chleb - 26084 przepisów (strona:462/1739)

Chleb piernikowy ze śliwkami i orzechami na zakwasie 115

Chleb na zakwasie z piernikiem, z dodatkiem śliwek i orzechów. Polecam bo jest dobry, pachnie świętami.Domowy pieczywem z aromatem piernika, na pewno zaskoczymy naszą rodzinę. 1 szklanka zaczynu aktywnego na zakwasie 10 dkg śliwek suszonych 100 g pierników 1/2 szklanki orzechów włoskich 50 dkg mąki pszennej typ 650 3/4 łyżeczki soli 1 łyżka miodu 1 łyżeczka przyprawy do piernika(...)wymiarach 25X12 wysypuje mąką i przekładam do niej ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia na sześć godzin. Piekarnik nagrzewam do temp 250 stopni góra dół, spryskuję go zimną wodą, wstawiam chleb i po 10 minut zmniejszam temperaturę na 180 stopni i piekę 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika wyjmuję chleb z foremki, spryskuje go wodą zimną i przykrywam ściereczką bawełnianą do wystudzenia

wesoła kuchnia
Zakwas na barszcz czerwony 164

wytrawnego barszczu podawanego często na wigilię. Przygotowanie go nie zajmuje wiele czasu, jednak trzeba na niego poczekać około tygodnia. Jeżeli potrzebujemy zakwas szybciej możemy dołożyć do niego kromkę razowego chleba lub dolać trochę soku z kiszonych ogórków, co skróci czas oczekiwania do 4-5 dni   Składniki: 1 kg buraków 5 ząbków czosnku 2 litry wody 2 łyżki soli(...)ziaren ziela angielskiego 3 listki laurowe 5 ziaren pieprzu opcjonalnie: 100 ml soku z kiszonych ogórków lub 1 kromka razowego chleba   *** Buraki obieramy i kroimy na ćwiartki. Ząbki czosnku obieramy i przekrawamy na połówki *** *** Wodę zagotowujemy, dodajemy sól, rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. W dużym słoiku układamy naprzemiennie buraki, czosnek, ziele angielskie, pieprz i listki laurowe *** *** Całość zalewamy wodą

Blog z Apetytem
Najprostszy zakwas na barszcz z 4 składników 157

samo pyszny i aromatyczny! W moim przepisie zakwas jest robiony z 4 składników, bez liścia laurowego i ziela angielskiego. Składniki: 1 kg buraków 5 ząbków czosnku 2 kromki żytniego chleba 5 litrowy słój ok 4 litry przegotowanej wody Wykonanie: Buraki obieramy i kroimy w kostkę, wkładamy do słoja. Czosnek również obieramy i kroimy na mniejsze kawałki dodając do buraków. Zalewamy(...)wszystko letnią przegotowaną wodą układając na samej górze kromki chleba. Ważne aby był to żytni chleb!  Odstawiamy całość w ciepłe miejsce i sprawdzamy co jakiś czas. Zakwas powinien być już gotowy w niecały tydzień. Jeżeli pojawiłaby się pleśń niestety zakwas jest do wyrzucenia

W Moim Magicznym Domu
Szybki domowy chleb 118

Szybki domowy chleb Brak w domu pieczywa? Masz ochotę na domowy, chrupiący i ciepły chleb?  Polecam szybki domowy chleb, który przygotujesz bez zbędnego trudu! :) Składniki: - 2 szklanki mąki  (ja zmieszałam pszenną z orkiszową) - 5 łyżek oliwy - 1 szklanka wody - 50g świeżych drożdży - 3 łyżki nasion chia - 3 łyżki siemienia lnianego - 1,5 łyżeczki soli morskiej Sposób przygotowania: - wodę

MintTaste
Amerykański chleb kukurydziany 198

Pyszny bochen mam dziś do pokazania. Kukurydziany chleb to alternatywa dla osób które nie mogą jeść glutenu. Chleb smakuje inaczej niż ten pszenny, jest lekko słodkawy ale jest równie dobry i warto go upiec. Szybko się go robi i piecze więc spróbujcie koniecznie. Amerykański chleb kukurydzany. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zupa krem z cukinii – ANGIE GOTUJE odc. 10 190

600ml bulionu warzywnego lub drobiowego 2 duże cebule ząbek czosnku (opcjonalnie) 2 łyżki oliwy z oliwek 50ml śmietany 12% 50ml białego wytrawnego wina sól, pieprz, gałka muszkatołowa Dodatki: np. chleb żytni razowy, 100g pestek słonecznika Cukinię umyć, osuszyć ręcznikiem i pokroić w kostkę razem ze skórką. Na patelni rozgrzać mocno łyżkę oliwy i podsmażyć pokrojoną cukinię przez kilka minut(...)powstała zupa krem o ulubionej konsystencji. Dodać śmietanę, wymieszać dokładnie i już nie gotować. Zupę podawać posypaną łyżką pestek słonecznika podprażonych wcześniej na suchej patelni i/lub grzankami z pełnoziarnistego chleba. 1 porcja zupy (bez dodatków) to ok. 120kcal , węglowodany: 16g, białko: 3g, tłuszcz: 5g Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 1,6 WW i 0,5WBT + dodatki

Dietolog
Zupa cukiniowa z żytnimi grzankami 124

prawdopodobieństwo jest małe. Zupa cukiniowa to również kolejny sposób na wykorzystanie cukinii. Uwielbiam zupy z grzankami. Kto powiedział, że grzanki muszą być z pszennego pieczywa? Ja lubię grzanki żytniego chleba. Idealne do cukiniowej zupy. Zupa cukiniowa to typowa warzywna z tym, że tutaj głównym składnikiem jest zielona cukinia. Cukinię można zetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę. Przyprawiłam zupę curry(...)czarny pieprz do smaku 1 łyżeczka curry w proszku 1 łyżka soku z cytryny 250 ml creme fraiche lub kwaśnej śmietany 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej 2 kromki żytniego chleba 1 łyżka oliwy czosnkowej Zagotuj bulion. Obierz marchewkę i z cukinią zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pokrój por na krążki, przeciśnij czosnek przez praskę. Dodaj warzywa do bulionu, dopraw

codojedzenia
Umbryjska zupa z soczewicy i prawdziwków 127

trufli i chipsa z parmezanu. To ona zainspirowała mnie do tego, aby połączyć w przepisie smak soczewicy i grzybów. Wolę jednak jej chłopską wersję, czyli podaną z pajdą opieczonego chleba. Zupa jest gęsta, sycąca i idealna na jesienny obiad. Smakuje wybornie posypana natką pietruszki i polana dobrej jakości oliwą, której funkcją jest finalne doprawienie dania. Sięgnęłam po lekko pikantną oliwę(...)świeżego) 4 szklanki gorącej wody kieliszek czerwonego wina wytrawnego 250 g zielonej soczewicy namoczonej przez pół godziny w zimnej wodzie sól, pieprz do smaku na grzanki: 6 kromek wiejskiego chleba, ząbek czosnku natka pietruszki do posypania zupy Przygotowanie zupy z soczewicy i prawdziwków: Suszone grzyby włóż do miseczki i zalej wrzątkiem. Odstaw na 20 minut, aby napęczniały. Następnie odciśnij

Chilli Czosnek i Oliwa
Chleb żytni na zakwasie 127

Przepis na prosty, żytni chleb wypiekany na domowym zakwasie. Taki chleb z mąki żytniej przed pieczeniem można posypać dowolnymi ziarnami. Ja wybrałam pestki słonecznika. Warto spróbować :-) Z wypieków na bazie drożdży polecam szczególnie: - domową chałkę chlebową - bagietki pszenne na drożdżach - domowy chleb pszenny na kefirze

AniaGotuje.pl
KREM BROKUŁOWO-POROWY 125

ząbki czosnku, pęczek koperku, jogurt naturalny, 1 łyżka oleju, sól, 2 szkl. bulionu drobiowego pieprz, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 3 ziarna pieprzu Dodatkowo:  3 kromki chleba testowego, 2 łyżki masła, czosnek granulowany WYKONANIE Marchew, pietruszkę, selera i ziemniaki kroimy w kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej, podsmażamy warzywa. Zalewamy bulionem, dodajemy  pieprz, ziele(...)uzupełniamy wodą w zależności od tego jaką chcemy uzyskać konsystencję, doprawiamy przyprawami (dużo pieprzu dla rozgrzania). Podajemy z grzankami i kleksem jogurtu oraz koperkiem. Grzanki: na patelni rozgrzewamy masło. Chleb kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię, posypujemy czosnkiem, podsmażamy aż chleb będzie rumiany.    UWAGA:  na hasło ZDROWA-JESIEŃ otrzymacie zniżkę 10% na produkty Ambition w sklepie Dajar

słodki bratek
Pasztet dyniowy z cieciorką czyli Niedzielne Milenie odc.44 154

minut lub dłużej jeśli chcemy by był bardziej rumiany. Możemy sprawdzić patyczkiem czy pasztet się upiekł w środku. Studzimy go na kratce. Ja uwielbiam go jeść ze świeżym chlebem, pomidorem i kiszonym ogórkiem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pizza neapolitańska na suszonych drożdżach 267

deserów: piekę i robię słodkości tylko wtedy, gdy mam na nie ochotę lub chcę uczcić jakąś specjalną okazję – a to nie zdarza się często. Ale kocham mąkę: makaron, pizzę, chleb. Im więcej piekę tym bardziej widzę i czuję pod dłońmi że pieczenie chleba i ciast chlebowych to czysta magia i alchemia – zmieniając proporcje składników, czas ich wyrabiania, składania, mieszania, fermentowania(...)posypany niczym blat, dzielimy z użyciem wagi na równe części. Każdą z części ciasta formujemy w ciasną, mocno napiętą kulę w taki sam sposób jak bułki czy okrągły bochenek chleba. Rozpłaszczamy ciasto na placek, a następnie zbieramy ciasto do środka, poruszając się po kole. Ściskamy naciągnięte fragmenty ciasta między palcami formując sakiewkę, mocno zamykamy łączenie. Przekładamy ciasto łączeniem do dołu

Karo in the Kitchen
Dyniowe bułki na żytnim zakwasie 131

Dyniowe bułki na żytnim zakwasie i drożdżach są bardzo smaczne i mają fajny pomarańczowy kolor. Piekliście kiedyś bułki z dynią? Ja piekłam już kilka razy, nawet focaccia z dynią . Chleb z dynią jest bardzo smaczny i wilgotny. Z przepisu poniżej można upiec bułki lub dwa bochenki chleba. Lubię bułki mocno wypieczone z chrupiącą skórką, z dodatkiem nasion i pestek dyni(...)słonecznika. Piekąc dyniowe bułki czy chleb z taką ilością żytniej mąki zawsze dodaję drożdże aby ciasto porządnie wyrosło. Zaoszczędzam również czas zwłaszcza gdy piekę w tygodniu. Ciasto chlebowe po prostu wyrasta szybciej. Dyniowe bułki na zakwasie Składniki: na 28 bułek lub 2 bochenki Zaczyn: 100 g aktywnego zakwasu żytniego 250 g mąki pszennej 250 g mąki żytniej 500 ml wody

codojedzenia
Cud na Ziemi - wyspa Zakynthos 141

była Musaka - mielone mięso z warzywami, a dokładniej przewaga bakłażanów w formie warstwowej zapiekanki z sosem beszamelowym i serem. Oczywiście wszędzie królowały również owoce morza oraz pyszny, puszysty grecki chleb z czosnkiem - na najlepszy jaki w życiu jadłam natrafiliśmy całkiem przypadkiem... Wracając z Zatoki Wraku zajechaliśmy do kameralnej restauracyjki, w której zamówiliśmy sałatkę grecką podaną z greckim chlebem... Na koniec(...)typu pomidor, cebula, ogórek, papryka... bez sałaty :) i z dodatkiem dużych kawałków sera feta. Moussaka - tradycyjne, greckie danie. Krewetki królewskie. Moussaka na widelcu :) Sałatka grecka z wspomnianym greckim, puszystym chlebem z czosnkiem.    Nasz hotel położony był na wzgórzu Argassi, zatem z tarasu, na którym zazwyczaj jadaliśmy śniadania i kolację, rozciągał się piękny widok na miasto Zakynthos. Widok

MintTaste
Chleb gryczany z cukinią 110

Przepis na CHLEB GRYCZANY Z CUKINIĄ Składniki: - 400g kaszy gryczanej białej; - 1 średnia cukinia; - 6 łyżeczek siemienia lnianego; - 3 łyżeczki słonecznika; - 3 łyżeczki soli morskiej; - 1 łyżeczka sody oczyszczonej. Sposób przygotowania: - kaszę opłukać i zalać wodą - odstawić na całą noc; - rano kaszę opłukać ponownie i zostawić w świeżej wodzie na min.12h; - po co najmniej 12h kaszę blendować na pół gładko(...)zetrzeć na tarce i dodać do masy - wszystko dokładnie wymieszać; - masę przelać do podłużnej foremki wysmarowanej uprzednio masłem; - piec w temperaturze 180 stopni przez półtora godziny - można dłużej gdy chleb się jeszcze wystarczająco nie zarumieni, lub gdy wolimy aby miał ciemną skórkę. Chleb wychodzi bardzo wilgotny, ale zarazem bardzo smaczny! SMACZNEGO

MintTaste

Proponowane wyszukiwania