Zdecydowanie jest to najsmaczniejszy chleb na drożdżach na tym blogu. Jest wprost idealny. W środku miękki a z zewnątrz chrupiący. Ma się go ochotę tylko jeść i jeść! :) Składniki (na formę keksową o długości 25 cm): 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 2 szklanki mąki orkiszowej typ 2000 25 gram świeżych drożdży 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soli(...)wierzch słonecznikiem. Następnie należy umieścić formę w piekarniku nagrzanym do 230 stopni i piec przez 10 minut, po tym czasie obniżyć temperaturę w piekarniku do 210 stopni i piec chleb przez kolejne 45 minut. Upieczone pieczywo należy wystudzić na kratce. Dopiero po wystudzeniu można zjeść chleb. Niestety, nie należy jeść ciepłego pieczywa a takie jest najsmaczniejsze. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaProsty chleb z mąki pszennej z dodatkiem suszonej żurawiny i uprażonych orzechów włoskich. Przepis pochodzi z rewelacyjnej książki Pawła Małeckiego "Cukiernia Lidla". Jest mięciutki, puszysty, a ponadto nie sprawia problemów podczas przygotowania. Zapach jaki roznosi się po domu podczas pieczenia jest cudowny. Żurawina nadaje chlebku słodyczy i sprawia, że jest wyjątkowy. Naprawdę polecam(...)czasie ciasto zagnieść, dodając orzechy włoskie. Z ciasta uformować kulę, oprószyć mąką i włożyć do formy keksówki o długości mniej więcej 30 cm, w której będziemy piec chleb. Keksówkę należy wcześniej wysmarować masłem i oprószyć mąką! Formę z ciastem odstawić na 1 godzinę do napuszenia chlebka. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 20 minut
Nastoletnie WypiekanieSkromna KOLACJA ,ale dość treściwa.Mamy sałatkę z jogurtem owocowym i do tego pyszny chleb razowy z ziarnami. 331 kcal.ma ta kolacja. 150 g.sałatki jarzynowe z majonezem laight ( ja użyłam warzyw z bulionu kurzego ) 1 mały pojemnik jogurtu truskawkowego 150.g. mała kromka chleba razowego 60 g. 200ml.wody przygotowanej 1 łyżeczka miodu ******************************************* Podajemy salatkę z chlebem brązowym,jogurtem
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkinależę do osób, które często wypiekają chleby. Jednak coraz częściej skłaniam się w ich stronę. Uwielbiam świeżutkie pieczywo. Ciepłe pieczywo. To ono sprawia, że nasze niedzielne śniadanie jest wyjątkowe, nawet kiedy jemy zwykłą kanapkę. A niedzielne wspólne śniadania uwielbiam celebrować. To jedyny czas w tygodniu, kiedy możemy wszyscy razem zasiąść do stołu nawet rankiem. Ten przepis to przepis(...)którym poradzi sobie absolutnie każdy. Nasza praca przy chlebie zajmie dosłownie kilka minut. Nie trzeba nawet rozczynu drożdżowego robić. A warto? No pewnie! Chlebek jest mięciutki i wilgotny w środku, idealnie się kroi i nie kruszy się. Skórka natomiast jest chrupiąca. Wspaniale smakuje z wędliną oraz serem albo jeszcze ciepły z odrobiną masła. A aby go zrobić
Poezja Smaków - blog kulinarnynecie znalazłam kilka przepisów na ten chleb. Do ciasta dodaje się ocet balsamiczny ale odrobinę. Chleb upiekłam na zakwasie pszennym z mąki typ 1850. Mąkę taką mam od Kłos Pol, z którym współpracuję już jakiś czas. Mąki są świetne i zawsze świeże. A chleb pycha - polecam. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniwzbogacić o żurawinę czy orzechy.... Składniki na dwie średnie foremki keksówki: - 1 kg łopatki - 50 dag wątróbki drobiowej - 20 dag słoniny - 2 marchewki - 2 cebule - 5 białek - 3 kromki chleba + mleko do namoczenia - 1 szklanka wywaru w którym gotowały się warzywa i mięso - 3/4 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej - sól - pieprz - liść laurowy - kilka ziaren ziela angielskiego - kilka ziaren pieprzu(...)przykrycia mięsa i gotujemy do miękkości. 2. Na patelni przesmażamy wątróbkę, a następnie odkładamy ją na talerz do wystudzenia. Ostatnim składnikiem do podsmażenia jest cebula pokrojona w kostkę. Chleb zalewamy mlekiem. Mięso, wątróbkę, marchew, skwarki, cebulę i lekko odciśnięty chleb mielimy w maszynce do mięsa na gładką masę. Gotową masę łączymy z bulionem oraz przyprawami, dokładnie mieszamy. Na koniec białka
Apetyczna babeczkapołączyły. Masę układamy w natłuszczonej formie (na wysokość 7-8 cm). Pieczemy 60-90 minut w 180 stopniach. Upieczoną babę możemy podać z sosem śmietanowym lub z sosem z chleba z TEGO przepisu. Smacznego
Marder&Marder Manufacturejest prawdziwy chleb na wypasie. Na bogato! Pełen migdałów, ziaren, przypraw. Całkowicie bez mąki. Ten chleb przyprawi was o słodki uśmiech, który długo nie zniknie z twarzy i da porządny zastrzyk energii. Wiem, że lista składników jest dość długa, ale uwierzcie mi warto zainwestować w ten wypiek. Już jedna kromka sprawi, że poczujecie się... Czytaj dalej
Mam To Na Widelcuśmietany 18% 200 g kremowego serka typu Philadelphia 2 łyżki ostrej musztardy (np. rosyjskiej) 2 łyżki chrzanu tartego garść posiekanego koperku 2 ząbki czosnku 3 kromki chleba z ziarnami 1 cytryna 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich sól, świeżo mielony pieprz 2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: Dno brytfanki smarujemy olejem i rozprowadzamy równomiernie, dzięki temu ryba nie będzie(...)przywierać do naczynia. Pstrąga myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i układamy w brytfance, a następnie polewamy cytryną i doprawiamy solą oraz pieprzem. Na rybę układamy kromki chleba. W misce mieszamy serek, śmietanę, łyżkę oleju rzepakowego, musztardę, chrzan, posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz zioła prowansalskie. Przygotowaną pastę równomiernie rozprowadzamy na chlebie przykrywającym rybę. Tak przygotowanego pstrąga wstawiamy
Symfonia smakowaburaczki mimo, że nie mają wielu witamin, to zawierają: żelazo, wapń, magnez, potas. Są lekkostrawne i pobudzają trawienie. Powinno się spożywać, gdy jemy bardzo dużo chleba, ciasta czy mięsa. Pomagają wtedy wyrównać równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. No i nie zapominajmy o osobach z anemią. Dla nich burak jest lepszy niż niejedno lekarstwo. Nie wiem czy to przekona Pawła
Marder&Marder Manufacturedałam odrobinę mniej cynamon 1 łyżeczka miodu masło + dodatkowo: jogurt naturalny Wykonanie: W misce wymieszaj jajka, żółtko, mleko, ekstrakt waniliowy, cukier i szczyptę soli. W płaskim naczyniu rozłóż kromki chleba. Gdy składniki masy dobrze się połączą – zalej nią kromki. Odstaw na około 20 minut – musisz poczekać, aż chleb dobrze nasiąknie. Na dużej patelni rozgrzej masło. Ułóż na patelni namoczone kromki(...)smaż je kilka minut po obu stronach – do momentu aż chleb się zarumieni. Na drugiej patelni * rozgrzej 1 łyżkę masła, podsmaż na nim gruszki – do momentu aż zmiękną, dopraw cynamonem. Zwiększ płomień, dolej whisky i podpal. Po chwili dodaj miód, całość zamieszaj. Tosty podawaj z gruszkami oraz powstałym sosem i z jogurtem naturalnym. Smacznego ! * Ważne by patelnia nie była
Moja pasja smakuObiecany przepis z wykorzystaniem jednego z produktów działającego protekcyjnie na naszą wątrobę! Idealne połączenie smacznie i zdrowo:) Składniki: -> 1 awokado -> Sok z ½ limonki -> 4 kromki chleba tostowego wieloziarnistego -> 200g pomidorków cherry -> 40g sera mozzarella -> Sól, pieprz, czosnek Wykonanie: Awokado musi być dojrzałe. Wydobywamy miąższ, który przekładamy do miski. Rozdrabniamy przy pomocy widelca. Wyciskamy(...)niego sok z cytryny oraz przyprawiamy solą, czosnkiem i pieprzem. Wszystko ze sobą mieszamy. W tym czasie zapiekamy chleb w tosterze bądź piekarniku do czasu, aż będzie chrupki. Pomidorki koktajlowe płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy na połowę. Ser mozzarella trzema na tarce o grubych okach. Gdy wszystko już jest gotowe chleb smarujemy pastą z awokado, kładziemy pomidorki oraz posypujemy
Jedz zdrowo żyj zdrowo!kompostu... Tymczasem mamy akcję: stop marnowaniu żywności! Może warto znaleźć więc sposób na wykorzystanie tego zdrowego "poogórkowego" soku? Przypomniałam sobie o przepisie, który jakiś czas temu wypatrzyłam tutaj . Prosty chleb, na drożdżach, z dodatkiem kwaśnej wody z ogórków. Dzięki dodaniu tego niecodziennego składnika smakuje niemal jak taki na zakwasie. Całość przygotowujemy w mikserze, nie wymaga wyrabiania. Przygotowałam go z mieszanki(...)czyli: biorę wszystkie mąki, jakie akurat mam w domu: pszenne i żytnie, pełnoziarniste, chlebowe i razowe; i mieszam, w różnych proporcjach, jak leci; prawie zawsze tak robię, kiedy piekę chleb) Chleb wyrósł pięknie, miał chrupiącą skórkę i delikatny, mięciutki środek. Kroiłam jeszcze ciepły, średnio ostrym nożem dlatego na zdjęciach wygląda średnio, w rzeczywistości ładnie się kroił i nie kruszył. Warto
6niebosłodko. Tym razem w czekoladzie! Gdy pierwszy raz ujrzałem tę kombinację, od razu wiedziałem, że prędzej czy później będę musiał ją wypróbować! Oto i jest! Składniki: -> 6 kromek chleba żytniego -> 45g czekolady -> 1 jajko -> 100ml mleka -> Cukier puder, cynamon, -> Maliny ( bądź dżem malinowy) -> Masło do smażenia Wykonanie: Mleko przelewamy do rondelka (najlepiej(...)kakaowca” się rozpuści. Odstawiamy do przestygnięcia. Po upływie określonego czasu jajko wbijamy do głębokiego talerza, dolewamy mleka i wszystko ze sobą ubijamy. Rozpuszczamy masło na patelni a kromki chleba maczamy w masie jajecznej. Na gorący tłuszcz kładziemy chleb, smażymy z każdej strony kilka minut. Przekładamy na ręcznik papierowy, aby odciągnąć nadmiar tłuszczu. Wykładamy na talerz, posypujemy cukrem pudrem zmieszanym
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Uwielbiam zapach i smak świeżego chleba. Najbardziej lubię taki jeszcze cieplutki, z masłem i odrobiną soli :) Dlatego ostatnio dość często, piekę pieczywo sama. Dziś zapraszam na chlebek, nie dość, że łatwy i szybki w wykonaniu, to jeszcze bardzo smaczny i z cudownie chrupiącą skórką. Spróbujcie, go upiec, a gwarantuję, że walka o każdą kromkę, zacznie się już od piętki ;) SKŁADNIKI(...)wyrośnięcia. W tym czasie piekarnik nastawić na najwyższą temperaturę i wstawić do niego na 20 minut żeliwny garnek lub naczynie żaroodporne, koniecznie z przykrywką, w którym będziemy piec chleb. Do dobrze nagrzanego naczynia, włożyć wyrośnięty bochenek, nakryć przykrywką i znów wstawić do piekarnika, na 30 minut, zmniejszając temperaturę do 200 stopni. Po tym czasie zdjąć przykrywkę i piec jeszcze
Kuchnia w opałach