) oliwki oliwa czosnek sól tymianek tarty ser mozzarella Sposób przygotowania: Chleb natnij z wierzchu w równych ok. 1,5 cm odcinkach. Oliwki, czosnek, oliwę zmiksuj na gładką masę (ilości wg. uznania). Dopraw do smaku solą. Pastę nałóż w nacięciach chleba. Dołóż również gałązki świeżego tymianku. Grilluj pod przykryciem aż chlebek będzie chrupiący
Wielki apetytDomowy chleb to zapach roznoszący się po całym domu, to smaczne śniadanie lub kolacja. Świeży jeszcze ciepły z masłem to uczta dla podniebienia. Do tego jak ktoś lubi kubek mleka czy kakao. Ja osobiście nie lubię, więc jem sam chleb z masłem. Wiadomo, mówi się że taki ciepły chleb jest niezdrowy ale jak mu się oprzeć, skoro jest taki dobry
Ewa w kuchniBardzo smaczny i długo pozostający świeży chleb na zakwasie z ziarnami. 1 szklanka pestek słonecznika 1 szklanka siemienia lnianego 1 szklanka otrąb pszennych 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka mąki żytniej razowej 1 kg i 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki ziaren sezamu 1/3 szklanki pestek dyni 4 łyżki miodu 3 łyżeczki soli zakwas (mąka żytnia razowa, woda(...)wody. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Po 24 godzinach dodajemy 50 g mąki oraz 50 ml i ponownie mieszamy i odstawiamy. Czynność wykonujemy przez kolejne 5 dni. Chleb: W dużej misce wymieszać wszystkie sypkie produkty. Dodać zakwas i 6 szklanek ciepłej wody wymieszanej z czterema łyżkami miodu. Odłożyć do słoika 6 łyżek zakwasu (do wykonania kolejnych porcji chleba
BullioSwego czasu często piekłam chleb w domu. Potem jakoś przestałam...dzisiaj mam nadzieje powracam do tego zwyczaju. Ten piękny zapach chleba w domu...świeże bez chemii. Dzisiaj na tapecie był chleb pszenny...już w tym tyg. będzie przepis na moim blogu Anioły w kuchni
Anioły...POZA KUCHNIĄchleb tostowy, pesto ze szczypiorku czosnkowego , plastry twardego sera żółtego, oliwa Na patelnię wlać oliwę, rozgrzać. Położyć kromki chleba tostowego i zrumienić od spodu. Przyrumieniony z jednej strony chleb, zdjąć i ułożyć na desce stroną przypieczoną do góry, posmarować pesto i przykryć serem. Na patelnie wlać oliwę, kromki ułożyć na patelni i przyrumienić spód. Zamiast pesto ze szczypiorku czosnkowego
królestwo garówkości szpikowe pocięte, kawałki długości 6-8 cm sól w płatkach – kwiat solny tymianek, 1 ząbek czosnku, kilka plasterków cienko pokrojonego ciemnego chleba – litewski, oliwa lub smalec do smażenia chleba Kości z wierzchu oczyścić – ściąć resztki mięsa. Kości ustawić pionowo na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 -240 stopni i piec około 15-20 minut(...)szpik zacznie „bulgotać „. Nie przepiec, gdyż może wypłynąć. Chleb podsmażyć na rumiano, gorący smarować przekrojom ząbkiem czosnku. Kości ułożyć na talerzu, posypać solą i tymiankiem. Podawać z grzankami. zastawa
królestwo garówabsolutnie dowolne. Do tego ulubione przyprawy, trochę przerzucania z ręki na rękę i na patelnię ;) Składniki (na 6 kotletów): duży seler korzeniowy 2 marchewki 2 małe jajka gruba kromka chleba bez skórki płaska łyżeczka czerwonej czubrycy płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku łyżeczka suszonego majeranku pół łyżeczki suszonego czosnku sól pieprz olej Seler obrać i pokroić na duże kawałki. Ugotować(...)osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić. Marchewki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Chleb pokroić w grubą kostkę. Marchew i chleb rozdrobnić w malakserze. Dorzucić seler. Rozdrobnić. Dodać jajka i przyprawy. Wymieszać. Mokrymi rękoma formować z masy kotlety. Smażyć na złoto-brązowy kolor. Podawać z dipem o zdecydowanym smaku, np. z pesto
Weekendy w domu i ogrodzieDziś pyszny, mięciutki i puszysty chleb ze słonecznikiem na mące pszennej i dodatkiem mąki sojowej. Użyłam także oleju z pestek winogron, który jest bardzo aromatyczny. Bałam się, że chleb będzie miał intensywny zapach tego oleju ale nie potrzebnie miałam obawy. Chleb wyszedł smaczny i wyrósł tak, że bałam się że zaraz ucieknie mi z blaszki. Tak to jest jak się
Ewa w kuchniIdealne jako jedno z dań wielkanocnych. W tamtym roku odkryłam smak prawdziwego żurka- nie z torebki:D Wykonałam już go 2 razy, zawsze podaję go w chlebie. SKŁADNIKI: 1,5 l wywaru warzywnego 0,5 l zakwasu na żurek ( można zrobić samemu lub kupić w butelce) 0,5 kg surowej białej kiełbasy (pokrojona na plasterki) 100 g wędzonego boczku(...)pokrojony w kosteczkę) 1 łyżka majeranku 4 ziarna pieprzu 2 ziarna ziela angielskiego 1 listek laurowy sól, pieprz 2 okrągłe bochenki chleba Wywar warzywny Składniki (na ok. 1,5 l wywaru): 1/2 kg warzyw: 1 cebula, 1 por (biała część), 1 pietruszka, 2 marchewki, 1/2 korzenia selera (pokrojone na nieduże kawałki) 1,5 l wody 0,25 kostki masła
MarciochaKucharzywersję. Tak też powstała delikatna jajecznica z dodatkiem ziół, musztardy i sera Gruyere, chociaż przyznam się, że często zastępuję go starym dobrym parmezanem:) Podana na smażonych na maśle kromkach chleba smakuje obłędnie. Polecam na leniwe weekendowe śniadanie. Scroll down for recipe in English Jajecznica na tostach (2 porcje) Składniki: 4 cienkie kromki chleba 80 g masła klarowanego 40 g masła(...)łyżka posiekanego szczypiorku 30 g Gruyere, startego na tarce (ew. innego sera żółtego) Przygotowanie: Na patelni na średnim ogniu, rozgrzej masło klarowane i gdy będzie już bardzo gorące włóż chleb. Smaż z obu stron do ładnego zarumienienia, po czym wyjmij z patelni i owiń w ręcznik papierowy aby nie ostygł. Na średniej patelni rozgrzej na małym ogniu masło, wlej roztrzepane
karmelowysmaków polecam zamianę ostrej papryki na chilii lub harrisę. Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm: 1,5 kg łopatki wieprzowej 5-6 ząbków czosnku 2 cebule 4 kromki chleba lub 2 czerstwe bułki 5-6 jaj 2 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki tymianku 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki pieprz czarny świeżo mielony(...)ciasto zagniatamy i odkładamy na 30 - 40 minut do lodówki. 2. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na złoty kolor drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Chleb lub bułki zalewamy mlekiem, po nasiąknięciu odciskamy i rozdrabniamy w dłoniach na małe kawałki. Jaja (4-5 sztuk), gotujemy na twardo, studzimy i obieramy z skorupek. 3. W dużej misce łączymy
Apetyczna babeczkasprawdziły się podczas imprezy! A jeśli coś zostanie - następnego dnia można je zabrać do pracy na drugie śniadanie, albo odgrzać, bo są pyszne także na ciepło. 16 kromek chleba tostowego z ziarnami pierś kurczaka (podwójna) twarożek naturalny szpinak baby słoiczek czarnych oliwek 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy ząbek czosnku łyżeczka miodu sól, pieprz Oliwę, ocet balsamiczny(...)zanurzyć w marynacie. Marynować przez godzinę (a najlepiej przez noc). Smażyć na rozgrzanej patelni, warto przykryć siatką, bo pryska:) Po wystudzeniu pokroić kurczaka w cieniutkie paseczki. Osiem kromek chleba tostowego posmarować obficie serkiem, posypać posiekanymi oliwkami i ułożyć na nich kurczaka. Następnie dodać pokrojone w paski suszone pomidory i sporo listków młodego szpinaku. Przykryć pozostałymi kromkami chleba i porządnie docisnąć
Kulinarne Inspiracjezwany inaczej kishta lub ashta) to rodzaj kremowego śmietankowego sera aromatyzowanego wodą różaną i wodą z kwiatu pomarańczy. Obecnie coraz częściej spotyka się kashta z dodatkiem skrobi kukurydzianej i chleba. Na Bliskim Wschodzie kashta najczęściej wykorzystywany jest jako dodatek do wypieków lub słodkich deserów albo przelewany do pucharków i podawany z owocami, miodem lub syropem daktylowym. Składniki - wariant pierwszy(...)czasie przełożyć do innego naczynia i przykryć, aby nie wysychał na wierzchu. Składniki - wariant drugi 1 litr gęstej śmietany 200 ml mleka 5 łyeżk skrobi kukurydzianej 4 kromki chleba tostowego bez skórki 1 łyżeczka wody różanej 1 łyżeczka wody z kwiatu pomarańczy opcjonalnie 1- 2 łyżeczki cukru Przygotowanie Chleb obrać ze skórki, drobno pokruszyć, namoczyć w śmietanie przez
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata