zupy jest jej długie i uwagochłonne przygotowanie, ale warto spróbować. Proporcje na 2 porcje. 500 gram cebuli 2 łyżki masła 2 łyżki oleju 2 1/2 szklanki wody 2 kromki chleba 2 plasterki sera włoszczyzna Warzywa obrać, pokroić, zalać wodą i ugotować wywar. Można też wykorzystać gotowy wywar/rosół, potrzebne będzie 600 ml. Pod koniec gotowania dodać kostkę rosołową. Cebulę obrać(...)płynu. Taką cebulę przetrzeć blenderem, a następnie powoli do niej dodawać wywar. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z palnika. W międzyczasie rozgrzać piekarnik na niewielką temperaturę. Ułożyć tosty z chleba i sera i zapiec. Zupę podawać z zapieczonym chlebem, można go też ułożyć na zupie. marcelina
Czerwony GupikBardzo smaczna, odrobinę jesienna już, sałatka z dodatkiem kurek i grzanek z chleba żytniego. Świeżości sałatce nadają rzodkiewki, ogórek oraz lekki cytrynowy dressing. Składniki (na 1 porcję): 3-4 liście sałaty rzymskiej 1/2 ogórka 4-5 rzodkiewek 4-5 kurek 1 kromka chleba żytniego szczypta soli i pieprzu 1 łyżka masła dressing: 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka oleju(...)lnianego, szczypta soli i pieprzu Kurki kroję w plastry i smażę na maśle 2-3 minuty. Doprawiam szczyptą soli i pieprzu i ściągam z patelni. Chleb kroję w kostkę i podpiekam na tej samej patelni, na której smażyłam kurki, na chrupko. Sałatę rwę na mniejsze kawałki. Rzodkiewki kroję na ćwiartki. Ogórka kroję obieraczką do jarzyn w plastry. Wszystkie składniki umieszczam
Mango Papajazakończeniu leczenia, wskazane jest spożywanie cebuli przez kilka dni pod rząd. Nie musi być surowa, dla lepszego smaku może być duszona, przyprawiona solą, pieprzem, czy oliwą. Spożywana z chlebem może stanowić całkiem smaczne danie. Ciekawym jest również fakt, że cebula nieźle regeneruje wątrobę. Zatem może stanowić całkiem niezłe rozwiązanie, gdy poprzedniego dnia nieco przesadzimy z alkoholem. Jednak nie każdy
Marder&Marder ManufactureSzybki i łatwy chleb do zrobienia.Nie trzeba go ugniatać ani wyrabiać,w wystarczy parę ruchów , aby składniki się połączyły i gotowe.Przepis od dwóch kudłatych hi hi kucharzy , którzy na swych rączych motocyklach przemierzali Irlandię szukając swojskich SMAKÓW.Polecam przepis. 45 DAG.MĄKI 1 PŁASKA ŁYŻECZKA SOLI 1 PŁASKA ŁYŻECZKA SODY(NAPRAWDĘ PŁASKA) 350ML.MAŚLANKI DODATKI: ~~~~~~~~~~~~~~ MOŻE BYĆ-KIEŁBASA CHORIZO(...)WYROBIĆ( CHWILKĘ TYLKO, ABY CIASTO SIĘ POŁĄCZYŁO ) .MOŻNA ZROBIĆ CHLEBEK OKRĄGŁY LUB BUŁKI.CHLEBEK NACIĄĆ PŁYTKO NA KRZYŻ I LEKKO SPŁASZCZYĆ.WYŁOŻYĆ CIASTO NA WYSMAROWANY PAPIER OLIWĄ Z OLIWEK(CHLEB POSMAROWAĆ TEŻ OLIWĄ) .PIEC W W TEMP.230ST. -40MIN.PO 10 MIN. ZMNIEJSZYĆ OGIEŃ DO 200 ST.,CHLEB ODWRÓCIĆ 15 MIN.PRZED KOŃCEM PIECZENIA.BUŁKI PIECZEMY 12=15MIN.(WIĘKSZE 20MIN
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkidoskonały doskonały dodatek do potraw z rusztu. Najważniejsze, aby użyć pasztetu, który Wam smakuje! Moje są rewelacyjne i zniknęły niezwykle szybo! Spróbujecie? (10 sztuk) 10 kromki chleba tostowego 180-200g pasztetu (u mnie - Spichlerz Rusiecki ) Do panierowania: 2 jajka + 2 łyżki mleka bułka tarta Dodatkowo: olej do głębokiego smażenia Kromki chleba tostowego (*) należy rozwałkować(...)każdym kawałku rozsmarować grubą warstwę pasztetu. Chleb pozwijać w ruloniki, a następnie obtaczać w jajku roztrzepanym z mlekiem i bułce tartej (pamiętać też o bokach). Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron (do zarumienienia się). Gotowe roladki odsączyć z nadmiaru tłuszczu. (*) Jeśli skórka kruszy się podczas rolowania - należy ją odciąć tuż przed wałkowaniem
Di gotujeUwielbiam zapach i smak domowego pieczywa. Staram się chocia ż raz w tygodniu upiec chleb w domu. Tym razem wypróbowałam chleb na krupczatce ze sporą ilością zdrowych i smacznych ziarenek. Kto tylko ma ochotę i wolny czas niech zabiera się za pieczenie, bo to bardzo prosty przepis i pyszny chleb. Składniki: 300 g mąki krupczatki 200 g mąki pszennej
Ala piecze i gotujeziemniaków 2 pory 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1 l bulionu 125 g kremowego serka wędzonego sól pieprz gałka muszkatołowa 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek szczypiorku chipsy z chleba żytniego: 8 cienkich kromek ciemnego chleba żytniego 2 łyżki oliwy sól morska Ziemniaki oskrobać, pokroić w kostkę. Pory opłukać, pokroić w kostkę. Czosnek przetrzeć przez praskę. Na maśle zeszklić pory(...)warzywa wchłoną tłuszcz. Zalać bulionem, gotować około 15 minut, aż ziemniaki zmiękną. Zupę zmiksować na gładki krem. Dodać serek, zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Chleb ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą i posypać solą. Piec w 200 st. C. 10-15 minut, aż będzie chrupki (czas pieczenia zależy od grubości kromek
Pożeraczka, czyli raz adobrzewczoraj nie poszłam do pracy i nawet nie miałam siły na pisanie o jedzeniu :P Dzisiaj wstałam w dużo lepszej formie. Miałam siłę na zrobienie hummusu, upieczenie chleba a także przygotowanie mega smacznej zupy! Dzisiaj cieciorka rządzi!!! Zupa pomidorowa z ciecierzyca i ryżem 210 g ugotowanej ciecierzycy 60 ml ryżu basmati 1 łyżka oliwy 1 szalotka 2 ząbki czosnku
Dzieje kuchennej Wiewiórystworzą tylko aromatyczną otoczkę. Bo pieczony czosnek zupełnie zmienia smak. Robi się pachnący i łagodny, a swój delikatny aromat oddaje potrawie. Taki pieczony czosnek można np. rozsmarować na pajdzie chleba. Spróbujcie kiedyś tak zrobić, a już zawsze będziecie do tego wracać. Zapraszamy zatem na kurczaka. Jest to tradycyjny przepis pochodzący z południa Francji, lekko przerobiony przez nas. Potrzebujemy
Marder&Marder Manufactureużywając nazw handlowych mających sugerować rzekome właściwości zdrowotne danego wypieku. Tymczasem, jak trafnie wskazuje Agnieszka Piskała na swoim blogu, kamień węgielny to nie to samo, […] Artykuł Przepis na chleb pochodzi z serwisu Wiszniówka
WiszniówkaKiedyś dużo czytałam o tym chlebie i jego przygotowanie wydawało mi się bardzo interesujące lecz zarazem czasochłonne. Jednak kiedy dostałam zaczyn na niego, postanowiłam go zrobić. Chlebek wychodzi pyszny, jego smak zależy też od nas, jakie dodatki dołożymy do niego na sam koniec przygotowań. Chleb piecze się raz w życiu i podobno jedzony jeszcze ciepły przynosi szczęście całej rodzinie(...)font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Watykański chleb szczęścia Zaczyn przełożyć do plastikowej miski, przykryć ściereczką i trzymać w ciepłym miejscu. Dzień 1 – dodać 1 ¼ szklanki cukru i wymieszać Dzień 2 – dodać 1 szklanki mleka i wymieszać Dzień
Smaki NataliiJeśli nie macie w spiżarce domowego syropu z kwiatów czarnego bzu, kupcie buteleczkę, i zauroczeni jego smakiem pamiętajcie o przygotowaniu swojego w przyszłym roku. Ciekawostkę stanowią chrupiące kawałeczki żytniego chleba - sprawiają, że zupa nabiera ciekawej tekstury i naprawdę wyjątkowego smaku. Spróbujcie koniecznie! Inspirację znalazłam w duńskim magazynie Spis bedre , nr 5/2016. Po więcej przepisów na skandynawskie zupy zajrzyjcie(...)grzankami Składniki: (na 3-4 porcje) 200 g truskawek 150 ml syropu z kwiatów czarnego bzu ziarenka z 1 laski wanilii 650 ml maślanki dodatkowo: 200 g ciemnego chleba żytniego 1,5 łyżki ciemnego cukru muscovado 1 łyżka liofilizowanych truskawek Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek. Zmiksować z syropem, wanilią i maślanką na gładką zupę. Schłodzić w lodówce. Chleb pokroić
Pożeraczka, czyli raz adobrzepełna witamin i pożywna sałatka, doskonała z chrupiącym kurczakiem, grzankami oraz sezonowymi warzywami, korzystajmy póki są!!! SKŁADNIKI 1 pierś z kurczaka, 2 kromki chleba, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 pomidory, 1 ogórek, ½ papryki czerwonej, sałata lodowa, ½ szkl. jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, papryka słodka przyprawa do kurczaka WYKONANIE Kurczaka kroimy w kostkę(...)łyżkach oliwy. Sałatę rwiemy na kawałki, ogórka obieramy. Warzywa kroimy w kostkę. Z majonezu, jogurtu i przeciśniętych przez praskę czosnku robimy sos czosnkowy, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Chleb kroimy w kostkę, oliwę mieszamy z solą i pieprzem oraz papryką, polewamy nim pokrojony chleb. Przekładamy do piekarnika, pieczemy 15 min.w 180 stopniach aż się zarumienią. Warzywa mieszamy ze sobą, układamy
słodki bratekPieczywo wypiekam niemalże codziennie. Ostatnimi były to chleby, wczoraj miałam jednak ochotę upiec bułeczki. Proste, typu graham, ze słonecznikiem i niezbyt trudne w przygotowaniu. Zależało mi na tym by ciasto fajnie się formowało. Udało się i otrzymałam 8 cudnie puszystych, delikatnych, rumianych bułeczek pszenno-orkiszowych :) Podałam je na śniadanie w towarzystwie hummusu. Tym razem w wersji z pomidorami suszonymi. Przepis
Dzieje kuchennej WiewióryNaan to tradycyjny indyjski płaski chleb. To co go wyróżnia spośród wielu typów płaskiego pieczywa to szeroka gama smaków którą możemy uzyskać przygotowując to pieczywo. Kiedy mamy już podstawę to jest dobry moment do eksperymentowania z tym chlebem. Spróbujcie natrzeć go mieszaniną oliwy z oliwek i czosnku lub posypać makiem. Składniki: 3 ½ filiżanki mąki 1 ¼ filiżanki letniej wody 1 opakowanie
naRuszcie