chleb - 26084 przepisów (strona:460/1739)

CHLEBKI WYPIEKANE DO ŻURKU 133

minut. Stopień wyrośnięcia sprawdzamy palcem robiąc w cieście dziurkę ,jeśli ciasto nam "odbija " i nie zostawia dziurki to jeszcze jest niegotowe ,jeśli pozostawia dziurkę  to jest dobre. 8.Wsadzamy chleby do piekarnika nagrzanego!Po ich wsadzeniu piekarnik mocno spryskujemy woda albo wkładamy na spód 2 kostki lodu aby nam się wytworzyła para. 9.Po 10 minutach zmniejszamy temperature do 190 stopni(...)inny to pieczemy dalej. 11.Wykladamy chlebki na siatkę i jeszcze ciepłe odkrywamy dekielek z gałką ząbkowanym nożem. 12.Wybieramy miąższ zostawiając jego  ok 1cm.od skórki.po to by nam chleb szybko nie przemókł i zupa nie wyciekła.Miazsz ten ugniatamy palcami .Tak przygotowany chleb jest gotowy do podania go z zupa w środku.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
WIEJSKI SMALEC Z BOCZKIEM I CEBULKĄ - pyszne smarowidło do chleba 506

Moja Książka Kucharska WIEJSKI SMALEC Z BOCZKIEM I CEBULKĄ - pyszne smarowidło do chleba. Jak zrobić prawdziwy wiejski smalec z cebulką, boczkiem i skwarkami? Sekretem smakowitego i aromatycznego smalczyku jest jego powolne wytapianie, obowiązkowo ze świeżej słoniny. Takie nie prędkie podgrzewanie, w niewielkiej temperaturze sprawi, że nasz smalczyk będzie nie tylko smaczniejszy, ale również klarowny, a po zastygnięciu także czysto biały(...)Uginający się pod ciężarem wyłożonych kiełbas, baleronów, boczków, szynek cieszy się popularnością wśród wszystkich smakoszy tradycyjnego, swojskiego polskiego jadła . Na wiejskim stole obowiązkowo powinien pojawić się także domowy chleb ze smalcem. Okazuję się, że wiejski stół świetnie wpasuje się również w klimat domowego przyjęcia, które może przybrać formę np. góralskiej biesiady. Sprawimy w ten sposób jedną z smaczniejszych niespodzianek naszym

Moja Książka Kucharska
Śniadanie – tosty z szynką i mozzarellą 233

Nie zawsze kanapka musi być jedynym rozwiązaniem na pyszne śniadanie. Ostatnio mieliśmy okazję zjeść pyszne i bardzo szybkie w przygotowaniu tosty z szynką i mozzarellą. Ich

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Śniadaniowa zapiekanka w chlebie. / Breakfast bread casserole. 144

pesto - 1/2 pomidora / 1/2 tomatoe - kilka plasterków prosciutto / a few slices of prosciutto - sól / salt - pieprz / black pepper - oregano  - grana padano - mozzarella szczypiorek / chives Sposób przygotowania: Ścinamy górę chleba i wydrążamy środek.  W misce umieszczamy 4 jajka, boczek, pesto, drobno pokrojonego pomidora, kawałki prosciutto, starty grana padano i rozdrobnione kawałki chleba, które wyjęliśmy ze środka (nie wszystko). Doprawiamy(...)padano. Pieczemy w temp. 190 ° C, do momentu aż jajko się lekko zetnie. Wyciągamy z piekarnika. Posypujemy solą, pieprzem i szczypiorkiem. Na wierzchu układamy kawałki prosciutto i mozzarelli. *Resztę chleba ze środka możemy zapiec z oliwą z oliwek, czosnkiem i grana padano. ** Dobrej jakości mozzarella nie roztopi się całkowicie podczas pieczenia. SMACZNEGO! Preparation: Cut out the top of the bread

DominikaDolci
Klasyczne zrazy wołowe 216

powinny być mięciutkie, kruche i aromatyczne, zanurzone w pysznym sosie pieczeniowym. Składniki: 8 plastrów wołowiny zrazowej 10 dkg wędzonego boczku 1- 2 ogórki kiszone 1-2 cebule skórka od chleba, najlepiej razowego 4-5 łyżek musztardy sól, pieprz około pół litra wody 1 łyżka mąki 1-2 łyżki śmietany opcjonalnie: kilka suszonych grzybków     *** Boczek wędzony, cebulę, ogórki(...)skórkę od chleba kroimy w kosteczkę *** *** Mięso rozbijamy na cienkie płaty. Delikatnie solimy i pieprzymy. Na każdy płat mięsa nakładamy cienką warstwę musztardy oraz po łyżeczce krojonych ogórków, cebuli, boczku i skórki od chleba *** *** Mięso zwijamy dość ciasno w rolady, zakładając boki do środka by farsz nie wyleciał *** *** Następnie roladki spinamy wykałaczkami lub związujemy sznurkiem by się dobrze trzymały podczas

Blog z Apetytem
Chleb z serem i pieprzem 153

Chleba naszego powszedniego... Bochen z pieprzem, cebulą i serem żółtym, pokochacie od pierwszego kęsa... Składniki na jeden bochenek: - 45 dag mąki pszennej - 4 dag drożdży - 5 dag masła - 1/2 łyżeczki cukru - 2/3 szklanki ciepłego mleka - 2/3 szklanki ciepłej wody - 15-20 dag sera żółtego, może być mieszanka serów, ostre zdecydowane smaki jak ser wędzony czy cheddar - 1 drobno posiekana cebula(...)resztą masła. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut, aż ciasto wyrośnie wypełni formę. Rozgrzać piekarnik do 190 C. Posypać resztą sera.  Piec 40-45 minut, aż chleb wyrośnie i się przyrumieni. Przełożyć na metalową kratkę, żeby chleb ostygł

Apetyczna babeczka
Gulasz wolowy z musztarda i marchewkami 148

zagotowaniu z wodą i tam było pysznie. Druga próba była zdecydowanie lepsza. Gulasz zachwycał smakiem, zapachem, mięso ani warzywa nie były rozgotowane. nam smakował i sam w sobie z chlebem, i z makaron i z kaszą. Gulasz wołowy z musztarda i marchewkami 900 g pręgi wołowej 500 g marchewki 2 cebule 120 ml sosu Worcestershire 2 łyżeczki musztardy francuskiej

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pasta z wędzonej makreli 197

Pasty kanapkowe to temat rzeka – bo na smaczne smarowidło do chleba można przerobić prawie wszystko – resztki mięsa z obiadu, przeróżne wędliny, jajka, rośliny strączkowe, twarde i miękkie sery, ryby… Kiedy znudzi nam się składanie klasycznych kanapek typu ser-szynka- majonez-sałata , pasta kanapkowa to coś, co potrafi zmienić każde pieczywo w coś wysublimowanego. Pasta z wędzonej makreli to tylko kilka(...)składników i całe bogactwo smaku – zrobicie ją w 10 minut! Pasty do chleba modne były tak naprawdę jakieś 20-25 lat temu – sama pamiętam je doskonale z książki „Nastolatki gotują”, z wycinków z Claudii i z innych kobiecych pisemek, które każda szanująca się pani domu powinna w tamtych czasach mieć na podorędziu. Podawane nie tylko do pieczywa i nie tylko

Karo in the Kitchen
tosty z warzywami 152

było typowo dla mnie. Tosty z warzywami i mozzarellą. Pyszne, chrupiące i bardzo sycące.  Składniki: mała cukinia 1/2 niewielkiego bakłażana  niewielka cebula 2 łyżki pomidorów z puszki chleb żytni kilka plasterków mozzarelli  ulubione przyprawy Przygotowanie: bakłażana pokroić w kostkę, posolić i odstawić na ok 10-15 min cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni dodać pokrojoną(...)cukinię i bakłażana - dusić aż warzywa zmiękną (ok 10-15 min) na koniec przyprawić solą i pieprzem i dodać pomidory - poddusić jeszcze przez chwilę na czystej patelni położyć chleb , na chlebie ułożyć warzywa i przykryć plastrami mozzarelli  podsmażać przez kilka minut, do momentu aż ser delikatnie się rozpuści - można zapiekać w piekarniku Smacznego

Gotowanie z pasją
kanapka z awokado i jajkiem 107

awokado, tak teraz to jedno z moich ulubionych dodatków praktycznie do prawie wszystkiego. W związku z tym polecam każdemu wypróbować awokado zamiast masła jako pastę :)  Składniki: kromka chleba połówka awokado sól i pieprz  jajko na twardo Przygotowanie: awokado wyciągamy ze skorupki i rozgniatamy widelcem doprawiamy solą i pieprzem do smaku chleb zapiekamy w opiekaczu lub podpiekamy na patelni(...)chlebie układamy pastę z awokado i dodajemy jajko na twardo  możemy dopieprzyć gruboziarnistym pieprzem Smacznego

Gotowanie z pasją
Jajko zapiekane w chlebie z serem 137

Jajko zapiekane w chlebie z serem to propozycja na jajeczne śniadanie. Moje dzieciaki były zachwycone – chlebek lekko chrupiący, ciepły i z ciągnącym lekko zapiekanym serem. Przygotowanie takowego śniadania zajmie Wam około 15 minut – bardzo proste i do tego bardzo smaczne! Z poniżej podanych ilości przygotowałam śniadanie dla dwójki dzieci. Składniki na: Jajko zapiekane... Więcej The post Jajko zapiekane(...)chlebie z serem appeared first on Magiczny Garnek

Magiczny Garnek
kanapka z awokado i jajkiem 102

awokado, tak teraz to jedno z moich ulubionych dodatków praktycznie do prawie wszystkiego. W związku z tym polecam każdemu wypróbować awokado zamiast masła jako pastę :)  Składniki: kromka chleba połówka awokado sól i pieprz  jajko na twardo Przygotowanie: awokado wyciągamy ze skorupki i rozgniatamy widelcem doprawiamy solą i pieprzem do smaku chleb zapiekamy w opiekaczu lub podpiekamy na patelni(...)chlebie układamy pastę z awokado i dodajemy jajko na twardo  możemy dopieprzyć gruboziarnistym pieprzem Smacznego

Gotowanie z pasją
Jajko w koszulce 159

przepisu znajdziecie krótki filmik z moich popisów przy garnku. Jak się okazało,  przygotować jajko pochette można nawet jedną ręką:)  Śniadanie na sobotę - jajko pochette na rukoli z chlebem żytnim, pieczonym kurczakiem, oliwkami i awokado lub na kanapce z pieczarkami, awokado i sałatą. Składniki: 1 jajko sól pieprz 1 łyżka octu oraz: kromka żytniego chleba serek do posmarowania chleba

Obiad gotowy
tosty z warzywami 151

było typowo dla mnie. Tosty z warzywami i mozzarellą. Pyszne, chrupiące i bardzo sycące.  Składniki: mała cukinia 1/2 niewielkiego bakłażana  niewielka cebula 2 łyżki pomidorów z puszki chleb żytni kilka plasterków mozzarelli  ulubione przyprawy Przygotowanie: bakłażana pokroić w kostkę, posolić i odstawić na ok 10-15 min cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni dodać pokrojoną(...)cukinię i bakłażana - dusić aż warzywa zmiękną (ok 10-15 min) na koniec przyprawić solą i pieprzem i dodać pomidory - poddusić jeszcze przez chwilę na czystej patelni położyć chleb , na chlebie ułożyć warzywa i przykryć plastrami mozzarelli  podsmażać przez kilka minut, do momentu aż ser delikatnie się rozpuści - można zapiekać w piekarniku Smacznego

Gotowanie z pasją
KANAPKA DLA NIEJADKA 143

Składniki podaję na jedną porcję, to wersja dla najmłodszych, dla starszych pewnie trzeba będzie ilości zwiększyć. Składniki: - 1 dość duża kanapka (u mnie z tego lub z  tego chleba ) - 1 jajko - masło lub masło klarowane - sól - ulubione dodatki (u mnie pomidorki i bazylia) Z kanapki z większego chleba wyciąć ze środka miąższ (można po prostu nożem wyciąć owalny kształt(...)moje dziewczyny wyciąć środek metalową obręczą). Na patelni roztopić masło (u nas najczęściej klarowane ), obsmażyć z jednej strony kanapkę i wycięty miąższ ze środka. Przełożyć kawałki chleba na drugą stronę, do środka kanapki wbić jajko, lekko posolić. Gdy jajko zetnie się już ładnie od dołu, wówczas łopatką przewracamy całość na drugą stronę. Smażymy na niezbyt dużym palniku i kontrolujemy twardość

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania