Inspiracja: Chleb włoski Kamis Składniki Składniki na bigę (zaczyn): Mąka pszenna 330g Drożdże świeże 8g Woda 240ml letniej wody Składniki na ciasto: Mąka pszenna 670g Woda 330g letniej wody Drożdże świeże 25g Sól 2 łyżeczki Oliwa z The post Chleb włoski z suszonymi pomidorami i czarnuszką appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeKrokiety z chleba tostowego z szynką i serem to pomysłowe, a zarazem proste danie, które świetnie sprawdzi się jako przekąska na imprezę. Więcej pomysłów na imprezowe dania znajdziecie również tutaj: Przekąski na Sylwestra i tutaj: Sałatki na Sylwes The post Krokiety z chleba tostowego z szynką i serem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojekukurydzę, w razie potrzeby jeszcze doprawić. Ryż ugotować, podawać z przygotowanym sosem. Przekąska 200 kcal Kanapka z twarożkiem Twaróg półtłusty 80g Rzodkiewka, Ogórek zielony 100-150g Szczypiorek Przyprawy Chleb żytni razowy 1 kromka 35g Warzywa i szczypiorek posiekać, połączyć z twarogiem i doprawić. Można dodać odrobinę jogurtu dla lepszej konsystencji. Kolacja 400 kcal Sałatka z batatem i awokado Batat(...)garści szpinaku/jarmużu lub 2 łodygi selera naciowego Płatki owsiane 30g Skyr 150g Woda Wszystkie składniki zmiksować na koktajl. Przekąska 200 kcal Kanapka z hummusem i pomidorem Chleb żytni razowy kromka 35g Hummus klasyczny 30g Pomidor 170g Obiad 450 kcal Chilli sin carne Ryż brązowy 50g Fasola czerwona konserwowa 100g Kukurydza konserwowa 30g Passata pomidorowa 200g Koncentrat pomidorowy 25g Ząbek
HealthyCreationszwiększa. Niezmiernie cieszy mnie ten fakt, iż jeśli tylko mogę to staram się sięgać po produkty bez glutenu właśnie. Piekłam już ciasta bezglutenowe , nie zdarzyło mi się jeszcze upiec chleba bez glutenu. Zazwyczaj kupuję bezglutenowy chleb w sklepie. Ostatnio nabyłam dość pokaźną kolekcję przeróżnych mąk bezglutenowych więc będzie okazja aby upiec i chleb i bułki i ciasto. Dobrze przygotowane pieczywo
mecookszeszłym tygodniu, z dziewczynami z Domowej Piekarni, piekłyśmy chleb na jednodniowym zakwasie. Mówię Wam, pycha :) Dlatego zapisuję przepis i podaję dalej. Może ktoś, zechce wypróbować :) Chleb, jest na prawdę, bardzo prosty. Także, bez problemu, zrobi go każdy. A jak zrobicie raz, poczujecie ten smak i zapach, to zapewniam, że się uzależnicie. Na blogu, znajdziecie więcej prostych przepisów na pieczywo(...)trzeciej szklance, rozpuścić drożdże i cukier. Następnie, dolać do miski. Na koniec wsypać ziarna. Wszystko wyrobić, mikserem z hakami. Zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Wyrośnięte ciasto na chleb, przełożyć do dwóch keksówek, wysmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą. Ponownie zostawić do wyrośnięcia, na 30-40 minut. Piec w piekarniku, nagrzanym do 190 stopni, godzinę i 10 minut. Po upieczeniu
Agusiowe smakołykimoja córeczka lubi najbardziej na śniadanie to pyszne kanapeczki zapiekane na grillu lub w opiekaczu. Składniki: - margaryna Smakowita - 8 kromek chleba tostowego - 8 liści sałaty - 2 plasterki pastrami - 4 plasterki sera żółtego (u mnie gouda) - 1/2 pomidora - 1/2 ogórka zielonego - kiełbasa wiejska Przygotowanie: Każdą kromkę chleba smarujemy margaryną Smakowita, na czterech kładziemy po jednym liściu sałaty na to kolejno(...)plasterka pastrami, plasterek sera, pomidor, ogórek zielony, pokrojona kiełbasa i ponownie sałata. Wierzch przykrywamy chlebem, stroną z margaryną do wewnątrz. Dzięki temu tost będzie miękki w środku i chrupiący z zewnątrz. Tak przygotowane tosty umieszczamy w grillu elektrycznym i zapiekamy. Podajemy jeszcze gorące
Kulinarne życiekanapek na blogu. W ostatni weekend zagościła u nas kolejna amerykańska pyszność, jaką jest Tuna Melt. Pełna energii kanapka z sałatką z tuńczyka i roztopionym cheddarem. Tradycyjnie serwowana w chlebie, chociaż na życzenie drugiej połówki zrobiłam także w bułce. I przyznam, że w bułce wygląda chyba nawet bardziej apetycznie ;-) Z powstaniem tej kanapki wiąże się kilka opowieści. Ta klasyczna kanapka(...)grillowaną kanapkę z serem i majonezem”. Podczas przygotowywania miska sałatki z tuńczykiem, która była nad patelnią, przewróciła się i spadła na grilowany ser i "wtopiła" w ser na chlebie. Kombinacja ta okazała się tak smaczna, że obsługa Woolworths (gdzie sytuacja miała miejsce) postanowiła dodać ją do swojego menu na lunch. Składniki (4 porcje) -8 kromek chleba tostowego
Zielona Kuchniakaszy jęczmiennej, czyli ok. 100 g suchej kaszy (możesz też użyć innej kaszy, np. gryczanej ) 1 cebula 1 łyżka ziaren słonecznika lub pestek dyni 50 g bułki pszennej lub chleba 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka majeranku lub lubczyku (świeżego lub suszonego) 2-3 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego olej kokosowy lub inny tłuszcz (1-2 łyżki) przygotowanie(...)każdej strony (w trakcie smażenia nie mieszaj pieczarek). Pieczarki powinny być rozłożone na patelni jako jedna warstwa. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na odrobinie oleju kokosowego. Bułkę lub chleb namocz w wodzie lub mleku roślinnym i odstaw na 10 minut. Po tym czasie odsącz. Ugotowaną wcześniej kaszę, podsmażone pieczarki i cebulę, ziarna, namoczoną i odciśniętą bułkę lub chleb
Via GustoŁatwa i szybka pasta z sera fety i orzechów włoskich urozmaici śniadania, podwieczorki lub kolacje. Podana z ciemnym chlebem posmarowanym masłem, pomidorem i rukolą. Składniki: 80 g orzechów włoskich 1/2 opakowania sera fety (około 135 g) pęczek szczypiorku 2-3 łyżki oliwy z oliwek pieprz papryka słodka Dodatkowo: chleb razowy margaryna Śniadaniowa o smaku Wiejskiego Masła pomidor(...)rukola Orzechy włoskie zmielić. Ser feta rozetrzeć widelcem, dodać zmielone orzechy i posiekany szczypiorek. Przyprawić pieprzem i papryką, a także dolać oliwę. Wszystko razem dobrze wymieszać. Chleb posmarować margaryną, a następnie pastą. Ułożyć rukolę, pomidora i śniadanie gotowe. Życzę Smacznego! Będzie mi miło jeśli polubisz moją stronę
talerz przyjemnościwyrazistymi serowymi kulkami i chrupiącymi orzechami. Wasi goście będą zachwyceni, a tartinki szybko znikną z przyjęciowego stołu. Będą hitem każdej imprezy. Składniki: 200g wędzonego łososia 4-5 kromek chleba razowego Serowe kuleczki: 250g białego sera półtłustego 100g żółtego sera wędzonego 120g sera pleśniowego naturalnego 80g orzechów nerkowca 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku sól pieprz Wykonanie: 1. Ser wędzony(...)rodzaje serów połączyć ze sobą, zwilżyć lekko ręce i ulepić z masy serowej kulki wielkości orzecha włoskiego. 2. Orzechy nerkowca uprażyć na suchej patelni i drobno posiekać, a kromki chleba pokroić na kwadraty. 3. Koper, szczypiorek drobno posiekać i dokładnie ze sobą wymieszać. 4. Połowę kulek serowych obtoczyć w ziołach, a pozostałe w posiekanych orzechach. 5. Na każdym kawałku chleba
Szalona Kuchnia Ewelinyodejścia od tradycji. Problem beznadziejności masowej produkcji i zagrożeń z niej wynikających. Dzięki tej książce odkryłam wiele kulinarnych perełek, a niektóre nawet udało mi się samodzielnie skosztować (np. chleba z słynnej Piekarnik Piwońskich , czy też serów z Wańczykówki). Jeśli jedzenie nie jest wam obojętne, to obowiązkowa lektura dla Was 2. ,,Nauka od kuchni”. Michał Kuźmiński Pozostając w temacie jedzenia(...)Wszystkie zagadnienia, które omawia podparte są badaniami, wypowiedziami ekspertów, testami, statystykami i twardymi faktami. Ale znajdziemy tutaj również kilka przepisów Mnie osobiście szczególnie zafascynował rozdział poświęcony zakwasowi i wypiekowi chleba. Do tej pory sama jeszcze się nie zmotywowałam do samodzielnego wypieku chleba na zakwasie, ale dzięki wszystkim informacjom, które znalazłam w tej książce, nie wydaje mi się to już
365 dni dookoła kuchnibiałka, obniża poziom cholesterolu, przeciwdziała zaparciom, a ze względu na wysoką zawartość błonnika sprzyja odchudzaniu. Do czego podawać chana masala Chana masala można podawać z ryżem lub płaskimi indyjskimi chlebami takimi jak chleb naan albo capati. Chana masala proporcje dla 4 do 6 osób 2 szklanki suchej ciecierzycy lub 2 puszki ciecierzycy po 400 g każda 2 łyżki oleju słonecznikowego(...)odcedzam. Jeśli będziecie używać ciecierzycy z puszki ten etap pomijacie. Połowę ciecierzycy miksuje na pastę - dzięki temu chana masala będzie gęsta i łatwo można ją nabierać za pomocą indyjskich chlebów. Na patelni rozgrzewam olej, dodaję bardzo drobno pokrojoną cebulę i smażę na średnim ogniu około 4-5 minut. Dodaję posiekane chili, imbir i czosnek i smażę kolejne 2-3 minuty
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataprzed Wami mistrzowskie śniadanie. Zielone szparagi z chrupiącym boczkiem, jajko sadzone z rozlanym żółtkiem i kawałek dobrego chleba. Czy można zjeść coś lepszego na wiosenne śniadanie? Ilość porcji: 1 porcja Czas przygotowania: 10-15 minut Składniki: ulubiony chleb – 2 kromki szparagi – 4 sztuki jajko – 2 sztuki boczek wędzony – 4 plastry serek śmietankowy – 2 łyżeczki pieprz(...)sól Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 180°C bez termoobiegu. Włóż do środka kromki chleba i przygotuj tosty. Szparagi umyj i pozbądź się zdrewniałych końcówek. Każdego szparaga zawiń w plaster boczku. Rozgrzej dobrze patelnię bez dodatku tłuszczu. Połóż szparagi i smaż z dwóch stron. Po 2,5 minuty z każdej strony. Będą wtedy idealne. Przełóż na talerz. Na tej samej patelni
wiecejwarzyw.plsztuk. Czas wykonania 30 minut. Składniki: - 70 dag mielonego mięsa drobiowego, indyk lub kurczak - 2 pęczki koperku - 2 jajka - 1 czerstwa bułka namoczona w mleku lub dwie kromki chleba - sól - pieprz - gałka muszkatołowa - bułka tarta - olej lub smalec do smażenia Sos: - 1/2 szklanki słodkiej śmietanki, 12 % lub 30 % - 2 łyżki mąki - sól - pieprz - koper 1. Koper drobno siekamy. Mięso łączymy(...)lekko odciśniętym z mleka chlebem, jajkami, przyprawami i większością kopru. Mieszamy wszystko dokładnie dłonią i jeśli masa jest zbyt luźna dosypujemy bułki tartej. Formujemy pulpety wielkości kurzego jajka i obtaczamy je w bułce tartej. 2. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, obsmażamy na rumiano pulpety ze wszystkich stron. Następnie podlewamy mięso szklanką wody, dodajemy mąkę roztrzepaną ze śmietaną i zagęszczamy sos. Dusimy
Apetyczna babeczkaPrzaśny chleb, maca, związana jest z żydowską tradycją a nazwa pochodzi od greckiego „azymos” (co oznacza "bez drożdży"). Przaśny chleb jest w rzeczywistości prostym i ubogim chlebem bez soli i drożdży wytwarzanym wyłącznie z mąki i wody, który szybko się ugniata i przygotowuje, a przede wszystkim ma tę zaletę, że może być przechowywany aż do miesiąca. Maca ma postać
La grande e la piccola cuoca