chleb - 25827 przepisów (strona:458/1722)

CHLEB Z GARA 163

Popularny ostatnio i bardzo zachwalany chleb z gara lub naczynia żaroodpornego. Musiałam w końcu przetestować. Przepis jest naprawdę banalnie prosty. A chlebek wychodzi wspaniale chrupiący z mięciutkim wnętrzem.  Polecam zrobić i cieszyć się smakiem tego wspaniałego wypieku :) SKŁADNIKI: 75 dag mąki pszennej 1 łyżeczka soli  0,5 łyżeczki cukru 2,5 dag świeżych drożdży lub 7 g suchych(...)minut przykryte ściereczką.  Puste naczynie wraz z pokrywką wstawiamy do zimnego piekarnika i ustawiamy na 220 stopni. Gdy się nagrzeje ostrożnie wyciągamy żeby się nie poparzyć.  Nasz chleb przekładamy do gorącego naczynia. Nacinamy w dowolny sposób. Przykrywamy i pieczemy w 200 stopniach C ok. 35 minut, ale trzeba obserwować, jeżeli chleb zaczyna dotykać pokrywki należy ją zdjąć

Pani na deser
Schab z nadzieniem orzechowo koperkowym. 131

Dziś mam kolejną propozycję na nadziewany schab. Idealnie pasuje do obiadu ale i na zimno z ulubionym sosem i kromeczką chleba smakuje wyśmienicie.  Tutaj znajdziecie równie smaczny ale inny pomysł na odświętne danie.... Składniki; ok. 70 dag schabu bez kości składniki marynaty; 1/3 szklanki oleju 4 łyżki koperku drobno posiekanego 1 łyżeczka soli Skworcu , pół łyżeczki   pieprzu Skworcu(...)Nadzienie; środkowe nacięcie - 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych  Skworcu , 1 łyżka sera żółtego, 1 łyżka ketchupu, 2 łyżeczki przecieru pomidorowego Boczne nacięcia - 2 kromki chleba (bez skórki), 2 łyżki śmietany 18%, 3 łyżki posiekanego koperku,2 ząbki czosnku,  odrobina soli i pieprzu do smaku do smaku  Skworcu Przygotowanie; Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą. Mięso myjemy, osuszamy

Radość kipiąca uśmiechem.
POLEWKA CZOSNKOWA 111

smacznym.Zreszta po ciemku kto będzie mysłał o czosnkowym zapaszku ,grunt to się nie przeziębić.Zapraszam!. 1.5 litra  bulionu z kury lub z kostki jak kto woli 2 kromki chleba 1 cebula 5 ząbków czosnku 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka mąki  1 łyżeczka majeranku 1 .5 łyżeczki kminku 1 suszony grzybek olej natka pietruszki sól pieprz **************************************  Bulion zagotować(...)dodatkiem kminku i soli , dodač cebulę.Po zagotowaniu się bulionu dolač śmietanę wymieszaną z mąką i rozprowadzoną zanotowanym bulionem,wymieszać.Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy podsmażyć chleb pokrojony w kostkę. Czosnek utrzeć w miseczce ze szczyptą soli i majerankiem , rozdzielić utarty czosnek do każdego talerza,zalać gorącą polewką.Przyprawić solą i pieprzem na talerzu ,posypač grzankami

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Prosta zupa z dyni 175

śmietanki 12% (zamiennie mleko) - sól - łyżka miodu - 1/3 świeżej papryczki chili - 7-10 łyżek oliwy z oliwek - opcjonalnie: możesz dodać mielonej kolendry, szczyptę cynamonu, kuminu do smaku - chleb na grzanki - prażone migdały na suchej patelni (zamiennie orzechy laskowe, nerkowca) W rondlu o grubym dnie, zeszklij czosnek, szalotkę i pokrojoną w kostkę dynię, dodaj chili i miód, całość niech się lekko(...)przypali, bo zupa będzie gorzka! Całość zalej wodą, przykryj i gotuj do miękkości, całość zmiksuj blenderem, dodaj przyprawy i śmietankę. Zagotuj. Zupę z dyni podajemy z grzankami z chleba (chleb kroimy w kostkę, prażymy na oliwie z oliwek) i migdałami

SMYKWKUCHNI
Pulpeciki z indyka w sosie serowo porowym 106

podjadałam jak robiłam :), a poza tym cieszy mnie jak domownikom smakuje. Podaję składniki na 4-5 osób. Pulpeciki 20 sztuk: - 500 g mielonego mięsa z indyka - 2 czerstwe kromki chleba plus mleko do ich namoczenia - 1 jajko - sól - pieprz - bułka tarta - smalec lub olej do smażenia 1. Odciąć skórki od chleba, namoczyć chleb w mleku , odcisnąć i połączyć z mięsem

Apetyczna babeczka
Domowy chleb dyniowy 122

suchych drożdży 1/4 szkl ciepłej wody czarnuszka do posypania Przygotowanie: Do miski wkładamy po kolei: puree z dyni, obie mąki, cukier, sól, drożdże i wlewamy wodę. Wyrabiamy ciasto na chleb aż przestanie się kleić do ręki. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie przekładamy wyrośnięte ciasto na chleb do keksówki, posypujemy czarnuszką i odstawiamy(...)kolejne 30 minut. Po tym czasie wstawiamy chleb dyniowy do piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 200 stopni

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem 119

moje kolejne podejście do chleba - bardzo udane:). Czy może być coś lepszego niż domowy chleb, świeżo wyjęty z piekarnika? Najlepszy jest oczywiście na pierwszy dzień, ale kolejnego smakuje równie dobrze choć inaczej niż te, które znamy z piekarni.  250g mąki żytniej typ 720  300g mąki pszennej  400-450 ml letniej wody 1 opakowanie suchych drożdży(...)łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cukru 100g ziaren słonecznika + 50g do posypania chleba 1. Wszystkie składniki łączymy (zaczynamy od wlania 400 ml, resztę wlewamy kiedy ciasto będzie zbyt twarde) i wyrabiamy do powstania gładkiego ciasta. Przykrywamy ściereczką, pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1h.  2. Wyrośnięte ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia

Szefowa kuchni
Rozgrzewający krem z dyni 223

Składniki: – 1 średnia dynia (ok. 1,2kg) – 4 marchewki – 1 pietruszka – 100ml śmietanki kremówki – przyprawy do kremu: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir, chili – chleb żytni – 1 łyżka masła klarowanego – przyprawy do grzanek: sól, bazylia, oregano, tymianek Przygotowanie klasyczne: 1. Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. 2. Umieszczamy je w garnku(...)taką ilością, aby zakryła wszystkie warzywa. 3. Gdy będą już miękkie przekładamy warzywa do blendera i miksujemy na gładki krem. 4. Dodajemy śmietanę i przyprawy. 5. Podajemy posypane grzankami (chleb kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle klarowanym z przyprawami). Przygotowanie w multicookerze: 1. Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. 2. Umieszczamy je w misce multicookera i zalewamy

Podwójnaporcja
Ekspresowe brownie Donny Hay czyli poWeekendowe Łakocie doc.157 140

tradycyjnym Brownie! Przepis ostatnio wyszukałam w "Szybko, świeżo, prosto" Donny Hay, na okoliczność wizyty mego brata w czwartkowe popołudnie gdy wiedziałam, że po powrocie z pracy będę musiała upiec chleb, zrobić obiad, odebrać Syncia z piłki no i chciałam upiec pyszne ciasto. Ekspresowe brownie Donny Hay  150 g masła 250 g drobnego cukru po 75 g kakao i mąki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka chlebowa 153

bazylia. Polecam też włoską sałatkę makaronową. Składniki na sałatkę chlebową: Sałata rzymska świeża bazylia pomidorki koktajlowe żółte i czerwone ser sałatkowy w stylu feta sól i pieprz grzanki z chleba ( 3 kromki chleba bez skóry, pokroić w kostkę, dodać 2 łyżki oleju i 2 szczypty oregano, podsmażyć na suchej rozgrzanej patelni) sos winegret: 1/3 szklanki oliwy z oliwek 2 łyżki(...)octu winnego 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżka siekanej w paski świeżej bazylii sól i pieprz do smaku Jak przygotować sałatkę chlebową? W oddzielnej misce mieszamy kostki chleba, z oliwą i oregano, przesmażamy na patelni. W drugiej misce układamy porwane liście sałaty rzymskiej, dodajemy pokrojone pomidorki, ser sałatkowy pokrojony w kostkę, posiekaną bazylię, doprawiamy solą i pieprzem, polewamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szybkie krokiety z chleba 112

wyśmienicie smakują również zwykłe parówki z żółtym serem. Gorąco polecam. Są bardzo apetyczne i świetnie sprawdzają się na wszelkich imprezach jako szybka i pożywna przekąska dla wszystkich. 20 kromek chleba tostowego 10 parówek 20 plasterków sera żółtego 3 jajka bułka tarta sól, pieprz, naturalna vegeta olej do smażenia Z każdej kromki chleba tostowego należy odciąć skórki, a następnie rozwałkować. Parówki(...)pół, po czym szykujemy dwie miseczki - do jednej wbijamy jajka, dodajemy pieprz, sól i szczyptę naturalnej domowej vegety, a do drugiej miseczki wsypujemy bułkę tartą. Na każdą kromkę chleba tostowego kładziemy plasterek żółtego sera, połówkę przekrojonej wcześniej parówki i zwijamy w krokiet. Następnie obtaczamy w jajku, bułce tartej i smażymy na oleju na złoty kolor. Wybornie smakują zarówno na ciepło

Krokusowy Dom
DIETETYCZNE KANAPKI NA ŚNIADANIE 160

Dziś dietetyczna wersja na pyszne śniadanie!. 2 kromki chleba pszennego sałata chudy biały twaróg odrobina chrzanu Koperek orzechy włoskie ****************************** Kromki chleba i kroić ze skórki.Upiec je na złoty kolor na patelni z obu stron i pokroić na małe kanapeczki.Twaróg utrzeć z odrobiną chrzanu.Sałatę i koperek  opłukać ,pokroić i porwać na kawałki.Podpieczone kawałki chleba ułożyć

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
ZAPIEKANKA PO GOSPODARSKU 145

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Składniki: 1 cebula 2 – 3 ząbek czosnku 200 g boczku wędzonego 5 – 6 kromek chleba sól mielony czarny pieprz suszony rozmaryn 20 dag żółtego sera np. gouda olej Przygotowanie: Chleb pokroić w małą kostkę i przyrumienić na oleju. Obrać cebulę i czosnek, posiekać i zeszklić na oleju. Dodać boczek pokrojony w kostkę. Zrumienić(...)przestudzić. Podsmażone składniki wymieszać z pokrojonymi ogórkami kiszonymi i pokruszonym chlebem. Przyprawić solą, pieprzem i rozmarynem. Przełożyć do formy. Na koniec posypujemy startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem. Zapiekać około 10 minut w temperaturze 180 stopni

Ciastka - domowe słodkości
Sałatka z pieczoną papryką 168

grzanki, mówię Wam istna bajka.  Składniki: 2 papryki (u mnie żółta i czerwona) kilka pomidorów koktajlowych 3 ogórki puszka fasoli konserwowej Jamar ok 1/2 szklanki oliwek 3 kromki chleba 1 ząbek czosnku  2 łyżki oliwy z oliwek 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki   Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego 2 ząbki czosnku(...)Paprykę kroimy w ćwiartki i pieczemy w 180 st. C ok 15-20 minut, aż skórka zrobi się czarna. Upieczoną obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Przygotowujemy grzanki, chleb kroimy w drobną kostkę, oliwę mieszamy z wyciśniętym czosnkiem, a następnie z chlebem i pieczemy w piekarniku aż się zarumienią. Ogórki obieramy i siekamy w kostkę, pomidory koktajlowe kroimy

Cynamonowe szczęście
Idealny arabski hummus (hummus bi tahini) 167

płynie inaczej, wolniej, a wszechobecne słowo bukra (pol. jutro) najlepiej oddaje charakter mieszkańców Półwyspu Arabskiego. Hummus w krajach arabskich, to nie tylko dodatek do falafela, warzyw czy płaskich arabskich chlebów. To podstawa codziennej diety, to wspólne biesiadowanie i długie godziny rozmów, wczesnym rankiem lub nocą, kiedy słońce nie jest już tak dokuczliwe. Idealny hummus powinien być jedwabiście gładki, z wyczuwalną(...)łyżką zrobić niezbyt głębokie rowki do których będzie spływała oliwa, polać oliwą, posypać kashmiri chili lub ostrą mieloną papryką albo udekorować plasterkami świeżego ogórka lub natką pietruszki. Podawać z chlebem z chlebem markook, pita lub tandoori, jako dodatek do falafeli, krakersów

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania