chleb - 26084 przepisów (strona:481/1739)

Kanapka Elvis`a - kanapki z masłem orzechowym część 1 170

kanapkę do siebie nie pasują, to jednak muszę przyznać, że połączenie to jest naprawdę pyszne. Ważne, żeby wybrać prawdziwe masło orzechowe, w którym rzeczywiście są orzechy. Składniki: 4 kromki chleba np. tostowego 1 banan kilka plastrów boczku masło orzechowe Wykonanie: Boczek i banana pokroić w plastry. Boczek smażyć na suchej rozgrzanej patelni do momentu aż boczek będzie chrupiący i wytopi(...)się z niego tłuszcz. Boczek ściągnąć z patelni, tłuszcz zostawić. Chleb posmarować masłem orzechowym (każdą kromkę), na masło ułożyć plastry banana, następnie boczek, kanapkę przykryć kromką chleba posmarowaną masłem orzechowym. Kanapki usmażyć z obu stron na tłuszczu wytopionym z boczku. Kanapki podawać ciepłe

Mama Gotuje
Prosty chleb bezglutenowy na drożdżach 102

przedstawia przepis podstawowy, a ja oczywiście dorzuciłam swoje trzy grosze. A raczej między innymi kilka przypraw, które idealnie moim zdaniem pasują do rodzajów mąki, które wchodzą w skład tego chleba.  Składniki: - 80 g mąki ryżowej - 80 g mąki kukurydzianej - 80 g mąki ziemniaczanej - 2 łyżki ziaren lnu - 1 łyżka sezamu - 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej - 1 łyżeczka ziół prowansalskich(...)wyrośnięcia ok. 20 minut. Po tym czasie ponownie mieszamy, przekładamy do keksówki (silikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia) i odstawiamy do wyrośnięcia jeszcze na ok. 30 minut. Wkładamy chleb do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni i pieczemy przez 50 minut. Wyłączamy piekarnik, pozostawiamy chleb w wyłączonym piekarniku jeszcze przez 10 minut, po czym wyjmujemy z keksówki, kładziemy na kratce

Smakuje zdrowo
Chleb Shrek 126

Pewnie się zastanawiacie dlaczego chleb nazywa się Shrek ? A nazwałam go z racji jego koloru. Niestety zdjęcie robione było wieczorem a wiadomo, że o tej porze roku ciężko o dobre zdjęcia. Ale zapewniam Was, że chleb jest zielony. A zawdzięcza ten kolor jęczmieniowi w proszku a raczej trawie jęczmiennej. Chleb upiekłam w naczyniu żaroodpornym, według mnie między innymi w takich

Ewa w kuchni
Chleb z tuńczykiem 110

mnie wszystko inne mogło by zniknąć gdy na śniadanie dostanę ciepłe, chrupiące pieczywo. Tym razem pomyślałam, że na moim Sylwestrowym stole przydało by się coś innego. Upiekłam, więc chleb z tuńczykiem. Dodałam do niego kilka moich składników i otrzymałam coś wyjątkowego. Pyszny, chrupiący, aromatyczny- taki jest właśnie ten chleb. Zapraszam po przepis. Chrupiący chleb z tuńczykiem Czytaj więcej

Wielki apetyt
Minikanapki - ponadczasowe przękąski 211

jakie w życiu jedliście. Po pierwsze dlatego, że własnoręcznie wykonane, po drugie - były o wiele bogatsze od kanapek robionych na co dzień. Dziś proponuję malutkie kanapeczki na krakersach, pumperniklu, chlebie lub bagietce na szwedzki stół. Z niewielką ilością dodatków tak, by można je było łatwo chwycić w ręce i zjeść na 2-3 kęsy, nie brudząc się przy(...)martwiąc, że coś spadnie na podłogę. Składniki (propozycje): pieczywo (chleb, bułki, bagietki, pumpernikiel) krakersy lub suche pieczywo liście cykorii belgijskiej (mogą być blatami kanapek dla gości, którzy muszą stosować dietę bezglutenową) sałata pomidorki koktajlowe rzodkiewki papryka żółta i czerwona ogórki konserwowe jajka ugotowane na twardo wędlina (np. szynka lub polędwica) cienkie kabanosy łosoś wędzony serek naturalny lub naturalny z dodatkami

Weekendy w domu i ogrodzie
Tosty francuskie 131

tostów francuskich.  Mmm jakie to było dobre, chrupiące miękkie w środku, wersja na słodko jest trafiona w punkt. Zapraszam...   Skala smaku 10/10 najlepiej wg mnie smakuje z chlebem tostowym ale można użyć zwykły chleb lub bułki. Ja smażyłam na maśle śmietankowym. Tosty francuskie: 4 grube kromki chleba  2 jajka 50 gram drobnego cukru (około 4 płaskich łyżek

Kubki smaku
Żurek na kiełbasie śląskiej z grzankami 158

ząbki czosnku  500 ml żurku 1 łyżka majeranku sól i pieprz do smaku 1 liść laurowy  3 ziarenka ziela angielskiego  olej 2 łyżki grzanki: 8 kromek chleba tostowego 1 łyżka masła PRZYGOTOWANIE : Ziemniaki, marchew i pietruszkę obieramy, płuczemy kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Kiełbaski wkładamy do garnka, zalewamy woda około(...)zupy. Następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majeranek - gotujemy do miękkości warzyw.  Cebulę obieramy i kroimy w kostkę wraz z boczkiem - podsmażamy na złoto.  Przygotowujemy grzanki. Chleb kroimy w kostkę. Na patelnie rozgrzewamy masło, wrzucamy chleb i podsmażamy na złoto grzanki.  Żurek podajemy z kiełbaską podsmażonym boczkiem i grzankami

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kanapeczki 121

Pychotka Składniki:  - chleb biały lub może być ciemny  - sałata lodowa  - ser zółty  - pomidor  - czerwona cebula  - sól, pieprz Czasami, żeby bardzo nie najadać się na noc robię nam takie kanapeczki. Człowiek nie jest bardzo najedzony a głodu nie czuć. Większość na kapce jest warzyw więc chyba jest zdrowa. Zakupy:   Chleb biały lub ciemny(...)Pomidor cena ok.0,60 zł za sztukę. Czerwona cebula cena ok. 0,50 zł za sztukę. Przygotowanie:  Chlebek smarujemy masłem ( ja raczej nie używam margaryn do chleba) na to kładziemy listek sałaty lodowej potem ser żółty, plasterek pomidora a na to wszystko cebulę czerwoną. Doprawiamy solą i pieprzem i gotowe. SMACZNEGO:))) Podsumowanie: Tutaj raczej nie będę w stanie podać

Tanio smacznie i prosto
Najprostsza pasta rybna od świekry 150

mnie w domu rodzinnym nigdy nie było tradycji robienia domowych past na chleb, więc pierwsze raz jadłam ją u mamy mojego męża, czyli mojej ukochanej teściowej. Tak ją sobie nazywam świekrą, bo choć już przestarzała ta nomenklatura, moim zdaniem urocza. Świekra skojarzyła mi się momentalnie z siekierą i już musiała zostać. Przynajmniej w moim telefonie. Poziom trudności(...)łatwe Czas przygotowania:  30 minut Starczy na:                  bochenek chleba Wartość kaloryczna:   1200 kcal/całość Składniki: ª       2 makrele wędzone średniej wielkości ª       6 jajka ugotowane na twardo

Bazując na smaku
Zakwas z buraków na barszcz i na…zdrowie! 114

prosty do wykonania i niewiele trzeba aby go zrobić. Wystarczą buraki, woda, sól, cebula, czosnek i przyprawy a do tego naczynie szklane lub kamionkowe. Do zakwasu można dodać prawdziwy chleb (też robiony na zakwasie) lub kilka łyżek soku z ogórków. Taki dodatek przyspieszy nam powstawanie zakwasu. Zakwas jest gotowy po 7-10 dniach. Codziennie warto usunąć zbierająca się(...)sporych buraków 6 ząbków czosnku obranych i przekrojonych 6 ziarenek ziela angielskiego 6 listków laurowych 1,5 l wody 1,5 łyżki soli 1 cebula kromka prawdziwego razowego chleba na zakwasie (opcjonalnie) Wykonanie Buraki myjemy, cienko obieramy i kroimy w grube plastry. Czosnek i cebulę obieramy i kroimy. Dodajemy do buraków. Dodajemy przyprawy Wodę zagotowujemy z solą, czekamy aż wystygnie

Mieszam w Garnku
Chleb z suszonymi śliwkami i żurawiną 135

Pyszny, domowy chleb na drożdżach o lekko słodkim posmaku za sprawą suszonych owoców. Składniki: 200 g mąki żytniej 300 g mąki pszennej (albo zamiast obu mąk, 0,5 kg gotowej mąki – mieszanki do domowego wypieku chleba żytniego czy baltonowskiego) 500 ml wody ciepłej opakowanie świeżych drożdży (50 g) 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli ok 150 g suszonej żurawiny(...)okresie grzewczym stawiam je kolo grzejnika). Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je do wysmarowanej masłem formy, lekko wyrównujemy ciasto i odstawiamy na 10-15 min do podrośnięcia. Gdy chleb podrośnie, pieczemy go 1-1,5 godz w piekarniku nagrzanym

e-PrzepisyKulinarne
Chrupiący chleb na zakwasie 158

Pyszny, chrupiący chleb mamusi. Najlepszy świeżo po upieczeniu równie smaczny po tygodniu ...     Do wykonania nie potrzeba maszyny do pieczenia chleba ani jajek i mleka.  Smacznego! Składniki  (2 chleby ): 1 kg mąki pełnoziarnistej (żytniej, pszennej, orkiszowej lub mieszanka) 3/4 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki siemienia lnianego 3/4 szklanki otrąb  3/4 szklanki słonecznika 1/2 litra przegotowanej, ostudzonej

Pora na pora i pomidora
Pasta kanapkowa z sera neufchatel 112

się z wami przepisem. W ogóle ten ser to bardzo wdzięczny temat do dalszego przetwarzania. Szybka, przepyszna, idealna na kanapki pasta sprawdzi się w każdej sytuacji. Grubo posmarowana na chlebie może stanowić bazę kanapki. Można też posmarować cienko zamiast masła, a na wierzch dać wszystko, co wpadnie nam do głowy. Dobrze smakuje nawet z wędliną.       Potrzebujemy

Marder&Marder Manufacture
Zakwas z buraków wg Magdy Gessler. Zakwas buraczany na barszcz czerwony. 35334

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zakwas z buraków wg Magdy Gessler to moja kolejna propozycja w świątecznym menu. Zamiast soku z kiszonych ogórków zdecydowanie polecam użyć chleba na zakwasie :) Smak jest bez wątpienia lepszy :) Poza tym Magda Gessler w swoim oryginalnym przepisie każe zebrać pleśń z powierzchni, a kwas ponownie przecedzić przez gazę. Ja oczywiście Wam takich praktyk nie zalecam. Jeśli wytworzy(...)Składniki: 1kg buraków (4 duże buraki) 5 szklanek wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe garść kminku 3 ziarenka ziela angielskiego kromka razowego chleba na zakwasie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zakwas z buraków wg Magdy Gessler – Wykonanie: Wodę z cukrem i solą zagotować. Buraki obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach lub pokroić

Kulinarne Przeboje
Proste przepisy na świąteczne włoskie dania 170

ciecierzycy   s ól i pieprz   4 łyżki oliwy extra  vergine   1 cebula   rozmaryn, szałwia   2 szklanki bulionu warzywnego   4 kromki chleba domowego wypieku   2 łyżki brandy lub  koniaku   1 ząbek czosnku   500   g  dużych  krewetek     Sposób przygotowania:   Po 6 godzinach namaczania ciecierzycy gotujemy(...)gotujemy dopóki brandy całkowicie nie odparuje.    Nakładamy krem do głębokich talerzy lub do miseczek. Na środek każdej zupy nakładamy łyżeczkę krewetek, dodajemy 1 kromkę  tostowanego  chleba (lub grzanek), odrobinę oliwy, trochę świeżo zmielonego pieprzu i gotowe!   Lazania  z dorsza z bazyliowym pesto      Składniki:   1 litr mleka   100 g mąki

SzczyptaSmaQ

Proponowane wyszukiwania