chleb - 25827 przepisów (strona:451/1722)

Jesienne ciasto piernikowe z jabłkami i krówkami czyli poWeekendowe Łakocie odc.181 112

pierwszy jesienny weekend postanowiłam odnaleźć w sobie ociupinkę namiętności i pasji, czyli tego co ze mnie ostatnio uszło. Był to weekend pod znakiem gotowania z Whiteplate.  Oprócz bułeczek, chleba, kotlecików i placków upiekłam to ciasto  będące kwintesencją jesiennej pory roku. Jesienne ciasto piernikowe z jabłkami i krówkami 160 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szybki chrupiący domowy chleb 99

Szybki chrupiący domowy chleb Pyszny z chrupiącą skórką domowy chleb. Dodaj ulubione ziarna i ciesz się smakiem! 🍞 Składniki: - 3 szklanki mąki orkiszowej/pszennej - 1/2 szklanki jogurtu naturalnego - 1/3 szklanki oleju rzepakowego - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka ksylitolu/cukru - 1 łyżka nasion chia - 3 łyżki słonecznika - 1 szklanka wody - 1/2 opak. drożdży świeżych Sposób przygotowania: - wszystkie suche składniki łączymy ze sobą, dodajemy olej(...)ciasta ok. 45minut, - wyrośnięte ciasto przelewamy do wąskiej rynienki wysmarowanej uprzednio masłem, - możemy posypać ciasto słonecznikiem, - pieczemy min. 1 godzinę do 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni, aż chleb się zarumieni. SMACZNEGO! Zapakuj chlebek i podziel się przyjemnością tego smaku z innymi! 😋 Własny wypiek może stanowić doskonałą formę prezentu dla Naszych Najbliższych. Wystarczy zapakować chlebek w ozdobne pudełko. Taki

MintTaste
Chleb z amarantusem i babką jajowatą 112

Dziś podrzucam Wam kolejny przepis na domowy chleb. Od dłuższego czasu wypiekam chleby w naczyniu żaroodpornym, więc ten też jest w nim pieczony. Dodatkiem, który świetnie nadaje się sprawdził jest ekspandowany amarantus i babka jajowata. Jeśli macie zamiar kupić te produkty to zapraszam do sklepu internetowego Kuchnie Świata Chleb z amarantusem i babką jajowatą Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Sałatka jerozolimska z granatem 87

Kuchnia krajów Bliskiego Wschodu jest na stałe obecna w naszym domu. Bez względu na to, gdzie aktualnie mieszkamy, pozostajemy jej wierni od wielu lat. Chleb naan, kheema, samosy, sałatki tabbouleh czy izraelska (w krajach Zatoki Perskiej nazywana oczywiście sałatką arabską) to stały element naszego menu. Przepis, który widzicie poniżej jest jednym z niezliczonej ilości wariantów na bardzo popularne i lubiane(...)dużej misce, dodaję natkę, skrapiam sokiem z cytryny i doprawiam do smaku solą. Odstawiam do lodówki na 10-15 minut, aby smaki się połączyły. Podaję ze świeżym białym chlebem, chlebem naan albo pitą i dressingiem z oleju sezamowego. #s3gt_translate_tooltip_mini { display: none !important

Cztery Fajery
Idealny arabski hummus (hummus bi tahini) 101

płynie inaczej, wolniej, a wszechobecne słowo bukra (pol. jutro) najlepiej oddaje charakter mieszkańców Półwyspu Arabskiego. Hummus w krajach arabskich, to nie tylko dodatek do falafela, warzyw czy płaskich arabskich chlebów. To podstawa codziennej diety, to wspólne biesiadowanie i długie godziny rozmów, wczesnym rankiem lub nocą, kiedy słońce nie jest już tak dokuczliwe. Idealny hummus powinien być jedwabiście gładki, z wyczuwalną(...)łyżką zrobić niezbyt głębokie rowki do których będzie spływała oliwa, polać oliwą, posypać kashmiri chili lub ostrą mieloną papryką albo udekorować plasterkami świeżego ogórka lub natką pietruszki. Podawać z chlebem z chlebem markook, pita lub tandoori, jako dodatek do falafeli, krakersów itp. Idealny arabski hummus (hummus bi tahini) Seria: Kohersen przepisy #s3gt_translate_tooltip_mini { display: none !important; } #s3gt_translate

Cztery Fajery
Szpik wołowy z ziołową oliwą 106

domu przyjaciół. Robi się wtedy taka sielska, swojska atmosfera. Na stół wystawiamy wtedy wszystkie nasze smakołyki. A to jakieś swojskie ogórki, a to smalec, do tego oczywiście własnej roboty chleb, parę nalewek. I tak czas nam mija radośnie. Ale ostatnio wpadł nam do głowy inny pomysł. Wiadomo, że smalec jest najlepszy na świecie i w ogóle... Smalcu nic nie zastąpi

Marder&Marder Manufacture
Sos z maślaków – przepis ze świeżych grzybów 135

łyżki gorącego wywaru, aby śmietana się nie zważyła. Tak przygotowaną śmietanę wlej do garnka, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Posól i mocno popieprz. 7 Sos udekoruj natką pietruszki. Podawaj z chlebem, mięsem bądź ziemniakami. Smacznego! Składniki SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 3-4 PORCJE)   1 kg maślaków   23 łyżki śmietany 18%   1 cebula   masło   natka pietruszki   sól(...)łyżki gorącego wywaru, aby śmietana się nie zważyła. Tak przygotowaną śmietanę wlej do garnka, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Posól i mocno popieprz. 7 Sos udekoruj natką pietruszki. Podawaj z chlebem, mięsem bądź ziemniakami. Smacznego! Sos z maślaków Składniki Przygotowanie {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","author":"atopestka","datePublished":"2018-09-04","name":"Sos z ma\u015blak\u00f3w","image":"https:\/\/atopestka.pl\/wp-content

A to pestka
guiso de jabalí con níscalos (gulasz z dzika, z rydzami) 148

dzika 300g … rydzów (kurki sprawdzają się równie doskonale) 150 g obranych migdałów 2 marchewki 2 cebule zielony groszek 5 ząbków czosnku 2 pomarańcze czerwone wino 2 kromki chleba tymianek liście laurowe oregano wędzona papryka ziemniaki Mięso zamarynować w winie z sokiem z pomarańczy i wędzoną papryką, na conajmniej 12 godzin. Na oliwie zrumienić migdały z czosnkiem i dwiema kromkami(...)chleba. Odłozyć. Mięso, odcedzone z marynaty (MARYNATĘ ZACHOWAĆ!) włożyć na patelnie po migdałąch. Zrumienić. Dodać posiekane w kostkę cebulę i marchewkę. Wlać marynatę i włożyć gałązki tymianku (albo wsypać suszony). Przesmażone migdały, czosnek i chleb włozyć do blendera, dodać sól, pieprz, oregano, trochę wina z patelni i wszystko zblendować, na nie koniecznie bardzo gładką masę. Dodać do duszącego się mięsa

stajnia gołębie od kuchni
Sałatka z kurczakiem i truskawkami / Salad with chicken and strawberries 163

kurczaka / 500 g chicken breast mix sałat / mix lettuces sos winegret / vinaigrette przyprawa do kurczaka / seasoning for chicken sól / salt 8 sztuk truskawek / 8 pieces of strawberries 2 kromki chleba tostowego / 2 slices of toast 100 g sera pleśniowego typu niebieskiego / 100 g blue cheese Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: 20 min, smażenie: 20 min, ilość porcji: 7 Najpierw musimy dobrze(...)kwestia gustu - ja używam Galeo) i trochę soli. Potem trzeba kurczaka położyć na grillu i smażyć po 10 minut z każdej strony. Gotowego kurczaka zostawiamy do ostygnięcia. Z chleba w tosterze robimy tosty lub wkładamy go do piekarnika (175 stopni) na 10 minut. Mix sałat myjemy i suszymy, tak samo robimy z truskawkami. Na talerz kładziemy mix sałat, pokrojony

Projekty ze smakiem
Tosty z wołowiną i serem / Meaty grilled cheese 142

mielonego chilli 2 łyżki wody 1 łyżka brązowego cukru 1/2 łyżki octu z białego wina 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka musztardy sól i pieprz do smaku 8 kromek chleba tostowego lub innego ulubionego 4 łyżki miękkiego masła 1 opakowanie Hochland BURGER & TOAST Przygotowanie: Rozgrzej większą patelnię na średnim ogniu, dodaj wołowinę i cebulkę i smaż do lekkiego zarumienienia(...)masłem dołu na patelnię, następnie na nie po 1/2 plastra sera, na jedną porządną porcję wołowiny i podsmażaj aż ser się rozpuści a kromki zarumienią od spodu. Następnie połóż chleb ze stopionym serem na kawałku chleba z wołowiną i podgrzewaj jeszcze przez minutę. Jeśli używasz opiekacza na kromce bez masła ułóż 1/2 plasterka sera, porcję mięsa i na wierzch

karmelowy
Chleb na zsiadłym mleku 94

mąki orkiszowej pełnoziarnistej 3,5 szkl mąki pszennej 1 łyżka oliwy keksówka duża chia do posypania Przygotowanie: Do miski wlewamy mleko, oliwę oraz wsypujemy pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto na chleb i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut (przykrywamy ściereczką). Po tym czasie przekładamy ciasto na chleb do keksówki, wyrównujemy i posypujemy chia oraz odstawiamy przykryte na kolejne(...)minut. Wstawiamy wyrośnięte ciasto na chleb do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy na kratce

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Pulpeciki mięsno ryżowe w sosie pomidorowym otulone cukinią. 150

danie obiadowe. Pulpeciki w sosie pomidorowym z dodatkiem ryżu zawsze smakują dobrze... Zatem zapraszam!  Składniki na pulpeciki; 30 dag mięsa mielonego z indyka 1 kromka chleba razowego (może być inna, lub pół bułki) 1 szalotka 1 jajko 5 dag ryżu Kupiec sól, pieprz do smaku 2 łyżeczki posiekanego świeżego lubczyku 1 mała cukinia Składniki na sos; 2 szklanki passaty(...)pomidorowej 1 szklanka wody sól, pieprz do smaku 1-2 łyżki kaszki kukurydzianej KUPIEC Przygotowanie; Mięso przekładamy do miski, dodajemy posiekaną cebulę i lubczyk. Wbijamy jajko. Chleb wcześniej namaczamy, odciskamy i dodajemy do mięsa. Wsypujemy surowy ryż oraz przyprawy. Mieszamy energicznie aż masa będzie odpowiednia do formowania pulpetów. Odstawiamy na chwile a w tym czasie przygotowujemy sos.  Do garnka

Radość kipiąca uśmiechem.
Tarte Flambée (Flàmmeküeche). 163

alzacki placek z cebulą i boczkiem, nazywany też alzacką pizzą. T arte flambée podobna jest do wypiekanego u nas podpłomyka. Swój rodowód bierze, tak jak podpłomyk, od próbnego wypieku chleba. Za pomocą takich cienkich placków z ciasta chlebowego sprawdzano temperaturę pieca przed pieczeniem chleba. Placek umieszczano  w nagrzanym piecu i jeśli po upływie określonego czasu był wypieczony, znaczyło(...)można wkładać właściwy chleb. Jeśli był niedopieczony, należało jeszcze dogrzać piec. T arte flambée jak na proste, wiejskie jedzenie przystało jest tłusta, kaloryczna i bardzo smaczna ;) Można ją podawać na ciepło, ale na zimno będzie również znakomitą przekąską, szczególnie do piwa lub wina. Składniki na s pód tarty: 200 ml letniej wody ( lub nieco więcej w zależności od chłonności mąki

Codziennik Kuchenny
Bazyliowa zupa krem 114

smakuje podana z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Zupa: 1 udko 1/2 kalafiora 5 średnich ziemniaków korzeń pietruszki marchew 1/4 selera sól, pieprz 1 szkl liści bazylii Grzanki: kilka kromek chleba 2 ząbki czosnku kilka łyżek oliwy z oliwek Do garnka wlewamy 2 litry wody. Dodajemy obraną marchewkę, selera, korzeń pietruszki, udko. Gotować do czasu aż warzywa będą miękkie. Wtedy dodać(...)Doprawić do smaku, można dodać maggi jeśli lubicie. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, wyjąć udko i marchew a zupę zmiksować. Lekko przestudzić. Wtedy dodajemy liście bazylii i miksujemy. Kromki chleba kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy chleb oraz zgnieciony ząbek czosnku. Rumienimy. Zupa nie może być bardzo gorąca aby bazylia nie ściemniała. Przed miksowaniem, warto odlać chochelkę

Smakołyki Asi
Zapiekane bułki lub chleb 104

Macie problem z nieświeżą bułką lub chlebem można temu zaradzić. Dobry ,prosty sposób na odświeżenie pieczywa lub na podanie świeżego pieczywa inaczej np do potraw z grilaSkładniki 1 długa bagietka, angielka lub długi chleb 100 g masła rozpuszczonego kilka łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka musztardy 1 łyżka oregano i bazylii ( można pominąć … Czytaj dalej Zapiekane bułki lub chleb

gotuj ze mną

Proponowane wyszukiwania