Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Składniki: 1 cebula 2 – 3 ząbek czosnku 200 g boczku wędzonego 5 – 6 kromek chleba sól mielony czarny pieprz suszony rozmaryn 20 dag żółtego sera np. gouda olej Przygotowanie: Chleb pokroić w małą kostkę i przyrumienić na oleju. Obrać cebulę i czosnek, posiekać i zeszklić na oleju. Dodać boczek pokrojony w kostkę. Zrumienić(...)przestudzić. Podsmażone składniki wymieszać z pokrojonymi ogórkami kiszonymi i pokruszonym chlebem. Przyprawić solą, pieprzem i rozmarynem. Przełożyć do formy. Na koniec posypujemy startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem. Zapiekać około 10 minut w temperaturze 180 stopni
Ciastka - domowe słodkościgrzanki, mówię Wam istna bajka. Składniki: 2 papryki (u mnie żółta i czerwona) kilka pomidorów koktajlowych 3 ogórki puszka fasoli konserwowej Jamar ok 1/2 szklanki oliwek 3 kromki chleba 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego 2 ząbki czosnku(...)Paprykę kroimy w ćwiartki i pieczemy w 180 st. C ok 15-20 minut, aż skórka zrobi się czarna. Upieczoną obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Przygotowujemy grzanki, chleb kroimy w drobną kostkę, oliwę mieszamy z wyciśniętym czosnkiem, a następnie z chlebem i pieczemy w piekarniku aż się zarumienią. Ogórki obieramy i siekamy w kostkę, pomidory koktajlowe kroimy
Cynamonowe szczęściepłynie inaczej, wolniej, a wszechobecne słowo bukra (pol. jutro) najlepiej oddaje charakter mieszkańców Półwyspu Arabskiego. Hummus w krajach arabskich, to nie tylko dodatek do falafela, warzyw czy płaskich arabskich chlebów. To podstawa codziennej diety, to wspólne biesiadowanie i długie godziny rozmów, wczesnym rankiem lub nocą, kiedy słońce nie jest już tak dokuczliwe. Idealny hummus powinien być jedwabiście gładki, z wyczuwalną(...)łyżką zrobić niezbyt głębokie rowki do których będzie spływała oliwa, polać oliwą, posypać kashmiri chili lub ostrą mieloną papryką albo udekorować plasterkami świeżego ogórka lub natką pietruszki. Podawać z chlebem z chlebem markook, pita lub tandoori, jako dodatek do falafeli, krakersów
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataśniadanie JAJECZNICA + SAŁATKA - 2 jajka - kilka listków sałaty - pomidor - 5 rzodkiewek - kromka żytniego chleba - oliwa z oliwek Z sałaty, pomidora oraz rzodkiewek przygotowujemy sałatkę. Skrapiamy ją sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek ( 1 łyżeczka) oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Jajka smażymy na łyżce oleju. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz papryką wędzoną. Kcal(...)tuż przed podaniem. Kcal: 200 B: 15 g; W: 34,2 g; T: 0,2 g. Kolacja KANAPKI Z SERKIEM WIEJSKIM - serek wiejski - pomidor - 2 kromki razowego chleba - sól, pieprz Pomidora kroimy w kostkę i wrzucamy do serka wiejskiego. Całość przyprawiamy i mieszamy. Podajemy na kromkach razowego chleba. Kcal
Health-Fit-Lifekarmelizowaną cebulą i tosty z indykiem, żurawiną i brie. Pycha! Scroll down for recipe in English Tost z łososiem, awokado i mozzarellą (1 porcja) Składniki: 2 kromki ulubionego chleba 1/2 łyżki serka śmietankowego 1/4 awokado, pokrojonego w plastry 2 plastry wędzonego łososia 2 łyżki startej mozzarelli masło do posmarowania chleba Przygotowanie: Wysmaruj masłem obie kromki chleba, posmaruj jedną kromkę serkiem
karmelowypietruszki, palce lizać!. Dziś przy okazji wycieczki do chaty w górach zboczyłam nieco ze szlaku co zaowocowało sporym zapasem kurek oraz pięknymi młodymi borowikami, a że wczoraj zrobiłam żytni chleb to nie mogłam sobie podarować grzanek, a jutro jeszcze będzie zupa. Składniki: - 4 kromki domowego chleba - 4 garście małych jędrnych kurek - 1 czerwona cebula - 10 dag sera żółtego, może być(...)bieżącą wodą. Na patelni rozgrzewamy masło, obsmażamy kurki z drobno pokrojoną cebulą, przyprawiamy solą oraz pieprzem i zgarniamy na talerz. 2. Na pozostałym maśle na patelni obsmażamy chleb, następnie nakładamy na kromki kurki z cebulą, posypujemy startym serem i wstawiamy do piekarnika z funkcja grzałki od góry. Gotowe grzanki posypujemy zieloną natką pietruszki. Nie jestem zwolennikiem dużej ilości sera
Apetyczna babeczkawarzywnego 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 300 g szpinaku garść bazylii sól, pieprz do smaki 1 łyżka soku z limonki (albo cytryny) na wierzch: pokrojone w kostkę kawałki chleba (lub bułki) 1 łyżeczka oliwy 1 ząbek czosnku sól Instructions Por pokroić w kawałki, czosnek posiekać. W garnku w grubym dnem rozgrzać olej, dodać pora, chwilę poddusić i dodać czosnek(...)gotować aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodać szpinak i gotować chwilę aż zmięknie. Na koniec dorzucić bazylię - całość zblendować, doprawić solą i pieprzem, dodać sok z limonki. Chleb pokroić w kostkę, czosnek posiekać Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i podsmażyć 1 minutę, dodać chleb i smażyć aż się lekko zarumieni, grzanki lekko posolić i podawać do zupy
Cooking for Emilykokilek. Podawać z posiekaną świeżą kolendrą i ziarenkami czarnego sezamu. 1 porcja to ok. 125kcal ; węglowodany: 7g; białko: 6g; tłuszcz: 8g SMACZNEGO! Do tej smakowitej pasty polecam kromeczkę chleba. Świetnie będzie pasować do chleba z pesto. Przepis znajdziesz tutaj: OLIWKOWY CHLEB Z PESTO
Dietologwprawdzie pożywną, ale dość ubogą wersję tej potrawy. W jej pierwotnych założeniach leży jednak to, aby można było ją przygotować „szybko i z byle czego”. Innymi słowy, wziąć kawałek chleba i „rzucić” na niego kawałek szynki, sera i szybko usadzone jajka. Wziąwszy to po uwagę możecie przyjąć, że przepis poniżej to opcja niemal luksusowa Wciąż jednak jej przygotowanie nie powinno(...)szybka w przygotowaniu, u nas w „bogatej” wersji na tostach z kolorową i zdrową sałatką. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 4 duże (L) jajka 4 kromki mieszanego chleba tostowego 2 duże / 4 małe plastry ulubionej szynki 4 plasterki topionego sera kilka liści sałaty (masłowej, rzymskiej) 2 łyżki masła 2-3 łyżki oliwy sól czarny pieprz świeżo mielony Sałatka
Kulinarna Pokusamocno wystartował w górę ale opadł. Myśląc, że to wina mąki przygotowałam drugi nie wyrzucając tego pierwszego. Na całe szczęście! W ten sposób powstały u mnie dwa cudne bochenki chleba hiszpańskiego. Wiem już, że rodzaj mąki nie wpłynął na rozmiar i smak chleba. W przypadku, kiedy użyjemy mąki z wyższym typem pieczywo będzie ciemniejsze, ale tak samo smaczne. Ciekawa jestem
Pieguskowa Kuchniaosób. Składniki: - 3 średnie pomidory - 1/2 czerwonej papryki - 1 ogórek gruntowy - 1/2 czerwonej cebuli - 1 plaster cukinii o szerokości 1 cm, (tu już nieco odbiegamy od klasyki) - 2 kromki chleba, może być czerstwy - 1 łyżeczka soli - 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergin - 2 łyżki octu winnego - 1/2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu - pieprz Syrop klonowy czy też agawy dobrej(...)jakości znajdziecie na www.Skworcu.com.pl . 1. Warzywa kroimy w kostkę, chleb rwiemy na kawałki, wszystko umieszczamy w plastikowym naczyniu, posypujemy łyżeczką soli, mieszamy i odstawiamy na min. 2 godziny, a najlepiej przygotować mieszankę wieczorem i zostawić do dnia następnego. 2. Gdy warzywa i chleb są już miękkie miksujemy je blenderem na gładką masę, łączymy z oliwa i syropem klonowym, można
Apetyczna babeczkaczyli zaczynamy od przygotowania zakwasu. Przewertowałam wiele stron w internecie oraz w książkach kucharskich w poszukiwaniu informacji na temat przygotowania zakwasu. W końcu zrobiłam zakwas, znalazłam przepis na nieskomplikowany chleb i piekę i piekę i piekę :) Zapraszam do lektury :) Najlepiej zakwas przygotować z mąki żytniej pełnoziarnistej (typ 2000), ale ja miałam mąkę żytnią typ 720 i z takiej przygotowałam zakwas(...)dzień rano: Dokarmiamy zakwas, czyli znów dodajemy 1/2 szklanki mąki i 1/2 wody, mieszamy i ostawiamy w ciepłe miejsce. Po ok 3-4 godzinach zakwas jest gotowy do upieczenia chleba. Na co zwrócić uwagę: używamy zawsze wyparzonego naczynia co jakiś czas należy wymienić słoik, aby przypadkiem nie pojawiła się pleśń. Zakwas wystarczy po prostu przelać do świeżo wyparzonego słoika jeśli
Kuchnia domowa Aniroślinnego 1/2 małej cebuli, pokrojonej w kosteczkę 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 2-3 łyżki białego wina (opcjonalnie) 1 łyżka masła 2 szklanki startego sera Bursztyn 8 kromek chleba, u mnie tostowy masło do posmarowania chleba sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Rozgrzej olej na dużej i szerokiej patelni, włóż grzyby, dopraw szczyptą soli i smaż bez mieszania przez(...)koniec wmieszaj masło. Dopraw całość solą i pieprzem jeżeli to konieczne i zdejmij z ognia. Przełóż grzyby do średniej miski i wymieszaj ze startym serem. Wysmaruj masłem wszystkie kromki chleba, wyłóż grzyby z serem na na 4 kromki (na stronie bez masła) i przykryj je resztą kromek (masłem do góry). Rozgrzej dużą patelnię lub patelnię grillową, ułóż na niej tosty
karmelowylubicie chleb samodzielnie pieczony? A chleb owocowy z dużą ilością ziaren? My bardzo, więc piekę go dość często. Jest wyśmienity z wędliną, nabiałem czy z miodem. Pyszny, pyszny, pyszny ☺ . Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniesmak, ale również o skład pozbawiany różnego rodzaju konserwantów i wzmacniaczy smaku. No i nie muszę wspominać o satysfakcji, płynącej z samodzielnego zrobienia masła ? :) Dodajcie do tego domowy chleb (możecie wypróbować przepis na ten różowy chleb buraczany lub ten prosty chleb na sodzie) i naprawdę nie trzeba już wiele więcej. Więcej
Okolice Palnika