chleb - 25827 przepisów (strona:453/1722)

Chleb z orzechami brazylijskimi na szklanki 154

Chleb był pieczony jakieś 4 lata temu. Nie podałam rozmiaru foremek. Być może ktoś zwrócił uwagę na ten błąd i dopisałam w komentarzach na starym blogu. Teraz muszę zgadywać w jakich to ja foremkach piekłam? J Tak dla orientacji 2 foremki o rozmiarach 25x12, ciasto powinno sięgać do połowy foremki. Okaże się czy trafiłam, jak ktoś się pokusi na upieczenie(...)tego chleba. Wyczerpały się baterie w wadze kuchennej a i zapas baterii się skończył. Musiałam sobie radzić mierząc składniki szklanką. Poza tym, przyda się jeden przepis nie w gramach tylko na szklanki. Użyłam szklanki o pojemności 250ml. Można użyć nawet szklanki o dowolnej pojemności. Ważne, aby wszystkie składniki były mierzone tą samą szklanką czy kubkiem. Orzechy nadały smaku i cudownego

Leśny Zakątek
Wytrawne tosty (nie) francuskie z truskawkami, bazylią i octem balsamicznym 110

jajku i zaserwowane w wytrawnej (a nie jak w oryginale, na słodko) wersji: z truskawkami, listkami bazylii oraz skropione słodkim sosem balsamicznym. Główne składniki zazwyczaj mamy w domu- chleb i jajka, potem kilka chwil smażenia i mamy prostą i ciekawą propozycję na śniadanie, kolację, tudzież imprezę 🙂 Śmiało można wykorzystać czerstwe pieczywo, ja najczęściej wykorzystuję odkrawane piętki chleba, które zawsze mrożę(...)tosty 😊 2 porcje: * chleb/bułka- około 8 kromek * jajko- 2 szt. * truskawki- po 5-6 szt. * świeża bazylia- garść * słodki sos balsamiczny- do polania * masło klarowane- do smażenia Kromki chleba zamoczyć w jajku i smażyć z dwóch stron na rozgrzanym maśle klarowanym. Podawać z plasterkami truskawek, listkami bazylii i skropić sosem balsamicznym. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Prosty chleb pszenny na drożdżach 114

lubi domowego chleba? Jeszcze ciepły... Z chrupiącą skórką... Idealny... Zacznij przygotowania jeszcze dzisiejszego wieczoru a już jutro rano będziesz miała świeże pieczywo na śniadanie. To co? Pieczemy? Składniki : Zaczyn : * 300g mąki pszennej  * 5g świeżych drożdży  * 200g letniej wody Ciasto : * 400g mąki pszennej * 2 łyżeczki soli himalajskiej * 5g świeżych drożdży * 200g letniej wody Przygotowanie :  Rozetrzeć drożdże z mąką(...)folią spożywczą i zostawić na 8 godzin. Dodać pozostałe składniki do zaczynu, dobrze wyrobić ciasto aż będzie odchodziło od ręki. Odstawić na 2 godziny. Z ciasta uformować bochenek, można chleb upiec też w keksówce. Odstawić na chwilę do wyrośnięcia. Piec około 20-30 minut w 220 stopniach. Chleb odstawić na kratkę do wystygnięcia

Magiczne Życie Marty
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem 242

Zobaczcie jak szybko i w bardzo prosty sposób możecie urozmaicić Wasze śniadanie i kolację. Pasta jajeczna ze szczypiorkiem to idealna alternatywa, która zastąpi nam wędlinę jedzoną

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kisiel owsiany Izotowa i ciastka ze fermentowanych ziaren owsa 155

szklanki grysiku owsianego, zmieliłam ziarna tak na 3/4 • 3 łyżki mąki owsianej, • 1/2 szklanki kefiru z niepasteryzowanego mleka, najlepiej domowego, można użyć również jako startera do fermentacji kawałek chleba żytniego na zakwasie. Dodałam ½ szklanki zsiadłego mleka. Przegotowana i wystudzona woda do napełnienia 4 litrowego słoja Sposób przygotowania Wsypać do 4 litrowego naczynia ziarno owsa, grysik i mąkę. Zalać kefirem(...)można ją pić samą lub z dodatkiem niewielkiej ilości soku owocowego. Pozostałego owsa można użyć do zrobienia owsianki z kefirem, miodem lub owocami lub użyć do wypieków – ciastek lub chleba. Owies zachowuje żywe kultury bakterii przez 3-4 tygodnie. Teraz moje uwagi.  Samej skrobi wychodzi niewiele. Można wypić w ciągu 3-4 dni. Jak dla mnie jest bardzo dobra

Leśny Zakątek
Naleśniki z charakterem, na zakwasie 155

Przepis dla tych, którzy pieką chleb na zakwasie czyli dla domowych piekarzy. Zakwas do naleśników powinien być aktywny i odmłodzony. Unikniemy wówczas zbyt kwaśnego smaku naleśników. Przy dokarmianiu zakwasu do chleba, można użyć więcej mąki i wody a po skończonej fermentacji część użyć do naleśników.  Dokarmiamy zakwas w taki sposób jak do chleba, czyli zostawiając do przefermentowania

Leśny Zakątek
TATAR ZE ŚLEDZIA 138

Zdecydowana  i bardzo konkretna w smaku przekąska ze śledzia. Ułożona na małych kromkach ciemnego chleba ( np. pumpernikla) i udekorowana kaparami oraz papryczką chili, idealnie nadaje się na wszelkiego rodzaju imprezy i bardziej uroczyste przyjęcia. Tatar można zrobić wcześniej, przełożyć np. do szklanego słoika i do 2-3 dni przechowywać w lodówce. Jeśli nie chcecie lub nie możecie użyć marynowanej(...)francuskiej lub zwykłej, np. dijon 1/3 łyżeczki płynnego miodu lub szczypta cukru 1 łyżeczka oleju tłoczonego na zimno, np. lnianego ćwiartka cytryny / opcjonalnie DO PODANIA: 3-4 kromki ciemnego chleba, np. żytniego, masło, kapary, pieprz ziołowy WYKONANIE Filety śledziowe odsączamy, wykładamy na deskę i razem z cebulką kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski. Połowę papryczki chili i marynowaną papryczkę

cool and minty
KANAPKI Z AWOKADO, TRUSKAWKAMI I ŁOSOSIEM 161

lyżka oliwy z oliwek ● sól, pieprz ● szczypta pieprzu kajeńskiego (lub pieprzu z Espelette) ●1 cytryna ● ok. 8 truskawek ● 4 plastry wędzonego łososia ● skórka otarta z limonki ● 4 kromki chleba (np wiejskiego) Przygotowanie : Awokado przekrój na pół, usuń pestkę. Miąższ wydrąż łyżką, przełóż do miseczki i rozgnieć widelcem. Dopraw, solą, pieprzem i pieprzem kajeńskim, dodaj sok z połówki cytryny(...)oliw ę z oliwek.  Kromki chleba stostuj lub zgriluj.  Truskawki umyj, osusz, odetnij szypułki i pokrój na cienkie plasterki.  Plastry wędzonego łososia pokrój w cienkie paski.  Limonkę umyj i zetrzyj z niej skórkę na tarce do cytrusów. Kromki chleba posmaruj purée z awokado, ułóż na wierzchu paski łososia i plasterki truskawek.  Wyciśnij na wierzch resztę

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Zupa porowa, czyli zielone menu majowe 138

szklanka mleka (250 g) 1 i ½ łyżeczki soli (10 g) duża szczypta pieprzu szczypta gałki muszkatołowej szczypiorek ostry ser typu cheddar (ok. 40g) 4 kromki białego chleba lub chleba typu graham 4 łyżki oleju rzepakowego (40g) Wykonanie: Pora dokładnie myjemy, odcinamy jego zieloną część (opcjonalnie można zostawić dwu centymetrowy fragment zielonej części), kroimy na pół, a następnie w drobne plasterki(...)dokładnie blendujemy. Do utartego pora dodajemy ziemniaki, podsmażoną cebulę, łyżkę masła, wlewamy mleko oraz doprawiamy całość solą, pieprzem i gałką muszkatołową, zagotowujemy i zdejmujemy zupę z gazu. Kromki chleba kroimy w drobną kostkę, na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pieczywo i smażymy grzanki na dosyć dużym ogniu, aż ładnie się zrumienią (około kilku minut). Szczypiorek kroimy w cieniutkie plasterki, ser ścieramy

KulinarneImpresje.pl
Chlebek ryżowy, proste pieczywo bez wyrabiania 102

Pieczenie chleba często kojarzy się z mozolnym wyrabianiem ciasta, długim czasem oczekiwania na wyrastanie i jakąś tajemną wiedzą, którą trzeba posiadać, żeby wszystko poszło ok :P  A ja mam dla Was bardzo prosty przepis na domowe pieczywo na drożdżach. Nie wymaga wyrabiania, potrzebuje tylko chwilę na wyrośnięcie. Jest zdrowe i pyszne! Ryżowy chleb drożdżowy z dodatkiem pełnoziarnistej mąki owsianej(...)Składniki wystarczy wymieszać łyżką i odstawić na chwilę do wyrośnięcia. I domowe pieczywo mamy gotowe :) \ RYŻOWY CHLEB NA DROŻDŻACH Składniki za zaczyn drożdżowy 15g świeżych drożdży Łyżeczka cukru Ciepła woda Składniki na ciasto 20g nasion chia 20g zmielonego siemienia lnianego 20g pestek dyni 250g mąki ryżowej 100g mąki owsianej (u mnie zmielone płatki owsiane) 2 łyżki oliwy/oleju Sól, woda Drożdże

HealthyCreations
Chleb otrębowy 125

Zapraszam na smaczny i zdrowy chleb z otrębów, bez mąki. Chleb jest fit, idealny dla osób na diecie. Polecam jako odmianę dla zwykłego pieczywa. Składniki: 1/2 szkl mleka 150 g jogurtu naturalnego 3 jajka 7 g drożdży suchych 1 łyżeczka soli 4 łyżki skrobii kukurydzianej ( z lekkim czubkiem) 18 łyżek otrąb z samopszy (z lekkim czubkiem) keksówka 10x26cm Przygotowanie(...)dodajemy suche składniki i mieszamy dokładnie (masa powinna mieć konsystencję kwaśnej śmietany). Przekładamy masę do keksówki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w 180 stopniach. Upieczony chleb studzimy i pieczemy dopiero całkiem zimny

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Croque Madame z pomidorem, rukolą i awokado oraz relacja z warsztatów z coffee and food pairing ze Starbucks 130

Croque Monsieur , wypełniona jest serem i szynką, polana sosem beszamelowym i zapieczona w piekarniku. Jeżeli zwieńczymy ją dodatkowo jajkiem sadzonym powstanie Croque Madame . Ja przygotowałam zdrowszą (wybrałam żytni chleb) i bogatszą wersję tej kanapki uzupełnioną o warzywa - pomidora, rukolę i awokado, które przełamują ciężkość tego dania. Kanapka jest bardzo sycąca, idealna na leniwe weekendowe śniadanie z kubkiem gorącej kawy(...)kanapki: 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 120 ml mleka po szczypcie soli, pieprzu i gałki muszkatołowej 30 g startego sera gruyere (lub innego o wyraźnym smaku) 4 kromki chleba żytniego 4 łyżeczki miękkiego masła 2 plastry gotowanej szynki (u mnie włoskie  Prosciutto Cotto ) 2 łyżeczki musztardy francuskiej 2 garści rukoli 1 średni pomidor pokrojony na plastry 1 awokado

Chilli Czosnek i Oliwa
Podpłomyki 117

się czasami, że brakuje w domu pieczywa. Szewc bez butów chodzi, mądre powiedzenie. Zakwas siedział sobie wygodnie w lodówce. Domowi piekarze wiedzą, co to znaczy. Podpłomyki, to taka namiastka chleba, całkiem przyzwoita. Kolejny przysmak dzieciństwa Jadłam je ze śmietaną, konfiturą a najczęściej bez niczego. Jak mąka, woda i sól są w domu, głód nam nie grozi! Podpłomyki piecze się(...)dwojaki sposób. Dawniej nazywano tak placek upieczony z ujętego ciasta na chleb średnicy dużego talerza. Próbny wypiek. W ten sposób sprawdzano czy piec opalany drewnem jest już na tyle nagrzany by upiec w nim chleb. Z kawałka ciasta chlebowego robiono placek, który przed włożeniem do pieca był posypywany grubą solą, kminkiem lub makiem. Dodatkowo w cieście były małe dołki, zazwyczaj

Leśny Zakątek
Bułeczki z pestkami dyni w liściach chrzanu 110

liściach chrzanu. W końcu to bardzo stary przepis, a takie na ogół są najlepsze Motywacją stały się pestki dyni, które otrzymałam od firmy Helio . Co prawda nie upiekłam chleba, bo to właśnie chleb najczęściej piecze się w takich liściach, ale przygotowałam bułeczki z pestkami dyni w liściach chrzanu. W Polsce korzeń chrzanu jest bardzo popularny, zwłaszcza na Wielkanoc, ale mało(...)jego liście są również jadane. Mają one co prawda gorzkawy, zielny smak, ale do pieczenia nadają się idealnie. Możemy na nich upiec chleb, bułki, czy nawet rybę Bułeczki z pestkami dyni w liściach chrzanu Składniki: 400 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 15 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru około 250 ml ciepłego mleka 2 łyżki oleju 2 łyżki pestek

PatiGotuje
Chleb z kaszy gryczanej z chia, jagodami goji i złotym lnem 150

Kasza gryczana to samo zdrowie i warto ją włączyć w codzienne menu. Można z kaszy zrobić kotlety, można zrobić placuszki, sałatki a można upiec chleb który jest pyszny i zdrowy. Pracy bardzo mało, jedynie czego nam potrzeba to czasu. Potem bezglutenowy chleb zajadamy ze smakiem, dla chorych na celiakię to ważna informacja. Tutaj znajdziecie przepisy na potrawy z kaszy - Kasze(...)Chleb z kaszy gryczanej z chia, jagodami goji i złotym lnem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie

Proponowane wyszukiwania