produktem... i tak czas mija a szafka kuchenna pęka od nadmiaru ... I tak właśnie było z mąką gryczaną, stała tuż obok mąki tortowej i myślę o ciekawe jaki chleb by z niej się udał ... i tak myślałam, myślałam i po dwóch miesiącach wymyśliłam. A szkoda bo chleb wyszedł naprawdę dobry i godny polecenia. Przepis znalazłam na stronie Ciast.Co(...)kaszę i nasiona - wymieszać dokładnie. Ciasto przełożyć do formy natłuszczonej olejem roślinnym i odłożyć w ciepłe miejsce (na ok. 45-60 minut) do wyrośnięcia. Przed pieczeniem chleb posmarować odrobiną oleju. Piec w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni przez 40 minut. Ja piekłam w temperaturze 160 stopni przy włączonym termoobiegu około 45 minut
cucinareZapraszam na pyszny chleb z mąki pszennej oraz kukurydzianej. Zamiast wody dodałam mleko i dzięki temu pieczywo wyszło mleczne. Górę chleba posypałam naprzemiennie sezamem czarnym i łuskanym od Helio. Polecam Składniki: 2,5 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki kukurydzianej 1 szkl mleka 2 łyżki puree z dyni 1 łyżeczka soli 1 op. suchych drożdży (7g) 2 łyżki oleju sezam(...)mąki, sól, drożdże i mieszamy. Następnie dodajemy puree z dyni, mleko i olej. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Następnie przekładamy ciasto na chleb do keksówki, smarujemy odrobiną wody i posypujemy sezamem. Ponownie odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Wyrośnięty chlebek wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę
słodkie i nie tylko historie kulinarnepieczone bataty+jabłko lub filet kurczaka ugotowany na parze (120 porcja - przepis tutaj ) +por z papryką ( przepis tutaj ) +kasza gryczana podwieczorek jabłko kolacja zupa z dynii ( przepis tutaj ) +kromka chleba orkiszowego pełnoziarnistego (30 g) +szklanka fasolki szparagowej SRODA < CZWARTEK śniadanie filet z kurczaka gotowany na parze (120 g) +por z papryką II śniadanie makrela wędzona (80 g) +fasolka szparagowa(...)pekińskiej+ przyprawy: sól, pieprz, imbir, czosnek) PIATEK<SOBOTA<NIEDZIELA śniadanie owsianka z tahini i borówką amerykańską ( przepis tutaj ) +ogórek zamiennie jajko sadzone na pomidorach lub szpinaku+kromka chleba orkiszowego+śliwki duszone z ksylitolem i cynamonem II śniadanie 2 ciasteczka słonecznikowe+marchewka obiad filet z indyka lub schabu w sosie pomidorowo-kokosowym (porcja 120 g) +bataty pieczone z olejem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!masła 4 listki sałaty rzymskiej 2 plastry szynki konserwowej 1 gruby plaster ,pomidora malinowego 2 plastry sera żółtego , np Gouda majonez musztarda miodowa sól , pieprz do smaku 2 kromki chleba żytniego 2 malutkie , ostre papryczki z zalewy 2 wykałaczki Na maśle smażymy posolone i doprawione pieprzem, jajko z obu stron , do momentu aż żółtko się zetnie . Zostawiamy do przestygnięcia(...)jednym kawałku chleba układamy dwa listki sałaty , plaster pomidora – solimy , jajko oba plastry wędliny i sera . Smarujemy ser majonezem , musztardą i okładamy pozostałą sałatą . Nakrywamy drugą kromką chleba , spinamy wykałaczkami żeby się nie rozjechała . Przekrawamy na dwie części , a wykałaczki zabezpieczamy ostrymi , marynowanymi papryczkami . Gotowe , można serwować lub zapakować w folię spożywczą i zabrać do szkoły , czy pracy . Smacznego
Ogrodnik w podróżyochotę i przepis, na który wypiek uszczęśliwił by Was najbardziej :) Miłego słodkiego poniedziałku! Drożdżówka kardamonowa z makiem Wegański chlebek bananowy z rumowymi śliwkami Kakaowa krajanka z lukrem kawowym Razowy chleb orkiszowy z żurawiną i orzechami Pieczone pierogi z nadzieniem curry, z cebuli i boczniaków, z czarnuszką
Dzieje kuchennej Wiewióryczosnkowym. Dziś pomysł na prostą, pyszną i szybką sałatkę z łososiem, którą możecie zabrać ze sobą do pracy lub na studia. Ja najczęściej do sałatki przygotowuję grillowany na patelni chleb tostowy. Kromeczki kroję na pół i przekładam do lunchbox’a oddzielając wszystko papierem śniadaniowym. Spróbujcie. Choć sałatka nie jest fotogeniczna to zapewniam, że jest naprawdę pyszna Rada! Sałatkę można(...)pieprz do smaku Na sos: 2 pełne łyżki jogurtu naturalnego niespełna 1 łyżka majonezu sól i pieprz do smaku 1 starty ząbek czosnku Propozycja podania: grillowany na patelni chleb tostowy Przygotowanie: Do miski przekładamy łososia w kawałkach, dodajemy porwane w rękach liście sałaty, obranego i pokrojonego w półplasterki ogórka, posiekany szczypiorek i pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę. Całość doprawiamy
Słodkie okruszkilebioda / również kwitnie, ale stare liście i nasiona są trujące. Jednak po ugotowaniu i odlaniu wody są jadalne. Uzbieranie chociażby ½ szklanki nasion to nie lada wyzwanie J . Upiekłam chleb z komosą ryżową czarną. Jest również kolorowa w której skład wchodzą nasiona komosy białej, czarnej i czerwonej. Same nasiona po ugotowaniu mogą być dodatkiem do obiadu. Komosa ryżowa zwana również(...)jako quinoa lub ryż peruwiański to wartościowe nasiona. Do chleba nasion nie gotowałam, tylko zalałam wrząca wodą. Można również dodać do ciasta chlebowego nasiona gotowane ale w przypadku tego przepisu należy dostosować ilość wody w cieście. Użyłam 2 foremek do pieczenia o rozmiarach 25x11,5. Ciasto wyrosło dość wysoko. Możemy użyć foremek odrobinę większych. Pszenno-żytni z czarną komosą ryżową
Leśny Zakątekwarzywami spada i tu z pomocą przychodzą mi właśnie zupy, w których mogę przemycić wartościowe składniki, a dzięki aromatycznym przyprawom dodatkowo się rozgrzać. Lubię podawać je z grzankami z chleba lub dodawać do środka inne chrupiące składniki, jak pieczona ciecierzyca. Przygotowałam 3 proste zupy krem o zdecydowanie jesiennych smakach: krem z dyni i marchewki, którego słodki smak przełamałam oliwą(...)bulionu warzywnego (lub z kurczaka) 2 łyżki serka mascaropone 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki oliwy Monini Biala Trufla do podania ponadto do podania: grzanki z ulubionego chleba Przygotowanie kremu grzybowego: W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę Monini Classico, wrzuć na nią cebulę oraz czosnek i smaż na średnim ogniu przez 5 minut. Dodaj suszony tymianek, sól
Chilli Czosnek i OliwaŻałuję, że tak późno:). Sukces tkwi w prostocie, tak jest i tym razem. Składniki na dwie porcje. 1 główka sałaty rzymskiej 2 małe filety z kurczaka 3 kromki chleba 100g sera cheddar sos: 4 łyżki majonezu, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, 1 łyżeczka musztardy, 2 łyżeczki soku z cytryny sól, pieprz, papryka słodka olej 1. Filety(...)nacieramy solą, pieprzem, papryką słodką oraz olejem. Smażymy na suchej patelni z dwóch stron, do zarumienienia. Chleb podpiekamy kilka minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki na sos. 2. Na talerze rwiemy sałatę. Układamy na nią pokrojony w plastry filet z kurczaka, pokrojony w kostkę chleb. Polewamy sosem, posypujemy serem
Szefowa kuchnipisałam powyżej, sycące. Gotowi? A więc patelnie w ruch….;) Ilość podaję dość orientacyjną, każdy może modyfikować dowolnie, wg swoich preferencji. U mnie na dwie porcje: 4 kromki chleba tostowego 2 jajka 4-6 cienkich kiełbasek (u nas tzw piwoszki) kilka pomidorków koktajlowych kilka małych białych pieczarek kilka plasterków cienkiego boczku (u mnie surowy) 1/3-1/2 puszki białej fasolki w pomidorowym(...)boczkiem, ale ja osobiście wolę takie z wody). Na patelni rozpuszczamy niewielką ilość masła, wybijamy jajka. Delikatnie doprawiamy solą oraz pieprzem. Jaja sadzone przygotowujemy na małym ogniu, pod przykryciem. Chleb tostowy rumienimy w opiekaczu lub na suchej, rozgrzanej patelni. Na talerze wykładamy połówki pomidorków (je też można podsmażyć, np z pieczarkami), pieczarki, boczek, ciepłe kiełbaski, jajko sadzone oraz podgrzaną fasolkę
Smaki Na Talerzupierwszy jesienny weekend postanowiłam odnaleźć w sobie ociupinkę namiętności i pasji, czyli tego co ze mnie ostatnio uszło. Był to weekend pod znakiem gotowania z Whiteplate. Oprócz bułeczek, chleba, kotlecików i placków upiekłam to ciasto będące kwintesencją jesiennej pory roku. Jesienne ciasto piernikowe z jabłkami i krówkami 160 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dzieje kuchennej WiewiórySzybki chrupiący domowy chleb Pyszny z chrupiącą skórką domowy chleb. Dodaj ulubione ziarna i ciesz się smakiem! 🍞 Składniki: - 3 szklanki mąki orkiszowej/pszennej - 1/2 szklanki jogurtu naturalnego - 1/3 szklanki oleju rzepakowego - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka ksylitolu/cukru - 1 łyżka nasion chia - 3 łyżki słonecznika - 1 szklanka wody - 1/2 opak. drożdży świeżych Sposób przygotowania: - wszystkie suche składniki łączymy ze sobą, dodajemy olej(...)ciasta ok. 45minut, - wyrośnięte ciasto przelewamy do wąskiej rynienki wysmarowanej uprzednio masłem, - możemy posypać ciasto słonecznikiem, - pieczemy min. 1 godzinę do 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni, aż chleb się zarumieni. SMACZNEGO! Zapakuj chlebek i podziel się przyjemnością tego smaku z innymi! 😋 Własny wypiek może stanowić doskonałą formę prezentu dla Naszych Najbliższych. Wystarczy zapakować chlebek w ozdobne pudełko. Taki
MintTasteDziś podrzucam Wam kolejny przepis na domowy chleb. Od dłuższego czasu wypiekam chleby w naczyniu żaroodpornym, więc ten też jest w nim pieczony. Dodatkiem, który świetnie nadaje się sprawdził jest ekspandowany amarantus i babka jajowata. Jeśli macie zamiar kupić te produkty to zapraszam do sklepu internetowego Kuchnie Świata Chleb z amarantusem i babką jajowatą Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniKuchnia krajów Bliskiego Wschodu jest na stałe obecna w naszym domu. Bez względu na to, gdzie aktualnie mieszkamy, pozostajemy jej wierni od wielu lat. Chleb naan, kheema, samosy, sałatki tabbouleh czy izraelska (w krajach Zatoki Perskiej nazywana oczywiście sałatką arabską) to stały element naszego menu. Przepis, który widzicie poniżej jest jednym z niezliczonej ilości wariantów na bardzo popularne i lubiane(...)dużej misce, dodaję natkę, skrapiam sokiem z cytryny i doprawiam do smaku solą. Odstawiam do lodówki na 10-15 minut, aby smaki się połączyły. Podaję ze świeżym białym chlebem, chlebem naan albo pitą i dressingiem z oleju sezamowego. #s3gt_translate_tooltip_mini { display: none !important
Cztery Fajerypłynie inaczej, wolniej, a wszechobecne słowo bukra (pol. jutro) najlepiej oddaje charakter mieszkańców Półwyspu Arabskiego. Hummus w krajach arabskich, to nie tylko dodatek do falafela, warzyw czy płaskich arabskich chlebów. To podstawa codziennej diety, to wspólne biesiadowanie i długie godziny rozmów, wczesnym rankiem lub nocą, kiedy słońce nie jest już tak dokuczliwe. Idealny hummus powinien być jedwabiście gładki, z wyczuwalną(...)łyżką zrobić niezbyt głębokie rowki do których będzie spływała oliwa, polać oliwą, posypać kashmiri chili lub ostrą mieloną papryką albo udekorować plasterkami świeżego ogórka lub natką pietruszki. Podawać z chlebem z chlebem markook, pita lub tandoori, jako dodatek do falafeli, krakersów itp. Idealny arabski hummus (hummus bi tahini) Seria: Kohersen przepisy #s3gt_translate_tooltip_mini { display: none !important; } #s3gt_translate
Cztery Fajery