Prawda jest taka, że nie przepadam za słodkimi obiadami. Wszelakie makarony z owocami jadałem jako dziecko i mi smakowały. Ale jako dziecko jadałem też chleb z wodą i cukrem i twierdziłem, że jest wyśmienity. Tak więc nie wszystko, co smakowało nam za młodu, taki sam zachwyt musi budzić teraz. Takie właśnie miałem podejście do słodkich makaronów. I ogólnie słodkich obiadów
Marder&Marder ManufactureTosty francuskie są świetne na pierwsze lub drugie šniadanie.Łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne.Najlepszym chlebem do ich zrobienia jest czerstwy chleb tostowy lub świeży , ale podopieczny na chrupko.Tosty możemy podać tak jak ja z fruzeliną np.jagodową lub inną własnej roboty , dżemem lub z miodem albo z serami ,każdy sposób jest wyśmienity.Zapraszam!. 2 jajka, 6 kromek(...)tostowego chleba 1/3 szklanki mleka, cynamon do smaku 1/2 łyżeczki cukru waniliowego łyżeczka alkoholu ******************************** 1 . W miseczce rozbić jajka ,dodać mleko ,cynamon , cukier waniliowy i alkohol .Wszystko dobrze wymieszać. 2 .Na patelni rozgrzać spora ilość masła .Tosty maczamy w przygotowanej masie jajecznej z obu stron i smażymy z każdej strony na złoty kolor.Podajemy tosty gorące z ulubionym
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiPrzepyszna pasta do chleba idealna o każdej porze roku. Smakuje do chleba znakomicie ale jest też super dipem do warzyw, polecam gorąco. Zabieramy się za miksowanie, szybko i sprytnie. Ormianie zajadają się tym przysmakiem. Ormiańska pasta do chleba. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieChleb był pieczony jakieś 4 lata temu. Nie podałam rozmiaru foremek. Być może ktoś zwrócił uwagę na ten błąd i dopisałam w komentarzach na starym blogu. Teraz muszę zgadywać w jakich to ja foremkach piekłam? J Tak dla orientacji 2 foremki o rozmiarach 25x12, ciasto powinno sięgać do połowy foremki. Okaże się czy trafiłam, jak ktoś się pokusi na upieczenie(...)tego chleba. Wyczerpały się baterie w wadze kuchennej a i zapas baterii się skończył. Musiałam sobie radzić mierząc składniki szklanką. Poza tym, przyda się jeden przepis nie w gramach tylko na szklanki. Użyłam szklanki o pojemności 250ml. Można użyć nawet szklanki o dowolnej pojemności. Ważne, aby wszystkie składniki były mierzone tą samą szklanką czy kubkiem. Orzechy nadały smaku i cudownego
Leśny Zakątekjajku i zaserwowane w wytrawnej (a nie jak w oryginale, na słodko) wersji: z truskawkami, listkami bazylii oraz skropione słodkim sosem balsamicznym. Główne składniki zazwyczaj mamy w domu- chleb i jajka, potem kilka chwil smażenia i mamy prostą i ciekawą propozycję na śniadanie, kolację, tudzież imprezę 🙂 Śmiało można wykorzystać czerstwe pieczywo, ja najczęściej wykorzystuję odkrawane piętki chleba, które zawsze mrożę(...)tosty 😊 2 porcje: * chleb/bułka- około 8 kromek * jajko- 2 szt. * truskawki- po 5-6 szt. * świeża bazylia- garść * słodki sos balsamiczny- do polania * masło klarowane- do smażenia Kromki chleba zamoczyć w jajku i smażyć z dwóch stron na rozgrzanym maśle klarowanym. Podawać z plasterkami truskawek, listkami bazylii i skropić sosem balsamicznym. Smacznego
Kraina Miodem Płynącalubi domowego chleba? Jeszcze ciepły... Z chrupiącą skórką... Idealny... Zacznij przygotowania jeszcze dzisiejszego wieczoru a już jutro rano będziesz miała świeże pieczywo na śniadanie. To co? Pieczemy? Składniki : Zaczyn : * 300g mąki pszennej * 5g świeżych drożdży * 200g letniej wody Ciasto : * 400g mąki pszennej * 2 łyżeczki soli himalajskiej * 5g świeżych drożdży * 200g letniej wody Przygotowanie : Rozetrzeć drożdże z mąką(...)folią spożywczą i zostawić na 8 godzin. Dodać pozostałe składniki do zaczynu, dobrze wyrobić ciasto aż będzie odchodziło od ręki. Odstawić na 2 godziny. Z ciasta uformować bochenek, można chleb upiec też w keksówce. Odstawić na chwilę do wyrośnięcia. Piec około 20-30 minut w 220 stopniach. Chleb odstawić na kratkę do wystygnięcia
Magiczne Życie MartyZobaczcie jak szybko i w bardzo prosty sposób możecie urozmaicić Wasze śniadanie i kolację. Pasta jajeczna ze szczypiorkiem to idealna alternatywa, która zastąpi nam wędlinę jedzoną
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!szklanki grysiku owsianego, zmieliłam ziarna tak na 3/4 • 3 łyżki mąki owsianej, • 1/2 szklanki kefiru z niepasteryzowanego mleka, najlepiej domowego, można użyć również jako startera do fermentacji kawałek chleba żytniego na zakwasie. Dodałam ½ szklanki zsiadłego mleka. Przegotowana i wystudzona woda do napełnienia 4 litrowego słoja Sposób przygotowania Wsypać do 4 litrowego naczynia ziarno owsa, grysik i mąkę. Zalać kefirem(...)można ją pić samą lub z dodatkiem niewielkiej ilości soku owocowego. Pozostałego owsa można użyć do zrobienia owsianki z kefirem, miodem lub owocami lub użyć do wypieków – ciastek lub chleba. Owies zachowuje żywe kultury bakterii przez 3-4 tygodnie. Teraz moje uwagi. Samej skrobi wychodzi niewiele. Można wypić w ciągu 3-4 dni. Jak dla mnie jest bardzo dobra
Leśny ZakątekPrzepis dla tych, którzy pieką chleb na zakwasie czyli dla domowych piekarzy. Zakwas do naleśników powinien być aktywny i odmłodzony. Unikniemy wówczas zbyt kwaśnego smaku naleśników. Przy dokarmianiu zakwasu do chleba, można użyć więcej mąki i wody a po skończonej fermentacji część użyć do naleśników. Dokarmiamy zakwas w taki sposób jak do chleba, czyli zostawiając do przefermentowania
Leśny ZakątekZdecydowana i bardzo konkretna w smaku przekąska ze śledzia. Ułożona na małych kromkach ciemnego chleba ( np. pumpernikla) i udekorowana kaparami oraz papryczką chili, idealnie nadaje się na wszelkiego rodzaju imprezy i bardziej uroczyste przyjęcia. Tatar można zrobić wcześniej, przełożyć np. do szklanego słoika i do 2-3 dni przechowywać w lodówce. Jeśli nie chcecie lub nie możecie użyć marynowanej(...)francuskiej lub zwykłej, np. dijon 1/3 łyżeczki płynnego miodu lub szczypta cukru 1 łyżeczka oleju tłoczonego na zimno, np. lnianego ćwiartka cytryny / opcjonalnie DO PODANIA: 3-4 kromki ciemnego chleba, np. żytniego, masło, kapary, pieprz ziołowy WYKONANIE Filety śledziowe odsączamy, wykładamy na deskę i razem z cebulką kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski. Połowę papryczki chili i marynowaną papryczkę
cool and mintylyżka oliwy z oliwek ● sól, pieprz ● szczypta pieprzu kajeńskiego (lub pieprzu z Espelette) ●1 cytryna ● ok. 8 truskawek ● 4 plastry wędzonego łososia ● skórka otarta z limonki ● 4 kromki chleba (np wiejskiego) Przygotowanie : Awokado przekrój na pół, usuń pestkę. Miąższ wydrąż łyżką, przełóż do miseczki i rozgnieć widelcem. Dopraw, solą, pieprzem i pieprzem kajeńskim, dodaj sok z połówki cytryny(...)oliw ę z oliwek. Kromki chleba stostuj lub zgriluj. Truskawki umyj, osusz, odetnij szypułki i pokrój na cienkie plasterki. Plastry wędzonego łososia pokrój w cienkie paski. Limonkę umyj i zetrzyj z niej skórkę na tarce do cytrusów. Kromki chleba posmaruj purée z awokado, ułóż na wierzchu paski łososia i plasterki truskawek. Wyciśnij na wierzch resztę
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaszklanka mleka (250 g) 1 i ½ łyżeczki soli (10 g) duża szczypta pieprzu szczypta gałki muszkatołowej szczypiorek ostry ser typu cheddar (ok. 40g) 4 kromki białego chleba lub chleba typu graham 4 łyżki oleju rzepakowego (40g) Wykonanie: Pora dokładnie myjemy, odcinamy jego zieloną część (opcjonalnie można zostawić dwu centymetrowy fragment zielonej części), kroimy na pół, a następnie w drobne plasterki(...)dokładnie blendujemy. Do utartego pora dodajemy ziemniaki, podsmażoną cebulę, łyżkę masła, wlewamy mleko oraz doprawiamy całość solą, pieprzem i gałką muszkatołową, zagotowujemy i zdejmujemy zupę z gazu. Kromki chleba kroimy w drobną kostkę, na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pieczywo i smażymy grzanki na dosyć dużym ogniu, aż ładnie się zrumienią (około kilku minut). Szczypiorek kroimy w cieniutkie plasterki, ser ścieramy
KulinarneImpresje.plPieczenie chleba często kojarzy się z mozolnym wyrabianiem ciasta, długim czasem oczekiwania na wyrastanie i jakąś tajemną wiedzą, którą trzeba posiadać, żeby wszystko poszło ok :P A ja mam dla Was bardzo prosty przepis na domowe pieczywo na drożdżach. Nie wymaga wyrabiania, potrzebuje tylko chwilę na wyrośnięcie. Jest zdrowe i pyszne! Ryżowy chleb drożdżowy z dodatkiem pełnoziarnistej mąki owsianej(...)Składniki wystarczy wymieszać łyżką i odstawić na chwilę do wyrośnięcia. I domowe pieczywo mamy gotowe :) \ RYŻOWY CHLEB NA DROŻDŻACH Składniki za zaczyn drożdżowy 15g świeżych drożdży Łyżeczka cukru Ciepła woda Składniki na ciasto 20g nasion chia 20g zmielonego siemienia lnianego 20g pestek dyni 250g mąki ryżowej 100g mąki owsianej (u mnie zmielone płatki owsiane) 2 łyżki oliwy/oleju Sól, woda Drożdże
HealthyCreationsZapraszam na smaczny i zdrowy chleb z otrębów, bez mąki. Chleb jest fit, idealny dla osób na diecie. Polecam jako odmianę dla zwykłego pieczywa. Składniki: 1/2 szkl mleka 150 g jogurtu naturalnego 3 jajka 7 g drożdży suchych 1 łyżeczka soli 4 łyżki skrobii kukurydzianej ( z lekkim czubkiem) 18 łyżek otrąb z samopszy (z lekkim czubkiem) keksówka 10x26cm Przygotowanie(...)dodajemy suche składniki i mieszamy dokładnie (masa powinna mieć konsystencję kwaśnej śmietany). Przekładamy masę do keksówki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w 180 stopniach. Upieczony chleb studzimy i pieczemy dopiero całkiem zimny
słodkie i nie tylko historie kulinarneCroque Monsieur , wypełniona jest serem i szynką, polana sosem beszamelowym i zapieczona w piekarniku. Jeżeli zwieńczymy ją dodatkowo jajkiem sadzonym powstanie Croque Madame . Ja przygotowałam zdrowszą (wybrałam żytni chleb) i bogatszą wersję tej kanapki uzupełnioną o warzywa - pomidora, rukolę i awokado, które przełamują ciężkość tego dania. Kanapka jest bardzo sycąca, idealna na leniwe weekendowe śniadanie z kubkiem gorącej kawy(...)kanapki: 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 120 ml mleka po szczypcie soli, pieprzu i gałki muszkatołowej 30 g startego sera gruyere (lub innego o wyraźnym smaku) 4 kromki chleba żytniego 4 łyżeczki miękkiego masła 2 plastry gotowanej szynki (u mnie włoskie Prosciutto Cotto ) 2 łyżeczki musztardy francuskiej 2 garści rukoli 1 średni pomidor pokrojony na plastry 1 awokado
Chilli Czosnek i Oliwa