chleb - 26084 przepisów (strona:493/1739)

Chleb orkiszowo pszenny 135

Dzisiaj przedstawiam przepis na drugi rodzaj chleba, jaki robię na co dzień (zostały jeszcze bułki). Zasada generalnie jest taka sama jak przy chlebie przenno-żytnim. W porównaniu z poprzednim chlebem zmieniaja się w zasadzie tylko proporcje.    Wrzucam przepis na szybko i przepraszam, że dawno nic nie publikowałam ... no cóż przygotowania do świąt... Za to obiecuję pokazać kilka przepisów

Lubczyk i Wanilia
Szafranowe ciasto drożdżowe z rodzynkami i tymiankiem 173

wątku na temat zakwasu chlebowego napisałam, że kilka lat temu wygrałam maszynę do pieczenia chleba w konkursie kulinarnym. Dostałam ją za ten przepis właśnie. Kolejną setkę postów rozpoczynam zatem od niego :) Co ciekawe - gdy wkleiłam go wcześniej na jeden z portali, na których można było zakładać własne książki kucharskie, został oceniony na 3/5 ;) Wtedy się tym bardzo przejęłam i przestałam(...)mąki torebka drożdży suszonych (7 g) 160 g rodzynek namoczonych we wrzątku W pojemniku automatu umieścić wyżej wymienione składniki w podanej kolejności (z wyjątkiem rodzynek). Automat włączyć na program "CHLEB SŁODKI". W przerwie mieszania dodać rodzynki. Po upieczeniu chleb wyjąć z pojemnika do ostudzenia. Bardzo dobrze smakuje świeże jak i czerstwe (np. następnego dnia po upieczeniu) samo, z masłem, twarożkiem

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa-krem z zielonego groszku i sałaty 151

właśnie zupę. I ją sobie przetestowałam. Wyszła wspaniale kremowa i delikatna w smaku. Składniki: 50 dag zielonego groszku (może być mrożony) 5 liści sałaty 2-3 ziemniaki 6 kromek chleba 10 dag startego żółtego sera sól pieprz słodka mielona papryka 6 łyżek oleju 2-3 ząbki zmiażdżonego czosnku lub czosnek granulowany po 1 łyżce słodkiej śmietanki do każdej porcji Wykonanie(...)gładki krem. Zupę nalewam do filiżanek, do każdej dodaję po łyżce słodkiej śmietanki.   Olej mieszam ze zmiażdżonym czosnkiem i słodka mieloną papryką. Taka mieszanką smaruję kromki chleba. Patelnie rozgrzewam i podsmażam przygotowany chleb. Najpierw z jednej strony, potem przekręcam na drugą stronę i posypuję wierzch tartym żółtym serem. Gotowe tosty podaję na talerzu razem z zupą.  SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Puszysta kartoflanka z curry 128

gram ziemniaków 3 marchewki 1 duży por 2-3 cebule 2 łyżki masła 1 łyżeczka curry 1 litr wywaru (może być z kostki) 200 ml. śmietany 4 kromki chleba tostowego olej czosnek sól pieprz Wykonanie: Warzywa obieram, myję i kroję w kostkę. Ziemniaki i cebulę smażę na łyżce oleju i połowie rozgrzanego masła. Posypuję curry i zalewam rosołem. Gotuję około(...)minut, dodaję marchew i pora i gotuję kolejne 15 minut. Zupę miksuję, przecieram przez sito, dodaję śmietanę i doprawiam solą i pieprzem.  Z chleba odcinam skórkę, miąższ kroję w kostkę. Kostki chleba smaruję olejem wymieszanym z solą i posiekanym czosnkiem , i rumienię na suchej, rozgrzanej  patelni. Zupę rozlewam do talerzy i posypuje grzankami czosnkowymi.  SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Żeberka na ostro - dla Dominiki 262

dopóki nie wrócę do Polski, więc będę wdzięczny za Wasze recenzje :) Składniki 1 kg żeberek ziemniaki do pieczenia (dobre są firmy McCain z Kauflandu) lub chleb pita - tutaj przepis Marynata 5 papryczek chili (najlepiej z gatunku Thai Dragon - czyli małe, podłużne, czerwone papryczki) lub 9 papryczek jalapeno 2 średniej wielkości cebule 2 ząbki czosnku  3 cm kawałek imbiru(...)umieścić pod mięsem, żeby wytopiony tłuszcz nabrał ostrości, a cebula i papryczki się nie przypaliły podczas pieczenia.  Wytopiony podczas pieczenia tłuszcz można później wykorzystać jako smarowidło do chleba. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170-180 stopni około 70 minut, po czym rozciąć rękaw i pozwolić im zbrązowieć Podawać z pieczonymi ziemniakami lub chlebem pita. Uwaga - nie popijać

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Chleb pszenny najzwyklejszy z automatu 181

Dziś kolejny przepis na chleb, tym razem najzwyklejszy pszenny, bez żadnych wynalazków, ale za to bardzo smaczny. Składniki 3/4 szklanki wody 2 łyżki stołowe mleka w proszku 2 łyżki stołowe oleju 1 czubata łyżeczka cukru (może być biały lub brązowy) 1 łyżeczka soli 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka drożdży instant Przygotowanie Umieścić składniki w automacie w podanej wyżej kolejności(...)Ustawić program do pieczenia chleba pszennego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Naan – INDYJSKIE CHLEBKI Z PIECA TANDOOR 248

Naan to chlebki, o których pewnie słyszał każdy. Troszkę przypominają popularne pity, których używa się do przygotowania kebabów. Chleb Naan został sprowadzony do Indii przez Mongołów, którzy przybyli z Persji przez Afganistan, a w języku perskim ” naan ” oznacza „chleb”. Tradycyjnie nie wałkuje się go, lecz rozklepuje i rozciąga, aż będzie miał kształt kropli. Przygotowywane

Ostra na Słodko
Chleb żytni jasny 171

tego chleba miałam trzy podejścia i jak to mówią, że do "trzech razy sztuka", to u mnie się sprawdziło :) Problem jaki miałam z tym chlebem,to że ciągle był dla mnie za kwaśny, ale gdy znacznie skróciłam czas wyrastania, to osiągnęłam zamierzony efekt. Przepis z książki Piotra Kucharskiego "Chleb" z moimi małymi zmianami :)   Zaczyn (8-12 godzin przed pieczeniem

Delicious Titbits
नान – Naan – INDYJSKIE CHLEBKI Z PIECA TANDOOR 258

Naan to chlebki, o których pewnie słyszał każdy. Troszkę przypominają popularne pity, których używa się do przygotowania kebabów. Chleb Naan został sprowadzony do Indii przez Mongołów, którzy przybyli z Persji przez Afganistan, a w języku perskim ” naan ” oznacza „chleb”. Tradycyjnie nie wałkuje się go, lecz rozklepuje i rozciąga, aż będzie miał kształt kropli. Przygotowywane

Ostra na Słodko
Chleb mieszany z sorgo i amarantusem na zakwasie 121

mikroelementy: wapń i żelazo. Próbowałam je zmielić na sucho, ale mój blender nie dał rady :( Młynka do kawy nie chciało mi się myć ;) Zanim przystąpiłam do wyrabiania ciasta na chleb, namoczyłam (ok. 3 godzin) ziarna w ok. 150 ml przefiltrowanej wody. Składniki na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm : 120 g sorgo 80 g amarantusa zakwas(...)Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni C. przez ok. 1,5 godziny do "suchego patyczka". Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Uwaga: Im dłużej będziemy czekać na drugie wyrośnięcie chleba, tym będzie bardziej kwaśny. Z mojego kilkuletniego doświadczenia wynika, że najlepiej, gdy ciasto wyrasta do trzech godzin. Długie drugie wyrastanie ciasta powoduje też kwaśnienie tego ciasta z czasem, co zauważymy

Weekendy w domu i ogrodzie
współpraca - Gdańskie Młyny 97

skład paczki wchodziły: - mąka pełnoziarnista żytnia - mąka pełnoziarnista pszenna - mąka pełnoziarnista z orkiszu - mąka orkiszowa typ 630 - mąka z kłoskiem tortowa - mąka na pizzę - mąka żurkowa - mieszanka na chleb orkiszowy - mieszanka na chleb baltonowski - mieszanka na chleb żytni Więcej informacji o ww produktach pojawi się w przepisach, gdzie wykorzystałam otrzymane mąki/mieszanki :) Na pierwszy ogień poszły mieszanki chlebowe, które zaciekawiły

CookYourself
recenzje - kamień do pizzy od pizzastone.pl 98

Niestety nie każdy ma takie szczęście, żeby posiadać w swoim ogródku (ja, nie posiadam nawet ogródka!), palenisko/piekarnik/grill z cegły, a w nim miejsce na pieczenie pizzy czy chleba. Dla tych, wymyślono - kamień do pizzy (tzw.pizza stone) - niezbędną rzecz dla nas - przyszłych piekarzy chlebów czy pizzy. Zawsze marzył mi się taki kamień . Od dłuższego czasu zajmował szczytowe miejsce na mojej liście(...)Pana Krzysztofa ze sklepu www.pizzastone.pl . Jeszcze raz dziękuję! Kamień ten ma naśladować warunki, które panują w piecach murowanych, absorbując ciepło z piekarnika. Dzięki oddaniu ciepła przez piekarnik, w kamień , chleb czy pizza pieką się równomiernie. Porowaty kamień wciąga wilgoć z ciasta, jednocześnie rozprowadzając równomiernie wysoką temperaturę z twojej kuchenki. Duża grubość, bo aż 2,5cm, kamienia Fratelli Pizza Stone zapewnia

CookYourself
Tort kanapkowy z tuńczykiem i suszonymi pomidorami 190

nieco innych past. Wyszedł świetny, mimo iż tym razem, z braku czasu, użyłam gotowego tostowego pieczywa. Lubię torty wilgotne - niezależnie od tego czy są wytrawne czy słodkie, więc aby chleb lepiej nasiąknął, lekko skropiłam każdą kromkę olejem z tuńczyka. Bardzo polecam bo niezwykle smaczne i efektowne. Można kroić plasterki,  można każdy podzielić na cztery trójkąty(...)każdym  wydaniu jest pysznie! Polecam! składniki (2 mini torciki) 8 kromek chleba tostowego z  tego  przepisu lub  gotowych Żółty ser w cieniutkich plastrach - użyłam goudy mierzwionej farsz pomidorowy 140 g ricotty 2 - 3 łyżki suszonych pomidorów - zmiksowanych, lub pasty z suszonych pomidorów 1 łyżka majonezu 1 - 2 łyżki pokrojonego drobno szczypiorku  1/2 czerwonej cebuli pokrojona

Stare Gary
Wielkanocny krem ziemniaczany z chrzanem i lososiem czyli Zupowy wtorek odc.61 i Srodowe rybki odc.55 195

chrzan, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podgrzewamy ale nie zagotowujemy. Nalewamy do miseczek, podajemy z plastrami wędzonej ryby lub podsmażonymi plastrami wędzonego boczku oraz opieczonymi kawałkami wiejskiego żytniego chleba

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zakwas na żurek 165

żytniej. Więc niech tak będzie. Ma to być żurek więc wybrałam mąkę żytnią żurkową. Im wyższa liczba mąki tym lepiej. Więc mąka typu 2000 będzie najlepsza :) Inne dodatki: - piętka chleba na zakwasie. Taki chlebek przyczynia się do walorów smakowych i i przyspieszenia proces fermentacji  - zioła (liście laurowe i ziela angielskie) jedynie dla walorów smakowych - czosnek ( także dla walorów smakowych(...)mąki żytniej z otrębami (jeśli mamy mąkę bez otrębów możemy dodać płatki owsiane) 2 - 3 ząbki czosnku (lekko rozgniecione, nie więcej) kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego piętka chleba na zakwasie (bez ulepszaczy) ! Wykonanie:  Do słoika wysypujemy mąkę, (ewentualnie płatki) zalewamy ciepłą wodą i dokładnie  mieszamy    (najlepiej drewnianą trzepaczką). Dodajemy przyprawy i czosnek oraz

Bon Appetit Małgorzaty